/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 646: Ordinul lui Zelenski și oferta lui Orban! SUA: Rusia vrea să distrugă sistemul energetic ucrainean

/VIDEO/ Platforma DA va contesta hotărârea prin care mandatul de primar la Căușeni a fost invalidat. Precizările CEC

20 noiembrie 2023, ora 15:12

Platforma DA va contesta hotărârea prin care Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar ales al orașului Căușeni, Anatolie Donțu. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele PPPDA, Dinu Plîngău, potrivit căruia decizia este „ilegală”. 

De cealaltă parte, președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că urmează să recepționeze hotărârea motivată de invalidare a mandatului, care ar fi fost bazată pe un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), care impune lui Donțu restricția de a ocupa funcții elective.

„Am rugat colegii de la Consiliul Electoral de Circumscripție să ne transmită acea hotărâre motivată, pentru că am văzut doar dispozitivul și din ceea ce au explicat ei, s-au bazat pe hotărârea Curții Supreme de Justiție, care a menținut hotărârea Curții de Apel prin care a fost, de asemenea, menținut actul de constatare a ANI, care a rămas definitiv. Prin care au fost impuse restricții de a ocupa funcții elective pentru persoana în cauză și cred că ar fi mai corect ca să avem un răspuns și de la ANI”, a spus Caraman.

Președinta CEC a mai explicat că la etapa când s-au depus actele pentru înregistrarea candidaților, Anatolie Donțu nu figura în acea listă de restricții, iar organul electoral s-a bazat pe hotărârile instanțelor de judecată.

Iar secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, a ținut să precizeze că „înregistrarea în cursă a concurentului respectiv nu a fost făcută contrar legii”.

„Atunci când a fost înregistrat în cursa electorală, a fost contestată înregistrarea în cursă de alți participanți la procesul electoral. Cel puțin noi avem două hotărâri ale instanțelor de judecată prin care a fost lăsat în cursă domnul Donțu Anatolie. Avem hotărârea Judecătoriei de la Ștefan Vodă, prin care a fost respinsă cererea de anulare a înregistrării acestuia în cursa electorală, care a fost menținută prin decizia Curții de Apel Chișinău. Această încheiere nu a fost contestată la CSJ, respectiv înregistrarea în cursă a concurentului respectiv nu a fost făcută contrar legii. Urmează să vedem care au fost motivele colegilor noștri de la consiliul orășenesc privind invalidarea mandatului de primar”.

„Noi avem situații total diferite în care persoane care sunt în exact în aceeași situație, ca domnul Donțu, au fost excluși încă la etapa de campanie prin hotărâri irevocabile ale instanțelor, dar avem și situații inverse, în care el a fost păstrat în cursă, iar deja decizia finală cu privire la legalitatea alegerilor și validarea mandatului urma să fie adoptată după alegeri. Într-adevăr, pe același tip de situație avem soluții diferite ale instanțelor de judecată”, a adăugat vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Dinu Plîngău de la Platforma DA spune că au „bănuieli rezonabile să considerăm că membrii Comisiei Electorale de nivelul II au fost „influențați” să adopte această hotărâre ilegală”.

„Primarul orașului Căușeni, Anatol Donțu, a câștigat alegerile din primul tur cu peste 76%. Câțiva corupți locali, care nu au putut câștiga alegerile, au decis să-l lipsească pe Anatol Donțu de mandat prin a convinge membrii Comisiei Electorale de nivelul II să nu-i valideze mandatul de primar. Au decis s-o facă chiar duminică, când toată lumea e preocupată de turul II al alegerilor locale și au făcut-o ilegal, fiind pasibili de răspundere penală.

Vom contesta această hotărâre ilegală și după ce vom câștiga, vom solicita demisii și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în acest act marca ,Berdilo. În această bătălie suntem alături nu doar de primarul ales al orașului Căușeni, dar și alături de alegerea celor 76% din locuitorii orașului care au decis altfel decât au dorit bandiții locale”, a scris Plîngău, pe Facebook.

TV8.md reamintește că Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni a invalidat mandatul de primar al orașului Căușeni al lui Anatolie Donțu. Un anunț în acest sens a fost făcut de Liviu Vovc, membrul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. 

Un mesaj asemănător a fost transmis și de Anatolie Donțu. 

„A fost convocată ședința CEC Căușeni 10/1 unde cinci persoane au decis soarta scrutinului electoral din 05.11.2023, unde cetățenii au dat 4900 voturi pentru candidatul Donțu Anatolie. S-au expus toate instanțele( (judecata Căușeni, Ștefan Vodă, Curtea de Apel Chișinău, Curtea Supremă Chișinău) că pot candida. Dar CEC Căușeni 10/1 nu mi-au validat mandatul de primar al orașului Căușeni”, a scris Donțu, pe Facebook.

/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Cine s-ar face vinovat că doi oameni au murit sub zăpadă? „Potrivit legislației, Serviciul 112 nu poartă nicio răspundere”
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/VIDEO/ Pasiunea secretă a lui Vitalie Dani: „Am creat programe ce se folosesc pe plan mondial”. Cu ce s-ar fi ocupat dacă nu era muzica
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 645: Rusia avertizează Moldova, atac nocturn, general ucis și risc atomic! Zelenski a apărut lângă front
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
Apelul mamei tinerei ucise pe bd. Decebal: „E strigător la cer! Câți trebuie să moară ca să fie schimbată legea?”
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor
/VIDEO/ Comercializa sare, dar nu alimentară: Momentul în care un bărbat este reținut de mascați pentru vânzarea drogurilor

Ciolacu și Ciucă, de 1 Decembrie: „Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toţi români și că avem un drum comun”

01 decembrie 2023, ora 12:20

Preşedintele Senatului de la București, liderul PNL Nicolae Ciucă și premierul Marcel Ciolacu  a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări, oricât de tulburi ar fi vremurile pe care le trăim. Pentru copiii noştri, pentru frumuseţea şi bogăţia pământului românesc, pentru tradiţiile şi fibra noastră culturală. Pentru viitor şi pentru că România e “acasă”. La mulţi ani, români!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.s.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri  că s-ar bucura ca toți politicienii și cei din societatea civilă să retrăiască spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii de acum 105 ani, când au înfăptuit Marea Unire.

„Este Ziua Națională a României, sărbătoarea tuturor românilor, o zi în care m-aș bucura să retrăim spiritul unității care i-a înflăcărat pe înaintașii noștri de acum 105 ani, înfăptuitorii Marii Uniri. Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită. Istoria și Marea Unire din 1918 au confirmat puterea unității noastre și, iată, avem prilejul, cu fiecare nouă provocare a prezentului, să demonstrăm că împreună, noi românii, avem puterea de a ne atinge marile obiective. Acest lucru implică eforturi din partea tuturor și, mai ales, o înțelegere a preocupărilor fiecărui român”, afirmă Marcel Ciolacu, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naționale a României.

„Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică”, susține oficialul român.

„Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean. O Românie puternică, orientată spre dezvoltare, care să se reflecte în plan economic, dar mai ales în viața de zi cu zi a românilor, este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”, a conchis premierul României. 

Începând cu anul 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Ziua Națională a României, marcată la 1 decembrie, este sărbătorită cu mare fast în dreapta Prutului. Cei 105 ani de la Marea Unire sunt marcați cu o paradă militară, la care participă peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini vor defila la București, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave vor survola orașul. În premieră la această paradă vom vedea tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

TV8.md reamintește că pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a fost convocată Adunarea Națională a Românilor, care a culminat cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918, organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram