Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat un extras din stenogramele discuțiilor între unii figuranți în dosarul AIPA (Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură).
„- Transfer.
- Aaaa, apoi 50, eu am crezut că acesta.
- Procente?
- Procente.
- Nu, nu, nu 50 (50 mii Euro). Că ei cam așa vor, 50 de procente se primește din...
- Nu, da.
- Din suma totală.
- Tu când atuncea iarăși ai să vii acasă, te-ai duce iarăși și ai face vreo două de acestea, pe urmă, pe viitor.
- Ce ai în vedere? Să trec vama?
- Nu, da.
- Da eu mă gândeam la urma urmei că data viitoare să intru pe la Sculeni.
- Și să vii pe aici?
- Da, și să vin pe aici, ca să nu ies pe aici și să intru tot pe aici.
- Da, da vezi că n-ai să le poți duce încolo așa multe, trebuie să.
- Da, d-apoi lasă să mă aștepte aici ei, știi, nu știu, tu lui nu știu dacă are rost să-i dai să-i transmiți prin el.
- El, dacă tu ai 16 (mii euro) și acolo a să fie vreo 50 (mii euro), tu gata vreo 66 (mii euro) deam’ poți să le pui acolo.
- Da.
- Și celelalte deam’ pe urmă s-a mai face, dacă ceva.
- Ele trebuiesc 50 (mii euro), transfer.
- Nu, 50 gata ai din 66.
- Și 15 așa.
- D-apoi, tot trebuie să le declari și pe acelea 15?”
TV8.md reamintește că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins, în dimineața zilei de 24 ianuarie, cu percheziții la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Şase persoane au fost reținute, şase sunt cercetate, iar în alte 24 de persoane urmează a fi audiate şi recunoscute în calitate de bănuiți în urma celor 68 de percheziții efectuate ofițerii CNA la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Potrivit PA, sunt vizați angajați AIPA din Bălți și Comrat, administratori de societăți cu răspundere limitată, administratori de societăți pe acțiuni, primari și persoane terțe. Perchezițiile au avut loc în Glodeni, Bălți, Comrat, Chișinău, Rîșcani, Fălești și Drochia.
În total, au fost inițiate 26 de cauze penale pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă şi spălare de bani, documentate de procurorii CNA şi ai Procuraturii Anticorupţie. Fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite forme ascunse către funcţionari din cadrul AIPA.
În cadrul perchezițiilor au fost ridicate peste 350 de mii de lei, 10 mii de dolari, 13 telefoane mobile, calculatoare, un notebook, 2 arme deținute fără permis. Sumele ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenţionare. Un alt episod, cu un prejudiciu stabilit de 3,5 milioane de lei, a constat în oferirea de subvenţii eludând prevederile legale.