Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

Ludovic Orban: Republica Moldova trebuie să-și reducă dependența de Centrala de la Cuciurgan

24 ianuarie 2023, ora 08:40

Fostul premier al României, Ludovic Orban, sugerează autorităților de la Chișinău să-și reducă dependența energetică de Centrala de la Cuciurgan, pe care o califică drept o spălătorie de bani, în condițiile în care MGRES nu achită pentru gazul folosit în procesul de producere a energiei. Ex-premierul României spune că obiectivul strategic al Republicii Moldova trebuie să fie reorientarea spre piața energetică din România, prin crearea infrastructurii necesare de transport, notează IPN.

Potrivit ex-premierului României, autoritățile de la Chișinău și București ar fi trebuit să poarte discuții consistente privind posibilitățile de stocare a gazului în România, la un preț avantajos. În prezent, Republica Moldova își stochează volumele de gaz în Ucraina, țară aflată în război. Ludovic Orban, mai spune că într-un viitor nu foarte îndepărtat România va fi capabilă să-și asigure consumul intern de gaz și să livreze Republicii Moldova volumele necesare.

„Îmi pare rău că România nu s-a gândit la stocarea gazului Republicii Moldova la un preț competitiv și în România. E adevărat, noi avem niște condiționalități stabilite la nivel european, să aprovizionăm în proporție de 90% depozitele subterane, dar eu cred că era loc pentru stocare de gaz suplimentar. Problema ține de capacitatea de transport și livrare, iar aici mai sunt multe lucruri de făcut. Interconectarea energetică este fundamentală pentru Republica Moldova care nu are depozite și resurse de gaz. România are resurse de gaz, când va începe exploatarea zăcământului de la Caragele, din regiunea Buzăului, noi vom avea o producție de gaz care va depăși consumul intern. Vom avea gaz pe care putem să-l furnizăm la un preț rezonabil Republicii Moldova”, a spus ex-premierul României, Ludovic Orban, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Mai mult, Ludovic Orban a sugerat guvernării de la Chișinău să-și seteze drept prioritate renunțarea la energia electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan. Potrivit ex-premierului român, MGRES este o entitate dubioasă, parte a unui circuit ciudat de bani.

„La capitolul energie electrică și noi am avut o perioadă proastă, timp de 25 de ani nu prea s-au făcut investiții serioase în creșterea producției de energie electrică, dar pe măsură ce vor fi finalizate investițiile care sunt acum în curs, România își va crește capacitatea de a produce energie electrică și va putea să aprovizioneze piața de energie electrică din Republica Moldova la prețuri net avantajoase. Din punctul meu de vedere, trebuie redusă dependența de Centrala de la Cuciurgan. Centrala de la Cuciurgan este administrată de o companie legată de Gazprom, care ia gaz de la Moldovagaz, care la rândul ei ia gaz de la Gazprom. Este un circuit ciudat al banilor. E o spălătorie de bani, pentru că Centrala de la Cuciurgan nu plătește cantitățile de gaz pe care le folosește. Acest lanț al slăbiciunilor, la un moment dat, se poate rupe. Guvernul ar trebui să urmărească drept obiectiv strategic reducerea dependenței și interconectarea cu rețelele din România”, a mai spus politicianul român.

În prezent, Republica Moldova procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 de dolari/MW. Înțelegerea este valabilă până în luna martie 2023.

В Кишиневе на улице обнаружили бездыханное тело мужчины
В Кишиневе на улице обнаружили бездыханное тело мужчины
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
"Арест и приговор я всегда считал несправедливыми". Филат приветствовал решение ЕСПЧ
/VIDEO/ "Арест и приговор я всегда считал несправедливыми". Филат приветствовал решение ЕСПЧ
У бывшего главы МВД Украины Арсена Авакова прошел обыск
У бывшего главы МВД Украины Арсена Авакова прошел обыск
Кишинев с 1 февраля может остаться без воды. Экстренное заседание мунсовета закончилось ничем
/VIDEO/ Кишинев с 1 февраля может остаться без воды. Экстренное заседание мунсовета закончилось ничем

R. Moldova va împrumuta 25 milioane de euro pentru crearea infrastructurii regionale de gestionare a deșeurilor

01 februarie 2023, ora 17:28

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre țara noastră și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro. Conform documentului, urmează să fie creată infrastructura regională de gestionare a deșeurilor care va aduce mai multe beneficii economice, sociale și de mediu.

Potrivit acordului, proiectul urmează a fi finanțat cu participarea în cote egale a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza promovării prezentului Acord de împrumut, și cu participarea Băncii Europene pentru Investiții. Ratificarea Contractului de finanțare permite inițierea procesului de accesare a finanțării pentru dezvoltarea infrastructurii de management al deșeurilor conform standardelor UE.

Acesta urmează să fie implementat prin intermediul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului. Suportul financiar va contribui la crearea unei infrastructuri moderne de management integrat al deșeurilor, axat pe economia circulară, în scopul reîntoarcerii în circuitul economic a deșeurilor.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 1,8 miliarde euro în țară prin 158 de proiecte, cu 57% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
/VIDEO/ Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram