Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

social

/VIDEO/ Prădătorii Moldovei: S-au înmulțit cazurile de braconaj, dar și controalele. Descoperirea inspectorilor

25 ianuarie 2023, ora 08:35

Vietățile din pădurile și codrii Moldovei duc o adevărată luptă pentru supraviețuire pe două flancuri. Se luptă cu prădătorii patrupezi pe de-o parte și cu cei bipezi pe de altă parte. Cazurile de vânătoare ilegală s-au întețit în ultima perioadă. Unii ignoră regulile și vânează în afara perioadei permise, alții schimbă regulile în timpul vânătorii, împușcând specii protejate care ușor, ușor, dispar din fauna Republicii Moldova. 

Problema braconajului se referă și la pescuit, aici existând aceleași probleme, care așteaptă rezolvare de ani buni. Cum controalele și amenzile nu sunt de ajuns și nu aduc rezultatul dorit, autoritățile au planuri pentru stoparea acestui fenomen prin diverse modificări legislative. Dar până la schimbarea sistemului, unele instituții ale statului sunt pur și simplu blocate, incapabile să controleze acest fenomen distrugător.

În Republica Moldova, s-au înmulțit cazurile de braconaj. Comparativ cu anul 2021, anul trecut au fost cu circa 20 la sută mai multe infracțiuni conectate cu vânatul ilegal. Tocmai de asta s-au înmulțit și controalele autorităților responsabile de supravegherea și protejarea faunei. La un astfel de control am participat și noi, în raionul Hîncești, cu o zi înainte de închiderea sezonului de vânătoare la fazan. 

De altfel, raionul deține suprafețe mari de pădure unde fauna e diversă.

După ani întregi de vânătoare necontrolată, în care efectivele de vânat au scăzut, autoritățile și asociațiile de vânători au intervenit, iar fauna locală începe să se refacă în anumite zone.

În timpul verificărilor, am găsit și primul grup de vânători, care au fost supuși inspectării armamentului din dotare și a autorizațiilor deținute.

Un alt grup de vânători, o altă verificare. Și în acest caz, nu au fost depistate probleme.

Verificările sunt dese, fiind depistate tot felul de încălcări. 

Ieșim din pădure și mergem la instituțiile statului, cele care ar trebui să asigure stoparea braconajului. Chiar dacă se fac controale, braconierii continuă să ucidă animalele fără să se teamă de nimeni și nimic. 

Autoritățile au identificat câteva soluții pentru a stopa acest fenomen scăpat de sub control, dar aplicarea lor întârzie. 

E știut faptul că cei care braconează în mod sistematic, pentru a obține foloase materiale, sunt de cele mai multe ori cu un pas înaintea autorităților care fac controale. 

Lasă de dorit și dotarea corespunzătoare a inspectorilor care, uneori, își pun viața în pericol. În trecut, au existat cazuri când chiar s-a tras asupra lor. 

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova are altă părere despre sancțiunile aplicate de către inspectorii de mediu și consideră că nu toți ar trebui pedepsiți la fel. 

Această instituție vine cu propriile propuneri pentru a rezolva situația braconajului și a vânătorii ilegale. Sunt supărați că regulile nu se aplică. 

Cei de la Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova spun că majoritatea cazurilor depistate și sancționate de inspectorii de mediu nu ajung să aibă finalitatea dorită, din cauza unor vicii legislative sau de procedură. 

O instituție care este în subordinea Ministerului Mediului este Moldsilva. Agenția, la rândul ei, deține un departament care ar trebui să descurajeze vânătoarea ilegală prin propuneri legislative, inclusiv prin controale propriu-zise, pe teren. Dar, aici lucrează o mână de oameni. Mai exact - doi. 

Cu alte cuvinte, braconaj fac deseori chiar cei care ar trebui să păzească pădurile și vietățile din ele. 

Concluzia este că, atâta timp cât nu se vor mări pedepsele și cei care braconează nu vor fi pedepsiți dur, acest fenomen al braconajului va continua să crească, să se perpetueze și vom distruge mediul în care trăim.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze
/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/VIDEO/ Criza de la Apă-Canal i-a certat pe socialiști și primarul Ceban. De ce s-a supărat edilul pe foștii colegi de partid

01 februarie 2023, ora 21:19

Criza de la Apă-Canal Chișinău i-a certat pe socialiști cu fostul lor coleg Ion Ceban, chiar dacă acesta a ajuns primar de pe listele PSRM. Mai exact, Ceban a luat foc după ce consilierii socialiști s-au arătat în favoarea unui proiect de alocare în conturile Apă-Canal a unei sume de bani pentru acoperirea datoriilor la curentul electric, inițiativă pentru care a optat și Partidul Acțiune și Solidaritate. 

„Încă odată confirmă decizia mea și intenția mea de a mă detașa de acest grup care urmărește doar interese persoanele și acoperirea prostiilor PAS-ului. Nu te uita, Dinari! Și soția dumitale o să meargă cu anchetă de serviciu, pentru ilegalitatea pe care a comis-o și favoarea care a făcut-o pentru Dodon”.

„Regretabil că s-a ajuns la situația când primarul general atacă pe cineva. A atacat soția mea. Mai are primarul general de ros tare mult pantalonii până să ajungă la nivelul soției mele”, a menționat consilierul PSRM, Dinari Cojocaru.

Ion Ceban s-a supărat rău pe foștii săi colegi socialiști, după ce aceștia au propus ca banii pentru datoriile acumulate de Apă-Canal să fie alocați din bugetul municipal. Edilul i-a acuzat pe consilierii PSRM că au făcut front comun cu cei de la PAS. Și ei s-au pronunțat pentru aceeași decizie.

„Ne este trist că primarul general acuză socialiștii, care acum trei ani l-au adus în fotoliul de primar. Mai ales că până acum am susținut toate proiectele solicitate de primarul general”, a declarat consilierul PSRM, Alexandr Odințov.

„Cu regret constatăm că primarul se ocup populism și PR politic ieftin, ca să apară la TV în plin an electoral. Fracțiunea PAS din CMC regretă șantajul pe care primarul îl face de-a lungul timpului”, a vorbit consilierul PAS, Dumitru Ivanov.

Consilierii nu au reușit să ajungă la un consens. În prezent, Apă-Canal are acumulate datorii de peste 74 de milioane pentru consumul de curent electric, iar alte peste 31 de milioane trebuie achitate pentru consumul de gaze naturale. 

Ceban susține că alocarea banilor din bugetul local pentru plata acestei datorii e ilegală. Totuși, el spune că la următoarea ședință a Consiliului Municipal, care va avea loc săptămâna viitoare, va pune pe masă o propunere.

„Vom propune ca în Consiliul de administrare al ”Apă-Canal” să facă parte prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ministrul finanțelor Dumitru Budiannschi, șeful Cancelariei de stat și doi specialiști de la ANRE”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.

Ceban insistă că criza de la Apă-Canal poate fi soluționată doar cu o nouă majorare a tarifului la apă sau ca banii pentru achitarea datoriei să fie alocați de Guvern. În replică, Natalia Gavrilița spune că, mai întâi, municipalitatea trebuie să se clarifice cum a apărut această datorie. Prim-ministra nu a ezitat să amintească și despre controalele pe care le-a cerut la regia Apă-Canal, spunând că actul prin care Inspecția Financiară va iniția verificările a fost deja semnat.

„Sunt anumite subiecte ce țin de managementul eficient al întreprinderii și întreprinderea nu-și poate justifica anumite costuri. În aceste condiții ar fi iresponsabil să mergem cu asitența care vine tot din banii cetățenilor”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Săptămâna trecută, Premier Energy a renunțat la deconectările planificate și a dat răgaz Apă-Canal până la întâi februarie. Astăzi, când teoretic, furnizorul de energie urma să recurgă la deconectări, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că deocamdată niciun punct Apă-Canal nu a fost deconectat. Întrebat dacă Premier Energy a oferit un nou termen autorităților municipale, acesta a declarat că nu deține astfel de informații.

Ceban îi vrea pe Gavrilița, Spînu, Alaiba și Budianschi în Consiliul de administrare „Apă-Canal”. „Să vedem ce soluții au ei”
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram