Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

/VIDEO/ Absențe multe și votări în grabă: Observațiile „Promo LEX” în raport cu activitatea Legislativului în sesiunea de toamnă

24 ianuarie 2023, ora 20:40

Absențe cu duiumul și ignorarea proiectelor opoziției. Sunt principalele observații făcute de experții Promolex, care monitorizează activitatea Legislativului. Aceștia spun că din toate proiectele de lege votate în sesiunea de toamnă a Parlamentului, doar 3% aparțin deputaților BCS. Asta în timp ce fracțiunea Șor nu a fost la nicio ședință din sesiunea de toamnă. 

Sesiunea de toamnă 2022 a Parlamentului Republicii Moldova a constat din 19 ședințe plenare, în care s-au votat 111 proiecte de legi în prima lectură și 98 - în a doua. Potrivit Promo-Lex, cel mai frecvent au fost supuse votului proiectele de legi înregistrate de Guvern- 43%. Aproape la același nivel sunt și inițiativele majorității parlamentare, care constituie 41 la sută din total. Și la final, cu o mare diferență, se plasează proiectele opoziției. Doar 3% din proiectele de legi supuse votului au fost elaborate de deputații din blocul Comuniștilor și a Socialiștilor. 

„Regulamentul Parlamentului prevede prioritatea proiectelor înaintate de către președintele Republicii Moldova și Guvernul Republicii Moldova. Dar și prioritatea proiectelor înregistrate de către opoziția parlamentară. Mai exact, acestea trebuie incluse prioritar pe agenda a fiecărei a 6-a ședințe de la începutul sesiunii parlamentare”.

Deputații BCS s-au plâns de nenumărate ori că proiectele lor nici măcar nu ajung pe ordinea de zi, din cauza că nu acumulează suficiente voturi. În replică, majoritatea se apără cu argumentul că acestea nu au o importanță națională. 

„Alte proiecte ale opoziției, cum nu au fost în trecut, nu sunt pe ordinea de zi nici astăzi. În aceste condiții, noi nu vedem rostul de a participa la ședința de azi și în semn de protest vom boicota ședința de astăzi în continuare”, a declarat deputatu BCS, Grigore Novac.

O altă remarcă a juriștilor de la Promo-Lex este că ordinea de zi a ședințelor Parlamentului a fost modificată foarte des, la mai bine de jumătate din adunările Legislativului. Experții cred că asta afectează transparența activității legislativului, din cauză că cetățenii nu reușesc să studieze actele care sunt votate și ce prevăd acestea.

„Voi reitera că în cadrul acestui raport au fost indicate și o serie de recomandări. Necesitatea publicării actelor aferente proiectelor cu suficient timp înainte de ședințele plenare. Aprobarea ordinii de zi în modul prevăzut de regulament și reducerea la minim a modificării ordinii de zi”, a menționat coordonatoarea de program Promo-LEX, Mariana Novac.

Un exemplu relevant în acest sens este proiectul bugetului de stat pentru 2023. Documentul a fost aprobat de membrii Cabinetului de miniștri, la doar câteva ore după ce a fost publicat pe portalul particip.gov.md și pe site-ul Ministerului Finanțelor. Asta i-a nemulțumit pe deputații din opozție.

„Cu regret, și în anul acesta, Bugetul de stat este aprobat sau va fi aprobat în procedură cu încălcări, rapid și fără a fi supus unor discuții”, a vorbit Corneliu Furculiță, deputat BCS.

„- Nu e bine. Nu e bine.
 - Dar de ce s-a făcut așa?
 - Întrebați-i pe ei. Ei au zis că au negociat până în ultimul moment cu Fondul Monetar. Eu un lucru vă promit, noi am convenit deja la ședința Biroului Permanent că, luni, vom avea o ședință dedicată doar Legii bugetului”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Documentul a fost dezbătut și votat în numai doar două ore. La ordinea zilei, în sesiunea de toamnă, au fost și absențele de la ședințe. Deputații de pe listele partidului Șor nu au venit la nicio ședință în plen, legislatorii din PAS au 98 de absențe, iar comuniștii și socialiștii au lipsit de 64 de ori. 

„În graficul prezentat se poate observa că, dacă la începutul ședinței sunt înregistrați în medie 85 de deputați. În timpul ședinței participarea la vot era între 62 și 96 la sută din deputații înregistrați. Niciun proiect de act normativ nu a fost votat de același număr de deputați câți au fost înregistrați”.

Activitatea Parlamentului din legislatura actuală este monitorizată în cadrul unui program al PromoLex. Scopul acțiunii este de a spori transparenței instituției, perfecționarea procedurilor legislative și consolidarea interacțiunii dintre deputați și cetățeni. Programul este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. 

Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

Igor Dodon și soția sa, bănuiți într-un nou dosar! Un medic, care ar fi eliberat un document fals, are același statut

Foto: Facebook/Igor Dodon
03 februarie 2023, ora 13:37

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon sunt bănuiți într-un nou dosar penal. Statut de bănuit mai are și medicul care ar fi eliberat certificatul medical de care familia Dodon ar fi avut nevoie pentru a merge cu fiul mai mic avut la tratament în România. 

„Astăzi, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui Republicii Moldova, soției acestuia și medicului care a confecționat documentul medical fals”, anunță PA.

Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. Totodată, fostul șef de stat., împreună cu soția sa, sunt bănuiți de deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi.

Menționăm că, în baza acestui document, Igor Dodon a solicitat judecătorilor Curții Supreme de Justiție să îi încuviințeze să părăsească țara. 

Aceeași solicitare a fost înaintată de către Galina Dodon Procuraturii Anticorupție. 

Cei trei riscă până la 5 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei.

Pe 19 ianuarie, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie –05 februarie, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

Ulterior, pe 25 ianuarie, medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram