Război în Ucraina, ziua 343: Summit UE la Kiev și o nouă lovitură pentru Rusia. Mesajul transmis de Blinken lui Lavrov

/DOC/ AO Media Alternativă, fondatoarea TV8, a câștigat în toate instanțele naționale procesul de judecată cu Comunitatea Evreiască

13 ianuarie 2023, ora 15:17

Asociația Obștească Media Alternativă, fondatoare a postului de televiziune TV8, a câștigat în toate instanțele naționale procesul de judecată cu Comunitatea Evreiască din Moldova. Procesul a ajuns în instanță după ce Consiliul pentru Prevenirea și eliminarea Discriminării, în urma examinării plângerii parvenite de la AO Comunitatea Evreiască din Moldova, a decis că într-o ediție a emisiunii „Cutia Neagră PLUS”, din noiembrie 2020, etnia evreiască a unuia dintre fondatorii Moldpresa, care deține în proprietate Epamedia, a fost evidențiată într-un context necorespunzător. Decizia a fost contestată de Media Alternativă, care a obținut câștig de cauză, inclusiv la CSJ. 

În 30 noiembrie 2020, jurnaliștii de investigație de la „Cutia Neagră PLUS” , scoteau la iveală o schemă despre încercarea autorităților municipale de a institui un monopol pe piața de publicitate stradală din Chișinău. Potrivit „Cutia Neagră PLUS”, toate indiciile duceau către Epamedia, renumita companie care în 2007 a încheiat un parteneriat cu Primăria, angajându-se să repare stațiile de așteptare a transportului public, iar în schimb să plaseze publicitate în pavilioane. 

Firma nu și-a respectat obligațiunile și stațiile din Chișinău au ajuns într-o stare jalnică. La început de mandat, Ion Ceban declara că stațiile au fost „acaparate printr-o schemă de Epamedia” și contractul ar trebui reziliat. Ulterior însă, edilul a abordat o altă retorică, iar atitudinea s-a schimbat odată cu modificarea proprietarului companiei, care a ajuns în posesia „Moldpresa Grup”. Jurnaliștii „Cutiei Negre” au scos atunci în evidență faptul că fondatorii Moldpresa sunt trei oameni de afaceri, care fac parte din comunitatea evreiască din R. Moldova. Reprezentanții guvernării participau la acea vreme la mai toate evenimentele acestei comunități, iar fostul președinte Igor Dodon i-a decorat pe membrii acesteia cu distincții de stat. 

Ordinul Republicii a primit atunci și Alexander Bilinkis, coproprietarul „Moldpresa Grup”, care este și președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova. Acesta spunea atunci că distincțiile au fost acordate pentru merite și nicidecum din alte motive, iar afacerile lor sunt dezvoltate de mulți ani, sunt puternice și nu au nevoie de protecția nimănui.

Reprezentanții Comunității Evreiești au considerat că etnia celor aflați în spatele Moldpresa și Epamedia a fost evidențiată necorespunzător, așa că s-au plâns la Consiliul pentru Prevenirea și eliminarea Discriminării. Consiliul a decis că faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de origine etnică și i-a recomandat realizatoarei și prezentatoarei emisiunii de investigații de la TV8 să aducă scuze publice comunității evreiești. Ulterior, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decizia Consiliului ca fiind neîntemeiată. Hotărârea primei instanțe a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău.

Joi, 11 ianuarie 2023, s-a pronunțat și Curtea Supremă de Justiție, care a menținut deciziile primelor două instanțe. CSJ a declarat inadmisibile recursurile depuse de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității și Asociaţia Obştească „Comunitatea evreiască din R. Moldova”. 

„Aceste precizări nu au fost expuse cu scopul şi nu aveau intenţia să instige la ură interetnică, ori cu scopul de a influenţa populaţia să recurgă la acţiuni de stigmatizare a unui grup etnic specific, în speţă Comunitatea evreiască. Reiterează că investigaţia jurnalistică prezentată de către jurnalista Mariana Raţă în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus, ediţia din 29 noiembrie 2020, are un caracter critic cu privire la mediul de afaceri, şi anume riscul falimentului companiilor de publicitate din mun. Chişinău şi Regulamentul privind plasarea de publicitate”, se menționează în decizia CSJ.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Monopol pe piața publicității stradale din Chișinău? Cine sunt beneficiarii
Франция направит дополнительную военную помощь Украине
Франция направит дополнительную военную помощь Украине
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
В Кишиневе на улице обнаружили бездыханное тело мужчины
В Кишиневе на улице обнаружили бездыханное тело мужчины
КЧС предложила продлить чрезвычайное положение в Молдове еще на 60 дней
КЧС предложила продлить чрезвычайное положение в Молдове еще на 60 дней
Польша рассматривает возможность отправки истребителей в Украину
/VIDEO/ Польша рассматривает возможность отправки истребителей в Украину

ULTIMA ORĂ! Percheziții în mai multe raioane și penitenciare din țară

01 februarie 2023, ora 08:10

Angajații Direcției investigații criminalitate organizată a INI în comun cu ofițerii de urmărire penală din cadrul DGUP și angajații Administrației naționale a penitenciarelor, sub conducerea PCCOCS, cu suportul angajaților BPDS „Fulger” și DDS „Pantera”, desfășoară percheziții în mai multe raioane și instituții penitenciare din țară.

Acțiunile sunt efectuate în privința subiecților vizați în comiterea unui șir de infracțiuni de șantaj, comise și dirijate din instituțiile penitenciare.

știre în curs de actualizare

Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
/VIDEO/ Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
Премьер-министр Венгрии назвал Украину "ничейной землей" и сравнил ее с Афганистаном. Реакция Киева
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
"Массовые казни, изнасилования, похищения". США признали ЧВК "Вагнера" транснациональной преступной организацией
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram