Comisia Europeană își propune să suplimenteze asistența macrofinanciară (AMF) pentru Republica Moldova cu 145 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. Asistența suplimentară urmărește să ofere sprijin țării noastre, a cărei economie a fost „grav afectată de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, precum și o criză energetică semnificativă care continuă din octombrie 2021”.
„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro. Va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării”, a menționat șefa Comisiei Europene.
Astfel, valoarea totală a sprijinului actual de AMF pentru țară ajunge la 295 milioane de euro.
„Cele două plăți suplimentare în cadrul creșterii AMF propuse ar fi strict condiționate de progresul satisfăcător al programului Fondului Monetar Internațional și de implementarea noilor condiții de politică care urmează să fie convenite între Moldova și UE și adăugat la Memorandumul de înțelegere existentă”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Din suma suplimentară de 145 milioane de euro, până la 45 milioane ar fi furnizate sub formă de granturi și până la 100 milioane - în împrumuturi în condiții de finanțare favorabile.
Suma urmează să fie plătită în două tranșe suplimentare planificate pentru trimestrul al treilea și al patrulea din 2023, cu condiția să fie îndeplinite condițiile de poliță.
Acum revine Parlamentului European și Consiliului să ia în considerare și să adopte propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare în curs pentru Moldova. Odată adoptată, propunerea va intra în vigoare și se pot face plăți.
Asistența macrofinanciară face parte din angajamentul mai larg al UE cu partenerii vecini și partenerii de extindere și este concepută ca un instrument de răspuns la criză. Este disponibil pentru extindere și partenerii de vecinătate din UE care se confruntă cu probleme grave ale balanței de plăți. Ea demonstrează solidaritatea UE cu acești parteneri și sprijinul pentru politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.
Asistența este menită să completeze programul în derulare al Fondului Monetar Internațional cu Moldova, aprobat la 20 decembrie 2021 și majorat în mai 2022.
Relațiile UE cu Republica Moldova se bazează pe Acordul de Asociere UE-Moldova, inclusiv zona sa de liber schimb profund și cuprinzător (semnat la 27 iunie 2014 și care a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016), care prevede o asociere politică și economică mai puternică.
TV8.md reamintește că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și ne-a acordat statutul de țară candidată la UE.