Ziua Națională a Culturii este marcată pe 15 ianuarie și cu acest prilej, ministrul Sergiu Prodan le-a urat tuturor un an cu pace, vise împlinite și bucurii. Totodată, acesta a enumerat realizările Republicii Moldova în domeniul cultural, subliniind că în 2022, cinematografia națională a făcut un „salt impresionant în direcția reconfirmării valorii sale”, aducând cel mai mare număr de spectatori în sălile de cinema, la un film autohton, dar și cucerind publicul și criticii la festivalurile internaționale de film.
Acesta a mai precizat că pe 15 ianuarie, îl elogiem și pe Eminescu: „Sărbătorim astăzi Ziua Națională a Culturii, în ziua de naștere a marelui nostru poet Mihai Eminescu. O unire frumoasă a acestor două sărbători chiar la început de an este un omagiu adus memoriei celui mai mare poet național, și propune ca temă de reflecție rolul pe care cultura îl are în păstrarea și cultivarea identității noastre naționale”.
„Îmi amintesc cum era această zi cu un an în urmă, când trăiam vremuri pline de speranță după 2 ani grei de pandemie, care au dat peste cap activitatea instituțiilor de cultură și i-a pus în situație grea pe artiști. Ne întorceam în sălile de spectacole și concerte, ne pregăteam să participăm la festivaluri, târguri și expoziții. Făceam planuri pentru dezvoltarea culturii noastre naționale.
Nimeni nu bănuia însă că în foarte scurt timp vom fi zguduiți de drama unui război care va face ravagii în țara vecină și care va naște o nouă mare criză socio-economică în întreaga Europă.
Dragi prieteni, nu sunt sigur că în acel sfârșit de februarie, când eram speriați și derutați, ne-am propus să rezistăm prin cultură. Dar empatia, dorința de a ajuta, de a supraviețui și de a crea ne-a condus spre unitate.
Bibliotecile au devenit centre de suport pentru refugiați, pentru copiii refugiați, dar și pentru oamenii din localități care încercau să facă față noilor tehnologii în condițiile crizei energetice. Sălile de spectacole și concerte au dăruit clipe scurte de bucurie celor care și-au pierdut casele, familiile și liniștea. Artiștii au demonstrat rolul esențial al culturii în promovarea mesajului păcii.
În pofida condițiilor grele, în acest an am reușit să finanțăm noi spectacole care s-au jucat cu sălile pline, să susținem mult mai multe evenimente și proiecte culturale, să aducem pe scenele moldovenești tot mai mulți artiști renumiți din diasporă, care au bucurat publicul alături de artiștii din Moldova”, a declarat Sergiu Prodan.
În 2022, arta cămășii cu altiță, element de identitate națională pe ambele maluri ale Prutului, „a dăruit una din cele mai mari bucurii din acest an”, fiind inclusă la 1 decembrie în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.
După 2 ani de pandemie, s-a redeschis salonul internațional de carte Bookfest, care a pus la dispoziția iubitorilor de carte peste 30.000 de volume în limba română.
„Și pentru a celebra cartea, din acest an vom sărbători pe 14 februarie Ziua Lecturii”, a precizat ministrul Culturii.
O altă realizare este lansarea programului național „Voucher cultural”. Peste 45.000 de tineri care au împlinit vârsta de 18 ani pot beneficia de câte 1.000 de lei pentru a merge la teatru, film sau concert, sau pentru a-și cumpăra cărți.
„Ziua Națională a Culturii este un moment în care privim la ceea ce s-a făcut, dar și la ceea ce avem de realizat. Dorința mea cea mare este să reușim în anul ce urmează să întreprindem pași la nivel de politici publice și să implementăm acțiuni concrete, pentru a crește valorile culturale în țară, dar și să îmbunătățim condiția omului de cultură în Republica Moldova. Și împreună să schimbăm accentele în materie de educație moral-spirituală a neamului”, a conchis ministrul.