Război în Ucraina, ziua 346: Mall bombardat și embargo pentru Rusia. Zelenski: "Vom lupta pentru a păstra fortăreața Bahmut"

Filat, după raportul CE privind aplicarea legislației europene în Moldova: „Partenerii nu pot veni să facă munca în locul nostru”

16 ianuarie 2023, ora 10:27

Fostul premier al țării, Vlad Filat aduce critici actualei pentru constatările din raportul Comisiei Europene privind aplicarea legislației europene în Republica Moldova. Potrivit unui draft al documentului, conținutul căruia a ajuns în presă, țara noastră a înregistrat la acest capitol rezultate mai slabe decât Ucraina și chiar Georgia, care nici măcar nu are statut de candidat la UE. 

„Am fost primul stat din Parteneriatul Estic ce a semnat Acordul de Asociere la UE, am fost prima țară, care a scăpat de vize și am fost, chiar dacă unii au speculat și au încercat să demonetizeze formula, ”povestea de succes” a Parteneriatului Estic. Acest loc s-a datorat tocmai că am implementat solicitările UE, solicitări fără de care nu am fi primit nici acordul DCFTA și nici accesul fără vize în UE. Chiar dacă unii membri ai guvernului încearcă să arunce, ca mai toți dinaintea lor, vina pe fostele guvernări, responsabili sunt doar actualii guvernanți. Cele nouă condiționalități din care au fost implementate doar trei le-au fost remise actualei guvernări, nu fostelor guvernări”, scrie Vlad Filat pe Facebook.

În opinia fostului prim-ministru, rezultatele Republicii Moldova sunt determinate de politica internă. 

„Fără o politică internă bună nu există politică externă de succes. Iar statutul de țară candidată, privind pe ce loc suntem acum, dovedește încă o dată că cei care ne-au pus pe linia de aderare sunt războiul din Ucraina și eforturile României. Pentru aderarea la UE doar bunele intenții nu sunt suficiente și nici partenerii externi nu pot veni să facă munca în locul nostru”, a menționat Vlad Filat.

Amintim că potrivit unui draft al  raportului Comisiei Europene, care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către R. Moldova, Ucraina și Georgia, țara noastră înregistrează rezultate mai slabe decât celelalte două state în aplicarea legislației europene. Potrivit Europa Liberă, autorii raportului menționează că majoritatea reformelor sunt „în fază incipientă” sau la „un anumit nivel de pregătire”, adică sub „nivelul moderat”, „nivel bun de pregătire” și sub „nivelul avansat”. Cele mai mari restanțe vizează combaterea corupției, achizițiile publice și birocrația. 

Același raport, încă nepublicat, mai arată că carul s-a urnit un pic din loc în domenii precum justiție, libertate și securitate, politici economice și monetare. Totuși, potrivit autorilor documentului, independența Băncii Naționale trebuie consolidată, iar supravegherea sectorului financiar - îmbunătățită. 

Totodată, raportorii atenționează asupra neimplementării celui de-al treilea pachet energetic și remarcă faptul că la Chișinău se întârzie licitațiile pentru sursele regenerabile de energie. 

În domeniul afacerilor externe, autoritățile de la Chișinău au primit calificativul „nivel bun de pregătire”.

Raportorii europeni scriu că Republica Moldova nu are capacitate administrativă sau „mai simplu spus, nu are suficienți oameni care să pună în practică reformele”. 

După ce conținutul draftului raportului Comisiei Europene a ajuns public, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe, a venit cu o reacție. 

„Acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare”, a subliniat Nicu Popescu, într-un comunicat de presă.

Nicu Popescu dă asigurări că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare, iar concomitent, implementează și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene.

Raportul este, deocamdată, un document intern, care urmează să fie publicat oficial până la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE.

Republica Moldova a obținut în luna iunie 2022 statut de țară candidat pentru aderarea la UE. Tot atunci, același statut l-a obținut și Ucraina, aflată în război din 24 februarie 2022.

Moldova, restanțieră la aplicarea legislației europene? Ce arată un raport al CE. Popescu: „Ne va ajuta să prioritizăm”
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Premier Energy ожидает оплату долгов Apă-Canal Chișinău за электричество до 7 февраля
Premier Energy ожидает оплату долгов Apă-Canal Chișinău за электричество до 7 февраля
Еврокомиссия опубликовала вторую часть отчета о готовности Молдовы к вступлению в ЕС
Еврокомиссия опубликовала вторую часть отчета о готовности Молдовы к вступлению в ЕС
Мэр Бельц Николай Григоришин будет баллотироваться на следующих местных выборах от "Партии перемен"
/VIDEO/ Мэр Бельц Николай Григоришин будет баллотироваться на следующих местных выборах от "Партии перемен"

Președintele Parlamentului pleacă într-o vizită de lucru în Suedia: Va organiza o discuție cu moldovenii stabiliți la Stockholm

04 februarie 2023, ora 13:44

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va pleca în perioada 6 – 9 februarie, într-o vizită de lucru în Regatul Suediei, la invitația omologului său, președintele Riksdagului, Andreas Norlén.

În contextul vizitei, Igor Grosu invită moldovenii stabiliți în Suedia la o discuție în seara zilei de 6 februarie, ora 19:30.

Întâlnirea va avea loc în incinta Ambasadei Republicii Moldova (Engelbrektsgatan 10, 3Tr. Stockholm, 114 32). Embassy of Moldova to Sweden, Norway, Finland and Iceland

Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze la e-mail: stockholm@mfa.gov.md, cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact.

Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
/VIDEO/ Итоги недели: Несколько сотен физических и юридических лиц попали под санкции в Молдове
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Что там в Иране? Во многих городах взрывы, власти страны говорят об атаках беспилотников
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram