/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

Invalda INVL: Investițiile în sectorul de sănătate reprezintă cheia spre un viitor prosper și sănătos /P/

20 ianuarie 2023, ora 09:43

Invalda INVL reprezintă un grup lituanian de gestionare a investițiilor fondat în 1991. Invalda INVL este un adevărat pionier în domeniul de management al capitalului în Țările Baltice. Companiile grupului au peste 300.000 de clienți și administrează active de 1,8 miliarde de euro în diferite clase. Invalda INVL investește în sectoare precum imobiliare; surse regenerabile de energie; sortarea și reciclarea deșeurilor; terenuri forestiere și agricole etc. 

În 2019, compania a achiziționat una dintre cele mai mari rețele de clinici din Țările Baltice, grupul InMedica, deschizând astfel o nouă direcție pentru investiții – sectorul de sănătate. Vytautas Plunksnis, șeful Private Equity, membru al INVL Asset Management și președinte al Consiliului maib, ne-a povestit mai detaliat despre tendințele din sectorul sănătății și cât de profitabile sunt acestea.

Începutul anului este o bună ocazie de a analiza și planifica pașii pentru îmbunătățirea calității vieții noastre. Ultimii 2 ani au demonstrat că sănătatea joacă un rol important în viața oamenilor, precum și calitatea serviciilor medicale. Povestiţi-ne mai detaliat despre investiţiile în sectorul de sănătate Invalda INVL.

În 2019, fondul nostru INVL Baltic Sea Grow a investit în InMedica, care la acea vreme era a doua cea mai mare rețea de clinici private, iar la acel moment aveam aproximativ 17 clinici în care ofeream servicii clienților. Cifra de afaceri anuală a acestei companii era undeva de 10 milioane de euro. În toți acești ani am lucrat foarte activ la achiziționarea altor clinici și la deschiderea celor noi. Prin această creștere organică și achiziții ale altor companii vom încheia anul acesta ca lider evident al pieței lituaniene. 

În prezent avem peste 80 de clinici în 27 de orașe din Lituania, care deservesc aproape 300.000 de pacienți. Suntem activi în toate domeniile din sectorul de sănătate, începând cu medicii de familie, și terminând cu operațiile (în afară de cele dificile) pentru pacienți. În prezent angajăm aproximativ 2090 de specialişti, inclusiv 350 de medici de familie, 900 de medici de diverse specialităţi şi 180 de stomatologi. În acest an, cifra de afaceri anuală a companiei va fi de 100 de milioane de euro. Putem spune că afacerea a crescut de 10 ori și credem că acesta este un indicator foarte bun. 

Cum a avut loc fuziunea companiilor InMedica și MediCA Group?

Noi eram a 2-a cea mai mare companie pe piață și creșteam rapid. Numărul 1 era rețeaua MediCA, iar când a fost scoasă la vânzare, a fost achiziționată de grupul leton Repharm. După această tranzacție, am convenit cu ei asupra fuziunii celor două companii. În 2019, am investit în InMedica și am cumpărat 70% din acțiuni, în timp ce 30% au rămas la fondatorul și CEO-ul companiei. După această fuziune, am primit un nou partener, iar acționariatul nostru a scăzut de la 70 la 45 la sută, grupului leton Repharm revenindu-i 40 la sută din acţiuni și CEO-ului companiei 15%. 

Am dat startul acestor parteneriate și putem susţine că parteneriatele productive reprezintă unul din punctele noastre forte. Faptul că știi să lucrezi cu un pachet minoritar de 45 la sută din acțiuni vorbește și despre profesionalismul nostru. Însă cel mai important lucru este încrederea partenerilor. Această tranzacție a durat mult, aproximativ un an și jumătate, și am finalizat-o abia în primăvara lui 2022, deoarece Comisia Antimonopol din Lituania a examinat cererea noastră foarte atent pentru a vedea dacă nu devenim un jucător prea mare. 100 de milioane de euro par mulți bani, dar în Lituania cifra totală de afaceri din sistemul medical ajunge la aproape de 4 miliarde de euro.

Povestiți-ne despre achiziționarea clinicilor dentare Dante și VIC Clinic. 

În prezent suntem implicați foarte activ în tranzacții pe piața stomatologică. Această piață nu este încă consolidată în Lituania, avem o mulțime de medici care își deschid cabinete personale, adică mici clinici. În acest sens, a existat o problemă în țară, care pare că fost deja rezolvată. Cabinetele personale nu au întotdeauna un sistem de plată transparent, de exemplu, pacientul a plătit în numerar, nu a cerut cec și atât. Dar avem încrederea că această situație se schimbă spre bine. Vedem foarte multă valoare în furnizarea întregului spectru de servicii, pentru că dacă ai 300.000 de clienți, ar trebui să poți rezolva toate întrebările pacientului, ci nu să-l trimiţi altundeva pentru un alt serviciu, pe care noi nu-l putem oferi.

Reiese că oferiți un pachet complet de servicii medicale?

Se poate spune şi aşa, doar că noi nu prestam servicii pentru cele mai complexe operații. Asta se face de obicei în spitalele publice, pentru că au atât utilaj performant, cât și specialiști foarte buni.

În Republica Moldova avem un sistem de asigurare medicală obligatorie. Care este sistemul de asigurare medicală în Lituania?

Avem asigurare obligatorie numită Compulsory Health Insurance (Asigurare Obligatorie de Sănătate). Toată lumea plătește din salariu, iar mai apoi acest fond distribuie banii, plătește pentru pacienți, compensează pensionarii pentru medicamente etc. Bugetul acestui fond este de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă circa 60 la sută din întreaga piață a sănătății din Lituania. 

Știm că Invalda INVL a investit foarte activ în clinicile de familie MPC. Putem afla mai multe despre aceste investiții?

Împreună cu MediCA Group avem aproximativ 62 de clinici. Majoritatea acestor clinici private au fost fondate de medici buni care au lucrat în sistemul de stat. Nu le-au plăcut salariile și au plecat, însă dacă ești un medic bun, atunci pacienții tăi vin după tine, pentru că oamenii nu aleg o clinică, ci specialiști buni. După un timp, mulți dintre medicii care au creat afaceri de succes s-au confruntat cu realitatea. Și anume că trebuie să plătești salarii, iar pentru a avea cu ce să plătești aceste salarii în fiecare lună trebuie să ții evidența contabilă, dacă angajezi specialiști, atunci trebuie să-i motivezi etc. 

Oferta noastră e destul de atractivă, le propunem să-și vândă clinica și să continue să-și facă meseria, lăsând preocupările administrative în seama noastră. Faptul că suntem o rețea foarte mare ne permite să facem achiziții mai ieftine, să investim mai mult în echipamente. Unele echipamente costă, de exemplu, un milion de euro, și unei clinici private îi este foarte greu să le cumpere. Există posibilitatea de a lua un credit mare, însă lumea nu vrea să-și asume astfel de riscuri. Noi planificăm din start cât va costa această achiziție, și ce volum de servicii va trebui să oferim ca să avem profit. Când ești o companie mare, îți este mult mai ușor să faci toate acestea. De obicei avem una sau două achiziții de clinici private pe lună.

Ce s-a schimbat în domeniul sănătății după pandemia Covid-19?

Covid-19 ne-a făcut să ne oprim și să ne gândim la sănătatea noastră. Oamenii au început să se plimbe mai mult, să aibă mai multă grijă de ei. Pe de altă parte, datorită faptului că oamenii stăteau constant acasă, există acum o cerere foarte mare de servicii psihologice. Covid a mai demonstrat că există o cerere mare de servicii medicale, iar medicina privată câștigă, pentru că ne asigurăm să nu existe cozi, ca o persoană care vine la tine pentru servicii medicale să poată primi imediat aceste servicii, și nu după 3. luni, așa cum se întâmplă uneori în instituțiile statului când nu sunt locuri. 

De asemenea, Covid ne-a arătat că trebuie să punem accent pe profilaxie, nu doar pe tratament. Întregul sistem medical nu este foarte axat pe profilaxie. Oamenii cred că dacă nimic nu îi doare, atunci sunt bine și, de obicei, vin la medic când situația este deja destul de gravă. Sistemul nu este construit pe profilaxie, ci pe tratarea a ceea ce s-a întâmplat deja, iar acest lucru este foarte costisitor. Oamenii trebuie să lucreze asupra lor în acest sens, să fie mai responsabili.

În ce direcție ar trebui să meargă Moldova în raport cu reformele din sectorul medical?

Aderarea la UE este cel mai sigur pas pentru îmbunătățirea sectorului de sănătate din Moldova. De exemplu, după aderarea la UE, toate clinicile noastre au fost modernizate. UE a oferit foarte mult pentru modernizarea clinicilor și achiziționarea de echipamente, fiindcă este foarte greu pentru o țară să facă asta singură, este nevoie de bugete uriașe.

Care sunt planurile de viitor pentru Invalda INVL în această direcție?

Recent, am achiziționat câteva sanatorii, o clinică pentru operații estetice și o clinică pentru transplanturi de păr pentru bărbați. Anul acesta intenționăm să achiziționăm câteva clinici de reabilitare. Ne dorim să dezvoltăm turismul medical, ca oamenii să vină în țara noastră din străinătate pentru tratament. Avem multe planuri și sperăm că toate se vor îndeplini.

https://invaldainvl.md/ 

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii
/HOROSCOP/ Vărsătorii au probleme cu iubirea de sine, iar Berbecii vor da ce au mai bun în inimă: Ce prezic astrele celor 12 zodii

Victoriabank lansează Campania Agri de primăvară: Suma creditului este de până la 2.500.000 de lei /P/

07 februarie 2023, ora 10:26

Primăvara este perioada cea mai importantă și responsabilă pentru agricultorii care încep lucrările de sezon. Dar, odată cu acestea, vin și provocările. Ai nevoie de un suport financiar pentru a-ți prelucra pământul, a-ți pregăti sau procura utilajele necesare sau pentru a trece direct la semănat? Victoriabank vine în sprijinul tău! În perioada 01 februarie – 31 mai 2023 Victoriabank lansează Campania Agri pe primăvară

În cadrul Campaniei persoanele juridice din domeniul agricol pot beneficia de Creditele Agri pentru finanțarea lucrărilor agricole de primăvară și pentru investiții tehnice.

Cel mai important avantaj al campaniei este că până la obținerea primelor venituri din roada 2023, clientul nu achită nimic la bancă! 

Astfel, beneficiarii Creditelor Agri sunt avantajați prin următoarele facilități:

  • comision 0 (zero) la acordarea Creditului Agri;
  • perioadă de grație la dobândă de până la 6 luni;
  • perioadă de grație la achitarea creditului până la 8 luni;
  • costuri atractive.

Suma Creditului Agri este de până la 2.500.000 MDL, iar termenul de achitare a creditului este stabilit în funcție de necesitățile clientului, personalizat.

Răspunde provocărilor de primăvară alături de Victoriabank prin #CrediteAgri și #CuPoftăDeIMM!

Despre Victoriabank

Victoriabank este parte a celui mai mare grup financiar din România, Banca Transilvania, și este singura bancă 100% online din Republica Moldova. Fondată în 1989, Victoriabank este prima bancă comercială din Republica Moldova, unul dintre cele mai recunoscute branduri din țară. 

În 2018, Banca Transilvania devine acționar majoritar al Victoriabank, alături de BERD. Susținerea IMM este una din prioritățile băncii, acestea fiind pilonul de dezvoltare a unei economii durabile. 

Astfel, doar în 2022, creditele acordate de Victoriabank IMM au crescut cu aproape 157%, numărul total de clienți beneficiari de credite – cu circa 120%, iar al clienților din domeniul agricol – cu 155%. Mai mult decât atât, Victoriabank a lansat mai multe produse inovative pentru IMM. 

Din momentul lansării pachetelor Cont Curent Nelimitat destinat IMM peste 45% din clienții băncii beneficiază de acestea, iar de Contul Primul An Gratuit, destinat companiilor nou create, au beneficiat deja circa 5000 de clienți. Digitalizare serviciilor se realizează și pentru sectorul IMM. 

Circa  95% din ordine de plata se fac electronic, online poate fi actualizat Chestionarul Clientului (KYC) de către persoanele juridice, iar în VB24 pot fi deschise conturi curente, conturi de depozit și pot fi vizualizate creditele.  

Victoriabank a lansat și inițiative sociale pentru susținerea antreprenorilor din Moldova:  Cumpără de lângă Tine, recomandând afaceri mici, locale și Eu Sunt IMM.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
/FOTO/ Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram