Statistici îngrijorătoare de la poliție. La fiecare al zecelea accident rutier produs anul trecut în Moldova, a murit un om! Cele mai multe tragedii s-au întâmplat pe trecerile de pietoni, aproape dublu decât în afara acestora. Și numărul celor traumatizați este covârșitor- de peste 2.500! Astăzi mai mulți reprezentanți ai autorităților și ai societății civile s-au adunat pentru a discuta din nou cum am putea stopa sau măcar reduce numărul accidentelor rutiere.
Deși toți își doresc ca pe drumurile noastre să se întâmple cât mai puține accidente, iar oamenii să nu-și mai piardă viața pe șosele, când vine vorba despre măsurile care se impun, părerile funcționarilor și ale reprezentanților societății civile se împart. Dacă experții pledează pentru amenzi mai mari pentru toți cei care încalcă regulile, fie șoferi sau pietonii, funcționarii sunt mai rezervați:
„Ce mi se pare mai interesant este că dumneavoastră, de câteva ori ați spus că noi, nu o să ridicăm amenzile în cazul pietonilor care au trecut neregulamentar strada. Dar acolo avem cele mai multe decese. Nu credeți că ar trebui să lucrăm mai mult în acest sens? Nu am spus că nu urmărim creșterea amenzilor. În alte situații când au fost intenții de majorare a acestor amenzi, criticile au fost foarte mari, cum voi vă permiteți să puneți amenzi simplilor cetățeni sau unei bătrânele care trece strada iregulamentar?”
Pe lângă sancțiuni, vina pentru accidentele rutiere, soldate cu victime omenești, este și a celor care trebuie să aibă grijă de infrastructura rutieră:
„Vorbim de treceri de pietoni denivelate, vorbim de semnele de circulație rutieră, semnul de pietoni care să fie cu iluminare care trezește o mai mare atenție și vizibiltate pentru noi șoferii. Vorbim aici de trecerile de pietoni să fie asigurate cu semafor”.
De faptul că vina pentru accidentelor rutiere aparține nu doar șoferilor, dar și pietonilor, ne-am convins astăzi încă odată, în cadrul unui experiment.
Pe strada Socoleni din cartierul Poșta Veche. În cele zece minute de experiment, șapte mașini nu au cedat trecerea pietonilor, iar patru oameni au trecut strada neregulamentar, chiar dacă zebra se află la doar câțiva metri distanță.
Am întâlnit și persoane, care, pe lângă faptul că traversau în locuri nepermise, erau și cu ochii în telefon.
Am surprins și trecători care s-au răzgândit să traverseze neregulamentar, doar după ce au văzut camera de filmare:
„-Ați vrut să treceți neregulamentar strada.
-Nu, eu așteptam un om”.
„-Bună ziua, vreți să treceți neregulamentar strada.
-Hai, dați-mi pace”.
Totuși, sunt și oameni care spun că traversează doar pe zebră. „Doar la trecerile de pietoni. Sunt mamă a trei copii și vreau să fiu exemplul acestora”.
„Eu tot timpul pe zebră trec, altfel, te lovește și vai de capul tău, nu te costă pielea cât dubala”.
De la începutului anului, în Republica Moldova au fost înregistrate 43 de accidente cu implicarea pietonilor. Șapte oameni și-au pierdut viața, iar 37 au fost traumatizați.
Un proiect de lege, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, care urmează să fie votat în lectură finală în Parlament, prevede amenzi mai mari pentru șoferii care nu vor ceda trecerea trecătorilor, iar celor care vor comite această încălcare repetat, le va fi suspendat dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.