„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi.” Așa suna autoportretul lui Grigore Vieru, poetul care a marcat patrimoniul literar al țării noastre. Astăzi, 18 ianuarie, se împlinesc 14 ani de la trecerea în eternitate a marelui poet Grigore Vieru.
Poetul s-a stins din viață în 2009, după ce a fost implicat într-un tragic accident rutier, produs în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, când se întorcea de la Cahul, de la spectacolul de omagiere a lui Mihai Eminescu.
Simbol al Mișcării de Eliberare Națională, Grigore Vieru a pledat pentru adevărul istoric, pentru revenirea grafiei latine și a limbii române. În memoria lui au fost înălțate busturi, licee și străzi îi poartă numele, au apărut noi cărți, traduceri în limbi de circulație internațională.
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, fostul județ Hotin, într-o familie de plugari români. A absolvit școala de șapte clase din satul natal în anul 1950, după care a urmat școala medie din orășelul Lipcani, pe care a finalizat-o în anul 1953.
Debutul său a avut loc în anul 1957, când publică o plachetă de versuri pentru copii, intitulată „Alarma”, care a fost apreciată de criticii literari. Mai târziu, absolvă Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. Ulterior, se angajează ca redactor la redacția revistei pentru copii „Scânteia Leninistă” și a ziarului „Tânărul leninist”.
În anul 1960, se căsătorește cu Raisa, profesoară de română și latină, împreună având doi copii, Teodor și Călin. Anul 1968 aduce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefață de Ion Druță. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariție poetică. Chiar anul apariției, devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură națională contemporană.
În 1988, i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii „Diploma de Onoare Andersen”.
După moartea lui Grigore Vieru, un bulevard din Capitală îi poartă numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Alea Clasicilor din Chişinău, dar şi în oraşul Străşeni.