/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 330: Tribunal special, iar 11 țări NATO trimit armament. Patriarhul avertizează despre sfârșitul lumii

19 ianuarie 2023, ora 21:05

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 330 de la începutul invaziei ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Luptele pentru deținerea controlului în orașul Soledar continuă în ciuda revendicărilor de la Moscova, potrivit informațiilor oficialilor americani. De asemenea, rușii nu au reușit încă să preia nici Bahmutul.  Totodată, cu ocazia unui discurs la Forumul de la Davos, Volodimir Zelenski a numit accidentul de elicopter în care a murit ministrul său de interne și alte 13 persoane drept o consecință a războiului. Sunt trei zile de doliu în Ucraina în urma tragediei. Parlamentul European a votat, joi, cu majoritate de voturi pentru înfiinţarea unui Tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. 

Un pastor american îl contrazice pe ideologul ultranaţionalist rus Alexandr Dughin, care anunță că acesta este ultimul război al omenirii. Oficiali din guvernul Germaniei au declarat pentru Reuters că Berlinul va trimite în Ucraina tancuri Leopard 2 cu condiția ca și SUA să trimită tancuri. Între timp, Letonia anunță prin vocea ministrului al Apărării, Inara Murniece, că va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Stinger. Concomitent, Londra anunță că e posibil ca Rusia să desfășoare cele mai moderne tancuri din arsenalul său militar - T-14 „Armata” - pe frontul ucrainean, notează Digi24. Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat public convingerea că armata rusă va ieși victorioasă în conflictul din Ucraina.

UPDATE Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, a declarat joi, 19 ianuarie, că tancurile occidentale ”nu sunt o soluţie miracol” pentru Ucraina împotriva Rusiei.

UPDATE Armata rusă a lansat o "ofensivă locală" în apropierea oraşului Orehiv din sudul Ucrainei, unde linia frontului a rămas în mare parte nemodificată de câteva luni, a anunţat joi un oficial al administraţiei de ocupaţie ruse locale, citat de France Presse.

UPDATE Washingtonul nu crede că Ucraina ar putea cuceri militar Crimeea. Administrația lui Joe Biden consideră însă că, prin atacurile sale, Kievul ar putea contesta controlul Rusiei asupra peninsulei ocupate, consolidându-și astfel poziția în viitoarele negocieri, scrie New York Times. Moscova susține că o astfel de abordare ar ridica conflictul la un alt nivel.

UPDATE Autoritățile ruse au amplasat pe acoperișul sediului Ministerului Apărării din Moscova un sistem antiaerian Panțîr-S, conform imaginilor de pe rețelele de socializare. Panţîr-S este un sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune. Sistemul de apărare antirachetă a fost amplasat cu macaralele, potrivit imaginilor de pe Twitter. Internauții susțin că și pe alte locații-cheie din Moscova au fost instalate sisteme similare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că furnizarea de tancuri de fabricație occidentală către Ucraina continuă să fie „presantă și foarte sensibilă” în războiul națiunii sale împotriva Rusiei, potrivit CNN.

UPDATE Un grup de 11 ţări membre ale NATO, participante joi la o reuniune în Estonia destinată sporirii ajutorului militar pentru Ucraina, au convenit să ofere acesteia noi arme şi au semnat o declaraţie comună în care cer şi altor state să-şi intensifice ajutorul pentru armata ucraineană, în special cu tancuri şi alt armament greu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

UPDATE Zelenski și-a manifestat îndoielile în legătură cu Putin într-un dialog prin legătură video cu participanții la forumul de la Davos. Joi, purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a răspuns acestor remarci afirmând că președintele ucrainean ar prefera "ca nici Putin, nici Rusia să nu existe". "Este clar că Rusia și Putin reprezintă o mare problemă în prezent pentru Ucraina și pentru Zelenski. Pur psihologic, Zelenski ar prefera să nu existe nici Putin, nici Rusia", a spus oficialul rus, scrie Antena3.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a avertizat joi cu privire la o escaladare a conflictului în Ucraina, dacă Occidentul oferă Kievului mai multe arme capabile să lovească Rusia.

UPDATE Ucraina le-a cerut joi aliaţilor săi occidentali „să-şi sporească substanţial” livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă trupelor ruse, adresându-se în special unui număr de 12 ţări, între care Germania şi Turcia, care dispun de tancuri Leopard pe care Kievul le solicită în mod constant, potrivit HotNews.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut apel la Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, să îi trimită în prima linie a frontului pe cei care se opun purtării bărbilor în forțele armate ruse, relatează Lenta.

UPDATE Moldova a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi, încercând astfel să-și consolideze capacitățile militare pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, dar eforturile Rusiei de a destabiliza țara au eșuat până acum, a declarat joi președintele Maia Sandu. „Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană”, a declarat Maia Sandu pentru Reuters într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos. „Înțelegem că Ucraina este o prioritate și ar trebui să primească aceste sisteme, dar sperăm să primim şi noi câteva”. Sandu a adăugat că țara sa va avea nevoie de cel puțin aceeași sumă, 600 de milioane de euro, ca sprijin bugetar în 2023 ca și anul trecut, pentru a-și proteja populația de efectele inflației, notează Rador.

UPDATE Co-președintele ALDE România, Varujan Vosganian, susține că ucrainenii ar trebui să de minorității române din Ucraina aceleași drepturi pe care le primește în România minoritatea ucraineană: ”În contextul votării  de către Rada ucraineană (Parlamentul) a unei noi legi a minorităților naționale și care a fost promulgată de președintele țării vecine, cred că trebuie să i se amintească lui Volodimir Zelenski ceea ce a declarat la întâlnirea cu prim-ministru român Nicolae Ciucă, și anume că „minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.”

UPDATE Liderii militari americani au avertizat că submarinele rusești din clasa Severodvinsk s-ar afla în apropierea coastelor americane.

UPDATE Un atac ucrainean asupra Peninsulei Crimeea anexată de Rusia ar fi „extrem de periculos", a declarat joi Kremlinul, după informaţii publicate în The New York Times conform cărora oficiali americani ar fi deschişi ideii de a ajuta Kievul să lovească peninsula, informează Reuters.

UPDATE Parlamentul European a votat un document în sprijinul unui tribunal pentru crimele de război ale rușilor în Ucraina. Cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri, europarlamentarii au decis joi, într-o rezoluție, că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte juridică internațională, notează Antena3.

UPDATE Încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina sunt foarte periculoase şi ar putea conduce la sfârşitul lumii, a avertizat joi patriarhul rus Kirill, în timp ce Occidentul îşi intensifică ajutorul militar pentru Kiev, relatează agenţia EFE. ”Apar astăzi mari ameninţări în lume, faţă de ţara noastră şi faţă de toată fiinţa umană. Dorinţa de a învinge Rusia a căpătat forme foarte periculoase. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i ilumineze pe aceşti demenţi şi să-i ajute să înţeleagă că orice dorinţă de a distruge Rusia va însemna sfârşitul lumii”, a spus în timpul unei liturghii patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

UPDATE Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, principalul aliat al Kremlinului, i-a transnis, joi, ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, într-o reuniune desfăşurată la Minsk, că țara sa a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei. „Vom lucra împreună, cot la cot”, i-a spus Lukaşenko lui Lavrov, lăudând însă Ucraina pentru faptul că „nu provoacă Belarusul, în pofida faptului că vecinii occidentali o împing să o facă”.

UPDATE Şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că mercenarii săi „au ce învăţa” de la armata ucraineană.

UPDATE Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, i-a spus joi ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la întâlnirea din Minsk, că Ucraina „îl surprinde plăcut” pentru că nu se angajează în provocări împotriva Belarusului deși „este împinsă în mod activ”.

UPDATE Suedia a decis să furnizeze armatei ucrainene tunuri automotoare cu rază lungă de tip Archer, un echipament modern cerut de Kiev de câteva luni, precum şi blindate uşoare.

UPDATE Departamentul Apărării din SUA a cerut forţelor sale staţionate în Coreea de Sud să pună la dispoziţie echipamente pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, a anunţat joi armata SUA, precizând că acest lucru va avea "impact zero" asupra operaţiunilor sale din ţara asiatică, relatează Reuters şi Yonhap. "Acest lucru are impact zero asupra operaţiunilor noastre şi capacităţii noastre de a pune în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra aliatul, Republica Coreea", a subliniat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor SUA din Coreea de Sud (USFK), Isaac Taylor. USFK au un efectiv de circa 28.500 de militari.

UPDATE Analiștii și cercetătorii din domeniul informațiilor sunt în mare măsură de acord că la Moscova se pregătește o ofensivă, care probabil va avea loc cândva în iarnă sau la începutul primăverii. Totuși, nu există o imagine clară despre cum va arăta și dacă Moscova are vreo speranță reală de victorie, având în vedere rezistența hotărâtă a Ucrainei și sprijinul occidental. „Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să schimbe cursul războiului și cel puțin să-și amâne înfrângerea”, a declarat președintele ucrainean Voldimir Zelenski, notează Adevărul.

UPDATE Populaţia Germaniei a crescut în 2022 la nivelul fără precedent de 84,3 milioane de oameni, sub efectul imigraţiei-record, relevă ultimele cifre ale Oficiului naţional de statistică, citate joi de Reuters. Pe lângă numărul mare de refugiaţilor de război din Ucraina, sosirea de imigranţi de alte naţionalităţi s-a intensificat de asemenea, a constatat biroul german de statistică, notează Digi24.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat, într-o intervenție video la Forumul Economic de la Davos, că nu știe dacă Vladimir Putin este în viață sau nu și nici cine ia cu adevărat deciziile în Rusia, lucruri ce fac foarte dificilă ideea unor negocieri de pace, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE Rusia se pregătește pentru a trimite la luptă în Ucraina tancuri T-14, dar o asemenea decizie vine cu un risc ridicat din cauza mai multor probleme legate de acest model, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de joi dimineață.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitarea Guvernului german în a livra tancuri grele pentru Ucraina, considerând că aceasta „nu este o strategie bună”.

UPDATE Polonia va livra două tancuri Leopard către Ucraina, iar Germania îi dă acordul. Deoarece tancurile sunt de fabricaţie germană, nu a fost clar dacă Varşovia avea nevoie de acordul Berlinului pentru a le transfera, scrie Mediafax. Oficialii de la Washington și Berlin vor încerca să tranșeze această problemă joi, cu o zi înaintea unei reuniuni cruciale pe tema noului pachet de ajutor militar pentru Ucraina, scrie agenția Reuters.

UPDATE Ministrul canadian de externe a declarat miercuri că Ottawa l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Canada în semn de protest faţă de atacurile forţelor ruse împotriva civililor din Ucraina, inclusiv cel de la Dnipro, soldat cu moartea a cel puţin 45 de persoane.

UPDATE Statele Unite sunt pe cale să finalizeze un pachet uriaș de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde de dolari în armament, incluzând, pentru prima dată, vehicule de luptă Stryker, au declarat pentru CNN două surse.

UPDATE Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri, la Davos, că se teme că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina în următoarele luni, adăugând că este crucial să-i fie oferit sprijin suplimentar Kievului, constând în tancuri şi rachete moderne, relatează Reuters şi Radio Polonia. "Ei (ruşii) sunt încă foarte puternici şi ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă peste câteva luni, aşa că este crucial să trimitem sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne şi rachete moderne", a declarat Andrzej Duda la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, potrivit Știripesurse.

UPDATE Paza de Coastă a SUA a anunţat că urmăreşte o presupusă navă rusească de spionaj în largul insulelor Hawaii, în apele internaţionale.

UPDATE Mănăstiri din regiunea Herța, Ucraina, au fost ținta unor controale violente din partea serviciilor ucrainene de securitate, a declarat părintele Mihail Jar, starețul ortodox român al Mănăstirii Bănceni, pentru Antena 3 CNN.  

UPDATE Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a adus în Republica Karelia, situată în nord-vestul Rusiei, un grup de foști combatanți care și-a încheiat misiunea în Ucraina, a transmis, marți, serviciul de presă al lui Prigojin. Adresându-se acestora, el a afirmat că, deși a avut nevoie de talentele lor criminale pentru a ucide inamicul din Ucraina, aceste talente nu mai sunt necesare. În plus, Prigojin le-a dat mână liberă să se alăture din nou companiei sale militare private Wagner sau să plece și să-și trăiască viața, notează Adevărul.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că Rusia nu trebuie subestimată întrucât ”Putin e pregătit pentru un război de durată”.

UPDATE Germania va trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina dacă SUA este de acord să facă același lucru, a declarat o sursă guvernamentală de la Berlin pentru Reuters, în condițiile în care aliații din NATO au în continuare viziuni diferite în privința modului optim de a înarma Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

UPDATE Ocupanții ruși, într-adevăr, se confruntă cu problema deficitului de muniții, fapt care se simte pe câmpul de luptă. Și se pare că ei nu vor reuși să rezolve această criză de asigurare cu muniții, a declarat într-un interviu pentru RBK-Ucraina expertul de la Centrul de strategii de apărare, Viktor Kevliuk. Potrivit lui, rușii deja duc lipsa proiectilelor de artilerie, fapt care se simte pe front. Astfel, intensitatea tirurilor de foc din partea rusă s-a redus aproximativ de cinci ori, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE În dimineața zilei de astăzi, 19 ianuarie, avioanele de vânătoare rusești MiG-31K, cunoscute ca purtătoare de rachete hipersonice „Kinjal", au decolat din Belarus. În acest context, în toate regiunile Ucrainei răsuna alerta aeriană, scrie Unian.net.

UPDATE Statele Unite nu sunt pregătite să furnizeze Ucrainei cele mai avansate şi puternice tancuri, Abrams, a declarat miercuri un înalt responsabil de la Pentagon, justificând acest refuz prin chestiuni de întreţinere şi instruire, scrie AFP.

UPDATE Un grup de soldați ruși care au primit ordin de retragere pe front în Ucraina riscă să fie declarați dezertori, deoarece comandantul plutonului nu mai recunoaște acum că a dat ordinul. Soldații, care se plâng că au fost mințiți încă de la mobilizare și că nu au arme, cer ajutor, notează Digi24.

UPDATE Luptătorii companiei militare private Wagner răniți în războiul din Ucraina au parte de îngrijiri medicale la clinica My Medical Center din Sankt Petersburg, deținută de o societate în care acționar este și Maria Voronțova, fiica cea mare a liderului de la Kremlin, relatează Radio Europa Liberă Ucraina.

UPDATE Alexandr Dughin, dar şi alți fanatici religioși, consideră războiul din Ucraina dintre Rusia şi Occident drept "ultimul război al omenirii". Un articol publicat de un pastor american în martie 2022 îl contrazice, declarând că la fiecare război izbucnit au existat "falși profeți" ce au stârnit panică, notează Mediafax. "Unii creștini bine intenționați stabilesc legături false între războiul rusesc împotriva Ucrainei şi profeția biblică din Apocalipsa lui Ioan. Gog şi Magog, armatele invadatoare din nord, sunt des asociate cu Ucraina şi Rusia. Cu toate acestea, printr-o examinare serioasă şi atentă a scripturilor, istoriei şi credinței creștine, rezultă că această invazie nesfântă a Ucrainei nu are nimic de-a face cu Dumnezeu, Biblia sau cu credința creştină autentică. Este un act de putere demonică", avertizează reverendul. Deşi Cartea Apocalipsei a Sfântului Ioan din Patmos (confundat de-a lungul istoriei cu Sfinții Ioan Evanghelistul şi Ioan Apostolul)  face referire doar la viitorul poporului evreu, a adepţilor lui Iisus Christos şi a luptei dintre creștinism şi păgânismul greco-roman din secolul 1 d.Hr., Dughin o reinterpretează, punând în prim-plan despre lupta dintre Rusia creștin-ortodoxă şi Occidentul satanist. 

UPDATE Fostul președinte rus Medvedev a declarat joi că "înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear", referindu-se la campania militară a Rusiei în Ucraina.  

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „nu au loc accidente în timp de război”, după ce 14 persoane au murit într-un accident de elicopter în apropiere de capitala Kiev. Ucraina nu a susținut implicarea Rusiei, dar Zelenski a declarat în fața Forumului Economic Mondial de la Davos că tragedia a fost o consecință a războiului.

UPDATE Experți ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menţine o prezenţă permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, în nord-estul Ucrainei, pentru monitorizarea situaţiei și evitarea unui accident nuclear după cel care a avut loc în 1986, a anunţat miercuri, 18 ianuarie, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a notat agenția DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Premierul spaniol Pedro Sanchez a pledat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru negocieri cu președintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, informează joi dpa și îndeamnă ca acestea să fie conduse de Franța și Germania. "Este important să menținem, de asemenea, legătura cu Putin", a spus Sanchez la Davos. "Susțin cu tărie, de exemplu, ca guvernul francez şi guvernul german... să preia conducerea aici", a declarat premierul Sanchez pentru CNN.

UPDATE Rusia nu controlează pe deplin Bahmut sau Soledar, orașe învecinate din regiunea Donețk, în ciuda afirmațiilor ruse, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în timpul unei conferințe telefonice din 18 ianuarie, potrivit Ukrinform. „Vă spun că, în această dimineață, nu estimăm că (rușii) au preluat ambele orașe în mod unilateral”, a spus Kirby. Rusia a susținut pe 13 ianuarie că a preluat controlul asupra Soledarului. Kievul a negat afirmația, spunând că luptele sunt în desfășurare. Informațiile britanice au declarat ulterior că forțele ruse susținute de mercenari ai Grupului Wagner controlați de Kremlin aveau probabil controlul asupra Soledarului de la sfârșitul zilei 16 ianuarie.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat miercuri că „nu are niciun dubiu” cu privire la victoria Rusiei în Ucraina, pe care o consideră „inevitabilă”, la aproape un an de la lansarea ofensivei în Ucraina şi în pofida mai multor eșecuri majore pe câmpul de luptă, relatează EFE şi AFP.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a oferit miercuri, în mesajul său zilnic către compatrioţi, mai multe detalii despre operaţiunile de salvare de la locul prăbuşirii elicopterului în Brovarî şi a vorbit despre angajaţii grădiniţei şi locuitorii din zonă care au ajutat răniţii şi au evacuat copiii. Operaţiunea de salvare a durat mai mult de nouă ore, iar o ancheta privind incidentul este condusă de Serviciul de Securitate al Ucrainei, a declarat Zelenski în discursul său video de miercuri seară, în care a nominalizat şi a multumit inclusiv unor oameni simpli care au ajutat imediat după prăbuşirea elicopterului. „Sute de oameni au fost implicaţi în stingerea incendiului, în căutarea şi salvarea răniţilor, în desfăşurarea primelor acţiuni de investigare. Salvatorii noştri, ofiţeri de poliţie, soldaţi ai Gărzii Naţionale, medici, psihologi, angajaţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în această operaţiune de salvare de astăzi.Aş dori să le mulţumesc educatorilor grădiniţei în curtea căreia s-a prăbuşit elicopterul. Doamnei Ruslana, doamnei Olena, doamnei Tamara, doamnei Katerina şi tuturor angajaţilor grădiniţei - vă mulţumesc! Vă mulţumesc pentru acţiunile îndrăzneţe, pentru că aţi scos copiii afară. De asemenea, aş dori să le mulţumesc locuitorilor obişnuiţi din Brovarî, în special doamnei Diana, doamnei Nadia şi altora care au ajutat atât copiii, cât şi pe cei răniţi. Le sunt recunoscător lui Hlib şi Andrii, băieţii care, de asemenea, şi-au ţinut firea şi au ajutat”, potrivit Ziare.com.

/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: În ce top a apărut Moldova pentru prima dată și cum să te protejezi în mediul online
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: În ce top a apărut Moldova pentru prima dată și cum să te protejezi în mediul online

Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”

07 februarie 2023, ora 17:55

Rusia mobilizează trupe suplimentare în Donbas pentru o ofensivă masivă care ar putea viza regiunea Lugansk, în săptămânile următoare, au anunțat autoritățile ucrainene. Între timp, în Odesa, aproximativ 300.000 de oameni erau în continuare, luni, fără curent electric, din cauza unor defecțiuni la o centrală electrică. În Energodar, ocupat de ruși, locuitorii au rămas fără căldură și apă caldă.

Forţele ucrainene din oraşul Bahmut din estul ţării continuă să reziste atacurilor constante ale Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodir Zelenski într-un mesaj video. Depășiți numeric și epuizați, soldații ucraineni aflați pe frontul din Est se pregătesc pentru un nou atac rusesc, relatează New York Times.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Rusia va continua să ajute statul Mali să-şi amelioreze capabilităţile militare, un parteneriat care a provocat îngrijorări în Occident, relatează Reuters și Agerpres.

UPDATE Șefa diplomației de la Berlin a spus că „toţi actorii internaţionali, inclusiv Rusia, ar trebui să facă presiuni asupra regimului sirian pentru a se asigura că poate sosi ajutorul umanitar pentru victimele” cutremurului din 6 februarie.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că livrările de arme occidentale către Ucraina antrenează efectiv NATO în conflict şi a avertizat că acest lucru ar putea duce la o escaladare "imprevizibilă", relatează Reuters.

UPDATE Legea marţială din Ucraina, impusă din cauza invaziei ruse, a fost extinsă de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile, informează marţi dpa.

UPDATE Ultranaționaliștii reprezintă cea mai mare amenințare pentru Vladimir Putin, a apreciat un deputat rus pro-Kremlin, prevăzând un risc crescut odată ce nemulțumirile privind războiul se acumulează.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marți încetarea răspândirii „zvonurilor sau a oricăror alte pseudoinformații” care ar putea submina unitatea în războiul împotriva Rusiei, scrie Rador.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret pentru a trimite ajutor umanitar în Turcia, după ce țara a fost lovită, luni, de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de un alt seism de 7,5 grade pe scara Richter, conform Sky News.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a denunţat, marţi, eforturile Statelor Unite şi ale aliaţilor occidentali de înarmare a Ucrainei, avertizând asupra escaladării conflictului spre un război cu NATO, în timp ce un oficial ucrainean susţine că Moscova pregăteşte o nouă mobilizare masivă a rezerviştilor, notează Mediafax.

UPDATE Asia a devenit principalul cumpărător de petrol rusesc, în contextul sancțiunilor Occidentale, iar circa 70% dintre transporturile expediate în ianuarie au fost destinate Indiei, potrivit Reuters.  

UPDATE Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei înainte de o posibilă nouă ofensivă, a declarat un guvernator ucrainean, dar serviciile de informaţii britanice au apreciat marţi că este puţin probabil ca Moscova să dispună de suficiente forţe pentru a influenţa într-un mod semnificativ cursul războiului în următoarele câteva săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE Numele poetului român Mihai Eminescu va fi ajunge un simbol în orașul ucrainean Odesa după ce Comisia Istorico-Toponimică a decis să redenumească o stradă din centrul istoric după poetul național al României. Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a solicitat în luna noiembrie 2022 redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu.

UPDATE Președintele Republicii Belarus, Alexandru Lukașenko, i-ar fi refuzat dictatorului rus Vladimir Putin o serie de solicitări în timpul unei conversații telefonice recente, chiar și în ceea ce privește mai multe acorduri asupra cărora ambele părți au convenit anterior.

UPDATE Ucraina a retras din bibliotecile sale aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat un oficial de rang înalt de la Kiev, informează Reuters. Deocamdată nu este clar ce s-a întâmplat cu cărţile care au fost retrase, dar gestul face parte din procesul așa numitei "derusificări", accelerat după războiul declanșat de Rusia, notează Digi24.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dispus trimiterea de ajutoare umanitare în Turcia, ţară lovită de cutremure devastatoare - potrivit unui decret prezidenţial.

UPDATE Ihor Klimenko a fost votat, marţi, de Parlamentul Ucrainei în funcţia de ministru de Interne, după ce fostul ministru, Denis Monastirski, a murit în accidentul de elicopter de luna trecută de la Brovari (regiunea Kiev). Noul ministru, în vârstă de 51 de ani, este originar din Kiev.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a sugerat într-o postare pe Telegram că Rusia ar putea ataca Polonia după încheierea așa-numitei operațiuni speciale din Ucraina.

UPDATE Fostul campion Volodymyr Androschuk (20 ani) a decedat în luptă, în apropiere de Bahmut. "Un atlet promițător și un adevărat erou, ar fi putut participa la Jocurile Olimpice de la Paris, dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina. De ce mai au rușii acest privilegiu?", a fost parte a comunicatului oficial.

UPDATE Kremlinul a confirmat faptul că a avut loc o convorbire între președintele rus, Vladimir Putin și fostul premier israelian, Naftali Bennett, pe tema operațiuni militare speciale ruse, dar nu a dorit să dezvăluie detaliile acesteia, notează Rador.

UPDATE Tancurile Leopard 2, Challenger 2 şi Leclerc au fost scoase la înaintare în cadrul celui mai nou exercițiu militar al NATO. Germania se așteaptă ca "în curând" să aibă suficiente angajamente din partea altor țări din UE pentru a trimite tancuri de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

UPDATE Estonia intenționează să majoreze nivelul cheltuielilor destinate pentru apărare, în acest an, până la 2,85% din Produsul Intern Brut sau până la 1 miliard de euro, a declarat premierul eston, Kaja Kallas., potrivit Rador.

UPDATE Aproximativ 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, începând cu luna februarie 2022, în timp ce alte 5,3 milioane sunt strămutate în interior, a anunțat marți, 7 februarie, Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă, potrivit DPA, preluată de Agerpres.

UPDATE Construcția structurilor de protecție pentru instalațiile cheie de la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei este aproape finalizată, a transmis marți agenția de știri TASS, citând un consilier al șefului operatorului centralelor nucleare din Rusia. 

UPDATE Comandamentul Ucrainean raportează marți dimineața că Armata Rusă conduce ofensive pe cinci axe de atac, în direcțiile Kupiansk, Kreminna spre Liman, Bakhmut, Avdiivka (la nord de orașul Donețk) și Novopavlivka spre Vuhledar. Specialiștii militari evaluează că Rusia se grăbește să deschidă o ofensivă majoră în zilele următoare, înainte ca Ucraina să primească echipamentele militare occidentale decise la Ramstein.

UPDATE Un alt general rus a fost eliminat pe teritoriul Ucrainei. Surse ruse raportează că Forțele Armate ale Ucrainei l-au lichidat pe generalul-maior al Forțelor Aeropurtate (VDV), Dmitri Ulianov, care comanda un regiment de soldați mobilizați din Tatarstan, numiți „mafioții” din Tatarstan.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a împărțit lumea în privința Rusiei: statele occidentale au reacționat dur cu sancțiuni economice împotriva Moscovei, iar alte regimuri nu s-au aliniat la acest embargou. Iar un lider al unei țări NATO, președintele Turciei, Recep Erdogan face încă un joc dublu: rămâne în alianță, dar în același timp nu impune restricții contra guvernului de la Kremlin, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite se pregătesc să impună un tarif de import de 200% pe aluminiul fabricat în Rusia, cel mai devreme săptămâna aceasta, în timp ce Washingtonul încearcă să crească presiunile asupra Moscovei în legătură cu invazia din Ucraina, scrie Bloomberg.

UPDATE Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, trage alarma cu privire la riscul ca o nouă escaladare a războiului dintre Rusia şi Ucraina să atragă lumea într-un „război mai larg” şi „la cel mai mare risc de conflict nuclear din ultimele decenii”. „Şansele unei escaladări în continuare şi ale vărsării de sânge continuă să crească”, a spus Guterres. „Mi-e teamă că lumea nu este somnambulă într-un război mai mare, mi-e teamă că o face cu ochii larg deschişi”, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a declarat luni că face investigaţii, întrucât are suspiciunea că forţele ucrainene au utilizat arme chimice în apropierea oraşelor Soledar şi Bahmut, dar Moscova nu a furnizat nicio dovadă care să-i susţină afirmaţiile, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, consideră că în timpul noii ofensive a rușilor, preconizată să se desfășoare în februarie, trupele invadatoare nu vor mai încerca să cucerească toată Ucraina în același timp, așa cum a fost la începutul invaziei, potrivit Ukrainska Pravda. „Rușii au încercat tactica de capturare simultană a Ucrainei în februarie anul trecut. Nu a funcționat. Adică, resursa a fost dispersată, au pierdut multe unități de elită. Acum noua lor tactică este să încerce asalturi concentrate, să câștige teren puțin câte puțin. Invadatorii nu vor mai merge spre Herson, pentru că atunci când au fugit, au ars toate podurile și trecerile, ci se vor deplasa în direcția Zaporojie pentru a extinde coridorul terestru spre Crimeea”, a spus ministrul ucrainean.

UPDATE Forțele armate ucrainene au lovit 11 baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General în actualizarea sa luni, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „ia în considerare” trimiterea sistemului Iron Dome în Ucraina. „Este adevărat. Ne-au promis asta”, a spus Reznikov într-o conferință de presă. Oficialul ucrainean nu a oferit detalii suplimentare referitoare la momentul în care respectivul „sistem” va fi furnizat Kievului. În aceeași zi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat la un post de televiziune francez că Israelul „ia în considerare” posibilitatea de a furniza Ucrainei sistemul antirachetă „Iron Dome”. Cu toate acestea, a spus premierul Netanyahu, decizia Israelului va fi „în linie cu interesul nostru național”, scrie Ziare.com.

UPDATE Europa nu va mai stabili prețul de referință pentru țițeiul emblematic al Rusiei Urals, a declarat luni Igor Secin, directorul general al Rosneft.

UPDATE António Guterres, secretarul general al organizației și-a prezentat prioritățile pentru anul curent într-un discurs sumbru la Adunarea Generală a ONU, care s-a concentrat pe invazia Rusiei, criza climatică și sărăcia extremă, scrie The Guardian. Guterres a remarcat că oamenii de știință de top și experți în securitate au mutat Ceasul Apocalipsei la doar 90 de secunde până la miezul nopții luna trecută, cel mai apropiat punct de anihilarea umanității.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat să participe la un „viitor summit” al UE, a anunţat luni Barend Leyts, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Charles Michel, fără a da alte detalii, citat de Kyiv Independent. Charles Michel „l-a invitat pe (Volodimir) Zelenski să participe personal la un viitor summit (UE). Din motive de securitate, nu vor fi dezvăluite informaţii suplimentare”, a transmis pe Twitter Barend Leyts.

UPDATE Trupele ruse au bombardat luni după-amiază două districte din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Mikola Lukashuk, șeful consiliului regional, citat de Kyiv Independent. Atacurile au distrus trei case, trei ferme, o mașină, panouri solare, conducte de gaz și linii electrice în comunitatea Mirove de lângă Nikopol

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au lovit 11 baze temporare și două poziții antiaeriene ale trupelor ruse în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General, citat de Kyiv Independent. Potrivit raportului, forțele ruse au lansat cinci rachete și 12 lovituri aeriene asupra Ucrainei. Rusia a efectuat, de asemenea, 36 de atacuri cu sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS), în special asupra zonelor civile din Hola Prystan din regiunea Herson și orașul Herson.

UPDATE Comitetul pentru Anchete din Rusia a anunţat luni că investighează presupusa utilizare de către Ucraina a unor arme chimice în apropierea oraşelor ucrainene Soledar şi Bahmut, transmite Reuters. Comitetul a susținut că Republica Populară Doneţk, înfiinţată în teritoriile din Ucraina ocupate de forţele ruse, a raportat că mai multe drone ucrainene au folosit arme chimice în două locuri. „Prin urmare, militarii din forţele armate ruse resimt o degradare a stării de sănătate şi simptome caracteristice de otrăvire”, a transmis comitetul, fără să dea detalii sau să numească substanţele presupus implicate.

Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
/FOTO/ Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram