Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 331: Vizită secretă, ajutor militar masiv, iar Moscova critică Moldova. Rusia: „Escaladare periculoasă”

20 ianuarie 2023, ora 21:30

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 331 de la decretarea invaziei ruse. Deşi la Ramstein nu s-a ajuns la un acord asupra tancurilor Leopard, totuși a fost convenit "un nou pachet semnificativ de capacităţi de luptă" pentru Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia a calificat reuniunea de la Ramstein drept o provocare venită din partea Occidentului, care va duce la intensificarea conflictului și la creșterea numărului victimelor. Totodată, pe rețelele sociale au apărut mai multe videoclipuri și fotografii, care ar arăta sisteme de rachete antiaeriene și tunuri Panțîr-S1 montate pe acoperișurile mai multor clădiri din Moscova, inclusiv lângă o reședință a lui Vladimir Putin. Autenticitatea materialelor publicate nu a fost confirmată de oficiali ruși.

UPDATE Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a declarat vineri, 20 ianuarie, în cursul unei conferinţe de presă la baza americană Ramstein, în Germania, că va fi ”foarte dificil” să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Rusia a calificat vineri, 20 ianuarie, drept o ”provocare” şi o ”escaladare periculoasă” reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului în Germania axată pe noile ajutoare militare pentru Ucraina, în timp ce trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE.

UPDATE Înalți oficiali americani îndeamnă Ucraina să amâne lansarea unei ofensive majore împotriva forțelor ruse până când va fi pusă în aplicare cea mai recentă aprovizionare de armament și va fi asigurat antrenament pentru trupe, a declarat un oficial de top al administrației Biden, scrie aljazeera, potrivit B1.

UPDATE Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este "urgentă" pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Ramstein, în Germania, la care aliaţii Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la baza aeriană Ramstein din Germania, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD), în contextul în care discuțiile grupului de suport al Ucrainei nu s-au încheiat cu vreo decizie privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.

UPDATE Autorităţile de ocupaţie ruse au declarat vineri că luptele au înregistrat o "puternică creştere a intensităţii" în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, unde confruntări au loc "pe toată linia frontului", relatează AFP.

UPDATE Uniunea Europeană plănuieşte să trimită Ucrainei un nou ajutor militar, în valoare de 500 de milioane de euro, pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva atacurilor Rusiei, a declarat vineri, la Bruxelles, un oficial al UE, potrivit DPA.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a negat vineri că Berlinul blochează unilateral livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, dar a spus că guvernul este gata să acționeze rapid în această problemă dacă există un consens între aliați, relatează Reuters. Astfel el subliniază că Germania va avea nevoie de acordul aliaților pentru a da undă verde pentru livrarea tancurilor de fabricație germană în Ucraina, distrugând speranțele Ucrainei privind un transfer rapid.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a comandat 21 de crematorii mobile din China, informează canalul rusesc de Telegram General SVR, cu surse la Kremlin, citat de Daily Star. Putin a fost informat că această comandă este gata și că va fi livrată în Rusia prin țări terțe în viitorul apropiat. Liderul de la Kremlin intenționează să trimită crematoriile pe frontul din Ucraina, unde ar urma să fie folosite pentru a elimina cadavrele soldaților mobilizați uciși în război. Potrivit canalului Telegram, Kremlinul este pregătit ca bilanțul „pierderilor iremediabile” suferite în război să crească la 220.000 până la 1 mai, notează Libertatea.

UPDATE Un deputat german a comparat în parlamentul de la Berlin livrările de tancuri către Ucraina cu invadarea Uniunii Sovietice de către Germania Nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE Secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, a dat mai multe declarații în contextul invaziei Rusiei. Potrivit acestuia, dacă ajutăm acum Ucraina, “șansele ca pacea să vină mai rapid cresc”, a spus el. Geoană a subliniat că Alianța e mai unită ca oricând și a vorbit despre Germania care a fost „impecabilă din punct de vedere al sprijinului”. Mai mult, el a vorbit despre „retorica belicoasă a Rusiei, care arată un grad de disperare” și nervozitatea Kremlinului, notează Money. „Retorica belicoasă a Rusiei arată un grad de disperare. Această sarabandă de declarații super belicoase și absurdă arată nervozitatea Rusiei”.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat vineri că unele ţări europene sunt pregătite să trimită tancuri grele în Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE Olanda ar putea trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina dacă Kievul o va cere, potrivit presei olandeze, citată de Sky News. În timpul unei dezbateri parlamentare de joi, ministrul Wopke Hoekstra, de la Afaceri Externe, a declarat că Executivul va analiza o astfel de cerere.

UPDATE Oficialii din Rusia au reacționat vineri după ce Republica Moldova a decis blocarea a două site-uri în limba rusă și au cerut să ridice ”interdicţiile discriminatorii asupra difuzării mass-media în limba rusă''. Gestul Republicii Moldova a fost descris drept un atac la adresa libertăţii presei şi a drepturilor populaţiei rusofone, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Autoritățile anticorupție din Ucraina l-au notificat pe fostul șef al NJSC Naftogaz Ukrainy, Andriy Kobolev, că este suspect într-un dosar. El este acuzat că a abuzar de poziția sa oficială și și-a acordat un bonus de aproximativ 10 milioane de dolari, informează Interfax Ucraina.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat vineri că a arestat "şapte agenţi ruşi" în regiunea Dnipro, în estul ţării, suspectaţi de spionaj în favoarea Moscovei, informează AFP.

UPDATE Trei diplomați din trei țări diferite membre UE au confirmat pentru Euronews că Budapesta se opune până acum alocării a 500 de milioane de euro din mecanismul Facilității europene pentru pace (EPF) către Ucraina.

UPDATE Progresele Ucrainei pe câmpul de luptă și unitatea și hotărârea durabilă a Occidentului în fața agresiunii lui Putin indică faptul că 2023 va fi un an decisiv. Iar dacă Vestul rămâne ferm în sprijinul său militar și financiar pentru Kiev, regimul de la Kremlin va cădea, susțin Gary Kasparov și Mikhail Khodorkovski în Foreign Affairs. După înfrângerea militară a lui Putin, Rusia ar trebui să aleagă: fie să devină vasal al Chinei, fie să înceapă să se reintegreze în Europa. Pentru majoritatea rușilor, alegerea în favoarea păcii, libertății și înfloririi ar fi evidentă, notează Ziare.com.

UPDATE Tancurile furnizate de ţările occidentale Ucrainei nu vor schimba cursul conflictului, iar aliații Kievului o să regrete că au întreţinut „iluzia” că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţiile Reuters şi France Presse.

UPDATE Obiectivele Rusiei în Ucraina nu vor fi "cu nimic" schimbate de cel mai recent pachet de asistență militară anunțat de Washington pentru Kiev, potrivit Antena 3.

UPDATE Pentagonul a anunţat, joi, un pachet de securitate pentru Ucraina în valoare de 2,5 miliarde de dolari, incluzând vehicule blindate Stryker şi mai multe vehicule de luptă Bradley care ar putea fi folosite împotriva unei posibile ofensive ruse în această primăvară, relatează CNN.

UPDATE Autoproclamata Republică Populară Doneţk din regiunea Donbas a anunţat că a preluat controlul asupra Klishchiivka, o mică aşezare situată la sud de Bahmut, în estul Ucrainei, relatează agenţia de presă a statului rus TASS, potrivit HotNews.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în Ucraina, s-a înregistrat în Rusia drept firmă de consultanţă, conform informațiilor furnizate de Ministerul britanic al Apărării, scrie dpa, potrivit HotNews.

UPDATE Grupul paramilitar Wagner, care luptă alături de ruși pe frontul din Donbas, are sub comandă până la 50.000 de combatanți doar în Ucraina, conform serviciilor secrete militare britanice.

UPDATE Un număr vast de firme care își au sediul central în Europa și în țările G7 au continuat să opereze și să investească în Rusia, arată un studiu nou despre echitatea investițiilor făcute de companiile occidentale, potrivit Politico, citat de B1.

UPDATE Alertă aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Un avion militar rusesc ce poate lansa rachete Kinjal a decolat din Belarus. Potrivit presei de la Kiev, astfel de alerte durează, de obicei, circa două ore.

UPDATE ​Oficiali din Polonia și Ucraina au semnat un acord de cooperare pentru a explora posibilitatea construirii, în viitorul îndepărtat, a unei linii de mare viteză Varșovia - Liov - Kiev. Nu se știe dacă se va concretiza, mai ales că nu se pune problema cât timp este război, dar câțiva pași vor fi urmați și se vor constitui mai întâi grupuri de lucru, potrivit HotNews.

UPDATE Ministrul german al Economiei s-a aflat într-o vizită în orașul-port Odesa, ținută în secret până vineri dimineața. Cu această ocazie ea a anunțat că Germania va aloca încă 52 de milioane de euro, ajutor pentru reconstrucția Ucrainei ca urmare a pagubelor masive suferite în timpul celor 11 luni de război, informează dpa, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel către Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, reunit vineri la Baza militară germană Ramstein, pentru rachete cu rază mai mare de acţiune şi avioane de luptă F16. "Pot să vă mulţumesc de sute de ori pentru ajutorul acordat până acum şi va fi absolut corect şi echitabil, având în vedere tot ceea ce am făcut deja. Dar sute de mulţumiri nu înseamnă sute de tancuri. Cu toţii putem folosi mii de cuvinte, dar nu pot pune cuvinte în loc de tunuri care sunt necesare împotriva artileriei ruseşti, sau în loc de acele rachete antiaeriene de care este nevoie pentru a proteja oamenii de atacurile aeriene ruseşti. Şi vă sunt cu adevărat recunoscător tuturor pentru armele pe care le-aţi furnizat - fiecare unitate ajută la salvarea poporului nostru de teroare. Dar timpul rămâne o armă rusească. Trebuie să ne grăbim", a spus preşedintele ucrainean.

UPDATE Unii dintre cei 19 europarlamentari care au votat împotriva înființării unui tribunal care să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina au legături de durată cu Moscova și sunt cunoscuți pentru declarații făcute în favoarea acesteia. „Putem explica”, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, i-a descris pe toți drept „prieteni vechi ai Kremlinului”, afirmând că unii dintre aceștia sunt „favoriți ai propagandei rusești care au luat parte la evenimente organizate la Moscova, pe cheltuiala statului rus”, notează HotNews.

UPDATE Descoperirea zăcămintelor de gaze naturale de pe fundul Mării Negre va permite Turciei să devină un furnizor important de îngrășăminte azotate pe piața mondială, cu precădere în UE, unde ar putea locul Rusiei ca principala sursă de proveniență a fertilizatorilor folosiți în agricultură, a declarat Metin Gunes, președintele Asociației Importatorilor și Producătorilor de Îngrășăminte Minerale din Turcia, citat de Fertilizerdaily, potrivit Cotidianul.

UPDATE ​Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că toate întrebările jurnaliștilor ruși despre instalarea unor sisteme de apărare aeriană în Moscova trebuie redirecționate către ministerul Apărării, deși tocmai comentase despre alte probleme militare, potrivit HotNews.

UPDATE Statul Major General anunţă că Rusia a pierdut 119.300 de soldaţi în Ucraina. Rusia a pierdut, de asemenea, 3.139 de tancuri, 6.241 de vehicule blindate de luptă, 4.903 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.129 de sisteme de artilerie, 442 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 220 de sisteme de apărare aeriană, 287 de avioane, 277 de elicoptere, 1.886 de drone şi 17 ambarcaţiuni. 

UPDATE Rusia a rămas al doilea mare furnizor de ţiţei al Chinei, în 2022, după Arabia Saudită, rafinăriile chinez profitând de preţul scăzut al petrolului rusesc, transmite Reuters.

UPDATE După ce ieri au instalat sisteme "Panțîr" pe acoperișul Ministerului Apărării, rușii au fixat un astfel de sistem și în apropierea reședinței lui Vladimir Putin, notează Digi24.

UPDATE Oleksandr Starukh , șeful administrației militare a regiunii Zaporojie, a anunțat, vineri că, în ultimele 24 de ore, zonele populate din regiunea Zaporojie au fost supuse la 224 de atacuri inamice. „Regiunea Zaporojie a înregistrat un alt „record” de atacuri inamice - 224 de bombardamente asupra a 21 de așezări numai în ultima zi. Au fost înregistrate alte 34 de distrugeri de bunuri civile”, a transmis Oleksandr Staruh.

UPDATE Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a declarat într-un tweet: ”Ucraina este încrezătoare că este timpul să se revizuiască plafonul preţului petrolului, având în vedere că preţul actual de pe piaţă pentru petrolul Ural este mai mic de 50 de dolari pe baril. ”Această decizie ar trebui să asigure o reducere drastică a veniturilor Rusiei pentru a finanţa războiul, atrocităţile în masă şi destabilizarea în Europa şi în alte părţi”, a mai afirmat el, potrivit Money.

UPDATE Polonia ar putea trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar și fără aprobarea Germaniei, a declarat vineri ministrul adjunct de externe, Pawel Jablonski, înaintea reuniunii aliaților occidentali de la Baza Aeriană Ramstein din Germania privind înarmarea Kievului, transmite Reuters, potrivit HotNews.

UPDATE Berlinul a lăsat joi seară uşa deschisă posibilităţii de a permite aliaţilor să furnizeze Ucrainei cu tancuri grele de fabricaţie germană, spunând că acest lucru va fi "clarificat în următoarele ore sau vineri dimineaţă", notează AFP.

UPDATE Trupele speciale ruse au publicat pe canalul Telegram o înregistrare video în care este prezentată o grupă de lunetiști dotați inclusiv cu o armă de precizie Steyr, produsă în Austria, cu ajutorul căreia militarii Moscovei susțin că pot ucide militari ucraineni la distanțe de peste un kilometru.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) declară că un atac al Rusiei asupra Ucrainei din Belarus este mai plauzibil la sfârşitul anului 2023. „Nu există indicatori că armata din Belarus ar dispune de structurile de comandă şi control necesare pentru atac în primăvara anului 2023 împotriva Ucrainei, despre care ucrainenii au emis avertismente la sfârşitul anului 2022”, scrie ISW, care adaugă că, până în toamna anului 2023, Rusia ar putea fi capabilă să finalizeze câteva cicluri de recrutare. De asemenea, întârzierea ar putea permite Rusiei să producă mai multe echipamente militare, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, participă la o nouă reuniune a Grupului Ramstein, grup de contact pentru susținerea Ucrainei. Evenimentul are loc în Germania. Agenda evenimentului include discuții privind situația actuală de securitate din Ucraina și cea regională.

UPDATE Oficialii occidentali din domeniul apărării se întâlnesc vineri în Germania pentru a stabili ce noi arme vor trimite Ucrainei, în perspectiva unei escaladări a conflictului în această primăvară. Sub presiunea aliaților, Germania trebuie să decidă dacă va da undă verde livrării tancurilor de luptă pe care Kievul le cere de multă vreme, scriu Associated Press și New York Times.

UPDATE Un fost aliat al președintelui rus a vorbit despre posibilitatea ca Putin să se retragă în curând, mai degrabă decât să fie potențial ucis într-o lovitură de stat, informează The Jerusalem Post. O sursă apropiată lui Putin a afirmat la un moment dat că "președintele își va desemna moștenitorul ales încă din acest an, în loc să riște căderea sa", a relatat vineri publicația britanică Daily Mail. Acest lucru vine după ce popularitatea președintelui rus ar fi în cădere liberă din cauza eșecurilor militare repetate în războiul din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Pe rețelele sociale au început să apară fotografii din interiorul școlii din Makeevka, în estul Ucrainei, folosită pe post de cazarmă pentru sute de militari ruși. Din imagini reiese că soldații organizaseră o petrecere de Anul Nou în sălile școlii și se distrau cu puțin timp înainte ca școala să fie lovită de rachetele HIMARS și ștearsă de pe fața pământului.

UPDATE Directorul CIA, William Burns, a călătorit în secret la Kiev săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Președintele Volodimir Zelenski, a comunicat RBK-Ucraina cu referire la „The Washington Post”.  Potrivit jurnaliştilor, oficialul american i-a împărtăşit şefului statului ucrainean aşteptările sale cu privire la viitoarele planuri militare ale Rusiei. „În urma întâlnirii, Zelenski a înțeles clar că sprijinul Washingtonului pentru Kiev rămâne puternic, iar finanțarea de 45 de miliarde de dolari, aprobată de Congres în decembrie 2022, va continua cel puțin până în iulie sau august”, scrie WP.

UPDATE Președintele polonez Andrzej Duda, a cerut, în marja Forumului Internațional de la Davos, partenerilor să furnizeze Ucrainei mai multe tancuri, pentru că următoarele săptămâni ar putea fi decisive pentru statul ucrainean, scrie Interfax-Ucraina. „În câteva luni sau săptămâni, va veni un moment decisiv și vom înțelege dacă Ucraina va supraviețui”, a spus Duda.

UPDATE Nouă naţiuni europene au semnat o declaraţie comună cunoscută sub numele de Angajamentul de la Tallinn, prin care se angajează să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a-şi elibera întregul teritoriu ocupat în prezent de Rusia.

UPDATE Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut într-un mesaj publicat joi de serviciul său de presă că soldaţii săi "au ce învăţa" de la armata ucraineană, transmite AFP, conform Agerpres.

UPDATE Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat joi drept „inacceptabilă şi josnică” referirea la Holocaust făcută de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, pentru a denunţa sprijinul ţărilor occidentale pentru Ucraina şi a „justifica agresiunea sa ilegală” împotriva acestei ţări.

UPDATE Ministerul rus al Sănătății a cerut autorităților sanitare regionale să recruteze medici și asistente medicale care să lucreze în regiunile ocupate de Moscova în Ucraina, potrivit unui document intern publicat joi, 19 ianuarie, de jurnalistul Dmitri Kolezev, scrie The Moscow Times.

UPDATE Surse europene susţin că există o dispută între Polonia şi Ungaria cu privire la politica de sancţiuni a UE împotriva Rusiei pentru agresiune împotriva Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Radu Tudor, analist militar Antena 3 CNN, a comentat evoluția războiului Rusiei în Ucraina şi a amintit de o serie de predicții din 2018 care spun cum Vladimir Putin ar fi testat rachetele hipersonice pentru ținte de pe state membre NATO, adică România.

UPDATE Așa-numita mobilizare parțială continuă în Federația Rusă, care se pregătește pentru un nou val de recrutare forțată, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De această dată se va pune accent pe imigranți veniți în Rusia și pe cei care sunt dependenți de droguri.

UPDATE Fostul bancher şi agent de informaţii ucrainean Denis Kireev a fost ucis din cauza faptului că în primele zile ale războiului nu a existat o 'coordonare unică' între serviciile speciale ucrainene, a declarat joi, într-un interviu pentru site-ului leton Delfi, Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Rusia, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, cu sediul în Letonia, şi portalul ucrainean Liga, informează agenția de presă Agerpres.

UPDATE Aprovizionarea Ucrainei cu arme pentru a lovi pe teritoriul rus poate aduce conflictul la un nou nivel, chiar și discuțiile despre acesta sunt „extrem de periculoase”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov.

UPDATE Imagini interesante din Moscova au apărut joi pe rețelele de socializare. Pe acoperișul unor clădiri mai înalte din capitala Rusiei au fost ridicate sisteme antiaeriene Pantsir, un astfel de sistem apărând a fi instalat chiar și pe acoperișul clădirii Ministerului Apărării de la Moscova, notează HotNews.

UPDATE Paza de Coastă a SUA monitorizează de săptămâni întregi o navă rusă situată în apropiere de Insulele Hawaii. Se crede că este vorba despre o „navă de colectare a informațiilor”, relateză Business Insider.

UPDATE Neputând învinge Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia a apelat la alte instrumente. Prima este distrugerea infrastructurii critice pentru a face Ucraina de nelocuit în timpul iernii reci. A doua este impunerea negocierilor. Acesta al doilea front merită să fie privit mai atent, scrie The New Voice of Ukraine.

UPDATE Liderii de la Moscova încearcă să-i convingă pe ruși că învazia din fosta republică sovietică este un alt „Mare Război Patriotic”, cum este numit Al doilea Război Mondial, notează Adevărul.

UPDATE Tancurile occidentale "nu sunt o soluţie miracol" pentru Ucraina împotriva Rusiei, a declarat comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, Christopher Cavoli, în ajunul unei reuniuni majore în Germania privind furnizarea de arme Kievului.

UPDATE Un sondaj publicat joi arată că germanii cred că țara lor a făcut suficient deja pentru a ajuta Ucraina. Din cei 2.025 de respondenți, 43% s-au opus livrării de tancuri Leopard și doar 39% s-au declarat pentru. Alți 16% nu și-au exprimat o poziție, arată sondajul, realizat pentru DPA de institutul YouGov, potrivit Spotmedia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Șefilor de Stat Major comuni ai SUA, colonelul Dave Butler, comentând o posibilă viitoare ofensivă rusă, a declarat că Pentagonul nu vede în prezent formarea unor grupuri ofensive la scară largă. Butler a spus acest lucru într-un interviu pentru Radio Libertatea, relatează ZN.UA. "Acum nu vedem capabilitățile armatei ruse în prima linie. Trupele rusești s-au răspândit de la Harkov la Herson. Acum, eu personal, nu văd o ofensivă rusă majoră că se apropie în perioada următoare. Dar vom continua să observăm", a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a „trezi la realitate” Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia, notează HotNews.

UPDATE O echipă de ucraineni a învăţat tehnici de deminare în Cambodgia, una dintre cele mai minate ţări din lume după decenii de război civil, potrivit Reuters.

UPDATE Guvernul suedez a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie şi sistemul de artilerie Archer, informează Reuters. Suedia va trimite 50 de vehicule de luptă pentru infanterie Type 90, blindate şi cu şenile.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat, joi seară, în tradiţionalul discurs adresat naţiunii, că principala sarcină a statului ucrainean şi a partenerilor săi este să inducă Rusiei sentimentul că nu va realiza nimic în Ucraina. Liderul de la Kiev a declarat că guvernul său așteaptă „decizii ferme" din partea liderilor din domeniul apărării din NATO și din alte țări care se vor reuni vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a se confrunta cu forțele rusești cu tancuri de luptă moderne. La întâlnirea de vineri de la Baza Aeriană Ramstein din Germania vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Război în Ucraina, ziua 330: Tribunal special, iar 11 țări NATO trimit armament. Patriarhul avertizează despre sfârșitul lumii
Război în Ucraina, ziua 329: Bilanț final la Dnipro și elicopter prăbușit la Brovarî. Lista completă a oficialilor morți
Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

externe

Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin a apărut cu valiza nucleară. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

03 februarie 2023, ora 19:02

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 345. Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters. Ministrul Apărării al Ucrainei a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin a strâns o jumătate de milion de soldaţi şi ar putea invada Ucraina pe 24 februarie 2023, aniversând un an de la începerea "operaţiunii speciale". În timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunţă la Kiev că un Centru internaţional de Urmărire Penală a „crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN. Parchetul General din Ucraina a anunțat vineri, 3 februarie, că l-a pus oficial sub acuzare pe fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Totodată, Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului ca răspuns la faptul că națiunile occidentale au furnizat Ucrainei tancuri. Rusia îşi va folosi mai mult capacitatea de ripostă pe măsură ce Occidentul îşi intensifică livrările de arme către Ucraina, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Mai mult, Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia. Și SUA au respins un astfel de scenariu. Totuși, directorul CIA, William Burns, a declarat joi că următoarele șase luni vor fi „critice” în războiul din Ucraina

UPDATE Guvernul Olaf Scholz a respins, vineri după-amiază, afirmaţiile preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a ameninţat că ar putea riposta la decizia trimiterii de tancuri germane în Ucraina, Berlinul reafirmând că Germania nu este în război cu Rusia, ci doar încearcă să ajute Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară”, joi, la Volgograd, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror şi agenţia ucraineană de presă Unian, conform Agerpres.

UPDATE NATO a făcut apel la Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile din cadrul tratatului START de reducere a armamentului nuclear, conform unui comunicat difuzat vineri, transmit Reuters şi dpa.

UPDATE Moscova a trimis o forță specială de reacție rapidă în regiunea Donețk pentru a reprima revoltele izbucnite printre trupele sale, relatează Ukrainska Pravda, potrivit Adevărul.

UPDATE Germania a aprobat exportul de tancuri de luptă Leopard 1, o mașină de luptă care a intrat în serviciul militar în 1965, către Ucraina din stocurile industriei, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al guvernului, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, transmite Reuters.

UPDATE Militarii ucraineni au distribuit o primă înregistrare video care arată cum trag cu un mortier M-240 cu calibrul de 240 de milimetri despre care înainte de izbucnirea războiului se credea că mai există în Ucraina doar într-un muzeu din Kiev, potrivit HotNews.

UPDATE Prizonierii ucraineni sunt torturați de către invadatorii ruși, un ofițer superior dezertor al Moscovei relatând cazul în care un lunetist a fost amenințat că va fi violat cu mopul. De asemenea, rușii furau până și găleți din locurile pe care le ocupau.  

UPDATE Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit și a reținut 2 manageri de întreprinderi comerciale care erau angajați în livrarea de loturi de alimente către locațiile militare, relatează Ukrainska Pravda. Ei sunt acuzați de un prejudiciu estimat la peste 119,5 milioane de grivne, echivalentul a aproape 3 milioane de euro, notează Libertatea.

UPDATE Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, în condiţiile în care reducerile de taxe la achiziţionarea de metale preţioase i-au încurajat pe aceştia să-şi facă stocuri de aur ca o valoare de refugiu, notează Spotmedia.

UPDATE Autorităţile instalate de Rusia în Crimeea ocupată au anunţat vineri că au naţionalizat circa 500 de proprietăţi din peninsulă, inclusiv unele aparţinând unor politicieni şi oameni de afaceri ucraineni foarte cunoscuţi, relatează Reuters.  

UPDATE După ce a pozat în trecut dezbrăcată pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la războiul lui Vladimir Putin din Ucraina, fotomodelul Caprice Bourret (51 de ani) crede că nuditatea ar putea avea un rol important în tentativa de a pune capăt conflictului, potrivit Ziare.com.

UPDATE O persoană a fost ucisă în urma exploziei unei maşini-capcană în oraşul Enerhodar, ocupat de ruşi, din regiunea Zaporojie, a declarat un lider prorus citat de agenţia TASS, relatează The Guardian.

UPDATE Sună sirenele de alarmă la Kiev, acolo unde a început summitul-ui Ucraina-UE. Vorbim despre o întâlnire cu o miză uriaşă. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături 15 comisari europeni sunt acolo, notează Antena3.

UPDATE Parchetul General din Ucraina a anunțat că l-a pus oficial sub acuzare pe fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, pentru acțiunile sale în Ucraina, acuzat de acte de război şi invadarea teritoriului naţional ucrainean, notează NewsWeek.

UPDATE Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, îi acuză pe ruşi că răpesc copii din ţara sa pentru a alimenta traficul sexual. Forţele ruseşti ar fi răpit şi dus mii de copii, inclusiv orfani, în teritoriile controlate de Moscova, relatează AFP, scrie News.ro.

UPDATE Secretarul de stat şi ministrul adjunct de externe rus, Evgheni Ivanov, nu a precizat dacă contramăsurile vor fi în oglindă sau asimetrice. Federația Rusă lucrează la răspunsul pe care îl va oferi la anunțul făcut de Austria despre declararea a patru diplomați ruși persona non grata, a declarat, vineri, pentru Agenţia de presă TASS secretarul de stat şi ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Evgheni Ivanov. El nu a precizat, însă, dacă răspunsul va fi oglindă sau asimetric, scrie Rador.

UPDATE Norvegia va comanda 54 de tancuri noi Leopard 2 de fabricaţie germană pentru armata sa de la grupul Krauss-Maffei Wegmann şi va avea opţiunea de a cumpăra alte 18 tancuri la o dată ulterioară, a anunţat vineri guvernul.

UPDATE Aproximativ 27% din cetățenii Rep. Moldova sunt „pentru” intrarea țării în NATO, conform unui sondaj efectuat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității ,,WatchDog.MD” de la Chișinău.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a numit nepotul de 26 de ani viceprim-ministru pentru proprietăți private și afaceri imobiliare, scrie publicația independentă rusă Meduza.

UPDATE Kremlinul a respins vineri relatările conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii.

UPDATE Casa Albă și CIA au negat relatarea publicației elvețiene Neue Zürcher Zeitung conform căreia directorul CIA, William Burns, ar fi oferit în ianuarie Moscovei și Kievului un plan de pace care prevedea încetarea ostilităților prin păstrarea de către Rusia a controlul asupra unei părți a teritoriului ucrainean, relatează Newsweek.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni estimează că numărul militarilor mobilizați este mai mare decât cifra oficială a Kremlinului de 300.000. Reznikov a declarat că Kremlinul a mobilizat 500.000 de soldați ruși.

UPDATE Cel de-al 24-lea summit Uniunea Europeană-Ucraina are loc la 3 februarie 2023, la Kiev, fiind prima reuniune de acest gen de la momentul invaziei Rusiei şi de când Ucraina a primit statutul de ţară candidată. La summit-ul de la Kiev participă, între alţii, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează site-ul www.consilium.europa.eu.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner, cunoscut pentru recrutarea de deținuți din închisorile rusești, oferindu-le libertatea dacă încheie un contract de luptă în Ucraina, pare să încetinească ritmul de înregimentare, scrie Sky News, informează Mediafax.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene cred că Putin a ordonat Armatei Ruse să captureze regiunile Donețk și Luhansk până în martie 2023, iar acum grupurile de asalt și echipamentele sunt redistribuite în estul Ucrainei, probabil în zona Luhansk. În această regiune, rușii au tăiat de ieri internetul mobil, probabil pentru a putea ascunde aceste mișcări. În trecut, Armata Ucraineană a interceptat semnalul telefoanelor mobile ale soldaților ruși și l-a folosit pentru a localiza și bombarda cazărmile acestora. 

UPDATE Următoarele şase luni vor fi "cruciale" pentru stabilirea rezultatului final al războiului din Ucraina, a declarat joi directorul agenţiei, William Burns, citat de CNN. "Cred că ceea ce va fi esenţial - pentru că noi nu evaluăm că (Vladimir Putin - n.r.)) este serios în privinţa negocierilor -, cheia, va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră", a declarat Burns, care a susţinut un discurs la Universitatea Georgetown, notează Digi24.

UPDATE Se așteaptă ca Statele Unite să trimită o nouă armă în Ucraina, Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), dublând raza de atac actuală a Kievului. Este vorba de o bombă propulsată de rachete cu rază mare de acțiune, notează NewsWeek.

UPDATE Şeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că unitățile grupului său au preluat controlul asupra așezării Mikolaivka din autoproclamata republică populară separatistă Doneţk, relatează Agenţia de presă RBC.

UPDATE Ministrul Sportului din Polonia a avertizat că este posibil să se construiască o coaliție de 40 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Canada, care să blocheze planul Comitetului Olimpic Internațional de a reprimi la competițiile internaționale sportivii din Rusia și Belarus, relatează BBC.

UPDATE De la începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina acum peste 11 luni, zeci de țări din întreaga lume au condamnat războiul neprovocat, ilegal și sângeros al Rusiei. Cu toate astea, președintele rus continuă să folosească Organizația Națiunilor Unite de la New York în favoarea sa, deoarece aceasta nu reușește să adopte rezoluții care să pedepsească în mod real Moscova pentru conflictul din țara vecină, notează NewsWeek.

UPDATE Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.

UPDATE De la invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, Uniunea Europeană a fost de acord cu nouă pachete diferite de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu scopul de a pedepsi regimul lui Putin și de a paraliza economia de război, au fost impuse interdicții asupra importurilor unei game de produse rusești, însă în Belgia, țară membră NATO, există o excepție: diamantele Moscovei, notează Ziare.com.

UPDATE Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de pregătire a piloţilor, subliniind că analizează cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, informează AFP.

UPDATE Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției din Ucraina a inclus corporația americană Procter & Gamble în lista sponsorilor internaționali ai războiului, scrie Pravda Economică.

UPDATE Procurorii americani pot confisca 5,4 milioane de dolari aparținând omului de afaceri rus sancționat Konstantin Malofeyev, a decis joi un judecător, deschizând calea pentru ca fondurile să fie folosite pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei devastate de război, transmite Reuters.

UPDATE Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a Uniunii Europene a cerut, joi, mai multe garanţii bugetare din partea celor 27 de state membre pentru investiții în Ucraina de cel puțin 2,2 miliarde de euro, transmite Reuters.

UPDATE Aproape 200.000 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi şi răniţi în timpul războiului din Ucraina, conflict care va împlini un an pe 24 februarie. Estimarea aparţine New York Times, care vorbeşte despre o „cifră simbolică” care ar indica, potrivit „oficialilor americani şi occidentali”, cât de rău merge „invazia dorită de Vladimir Putin”, notează Mediafax.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării a declarat că țara va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut aliaților săi, potrivit CNN.

UPDATE Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu.

UPDATE Oficialii ucraineni au raportat, joi, explozii la siturile militare ruseşti din jurul oraşelor ocupate Mariupol şi Melitopol, potrivit Sky News.

UPDATE Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au lansat o nouă tactică, literalmente „prăjind” armata rusă pe front. Rușii susțin că armata ucraineană acoperă zona în care se află armata rusă cu obuze de mortier, controlând fiecare pas al mișcării ocupanților cu ajutorul unui număr mare de drone.

UPDATE Înainte de summitul UE-Ucraina, Parlamentul European și-a reafirmat angajamentul față de aderarea Ucrainei la UE, reiterând necesitatea unui proces de aderare bazat pe merit, a informat secretarul de presă al PE în Letonia, Janis Krastins

UPDATE Rusia are "cu ce să răspundă" la livrările de tancuri pentru Ucraina făcute de Occident, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, avertizând că acest răspuns nu se va limita doar la vehicule blindate, relatează EFE şi AFP. 

UPDATE Cea mai mare parte a flotei ruse din Marea Neagră a revenit la baze, iar acest lucru sugerează pregătiri pentru noi lovituri cu rachete, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comandamentului militar sudic al Ucrainei, relatează joi DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Relațiile dintre Rusia și China „nu cunosc limite și sunt de o calitate superioară alianțelor militare tradiționale”, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, admițând că cele două puteri „nu creează o alianță militară”.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, 2 februarie, la Kiev, că un Centru internaţional de Urmărire Penală a ”crimei de agresiune” din Ucraina urmează să fie înfiinţat la Haga, relatează CNN.

UPDATE Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski amenință deschis cu atacuri împotriva României și Poloniei dacă avioanele de luptă donate Ucrainei vor folosi aroporturile lor pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse, notează B1.

UPDATE Ucraina și-a mai găsit un aliat puternic în UE. Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat joi, 2 februarie, într-un interviu acordat France Presse, că nu ar trebui să existe ”nicio limită” pentru ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, care se confruntă de aproape un an cu o invazie pe scară largă din partea Rusiei, şi a îndemnat aliaţii să dea dovadă de mai mult curaj.

UPDATE Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, nu a exclus joi furnizarea de avioane de vânătoarea Ucrainei, avertizând totodată că nu este vorba de o 'baghetă magică', având în vedere timpul necesar pentru pregătirea piloţilor, relatează AFP, informează Agerpres.

UPDATE Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat joi că societăţile ruse producătoare de armament îşi vor spori „semnificativ” livrările anul acesta pentru a ajuta trupele ruse să provoace Ucrainei o „înfrângere zdrobitoare”, transmit agențiile Reuters și Agerpres.

UPDATE Grupuri de agricultori polonezi au blocat, joi, circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a graniței cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi.

UPDATE Ultimii locuitori care au rămas în Bahmut, oraş din estul Ucrainei bombardat din vară de armata rusă, susţin că nu intenţionează să fugă, chiar dacă ruşii se apropie, relatează agenția France-Presse într-un reportaj, citat de Agerpres.

UPDATE Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară.

UPDATE Victimele războiului din Ucraina vor beneficia de 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari/ 2,6 miliarde de euro) din veniturile obţinute în urma vânzării clubului de fotbal englez Chelsea de către oligarhul rus Roman Abramovici, notează Mediafax.

UPDATE O înregistrare video distribuită de soldații ucraineni pe rețelele de socializare arată că aceștia au descoperit în regiunea Herson una dintre cele mai moderne mine antitanc din dotarea forțelor armate ruse, aceasta fiind proiectată să funcționeze ca un sistem antitanc Javelin.

UPDATE Autoritățile ucrainene investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri distincte de suspiciune de corupție, au declarat joi oficiali, în cadrul unei acțiuni de reprimare a neregulilor înainte de discuțiile cu liderii Uniunii Europene, potrivit AFP.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă RIA, a declarat că Federația Rusă vede cum toate țările NATO luptă împotriva ei în Ucraina.

UPDATE „Noi respingem un astfel de ton, nu este la locul lui în niște relații corecte între două state”. Declarația aparține ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, drept reacție directă la expunerile omologului rus, Serghei Lavrov.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei, denunţând un presupus plan al preşedintelui Maia Sandu privind unirea cu România, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că se răzbună pe "Europa liberă", notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în mesajul transmis joi seară, că rușii sunt în acea etapă în care înfrângerea strategică este clară deja, dar, tactic, ei încă au resurse pentru a încerca acţiuni ofensive.

Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram