Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

Război în Ucraina, ziua 332: Aluzia Maiei Sandu, "record Guinness", doliu, lupte și sancțiuni pentru Wagner. Zelenski cere tancuri

21 ianuarie 2023, ora 20:40

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 332 de la lansarea invaziei ordonate de liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că nu există „altă soluţie” decât trimiterea de către Occident de tancuri grele în ţara sa, în timp ce la reuniunea de la Ramstein, din Germania, aliaţii nu au ajuns însă la un acord privind livrarea tancurilor germane Leopard. Liderul de la Kiev a participat în lacrimi, sâmbătă, la o slujbă de comemorare a șapte înalți oficiali ai Ministerului de Interne care au murit miercuri într-un accident de elicopter, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Un reprezentant al administrației americane, care a dorit să rămână anonim, și-a exprimat părerea că ar fi benefic ca Kievul să trimită personal militar pentru reechipare, pentru o ofensivă în sud. Totodată, forțele armate ale Kievului susțin că au stabilit un record. Între timp, un general american pledează pentru negocieri, iar Turcia se oferă drept mediator în conflict. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate.

UPDATE Ruşii ar fi pierdut circa 188.000 de oameni de la declanşarea invaziei în Ucraina, iar timp ce 2.000 dintre tancurile lor au fost distruse sau capturate de ucraineni în cele 331 de zile de război, scrie The Sun, care precizează că este vorba despre estimări ale serviciilor secrete americane care ar fi fost împărtăşite vineri, în spatele uşilor închise, la reuniunea de la Ramstein. Bilanţul estimat de americani reprezintă o creştere semnificativă faţă de cei 100.000 de soldaţi ruşi - ucişi, răniţi sau care au dezertat de la invazia din februarie anul trecut - estimată public la sfârşitul anului trecut de secretarul britanic al apărări,i Ben Wallace, menţionează The Sun, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră a armatei ruse care ar putea începe în câteva săptămâni. Unul dintre cei mai importanți membri ai echipei președintelui Zelenski a declarat pentru The Daily Beast că se așteaptă la o mișcare rusă care va înconjura țara cu un atac simultan pe trei fronturi. Rustem Umerov, un membru al echipei care negociază cu Rusia, a declarat că Rusia s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă. El a spus că Ucraina este amenințată din mai multe direcții, dar nu a precizat de unde ar putea veni atacurile.„Rușii ne înconjoară de la 240 de grade, ne atacă dinspre Marea Neagră, din Belarus și din regiunile Lugansk și Donețk", a spus Umerov, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse de apărare aeriană au desfășurat sâmbătă un exercițiu militar de respingere a unor atacuri ale inamicului, a anunțat Ministerul Apărării. "În regiunea Moscovei, a avut loc o sesiune de instruire cu personalul Brigăzii de rachete antiaeriene a Districtului Militar de Vest privind respingerea atacurilor aeriene asupra unor importante facilități militare, industriale și administrative", a precizat ministerul într-un comunicat, notează Newsweek.

UPDATE În timp ce miniștrii apărării din NATO și din alte țări se întâlneau la baza aeriană Ramstein din Germania, Emmanuel Macron a declarat în timpul unei vizite la baza aeriană Mont-de-Marsan că bugetul planificat pentru apărare în perioada 2024-2030 va adapta armata pentru posibilitatea unor conflicte de mare intensitate, devenite cu atât mai urgente de când Rusia a invadat Ucraina cu aproape 11 luni în urmă. Planul prevede o creștere cu 60% a bugetului de informații militare, adaptarea la conflictul “de mare intensitate”, cu investiții în drone, apărare cibernetică și apărare aeriană îmbunătățită. Astfel, suma acordată se va ridica la 413 miliarde de euro, în creștere de la 295 de miliarde alocate în  perioada 2019-2025. 

UPDATE Fără a numi direct NATO, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că ţara ei „discută serios” dacă să se alăture la „o alianţă mai largă” „Acum există o discuţie serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare. Şi dacă, la un moment dat, ajungem la concluzia că trebuie să ne schimbăm statutul neutru, acest lucru va trebui să se întâmple printr-un proces democratic” , a spus Sandu, intervievată de Politico, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, notează AlephNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că agresiunea rusă „distruge piața alimentară” și a acuzat Moscova că blochează trecerea a peste 100 de nave cu alimente „de săptămâni”, relatează CNN.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asistat sâmbătă la serviciul funerar în memoria fostului ministru de interne Denis Monastirski, decedat în accidentul de elicopter produs miercuri într-o suburbie a Kievului, informează DPA şi Reuters, conform Agerpres. Zelenski şi soţia sa, Olena, au luat parte la ceremonia desfăşurată la Kiev, a transmis agenţia de stat Ukrinform. La ceremonie au fost depuse nouă sicrie, pentru toţi cei aflaţi în elicopterul prăbuşit miercuri.

UPDATE Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a făcut publică o scrisoare pe care a adresat-o Casei Albe şi în care cere să i se spună de ce delicte este acuzată compania sa, după ce Washingtonul a anunţat noi sancţiuni împotriva grupului paramilitar rus, transmite Reuters.

UPDATE La Kiev are loc ceremonia de rămas bun de la ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrskii și alți membri ai ministerului, care și-au pierdut viața în accidentul aviatic de la Brovarî. Zeci de ucraineni s-au adunat să petreacă fosta echipă a Ministerului de Interne pe ultimul drum.

UPDATE Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei să livreze Kievului tancuri Leopard „acum”, după ce, vineri, aliații reuniți la Ramstein nu au ajuns la un acord în această privință.

UPDATE După încheierea războiului cu Federația Rusă, Ucraina va începe să construiască relații mai calde și mai strânse cu Moldova. O astfel de declarație a fost făcută în emisiunea "Доброго вечора, ми з України" de către consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podoliak.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că forțele ucrainene se vor antrena pentru a folosi tancurile de luptă Leopard 2, în ciuda faptului că aliații occidentali nu au reușit deocamdată să ajungă la o decizie privind furnizarea acestor blindate de fabricație germană.

UPDATE Un politician rus de rang înalt a publicat vineri o fotografie în care apare strângând în mâini un baros care i-a fost trimis de şeful grupului de mercenari Wagner, instrument adoptat ca simbol al răzbunării, de când un baros similar a fost folosit pentru a ucide un dezertor din Wagner anul trecut, relatează Reuters, informează Agerpres. Darul macabru părea să-i fi fost trimis în semn de mulţumire lui Serghei Mironov, lider în parlament al Rusiei Juste, un partid loial Kremlinului, pentru sprijinul acordat grupului Wagner şi faptele sale de arme pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.

 

UPDATE Exporturile de gaze naturale ale Gazprom PJSC către Europa prin Ucraina sunt în scădere pentru a doua zi consecutiv, scrie bnnbloomberg.ca.

UPDATE "În direcţia Zaporojie, intensitatea ostilităţilor a crescut puternic", a declarat pe Telegram un lider al autorităţii regionale de ocupaţie din Zaporojie. "Dacă privim toată linia frontului, luptele se desfăşoară peste tot în acest moment. Aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată până acum", a afirmat acesta pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti, conform Agerpres. Linia de contact între armatele ucraineană şi rusă în regiunea Zaporojie se stabilizase de mai multe luni şi nicio luptă majoră nu a mai avut loc aici, spre deosebire de regiunile Doneţk (est) şi Herson (sud).

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că aliații occidentali încă n-au căzut de acord să furnizeze Ucrainei principalele tancuri de luptă „Leopard 2” la întâlnirea Ramstein, dar el a instruit ministerul său să se pregătească pentru „ziua care poate veni”.

UPDATE Criticii acuză frecvent Serbia că acordă prioritate prieteniei sale de lungă durată cu Rusia în detrimentul ambiției sale de a adera la UE. Dar ceea a ieșit la iveală ultimele zile la Belgrad arată că situația nu e în alb și negru, scrie BBC.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a concediat pe secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexei Pavlov, pe 20 ianuarie, probabil ca răspuns la comentariile antisemite ale lui Pavlov din toamna anului 2022.

UPDATE Trezoreria Statelor Unite va impune noi sancţiuni împotriva grupului rus de mercenari Wagner, care luptă alături de forţele Rusiei în Ucraina. noile măsuri vizează o reţea de susţinere intercontinentală, care se întinde din Coreea de Nord până în anumite zone ale Africii, scrie Rador. Aceasta este o încercare de împiedicare a activităţilor grupului, nu doar în Ucraina, ci global, prin îngreunarea conlucrării cu acest grup, pentru toate organizaţiile şi entităţile. Statele Unite au identificat de asemenea o aparentă lipsă de respect între Armata rusă şi conducerea grupului Wagner, iar SUA discută despre folosirea acestui fapt în împiedicarea activităţii ruşilor în Ucraina.

UPDATE Statele Unite ale Americii negociază cu țările Americii Latine transferul armelor sovietice și rusești către Ucraina, care se află în depozitele forțelor lor armate, în schimbul furnizării de echipamente americane, a declarat șeful Comandamentului de Sud al Forțelor Armate ale SUA, generalul Laura Richardson, pe 19 ianuarie, relatează Vocea Americii, notează Ziare.com.

UPDATE Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a afirmat vineri seară că va fi "foarte dificil" ca armata ucraineană să elibereze teritorii anul acesta, reiterând că, cel mai probabil, războiul cu Rusia va trebui să se încheie prin negocieri.

UPDATE Ucraina nu ar trebui să încerce să apere cu orice preţ oraşul Bahmut, scena unei bătălii sângeroase, ci să se concentreze mai mult pe pregătirea unei contraofensive majore, a estimat vineri un înalt responsabil american, scrie AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și vital care ar consolida forțele Kievului, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an, potrivit CNN.

UPDATE James Stavridis, fostul comandant NATO, analizează situația dificilă creată în interiorul alianței nord-atlantice de către Turcia, care este considerată călcâiul lui Ahile din cadrul organizației. Ankara, prin vocea lui Recep Erdogan blochează în acest moment cererile de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO, iar această atitudine putând risca chiar excluderea țării din grupul militar.

UPDATE Directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, consideră că Rusia își va pierde războiul energetic cu Occidentul, declarând că achizițiile de țiței ale Chinei și Indiei nu vor putea compensa scăderea livrărilor către Europa, scrie hellenicshippingnews.com.

UPDATE "Astăzi privim securitatea prin prisma războiului din Ucraina, care a adus scenarii sumbre - scenarii despre care noi, polonezii, am avertizat în mod clar", a declarat președintele Andrzej Duda în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) anual de la Davos, Elveția.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că tancurile furnizate de ţările occidentale Ucrainei nu vor schimba cursul conflictului şi că Occidentul o să regrete că "a întreţinut iluzia" că Ucraina ar putea câştiga pe câmpul de luptă, relatează agenţiile Reuters şi France Presse, informează Agerpres.

UPDATE Un fost membru US Navy SEAL, Daniel W. Swift, care a dezertat din armata americană în urmă cu patru ani, a fost ucis în luptă, în Ucraina,, anunţă Marina americană (US Navy), relatează CNN, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ucraina va primi asistenţa militară necesară pentru a respinge invazia militară rusă, a declarat vineri seară preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, pe fondul disputelor cu Germania privind furnizarea de tancuri.

UPDATE Kremlinul a refuzat vineri, 20 ianuarie, să spună dacă Rusia se pregătește pentru atacuri asupra capitalei sale, după ce pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu sisteme de apărare antirachetă montate pe mai multe acoperișuri din Moscova, scrie The Moscow Times.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, numit recent, a anunțat vineri un pachet de ajutor militar de 1,08 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează CNN.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut vineri o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul căreia s-a oferit în mod repetat să medieze între Rusia şi Ucraina, informează Preşedinţia turcă. Recep Tayyip Erdogan a prezentat, de asemenea, condoleanţe celor care au murit miercuri în urma prăbuşirii unui elicopter în Ucraina, a mai spus Biroul de presă al Preşedinţiei Turciei.

UPDATE Putin a discutat despre războiul Rusiei din Ucraina cu Consiliul său de Securitate, relatează presa de stat, citând Kremlinul.

UPDATE Cel puțin 13 generali ruși de top au fost eliminați, de la începutul războiului, susțin ucrainenii. Potrivit experților militari ucraineni, citați de publicația Fakty, pierderea unui număr atât de mare de ofițeri de rang superior este „unică în istoria războaielor lumii”, „un adevărat record de Guinness Book”. „De ce mor atâţia generali? Motivul este simplu: concentrarea puterii în armata rusă. În consecință, generalii trebuie să meargă în poziții avansate pe linia frontului și să ia deciziile”, afirmă expertul militar ucrainean Petro Cernik, potrivit Libertatea.

UPDATE Ucraina va trebui să lupte în continuare pentru a-şi asigura livrările de tancuri grele moderne, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, după ce partenerii occidentali nu au reușit să ajungă la un acord privind furnizarea de tancuri germane. O întâlnire de la baza aeriană Ramstein s-a încheiat fără a se decide dacă Germania ar trebui să trimită tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina sau să permită altor țări care au astfel de tancuri să facă acest lucru. Zelenski a spus întâlnirea de la Ramstein va întări rezistența Ucrainei și și-a exprimat încrederea că aliații vor sprijini ţara sa cât mai mult posibil. „Da, încă va trebui să luptăm pentru livrarea de tancuri moderne, dar în fiecare zi arătăm tot mai clar că nu există nicio alternativă la adoptarea unei decizii cu privire la tancuri„, a spus el. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a negat că Germania blochează unilateral livrarea tancurilor, spunând că guvernul său este pregătit să le trimită rapid în Ucraina dacă va exista un consens între aliați, notează Rador.

Război în Ucraina, ziua 331: Vizită secretă, ajutor militar masiv, iar Moscova critică Moldova. Rusia: „Escaladare periculoasă”
Război în Ucraina, ziua 330: Tribunal special, iar 11 țări NATO trimit armament. Patriarhul avertizează despre sfârșitul lumii
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
Și alți oligarhi din Republica Moldova ar putea cădea sub sancțiunile SUA? Kent Logsdon: „Lucrul nostru nu s-a terminat”
/VIDEO/ Și alți oligarhi din Republica Moldova ar putea cădea sub sancțiunile SUA? Kent Logsdon: „Lucrul nostru nu s-a terminat”

Tatiana Puiu din R. Moldova fost aleasă vicepreședintă a Comitetului European pentru Drepturile Sociale din Consiliul Europei

26 ianuarie 2023, ora 18:34

Tatiana Puiu din Republica Moldova a fost votată unanim și aleasă vicepreședintă a Comitetului European pentru Drepturile Sociale (ECSR) din Consiliul Europei, alături de Eliane Chemla din Franța. Astfel, acestea vor reprezenta și apăra Carta Socială în următorii doi ani.

Totodată, Aoife Nolan din Irlanda a fost numiră președintă a ECSR, iar Kristine Dupate din Letonia - raportor general.

Tatiana Puiu este avocată cu experienţă în jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului și în 2019, a fost aleasă calitate de membru al Comitetului European pentru Drepturile Sociale pentru 6 ani.

Onorarea angajamentelor asumate în baza Cartei de către statele părți este supusă supravegherii Comitetului European al Drepturilor Sociale. 

Cei 15 membri ai săi independenți și imparțiali sunt aleși de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pentru o perioadă de șase ani, care poate fi reînnoită o singură dată.

Comitetul European al Drepturilor Sociale monitorizează respectarea Cartei prin două mecanisme complementare: prin plângeri colective depuse de partenerii sociali și alte organizații neguvernamentale (Procedura de reclamații colective) și prin rapoarte naționale întocmite de părțile contractante (Sistemul de raportare).

În măsura în care se referă la dispoziții legale obligatorii și sunt adoptate de un organism de monitorizare instituit prin Cartă și protocoalele relevante, deciziile și concluziile Comitetului European al Drepturilor Sociale trebuie respectate de statele în cauză. Chiar dacă nu sunt direct aplicabile în sistemele juridice interne, ele stabilesc legea și pot oferi bază pentru evoluții pozitive în domeniul drepturilor sociale prin legislație și jurisprudență la nivel național.

Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram