Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, iar armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației europene. În același timp, pe lângă adoptarea legilor de către autoritățile moldovenești, Uniunea Europeană va analiza și evalua modul în care acestea funcționează. Declarația a fost făcută joi, 12 ianuarie, de către șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment de prezentare a unui manual privind practicile de armonizare a legislației ca element-cheie în procesul de integrare europeană, transmite Radio Chișinău.
Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană va dura câțiva ani, țara noastră confruntându-se, acum, cu o sarcină dificilă în acest sens.
„Armonizarea legislației nu înseamnă doar un copy paste după textul legislației UE în cadrul juridic al Republicii Moldova. Cu toate că este important ca în acest proces să nu fie adoptată o legislație care intră în contradicție cu acquis-ul UE. Armonizarea reprezintă un proces structurat care constă în elaborare, planificare și adoptare de acte normative”, spune Janis Mazeiks.
Diplomatul european a mai spus că procesul de aderare nu se sfârșește odată cu aprobarea legislației. Janis Mazeiks a precizat că în 2023 Uniunea Europeană va evalua alinierea legislației Republicii Moldova la cea europeană și va analiza nu doar actele legislative, dar și modul în care acestea funcționează.
Întrebat cum vede integrarea Rep. Moldova în blocul comunitar, în contextul problemei transnistrene, șeful delegației Uniunii Europene a precizat că factorul de timp este un răspuns cheie la această situație, precizând că regiunea transnistreană va fi luată în calcul în procesul de aderare.