Socialiștii au sesizat luni, 23 ianuarie, Curtea Constituțională în vederea verificării „legalității deciziei Guvernului PAS de a indexa pensiile la 1 aprilie 2023 cu 14,4%, și nu cu 33,8% – rata inflației de la sfârșitul anului trecut”. Sesizarea a fost depusă de către deputatul PSRM Vladimir Odnostalco și de către membrul Comitetului Executiv al PSRM, Maxim Lebedinschi.
Potrivit PSRM, stabilirea unei indexări mai mici în comparație cu inflația contrazice legea privind sistemul public de pensii, potrivit căreia, „coeficientul de indexare reprezintă rata inflației la sfârșitul anului precedent.”
„Acest lucru se întâmplă pentru prima dată de la intrarea în vigoare a legii – când statul nu indexează pensiile la nivelul complet al inflației. Niciun guvern nu și-a permis vreodată să facă acest lucru”, a spus deputatul.
Reprezentanții PSRM și-au exprimat speranța că Curtea Constituțională va sprijini sesizarea depusă, „mai ales ținând cont de faptul că însăși Curtea Constituțională s-a adresat la Parlament cu solicitarea de a indexa salariile judecătorilor Curții Constituționale la nivelul inflației”, se arată în comunicatul emis de PSRM.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 prevede că, în cazul indexării pensiilor din aprilie 2023, coeficientul de indexare nu va depăși creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se va aplica doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023. „Mărimea coeficientului de indexare va fi aprobată de Guvern”, se mai menționează în document.
În luna decembrie 2023, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că de pe 1 aprilie 2023, pensiile pentru cetățenii R. Moldova urmează să fie indexate cu 14,1%.
Am solicitat un comentariu de la reprezentanții PAS, dar deocamdată nu am primit nici un răspuns.