Stare de urgență ar putea fi prelungită pentru încă 60 de zile. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Vocea Basarabiei. Șefa Executivului a menționat această decizie urmează să fie luată de Guvernul Republicii Moldova în contextul în care țara noastră continuă să se confrunte cu numeroase crize provocate de războiul din Ucraina și nerespectarea contractului semnat cu Gazprom.
„Da, deocamdată, continuăm să ne confruntăm cu riscuri și în privința războiului și aceste bombardamente care au loc regulat. Oricum suntem într-o situație dificilă pe plan energetic pentru că nu se respectă contractul pe care îl avem cu Gazprom, primim mult mai puține resurse cu aproximativ 56 % în decembrie, decât cantitatea obișnuită. De aceea continuă să existe care ar necesita intervenția rapidă și urgentă a Guvernului. Dar să știți că, noi utilizăm acest instrument foarte judicios atunci când este nevoie, când există premise generate de aceste riscuri...() Cetățenii văd cum se iau aceste decizii, ele se publică și sunt transparente și ne ajută să depășim aceste crize”, a spus Gavrilița.
Prim-ministra a precizat că în Republica Moldova nu va fi instituită stare de urgență doar atunci când țara nu vor fi riscuri provocate de războiul din Ucraina.
„Nu vor mai fi condiții care necesită prelungirea stării de urgență. Aceste condiții nu vor mai fi când nu vor fi riscuri din cauza războiului, când nu vom avea riscuri în situația energetică și îmi doresc foarte mult să lăsăm să expire această stare de urgență”, a conchis șefa Executivului.
TV8.md reamintește că Parlamentul a adoptat la 1 decembrie 2022, hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului Republicii Moldova.
Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.
„În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în plenul Parlamentului. Pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.