Război în Ucraina, ziua 578: Bătălie grea la Bahmut și escala-surpriză a lui Zelenski! Rusia respinge planul de pace al Kievului

/VIDEO/ Va influența Raportul CE decizia UE de a începe negocierile de aderare cu RM? Băluțel: „Nu este un punct de pornire”

17 ianuarie 2023, ora 23:24

Raportul Comisiei Europene, care evaluează gradul de aplicare a legislației europene de către Republica Moldova și care urmează a fi publicat, „nu va servi ca temei” pentru ca UE să decidă dacă deschide sau nu negocierile de aderare cu țara noastră. 

O spune secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, potrivit căruia raportul CE este „pentru a porni un proces de armonizare, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Este un fals când se spune că acest raport va servi ca temei ca Republica Moldova să fie judecată sau să i se dea o notă. Acest raport este pentru a porni un proces de armonizare, de a da un tempou, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine. El nu este punct de pornire pentru evaluare dacă deschidem sau nu negocierile cu Republica Moldova”, a subliniat Băluțel.

Acesta a mai precizat că raportul respectiv arată situația din țara noastră până în martie 2022.

„Raportul ilustrează situația la perioada martie 2022. De atunci, a trecut acuș un an. Pe multe capitole, situația acum arată diferit de cum era în martie. Dar pentru noi, acest raport este extraordinar de util, pentru că el va fi pernă de căpătâi pentru grupurile de lucru interministeriale care vor fi responsabile de armonizarea legislației.

Noi am completat chestionarul în luna aprilie 2022 și acesta este evaluarea răspunsurilor din acel chestionar de la acea perioadă”, a menționat secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat.

El recunoaște că Republica Moldova mai are „încă mult de lucru până a ajunge țară europeană, să nu ne mințim și să nu așteptăm rapoarte frumoase la o realitate un pic mai dură”, dar a punctat că „noi ne mișcăm foarte bine. La această etapă, suntem la 71%” cu implementarea planului pentru 2022 cu privire la integrarea europeană.

Iar deputata PAS, Doina Gherman, crede că „trebuie să înțelegem că noi ca și societate, trebuie să ne solidarizăm, să ne consolidăm în jurul acestui proiect de țară, pentru că integrarea europeană nu este proiectul PAS”.

TV8.md reamintește că un draft al raportului Comisiei Europene, care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către cele trei state, arată că Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene. 

Potrivit Europa Liberă, autorii raportului menționează că majoritatea reformelor sunt „în fază incipientă” sau la „un anumit nivel de pregătire”, adică sub „nivelul moderat”, „nivel bun de pregătire” și sub „nivelul avansat”. Cele mai mari restanțe vizează combaterea corupției, achizițiile publice și birocrația. 

Același raport, încă nepublicat, mai arată că carul s-a urnit un pic din loc în domenii precum justiție, libertate și securitate, politici economice și monetare. Totuși, potrivit autorilor documentului, independența Băncii Naționale trebuie consolidată, iar supravegherea sectorului financiar - îmbunătățită. 

Totodată, raportorii atenționează asupra neimplementării celui de-al treilea pachet energetic și remarcă faptul că la Chișinău se întârzie licitațiile pentru sursele regenerabile de energie. 

În domeniul afacerilor externe, autoritățile de la Chișinău au primit calificativul „nivel bun de pregătire”.

Raportorii europeni scriu că Republica Moldova nu are capacitate administrativă sau „mai simplu spus, nu are suficienți oameni care să pună în practică reformele”. 

După ce conținutul draftului raportului Comisiei Europene a ajuns public, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe, a venit cu o reacție. 

„Acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare”, a subliniat Nicu Popescu, într-un comunicat de presă.

Nicu Popescu a dat asigurări că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare, iar concomitent, implementează și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene.

Raportul este, deocamdată, un document intern, care urmează să fie publicat oficial până la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE.

„Deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene. 

Recunoaștem interesul public pentru conținutul raportului și MAEIE în calitate de autoritate coordonatoare a procesului de integrare europeană, împreună cu instituțiile naționale are toată deschiderea și disponibilitatea să discute aspectele practice în spiritul transparenței. 

Suntem bucuroși la etapa actuală să amintim că prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole - criteriul politic și criteriul economic. A doua parte – Raportul analitic care urmează să fie publicat în curând reflectă un bilanț detaliat pe fiecare capitol de aderare și va analiza în mod special: nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislaţia țării noastre; proceduri și mecanisme de implementare a politicilor UE cu accent major pe capacitatea administrativă și instituțională; nivelul de cooperare a țării noastre cu Uniunea Europeană”, a menționat Nicu Popescu.

Potrivit lui Nicu Popescu, în toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova. 

Republica Moldova a obținut în luna iunie 2022 statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Tot atunci, același statut l-a obținut și Ucraina, aflată de 328 de zile în război. 

Termen-limită la realizarea unor acțiuni din Planul pentru implementarea recomandărilor pentru aderarea la UE: Câte s-au finalizat
Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume
Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

Partidul Schimbării și-a desemnat candidații pentru funcția de primar al orașului Chișinău și Bălți. Despre cine este vorba

24 septembrie 2023, ora 09:35

Încă un partid și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Capitalei. Este vorba de Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, care a fost desemnat în cadrul Congresului extraordinar și Consiliului Politic Național de sâmbătă, 23 septembrie.

Potrivit unui comunicat emis de formațiune, în cadrul ședinței s-au întrunit 230 de delegați din mun. Chișinău, mun. Bălți și mai multe raioane si orașe ale țării.

„În lipsa unui candidat competent și credibil la funcția de primar general al municipiului Chișinău, delegații au decis unanim desemnarea lui Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, în calitate de candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău”, se arată în comunicat.

Totodată, Nicolae Grigorișin a fost desemnat candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți.

Tot în cadrul Congresului de ieri au fost aleși 5 vice-presedinți noi ai Partidului, precum urmează: Simion Tatarov, primarul orașului Rezina; Cristina Craevscaia-Derenova, președinta Organizației teritoriale Bălți a Partidului Schimbării, profesor universitar și consilier municipal; Gheorghe Răileanu, președintele Organizației teritoriale Cimișlia, ex-primar al orașului Cimișlia; Alexei Mereuță, președintele Organizației teritoriale Telenești, consilier raional, antreprenor; Mihai Avram, președintele Organizației municipale Chișinău a Partidului Schimbării, magistru în drept al Universității din Amsterdam, expert în mobilitate urbană.

De asemenea, a aprobat și simbolul electoral al Partidului Schimbării. Simbolul electoral în alegerile locale va fi chipul stilizat a domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt asistat de inscripția „Partidul Schimbării”.

Din 19 septembrie, cei care aspiră la funcția de primar se pot înscrie oficial în cursa electorală. Dosarele sunt depuse la consiliile electorale de circumscripție, care în șapte zile trebuie să decidă înregistrarea sau respingerea solicitantului.

În prima zi de depunere a dosarelor, la CECC s-au prezentat candidatul Partidului Socialiștilor, Adrian Albu, Ruslan Codreanu, de la Blocul electoral constituit de către Partidul „Uniunea Creștin-Socială din Moldova” și Partidul „Puterea Oamenilor”, Constantin Butucel de la Partidul Acasă Construim Europa, Vadim Brînzaniuc - Partidul Social Democrat European și Mihail Bagas - Liga Orașelor și Comunelor.

Au mai depus dosarele Ion Ștefăniță - Mișcarea Respect Moldova, Diana Caraman - Partidul Comuniștilor, Vasile Costiuc - Partidul Democrația Acasă, Lilian Carp - Partidul Acțiune și Solidaritate, candidatul PDCM, Anatol Usatîi, candidatul CUB, Ion Bulgac și candidatul Platformei DA, Victor Chironda.

/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram