Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

/VIDEO/ Va influența Raportul CE decizia UE de a începe negocierile de aderare cu RM? Băluțel: „Nu este un punct de pornire”

17 ianuarie 2023, ora 23:24

Raportul Comisiei Europene, care evaluează gradul de aplicare a legislației europene de către Republica Moldova și care urmează a fi publicat, „nu va servi ca temei” pentru ca UE să decidă dacă deschide sau nu negocierile de aderare cu țara noastră. 

O spune secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, potrivit căruia raportul CE este „pentru a porni un proces de armonizare, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Este un fals când se spune că acest raport va servi ca temei ca Republica Moldova să fie judecată sau să i se dea o notă. Acest raport este pentru a porni un proces de armonizare, de a da un tempou, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine. El nu este punct de pornire pentru evaluare dacă deschidem sau nu negocierile cu Republica Moldova”, a subliniat Băluțel.

Acesta a mai precizat că raportul respectiv arată situația din țara noastră până în martie 2022.

„Raportul ilustrează situația la perioada martie 2022. De atunci, a trecut acuș un an. Pe multe capitole, situația acum arată diferit de cum era în martie. Dar pentru noi, acest raport este extraordinar de util, pentru că el va fi pernă de căpătâi pentru grupurile de lucru interministeriale care vor fi responsabile de armonizarea legislației.

Noi am completat chestionarul în luna aprilie 2022 și acesta este evaluarea răspunsurilor din acel chestionar de la acea perioadă”, a menționat secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat.

El recunoaște că Republica Moldova mai are „încă mult de lucru până a ajunge țară europeană, să nu ne mințim și să nu așteptăm rapoarte frumoase la o realitate un pic mai dură”, dar a punctat că „noi ne mișcăm foarte bine. La această etapă, suntem la 71%” cu implementarea planului pentru 2022 cu privire la integrarea europeană.

Iar deputata PAS, Doina Gherman, crede că „trebuie să înțelegem că noi ca și societate, trebuie să ne solidarizăm, să ne consolidăm în jurul acestui proiect de țară, pentru că integrarea europeană nu este proiectul PAS”.

TV8.md reamintește că un draft al raportului Comisiei Europene, care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către cele trei state, arată că Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene. 

Potrivit Europa Liberă, autorii raportului menționează că majoritatea reformelor sunt „în fază incipientă” sau la „un anumit nivel de pregătire”, adică sub „nivelul moderat”, „nivel bun de pregătire” și sub „nivelul avansat”. Cele mai mari restanțe vizează combaterea corupției, achizițiile publice și birocrația. 

Același raport, încă nepublicat, mai arată că carul s-a urnit un pic din loc în domenii precum justiție, libertate și securitate, politici economice și monetare. Totuși, potrivit autorilor documentului, independența Băncii Naționale trebuie consolidată, iar supravegherea sectorului financiar - îmbunătățită. 

Totodată, raportorii atenționează asupra neimplementării celui de-al treilea pachet energetic și remarcă faptul că la Chișinău se întârzie licitațiile pentru sursele regenerabile de energie. 

În domeniul afacerilor externe, autoritățile de la Chișinău au primit calificativul „nivel bun de pregătire”.

Raportorii europeni scriu că Republica Moldova nu are capacitate administrativă sau „mai simplu spus, nu are suficienți oameni care să pună în practică reformele”. 

După ce conținutul draftului raportului Comisiei Europene a ajuns public, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe, a venit cu o reacție. 

„Acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare”, a subliniat Nicu Popescu, într-un comunicat de presă.

Nicu Popescu a dat asigurări că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare, iar concomitent, implementează și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene.

Raportul este, deocamdată, un document intern, care urmează să fie publicat oficial până la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE.

„Deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene. 

Recunoaștem interesul public pentru conținutul raportului și MAEIE în calitate de autoritate coordonatoare a procesului de integrare europeană, împreună cu instituțiile naționale are toată deschiderea și disponibilitatea să discute aspectele practice în spiritul transparenței. 

Suntem bucuroși la etapa actuală să amintim că prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole - criteriul politic și criteriul economic. A doua parte – Raportul analitic care urmează să fie publicat în curând reflectă un bilanț detaliat pe fiecare capitol de aderare și va analiza în mod special: nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislaţia țării noastre; proceduri și mecanisme de implementare a politicilor UE cu accent major pe capacitatea administrativă și instituțională; nivelul de cooperare a țării noastre cu Uniunea Europeană”, a menționat Nicu Popescu.

Potrivit lui Nicu Popescu, în toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova. 

Republica Moldova a obținut în luna iunie 2022 statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Tot atunci, același statut l-a obținut și Ucraina, aflată de 328 de zile în război. 

Termen-limită la realizarea unor acțiuni din Planul pentru implementarea recomandărilor pentru aderarea la UE: Câte s-au finalizat
Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE
Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

Igor Dodon și soția sa, bănuiți într-un nou dosar! Un medic, care ar fi eliberat un document fals, are același statut

Foto: Facebook/Igor Dodon
03 februarie 2023, ora 13:37

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, soția acestuia, Galina Dodon sunt bănuiți într-un nou dosar penal. Statut de bănuit mai are și medicul care ar fi eliberat certificatul medical de care familia Dodon ar fi avut nevoie pentru a merge cu fiul mai mic avut la tratament în România. 

„Astăzi, procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui Republicii Moldova, soției acestuia și medicului care a confecționat documentul medical fals”, anunță PA.

Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. Totodată, fostul șef de stat., împreună cu soția sa, sunt bănuiți de deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi.

Menționăm că, în baza acestui document, Igor Dodon a solicitat judecătorilor Curții Supreme de Justiție să îi încuviințeze să părăsească țara. 

Aceeași solicitare a fost înaintată de către Galina Dodon Procuraturii Anticorupție. 

Cei trei riscă până la 5 ani de închisoare sau amendă de până la 47.500 de lei.

Pe 19 ianuarie, apărătorii lui Igor Dodon în ședință de judecată au înaintat o cerere prin care au solicitat încuviințarea acestuia să părăsească Republica Moldova, în perioada 28 ianuarie –05 februarie, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, fiului său, anexând în acest sens un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare.

Totodată, avocații și inculpatul Dodon Igor au motivat necesitatea încuviințării părăsirii prin prezentarea Trimiterii-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă.

Ulterior, pe 25 ianuarie, medicul al cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul.

Totodată, aceasta a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în Republica Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiuni de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal.

/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram