Raportul Comisiei Europene, care evaluează gradul de aplicare a legislației europene de către Republica Moldova și care urmează a fi publicat, „nu va servi ca temei” pentru ca UE să decidă dacă deschide sau nu negocierile de aderare cu țara noastră.
O spune secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat, Adrian Băluțel, potrivit căruia raportul CE este „pentru a porni un proces de armonizare, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Este un fals când se spune că acest raport va servi ca temei ca Republica Moldova să fie judecată sau să i se dea o notă. Acest raport este pentru a porni un proces de armonizare, de a da un tempou, de a înțelege foarte clar unde Republica Moldova trebuie să depună mai mult efort, unde stă mai bine. El nu este punct de pornire pentru evaluare dacă deschidem sau nu negocierile cu Republica Moldova”, a subliniat Băluțel.
Acesta a mai precizat că raportul respectiv arată situația din țara noastră până în martie 2022.
„Raportul ilustrează situația la perioada martie 2022. De atunci, a trecut acuș un an. Pe multe capitole, situația acum arată diferit de cum era în martie. Dar pentru noi, acest raport este extraordinar de util, pentru că el va fi pernă de căpătâi pentru grupurile de lucru interministeriale care vor fi responsabile de armonizarea legislației.
Noi am completat chestionarul în luna aprilie 2022 și acesta este evaluarea răspunsurilor din acel chestionar de la acea perioadă”, a menționat secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat.
El recunoaște că Republica Moldova mai are „încă mult de lucru până a ajunge țară europeană, să nu ne mințim și să nu așteptăm rapoarte frumoase la o realitate un pic mai dură”, dar a punctat că „noi ne mișcăm foarte bine. La această etapă, suntem la 71%” cu implementarea planului pentru 2022 cu privire la integrarea europeană.
Iar deputata PAS, Doina Gherman, crede că „trebuie să înțelegem că noi ca și societate, trebuie să ne solidarizăm, să ne consolidăm în jurul acestui proiect de țară, pentru că integrarea europeană nu este proiectul PAS”.
TV8.md reamintește că un draft al raportului Comisiei Europene, care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar de către cele trei state, arată că Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene.
Potrivit Europa Liberă, autorii raportului menționează că majoritatea reformelor sunt „în fază incipientă” sau la „un anumit nivel de pregătire”, adică sub „nivelul moderat”, „nivel bun de pregătire” și sub „nivelul avansat”. Cele mai mari restanțe vizează combaterea corupției, achizițiile publice și birocrația.
Același raport, încă nepublicat, mai arată că carul s-a urnit un pic din loc în domenii precum justiție, libertate și securitate, politici economice și monetare. Totuși, potrivit autorilor documentului, independența Băncii Naționale trebuie consolidată, iar supravegherea sectorului financiar - îmbunătățită.
Totodată, raportorii atenționează asupra neimplementării celui de-al treilea pachet energetic și remarcă faptul că la Chișinău se întârzie licitațiile pentru sursele regenerabile de energie.
În domeniul afacerilor externe, autoritățile de la Chișinău au primit calificativul „nivel bun de pregătire”.
Raportorii europeni scriu că Republica Moldova nu are capacitate administrativă sau „mai simplu spus, nu are suficienți oameni care să pună în practică reformele”.
După ce conținutul draftului raportului Comisiei Europene a ajuns public, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe, a venit cu o reacție.
„Acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare”, a subliniat Nicu Popescu, într-un comunicat de presă.
Nicu Popescu a dat asigurări că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare, iar concomitent, implementează și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene.
Raportul este, deocamdată, un document intern, care urmează să fie publicat oficial până la sfârșitul lunii ianuarie. Acesta se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE.
„Deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene.
Recunoaștem interesul public pentru conținutul raportului și MAEIE în calitate de autoritate coordonatoare a procesului de integrare europeană, împreună cu instituțiile naționale are toată deschiderea și disponibilitatea să discute aspectele practice în spiritul transparenței.
Suntem bucuroși la etapa actuală să amintim că prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole - criteriul politic și criteriul economic. A doua parte – Raportul analitic care urmează să fie publicat în curând reflectă un bilanț detaliat pe fiecare capitol de aderare și va analiza în mod special: nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislaţia țării noastre; proceduri și mecanisme de implementare a politicilor UE cu accent major pe capacitatea administrativă și instituțională; nivelul de cooperare a țării noastre cu Uniunea Europeană”, a menționat Nicu Popescu.
Potrivit lui Nicu Popescu, în toamna anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova.
Republica Moldova a obținut în luna iunie 2022 statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Tot atunci, același statut l-a obținut și Ucraina, aflată de 328 de zile în război.