Doar 600 de copii pot fi adoptați la momentul de față. Alte câteva mii se află temporar în grija statului, fiind luați din familiile biologice pentru a fi protejați de violență ori de lipsuri. Și, cât timp ei stau în centre sociale ori în case de tip familial, autoritățile încearcă să vadă dacă pot fi reintegrați în familiile lor. La un astfel de centru am mers și noi.
Aici, se află copiii aduși din mai multe sate, la decizia primăriilor, care au constatat că duc un mod de trai periculos și că este mai bine să fie luați, pentru o vreme, de la părinții ori bunicii lor. Dacă aceștia înlătură problemele depistate, copiii revin acasă, dacă nu, atunci ar putea să ajungă și ei pe lista celor cu statut adoptiv.
Era aproape de ora cinei când am ajuns la centrul social din raionul Fălești. Copiii se pregăteau să meargă la mâncare. Intrigați de venirea noastră, au amânat puțin momentul. În camera de joacă, cei mai mici se distrau în timp ce prindeau pești cu undițe de magneți, pe când cei mai mari confecționau ghirlande din hârtie colorată pentru sărbătorile de iarnă.

Beneficiarii centrului sunt copii care au fost luați temporar din propriile familii, după ce autoritățile publice locale au constatat că nu au parte de o îngrijire corespunzătoare. Este cazul a două surori, care s-au arătat a fi dintre cele mai vorbărețe.
„- M-a luat primărița. - Primărița te-a luat de la mama? De ce crezi că te-a luat? - Nu știu. - Cum era viața ta acasă cu mama? - Bine. - Aveai ce mânca? - Da. - Ceva s-a întâmplat dacă ai venit încoace. Îți spunea povești înainte de a te culca? Știi vreo poveste de la mama? - Nu. - Nu-ți spunea povești? - Nu. M-a luat poliția și m-a adus. Nu poliția. Primăria. Primarul.
- De ce te-a luat? Era rău acasă la tine, înseamnă că. - Nu. - De ce te-au luat așa? De obicei nu se iau copiii când acasă este bine. - Că nu era curat. - Aici e curat? - Mama plângea când m-a luat aici. - Tu ce vrei, puiule, să mergi acasă? - Acasă e mai bine”.
Și fratele lor mai mare este aici.
„- Dacă e să faci comparație între casa ta și aici, unde ar fi mai bine? - Aici. - De ce aici e mai bine? - Aici te joci în toată”.
Pentru că era în perioada sărbătorilor de iarnă, le-am întrebat pe fete ce cadouri își doresc. Una dintre ele ne-a spus că vrea să ningă.
„- Tu vrei de la Moș Crăciun ninsoare... De obicei, copii cer dulciuri, ciocolate, jucării... - Jucării și păpuși. - Eu - bomboane. - Dar dacă vine cu jucării, îl întorci din drum și-i spui să plece?”.

La un alt colț de masă, alte două surori, dar cu istorii similare. De la ele am aflat că nu este prima dată când sunt luate de autorități de la părinții lor. Deși aceștia promit să se schimbe și să le ofere copiilor o viață mai bună, nu mai ajung să-și țină promisiunile.
„- Mereu servea. Nu se ținea de promisiuni. Mereu era servită. - Tu dacă o să-ți faci o familie, cum crezi că va arăta? Că și tu peste un an va trebuie să-ți faci o familie. Cum o să ai tu grijă de copiii tăi? - Aș avea grijă de copiii mei ca mereu să fie hrăniți, îngrijiți, să le fie călduț, mereu să fie la locul lor ca toți copiii. - Tu nu ai avut parte de așa viață? - Nu.
Tu vrei înapoi, la tine acasă? - Nu. Nu vreau. - De ce nu vrei? De ce îți este cel mai tare frică dacă te-ai întoarce? - Eu vreau să fiu un copil ca toți copiii, să am o familie acatării”.
Și ele au un frate mai mic. În discuția cu noi, băiatul ne-a spus că era bine și acasă.
Ultimii care au ajuns la acest centru sunt trei frați mici, cel mic având un an. După ce a interacționat cu ei, psihologa instituției a ajuns la concluzia că micuții au avut parte de o viață plină de lipsuri până să fie aduși aici. Nu exclude și faptul că au fost expuși cazurilor de violență.
„Este vorba de violență domestică, noi îl chemăm la gustare, el nu știe ce înseamnă banane, se ascunde sub masă, asta este un argument convingător că era abuzat. Nu știu nimic din comportament adecvat. Nici pe nume nu-și spun. Le-am pus un coș cu dulciuri, ascundeau prin buzunare, nici vorbă să se împartă cu ceilalți”, ne-a povestit psihologa Eugenia Prisaca.

Copiii se află în acest centru temporar. În cazul în care, în familiile lor, situația nu se va schimba, cel mai probabil, părinții lor vor fi decăzuți din drepturi, iar copiilor ar putea să li se ofere statut adoptiv. În raionul Fălești, de altfel, sunt mai multe cupluri care-și doresc să înfieze.
Recent, trei frați din raionul Fălești au fost încredințați unei familii adoptive. Soții au la dispoziție cel mult trei luni pentru a decide dacă îi adoptă sau nu. Acest lucru oricum reprezintă un caz de succes, pentru că puține cupluri sunt gata să înfieze trei copiii odată.
Nu știm cum va fi soarta copiilor din centrul social, nu știm unde le va fi mai bine: acasă ori în alte familii. Cert este că, în ciuda lipsurilor și a abuzurilor pe care le-au văzut sau prin care au trecut, acești copii sunt plini de afecțiune și sunt gata să se împartă și cu cei din jur.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan