/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

/VIDEO/ Cum s-a schimbat Zelenski în cele 11 luni de război: „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”

25 ianuarie 2023, ora 22:46

Pe 25 ianuarie 2023, ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, împlinește 45 de ani, consilierul la Ministerul de Interne de la Kiev, Anton Gerașcenko, a publicat un videoclip în care se poate observa cum s-a schimbat Zelenski timp de 11 luni de război.

„Timp de 11 luni, președintele Ucrainei - Comandantul Suprem al Forțelor Binelui - se află în lupta împotriva Răului universal. „Am nevoie de arme, nu de evacuare”, a spus Volodimir Zelenski, conducând eroica rezistență ucraineană care ne va conduce la Victorie. La mulți ani, domnule președinte! Împreună pentru a câștiga!”, a scris Gerașcenko, pe Telegram.

Cu doar câțiva ani în urmă, Zelenski era un actor și artist de divertisment, care a satirizat corupția și proasta gestionare a lucrurilor din Ucraina, interpretându-l pe președintele ucrainean în popularul serial de televiziune „Servitorul poporului”, relatează fanatik.ro.

Ales președinte în 2019, el s-a transformat rapid într-un om de stat care pare capabil, fără efort, să dea tonul potrivit într-o situație de criză. Poate tocmai pentru că, înainte de a deveni președinte, a fost actor de comedie, prezentator și a avut un talent retoric remarcabil, ceea ce i-a permis să folosească cuvintele potrivite, la momentul potrivit, pentru a obține cel mai mare impact posibil în rândul cetățenilor.

Acum, după ce Rusia a invadat Ucraina, situația din această țară pare din ce în ce mai periculoasă, iar fiecare apel al lui Zelenski a fost mai urgent și mai intens decât precedentul. Observatorii consideră că discursul pe care l-a ținut imediat după ce a început invazia rusă a fost cel mai bun din viața sa. Emoționat, neînfricat și hotărât, el le-a spus trupelor rusești: „Dacă veți ataca, ne veți vedea fețele, nu spatele!”.

De asemenea, președintele ucrainean a stăpânit perfect arta comunicării prin intermediul rețelei de socializare Twitter. Constant, el transmite pe Twitter declarații lapidare către lume. În cadrul unui discurs, de exemplu, el a mulțumit Suediei, în ucraineană și engleză, pentru asistența militară, tehnică și umanitară, concluzionând că vor „construi împreună o coaliție anti-Putin”.

Face parte din povestea paradoxală a acestui război faptul că, în timp ce din punct de vedere militar Ucraina a fost mereu depășită fără speranță de rușii care atacau la tot colțul, când vine vorba de retorică, Zelenski îl învinge categoric pe Putin.

În urma discursului confuz de o oră al președintelui rus, ce a avut loc în cadrul dezbaterilor intense de pe cele două „fronturi” și în care acesta a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei drept republici independente, ucraineanul Zelenski și-a liniștit, la momentul respectiv, compatrioții: „Nu intrați în panică! Suntem puternici și pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți, pentru că noi suntem Ucraina!”, și, astfel, a prevenit panica în masă.

Probabil că Zelenski nu a fost niciodată atât de popular în Ucraina precum este de când a început războiul cu Rusia. Cu toate acestea, înainte de coșmarul rusesc, mulți dintre compatrioții săi nu erau deloc mulțumiți de șeful lor de stat. El nu a reușit să își țină promisiunea prea ambițioasă pe care a făcut-o la preluarea mandatului: că va reuși să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

Progresele preconizate în acordurile de la Minsk – care vizau rezolvarea conflictului din estul Ucrainei – nu s-au materializat; în schimb, acordurile s-au dezintegrat treptat cu totul.

Și apoi a fost scandalul Pandora Papers și implicarea, dintre toți oamenii, a presupusului Mr. Clean, care se lupta cu oligarhii. Rapoartele de investigație, realizate de o rețea internațională de jurnaliști, au dezvăluit, printre altele, că Zelenski avea legături cu companii offshore.

Potrivit raportului, partenerul de afaceri de lungă durată al lui Zelenski – care ulterior a devenit un consilier prezidențial de top – a investit o parte din venituri în proprietăți imobiliare de lux din Londra, în timp ce soția președintelui, Olena, ar fi fost beneficiarul uneia dintre companiile offshore.

Mai mult de patru decenii mai târziu, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, lumea se confruntă cu o nouă versiune a Războiului Rece. Iar rolul lui Volodimir Zelenski în acesta rămâne încă de stabilit, într-un stand-by continuu.

Zelenski a avut o carieră de succes în divertisment înainte de a deveni președinte. El a dat voce personajului Ursulețul Paddington în versiunea ucraineană a filmului și a participat, de asemenea, la versiunea din anul 2006 a emisiunii Dancing With The Stars – pe care a și câștigat-o.

De când a început invazia mortală a Rusiei în Ucraina, Zelenski a impresionat lumea cu abilitățile sale de președinte curajos. Atunci când Statele Unite i-au oferit un transport sigur pentru a părăsi țara, Zelenski ar fi răspuns: „Lupta este aici. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”.

De atunci, el a declarat că ar prefera să moară sau să fie capturat decât să-și abandoneze concetățenii. Tot de atunci, ucrainenii s-au raliat în spatele liderului lor carismatic, cetățenii respingând cu curaj primele asalturi rusești cu cocktailuri Molotov și puști vechi.

În prezent, războiul dintre Ucraina și Rusia continuă, însă Zelenski, cu aceeași determinare, își ține „coroana” de erou pe cap, cu ambele mâini, demonstrând că a rămâne alături de ucraineni a fost un lucru mai important decât orice altceva.

/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
/FOTO/ Cum arată Anastasia Fotachi la „6 luni de dragoste”: Modelul a publicat o fotografie cu burtica de gravidă
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
Război în Ucraina, ziua 349: Lege marțială extinsă, iar Rusia amenință cu o escaladare imprevizibilă. Alertă ONU: „Risc nuclear”
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: În ce top a apărut Moldova pentru prima dată și cum să te protejezi în mediul online
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: În ce top a apărut Moldova pentru prima dată și cum să te protejezi în mediul online

/VIDEO/ Ar trebui partidele de dreapta să facă bloc comun la alegeri? „Chișinău e cel mai mare bazin electoral pentru pro-europeni”

07 februarie 2023, ora 23:08

Partidele pro-europene ar trebui să facă bloc comun la alegerile locale din 2023, consideră liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, care susține că poartă dialog de aproape un an cu unele partide pentru unirea eforturilor la alegeri. De aceeași părere este și prim-vicepreședintele PSDE, Mircea Buga, potrivit căruia PSDE își dorește „o colaborare, poate un pact de neagresiune între forțele pro-europene”. 

Iar membrul Partidului Liberal, Ion Cebanu, a menționat că, la moment, nu s-a discutat posibilitatea formării unui bloc al partidelor de dreapta. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 februarie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Cred că șansele sunt foarte mari și nu neapărat pentru că miza ar fi mare. Pentru Primăria Chișinău, miza a fost mereu mare, dacă să ne uităm după parcursul istoric. Dincolo că șansele sunt foarte mari, noi purtăm dialog de aproape un an cu mai multe partide de dreapta în vederea consolidării și unirii eforturilor pentru alegerile locale și nu doar pentru Capitală, dar în general, alegerile locale pe țară”, a subliniat Ruslan Codreanu.

Mircea Buga crede că „Municipiul Chișinău, fără doar și poate, este cel mai mare bazin electoral pentru partidele proeuropene. Vorbim de cele care, într-adevăr sunt orientate spre o aderare veritabilă la principiile și valorile europene.

Ori în prezent având în vedere o criză de imagine a altor opțiuni pro-estice, tot mai multe partide vor încerca să migreze în direcția eșichierului pro-european”.

Acesta a anunțat că PSDE va avea un candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar și în alte localități.

În ceea ce privește unirea forțelor pro-europene, Buga spune că PSDE vrea „o colaborare, poate și un pact de neagresiune între forțele pro-europene și nu e vorba doar de Chișinău, unde, tradițional, PSDE nu a avut un scor așa destul de mare. Partea puternică a formațiunii au fost în raioanele, localitățile rurale, unde am avut cel mai mare număr de primari la alegerile local trecute. 

Ne dorim același scor sau cel puțin să ne apropiem de un scor onorabil în alegerile care urmează și Capitala este o piatră de încercare și pentru noi, inclusiv ce ține de lista Consiliului Municipal”.

„Nu am avut o discuție în forurile partidului pe chestiunea asta. Cel mai probabil, vom avea un candidat la alegeri”, a punctat membrul PL, Ion Cebanu.

TV8.md reamintește că comuniștii și socialiștii au spus că pentru Primăria Chișinău, fiecare formațiune va veni cu propriul candidat. Și dacă comuniștii spun că au identificat candidatul, dar nu spun numele, socialiștii afirmă că poartă discuții la partid. 

Nici PAS nu a decis cine va reprezenta partidul. Lilian Carp, numele căruia s-a vehiculat în presă că ar putea fi candidatura PAS-ului, spune că: „Nu este luată o decizie”. 

Alegerile locale generale din acest an vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, spune că deși în Republica Moldova ar putea fi prelungită starea de urgență, acest lucru nu împiedică desfășurarea scrutinului, întrucât CEC a mai organizat alegeri în perioada stării de urgență, fiind aplicată o excepție de la norma legală.

Alegerile locale ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2023.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
Primarul de la Bălți dezvăluie din partea cărui partid va candida la alegerile locale din toamnă: „Ștefan Gligor m-a susținut”
Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
/FOTO/ Peste 70 de zile de la dispariția Mădălinei în SUA: Căutarea s-a mutat într-o zonă muntoasă. Ar fi fost zărită mașina mamei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Val de cutremure puternice în Turcia: Tsunami pe plajă și clădiri prăbușite. Bilanțul morților crește rapid
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine sunt stăpânii lacurilor din R. Moldova și cum au ajuns terenurile în proprietatea lor
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
/VIDEO/ „Eu l-am împins, dar nu l-am pălit”: Conflict în Capitală și îmbrânceli între un șofer și conducătorul unui evacuator
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram