Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

social

/VIDEO/ Prădătorii Moldovei: S-au înmulțit cazurile de braconaj, dar și controalele. Descoperirea inspectorilor

25 ianuarie 2023, ora 08:35

Vietățile din pădurile și codrii Moldovei duc o adevărată luptă pentru supraviețuire pe două flancuri. Se luptă cu prădătorii patrupezi pe de-o parte și cu cei bipezi pe de altă parte. Cazurile de vânătoare ilegală s-au întețit în ultima perioadă. Unii ignoră regulile și vânează în afara perioadei permise, alții schimbă regulile în timpul vânătorii, împușcând specii protejate care ușor, ușor, dispar din fauna Republicii Moldova. 

Problema braconajului se referă și la pescuit, aici existând aceleași probleme, care așteaptă rezolvare de ani buni. Cum controalele și amenzile nu sunt de ajuns și nu aduc rezultatul dorit, autoritățile au planuri pentru stoparea acestui fenomen prin diverse modificări legislative. Dar până la schimbarea sistemului, unele instituții ale statului sunt pur și simplu blocate, incapabile să controleze acest fenomen distrugător.

În Republica Moldova, s-au înmulțit cazurile de braconaj. Comparativ cu anul 2021, anul trecut au fost cu circa 20 la sută mai multe infracțiuni conectate cu vânatul ilegal. Tocmai de asta s-au înmulțit și controalele autorităților responsabile de supravegherea și protejarea faunei. La un astfel de control am participat și noi, în raionul Hîncești, cu o zi înainte de închiderea sezonului de vânătoare la fazan. 

De altfel, raionul deține suprafețe mari de pădure unde fauna e diversă.

După ani întregi de vânătoare necontrolată, în care efectivele de vânat au scăzut, autoritățile și asociațiile de vânători au intervenit, iar fauna locală începe să se refacă în anumite zone.

În timpul verificărilor, am găsit și primul grup de vânători, care au fost supuși inspectării armamentului din dotare și a autorizațiilor deținute.

Un alt grup de vânători, o altă verificare. Și în acest caz, nu au fost depistate probleme.

Verificările sunt dese, fiind depistate tot felul de încălcări. 

Ieșim din pădure și mergem la instituțiile statului, cele care ar trebui să asigure stoparea braconajului. Chiar dacă se fac controale, braconierii continuă să ucidă animalele fără să se teamă de nimeni și nimic. 

Autoritățile au identificat câteva soluții pentru a stopa acest fenomen scăpat de sub control, dar aplicarea lor întârzie. 

E știut faptul că cei care braconează în mod sistematic, pentru a obține foloase materiale, sunt de cele mai multe ori cu un pas înaintea autorităților care fac controale. 

Lasă de dorit și dotarea corespunzătoare a inspectorilor care, uneori, își pun viața în pericol. În trecut, au existat cazuri când chiar s-a tras asupra lor. 

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova are altă părere despre sancțiunile aplicate de către inspectorii de mediu și consideră că nu toți ar trebui pedepsiți la fel. 

Această instituție vine cu propriile propuneri pentru a rezolva situația braconajului și a vânătorii ilegale. Sunt supărați că regulile nu se aplică. 

Cei de la Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova spun că majoritatea cazurilor depistate și sancționate de inspectorii de mediu nu ajung să aibă finalitatea dorită, din cauza unor vicii legislative sau de procedură. 

O instituție care este în subordinea Ministerului Mediului este Moldsilva. Agenția, la rândul ei, deține un departament care ar trebui să descurajeze vânătoarea ilegală prin propuneri legislative, inclusiv prin controale propriu-zise, pe teren. Dar, aici lucrează o mână de oameni. Mai exact - doi. 

Cu alte cuvinte, braconaj fac deseori chiar cei care ar trebui să păzească pădurile și vietățile din ele. 

Concluzia este că, atâta timp cât nu se vor mări pedepsele și cei care braconează nu vor fi pedepsiți dur, acest fenomen al braconajului va continua să crească, să se perpetueze și vom distruge mediul în care trăim.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Se taie pădurile, dar când creștem altele noi? Ministerul Mediului discută cu autoritățile din Turcia să ne ofere ajutor
/VIDEO CU DRONA/ Satele se îneacă în fum. „De ce mă filmați?”, s-a revoltat un cetățean prins că dă foc unui morman de frunze
/VIDEO/ Gunoiștile din Moldova, bombe cu ceas! Câte tone de deșeuri generăm anual și cât de gravă este situația la sate
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

/VIDEO/ Ambasadorul SUA, despre amenințările de care ar fi avut parte Groza: „E supărător, e ceva în care trebuie să se implice poliția”

26 ianuarie 2023, ora 23:10

„Este supărător și inacceptabil”, așa califică ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, încercările de intimidare și presiune de care ar fi avut parte Iulian Groza, în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Potrivit diplomatului, în această situație „trebuie să se implice poliția”. Totodată, Logsdon speră că Groza „va continua să lucreze în acest domeniu foarte important”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 26 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Evident că este supărător pentru noi toți, care sprijinim reforma justiției, să auzim un membru respectat al comisiei care încearcă să facă ceva foarte bun, un lucru foarte greu, să facă o alegere bună și trebuie să vină și să spună de la începutul acestui proces, a simțit amenințări anonime, în mod direct.

Evident, e ceva în care trebuie să se implice poliția, e ceva ce în SUA și alte țări, este inacceptabil pentru membrii comisiei care lucrează la reforma justiției sau orice sistem judecătoresc. În orice sistem, nu ar trebui să fie supuși violenței și amenințărilor”, a spus ambasadorul.

„Evident că asta ne deranjează și îmi pare foarte bine că Guvernul deja a venit cu o reacție în acest sens, exprimându-și îngrijorarea și sper că domnul Groza va rămâne implicat și va continua să lucreze în acest domeniu foarte important. De asemenea, înțeleg că trebuie să se gândească și la siguranța personală”, a subliniat Kent Logsdon.

TV8.md amintește că s-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a anunțar că ar fi avut parte de încercări de intimidare și presiune în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

De asemenea, fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit ministrului, concursul ar urma să fie inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting.

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
IPRE condamnă orice intimidări în adresa instituției, a lui Groza și „ingerințele grave ce viciază” concursul pentru șefia PCCOCS
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram