Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

social

/VIDEO/ R. Moldova rămâne în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool: Risc mare de dependență și tratare dificilă

15 ianuarie 2023, ora 10:00

Alcoolismul este o boală cronică, deci trebuie ținută sub control întreaga viață. Tratamentul este unul complex și, pe lângă ajutorul medical, presupune multă voință și caracter din partea celor care vor să-și schimbe viața. În continuare, Republica Moldova se află în topul ţărilor din lume cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Studiile arată că, pe parcursul unui an, un singur om, care are peste 15 ani, bea circa 13 litri de alcool pur. Ca să fie mai clar, e vorba de mai mult de o găleată.  

Nivelul înalt de consum este cauzat de mai mulți factori, inclusiv, pentru că este accesibil pentru populație. Consumul necontrolat ori abuziv scurtează și din durata vieții. În țara noastră, unul din patru decese este asociat alcoolului.

Alcoolismul este o boală care poate fi tratată, dar foarte rar vindecată. 

Greu de acceptat, dar dependența de alcoolism nu înseamnă să bei mult. Diferența între consumul abuziv și alcoolism constă în capacitatea de a controla procesul. Cu alte cuvinte, poți să bei în cantități mici, dar dacă nu te poți controla și nu te poți opri, cel mai probabil suferi de alcoolism.

„Dependentul nu controlează, chiar dacă recunoaște că are aceste probleme. Dacă nu se poate controla, atunci el este dependent de alcool”, spune psihoterapeutul de la Centrul de Sănătate Mintală, Botanica, Arcadie Astrahan.

Alcoolismul nu este doar boala sărăcilor, așa cum este percepută în societate. Fiecare poate dezvolta maladia, indiferent de starea financiară, de studii ori de viața socială. 

„Toți, toți sunt candidați să formeze o dependență, dacă nu la vârstă fragedă, la unii apare după 40, la unii după 60, dar toate tipurile de profesii, nivelurile de intelect sunt la risc să dezvolte dependența de alcool”, explică psihoterapeutul.

Sunt cunoscuți și câțiva factori de risc, ce pot duce la declanșarea bolii. Asta nu înseamnă însă că neapărat vor duce: „Factorii de risc pentru formarea alcoolismului sunt genetica, experiența din copilărie, sunt traumele, abuzurile, neglijența, și expunerea la consum”.

Tratamentul persoanelor care suferă de alcoolism este unul complex. Cei care pornesc la acest drum, trebuie să parcurgă câteva etape, toate fiind la fel de importante. Neglijarea uneia ar putea duce la recidivă. În primul rând, bolnavii trebuie să treacă prin procedura de detoxificare, prin care din organism sunt eliminate toxinele. 

„La detox, rata de decădere e foarte mare, peste 90 la sută se reîntorc la consum in primele lui de la externare. Este important să fie eliminate consecințele negative, dar și accesate programele terapeutice. Din păcate, noi nu avem niciun medicament care să trateze cauzei consumului”, menționează Arcadie Astrahan.

„Noi tratăm medicamentos comorbiditățile, tulburările, depresia, dar nu și consumul de alcool”, a adăugat el.

Chiar dacă nu există medicamente care să trateze cauza alcoolismului, specialiștii administrează două preparate medicamentoase, ce sunt introduse prin procedura de „codare”. 

„Persoana care este codată sau are acest medicament - disulfiramul - în sânge, știe că dacă va avea alcool se va intoxica, până la moarte chiar. Iată o metodă de descurajare a consumului. Însă, disulfiramul nu micșorează atracția pentru alcool și nici funcția de control. Mai mult acționează pe bază de frică”, ne-a spus specialistul.

Iar prin preparatul naltrexona, pacienții nu simt plăcere de la consumul de alcool: „Persoanele care consumă iau acest preparat, chiar dacă consumă alcool nu au sentimentul de recompensă, efectul euforic. Nu-i chiar cum ai bea apă, pentru că consecințele negative asupra sănătății oricum sunt. Vorbim de intoxicații, probleme cardiace etc. Nalterxona. Ei nu simt plăcerea și consumă tot mai mult și mai mult”.

O parte dintre pacienții diagnosticați cu alcoolism sunt tratați de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie și subdiviziunile acestuia. În acest caz, tratamentul este achitat de către stat. Anul trecut, bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări în Medicină dispensarului a fost de circa 50 de milioane de lei. Alți pacienți apelează la instituțiile private. În funcție de severitatea bolii, costul unui tratament începe de la o mie de lei și poate ajunge chiar și la 15 mii. 

„Din experiență, codarea chimică, fără terapie, nu dau rezultatele dorite. De aceea se recomandă să se facă prima etapă - ajutorul de urgență, apoi farmacoterapia, psihoterapia și reabilitarea socială, cu codare adăugătoare cu disulfirat ori nalterxona și asta ar fi tratamentul”, zice psihoterapeutul.

Potrivit datelor preliminare, ce ne-au fost puse la dispoziție de reprezentanții Dispensarului Republican de Narcologie, anul trecut au fost înregistrate în jur de 2.500 de pacienți noi, cu alcoolism, ceea ce înseamnă cu circa 30 de persoane mai mult decât anul precedent. 

În total, în țară sunt aproape 43 de mii de alcoolici. Circa o pătrime sunt femei. Nu se cunoaște, deocamdată, câți dintre ei se tratează la Dispensarul Republican de Narcologie, informațiile vor fi disponibile în lunile februarie-martie. 

Există și niște recomandări privind cantitatea de alcool ce poate fi consumată în decurs de o zi. Nu mai mult de 10 mililitri de grame de alcool pur. Acest lucru înseamnă un pahar de 150 de mililitri de vin, 330 de mililitri de bere, iar dacă vorbim de rachiu, atunci nu mai mult de 80 de mililitri. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”
/VIDEO/ Mai multe decese în acest an, provocate de șoferii beți! Cât de periculos este consumul de alcool în timpul șofatului
/VIDEO/ 300 de oameni cu SIDA mor anual în Moldova! Află cum te poți testa gratis și de ce trebuie să-ți cunoști statutul HIV
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

/VIDEO/ Ambasadorul SUA, despre amenințările de care ar fi avut parte Groza: „E supărător, e ceva în care trebuie să se implice poliția”

26 ianuarie 2023, ora 23:10

„Este supărător și inacceptabil”, așa califică ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, încercările de intimidare și presiune de care ar fi avut parte Iulian Groza, în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Potrivit diplomatului, în această situație „trebuie să se implice poliția”. Totodată, Logsdon speră că Groza „va continua să lucreze în acest domeniu foarte important”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 26 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Evident că este supărător pentru noi toți, care sprijinim reforma justiției, să auzim un membru respectat al comisiei care încearcă să facă ceva foarte bun, un lucru foarte greu, să facă o alegere bună și trebuie să vină și să spună de la începutul acestui proces, a simțit amenințări anonime, în mod direct.

Evident, e ceva în care trebuie să se implice poliția, e ceva ce în SUA și alte țări, este inacceptabil pentru membrii comisiei care lucrează la reforma justiției sau orice sistem judecătoresc. În orice sistem, nu ar trebui să fie supuși violenței și amenințărilor”, a spus ambasadorul.

„Evident că asta ne deranjează și îmi pare foarte bine că Guvernul deja a venit cu o reacție în acest sens, exprimându-și îngrijorarea și sper că domnul Groza va rămâne implicat și va continua să lucreze în acest domeniu foarte important. De asemenea, înțeleg că trebuie să se gândească și la siguranța personală”, a subliniat Kent Logsdon.

TV8.md amintește că s-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a anunțar că ar fi avut parte de încercări de intimidare și presiune în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

De asemenea, fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit ministrului, concursul ar urma să fie inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting.

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
IPRE condamnă orice intimidări în adresa instituției, a lui Groza și „ingerințele grave ce viciază” concursul pentru șefia PCCOCS
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram