/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Război în Ucraina, ziua 338: Bătălie crâncenă și pene de curent. Rusia acuză Vestul de implicare, iar UE cere judecarea crimelor

27 ianuarie 2023, ora 18:08

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 338. Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate joi de armata rusă în mai multe regiuni, conform bilanţului oficialilor de la Kiev. Germania va furniza Ucrainei pentru început 14 tancuri de luptă, logistică și muniție iar trupele ucrainene care vor folosi aceste echipamente' vor fi antrenate in Germania. Totodată, președintele Joe Biden a anunțat miercuri seară că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate şi a semnalat că exclude orice posibilitate de negocieri cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit RFI. O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, au declarat vineri ambele părți, Kievul insistând că Moscova „exagerează” succesul ofensivei sale, potrivit AFP.

UPDATE John Kirby, un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat vineri pentru CNN că noua tranșă de tancuri Abrams anunțată de SUA ca parte a ajutorului acordat săptămâna aceasta Ucrainei nu va pleca prea curând din SUA și că „va dura multe luni până când vor putea ajunge pe teren”.

UPDATE Linia frontului din estul Ucrainei este supusă unui bombardament intens, iar orașul Vuhledar se confruntă cu un asalt „permanent" al soldaților ruși, a anunțat vineri dimineață guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, potrivit CNN.

UPDATE De la începutul războiului, se remarcă un mare interes pentru limba ucraineană, nu numai la nivel internaţional unde multe persoane au început să o înveţe în semn de solidaritate, dar şi pe teritoriul ucrainean, unde anumiţi cetăţeni rusofoni întorc spatele limbii lor materne, notează Rador.

UPDATE Polonia va trimite 60 de tancuri suplimentar în Ucraina, în plus faţă de cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană pe care le-a promis deja, a declarat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat televiziunii canadiene.

UPDATE Compania militară privată Wagner nu-și alege mercenarii doar din coloniile penitenciare din Rusia. Anunțurile de recrutare au început să fie postate chiar și în stațiile de autobuz din Rusia și la standurile de informații ale companiilor de securitate. Un jurnalist de la publicația independentă rusă The Insider a sunat la unul dintre numere. S-a dovedit, practic, că aproape oricine poate fi angajat, iar experiența militară, cazierul sau dependența de alcool nu joacă niciun rol, notează Libertatea.

UPDATE Autorităţile ruse au blocat site-urile CIA şi FBI, acuzând cele două agenţii americane că răspândesc informaţii false, informează agenţia de presă Tass, citând organismul de stat rus care reglementează mass-media, Roskomnadzor.

UPDATE Kremlinul a declarat vineri că Statele Unite pot pune capăt rapid războiului din Ucraina, printr-o simplă comandă dată Kievului, dar că Washingtonul nu dorește să facă acest lucru, relatează TASS.

UPDATE Un discurs video al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care ar urma să aibă loc în timpul festivalului de muzică de la Sanremo produce agitație pe scena politică din Italia. Liderii politici critică intens posibila apariție a președintelui ucrainean și spun că ”nu este potrivit” să amestece divertismentul cu războiul și moartea, relatează Reuters. Mai mult, aproximativ 33.000 de italieni au semnat o petiție prin care se exprimă împotriva apariției lui Zelenski la Sanremo, scrie Digi24.

UPDATE Belgia a anunţat un pachet suplimentar de 93,6 milioane de euro (84,5 milioane de lire sterline / 104,7 milioane de dolari) în ajutor militar pentru Ucraina. Într-o conferinţă de presă, premierul federal Alexander De Croo a spus că, ţinând cont de cheltuielile anterioare, acesta reprezintă cel mai mare pachet de ajutor militar acordat vreodată unei alte ţări de Belgia. 

UPDATE Partidul de guvernământ din Ucraina a dat afară un deputat din cauza unor informaţii potrivit cărora acesta ar fi călătorit în Thailanda în timpul războiului, ceea ce a stârnit un val de proteste publice, notează Mediafax. 

UPDATE Guvernul de la Berlin a fost nevoit să clarifice, vineri, afirmaţiile ministrului german de Externe, Annalena Baerbock, care a generat controverse privind poziţionarea Germaniei faţă de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE Putin pregăteşte o nouă ofensivă în februarie sau martie, transmite Bloomberg. "La aproape un an de la o invazie la scară largă care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, Putin pregăteşte o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-şi în acelaşi timp ţara pentru un conflict cu Statele Unite şi aliaţii săi care se aşteaptă să dureze ani de zile", scrie Mediafax. 

UPDATE Trupele rusești patrulează zonele de la periferia sudică a orașului Ugledar în cadrul avansării lor în Donețk, a declarat vineri pentru TASS expertul politico-militar, consilier al șefului interimar al Republicii Populare Donețk (RPD) Yan Gagin.

UPDATE Atacul rusesc cu rachete şi drone efectuat joi asupra Ucrainei a adus din nou această ţară în situaţie de urgenţă energetică, a transmis vineri, 26 ianuarie, operatorul reţelei de electricitate Ukrenergo, relatează agenţia EFE.

UPDATE Primul grup de faimoși luptători mercenari ai Grupului Wagner s-au întors, acum, din prima linie a războiului din Ucraina și sunt liberi să ducă o viață normală, după ce au primit grațierea pedepselor cu închisoarea.

UPDATE Planul administrației lui Joe Biden de a trimite Ucrainei un batalion de tancuri letale Abrams va fi îngreunat, conform ultimului anunț făcut de Pentagon.

UPDATE Miniştrii de justiţie din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, reuniţi vineri la Stockholm, au afirmat că Uniunea doreşte tragerea la răspundere cât mai rapid a celor vinovaţi de crimele „oribile” comise de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE Vladimir Putin a avut vineri discuţii cu oficiali de top din domeniul securităţii despre stadiul eforturilor Rusiei de a extinde în mod legal limitele exterioare ale platformei sale continentale din Oceanul Arctic, relatează Reuters.

UPDATE Arestarea unui agent secret ucrainean de rang înalt, acuzat că a spionat pentru Rusia, evidențiază nevoia urgentă de curățare a serviciului cheie de securitate al țării, a declarat un fost șef adjunct al agenției, citat de The Guardian.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat vineri, 27 ianuarie, chiar de Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, pe "neonaziştii din Ucraina" de comiterea de crime împotriva civililor și de epurare etnică, o retorică la care liderul de la Kremlin recurge adesea pentru a-şi justifica ofensiva militară în ţara vecină, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a calificat drept o minciună afirmațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora Alianța Nord-Atlantică nu este parte a conflictului din Ucraina, notează Rador.

UPDATE Srdjan Djokovic a inflamat spiritele la Melbourne după ce s-a fotografiat alături de unii fani ruși care aveau un steag cu Vladimir Putin. După ce s-a calificat în finala Australian Open, Novak a explicat întreg episodul luându-i apărarea părintelui său.

UPDATE Unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Kremlinului, redactorul șef al canalului TV de stat Russia Today, Margarita Simonian, amenință Germania cu un atac, după decizia Berlinului de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2.

UPDATE  Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că va utiliza dreptul de veto și se va opune sancțiunilor impuse Rusiei care vor viza energia nucleară. Ucraina a cerut UE să includă compania rusească de stat pentru energie nucleară, Rosatom, în sancțiunile sale, însă Ungaria, care are o centrală nucleară construită de Rusia și care intenționează să o extindă cu ajutorul Rosatom, blochează o astfel de decizie, notează B1.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a sugerat că liderii ruși nu sunt pregătiți să escaladeze războiul, nici măcar ca răspuns la furnizarea de tancuri Abrams și Leopard de către Occident în Ucraina.

UPDATE Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) prezenți la centrala nucleară au raportat ieri opt explozii puternice în proximitatea centralei. Rafael Grossi, șeful AIEA, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a reiterat importanța stabilirii unei zone de securitate în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Renat Karchaa, consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a catalogat acuzațiile lui Rafael Grossi drept nefondate, notează Biziday.

UPDATE Autorităţile britanice anunţă că militarii ruşi efectuează „atacuri de tatonare" în apropierea oraşelor ucrainene, potrivit Sky News.

UPDATE Kremlinul dorește să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de retragere, făcând presiuni asupra Kievului și a aliaților săi pentru a accepta un fel de armistițiu care să permită Rusiei să păstreze controlul asupra teritoriului pe care îl ocupă acum, după cum au descris atmosfera din Moscova oficiali ruși și consilierii în conversațiile cu ziariștii Bloomberg, relatează G4Media.ro.

UPDATE Ajutorul oferit recent Ucrainei va face posibilă formarea a patru sau cinci noi brigăzi, dintre care una sau două vor fi brigăzi de tancuri, spune șeful ONG-ului „Centrul analitic pentru studiul și combaterea amenințărilor hibride”, generalul-maior în rezervă Serhi Savcenko, pentru Zerkalo Nedeli, citat de Adevărul.

UPDATE Subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a anunțat joi, 26 ianuarie, că Statele Unite au trimis în această săptămână auditori la Kiev, alături de reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi de consultanţi de la Deloitte, pentru a se asigura că ”niciun ajutor sau armament nu este deturnat”, relatează CNN.

UPDATE Companii indiene sunt acuzate că susţin efortul de război al Rusiei ex­portând piele către companiile ru­seşti care fabrică bocanci pentru soldaţi, potrivit The Guardian.

UPDATE Franţa nu a decis încă transferul principalelor tancuri de luptă Leclerc în Ucraina, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în timpul vizitei sale la Odesa din 26 ianuarie, a informat ziarul online ucrainean Yevropeiska Pravda.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden ia în considerare o deplasare în Europa în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la invazia rusă în Ucraina luna viitoare, au declarat surse pentru trei jurnalişti de la NBC News, anunță news.ro.

UPDATE O glumă în care Ministerul german de Externe evocă tancurile Leopard pe care Germania le va trimite Ucrainei şi vizita pe care ministrul de externe rus Serghei Lavrov o desfăşoară în Africa a stârnit reacţii virulente pe acest continent, cu acuzaţii despre lipsa de consideraţie pe care şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, ar manifesta-o astfel faţă de Africa, transmite AFP, potrivit Digi24.

UPDATE Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, l-a invitat pe fostul comandant al separatiștilor din Donbas, Igor Ghirkin (supranumit Strelkov) să se alăture trupelor sale în Ucraina, pentru a-și dovedi experiența de luptă, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Premierul Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează dpa.

UPDATE Upstream din Azerbaidjan are nevoie de mai multe investiții pentru a dubla livrările de gaze către Europa, a declarat pentru Trend Matthew Bryza, fost ambasador al SUA în Azerbaidjan, anunță trend.az.El a subliniat că zece țări au cerut mai mult gaz din Azerbaidjan.

UPDATE Ukrnafta dispune de resurse de gaze naturale disponibile pentru vânzare în cadrul unor contracte bilaterale în cantitate de 150 de milioane de metri cubi (mcm) pe lună, a declarat directorul companiei, Serghei Korețki, interfax.com.

UPDATE Statele Unite au decis noi sancțiuni la adresa grupării paramilitare ruse Wagner pentru activitățile derulate în Ucraina, alături de armata rusă dar și pentru ceea ce face în Africa. Departamentul Trezoreriei a anunțat că a plasat gruparea fondată de rusul Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pe lista neagră a organizațiilor criminale transnaționale. Se întâmplă în cadrul sancțiunilor ce vizează zeci de persoane și entități ce au legătură cu puterea rusă, potrivit RFI.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenskyi a extins sancțiunile împotriva a 10 prelați de rang înalt din Biserica  Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhatului Moscovei. Aceștia sunt acuzați de propagandă pro rusă pe teritoriul Ucrainei, scrie publicația ucraineană Suspilne Media. În așezămintele religioase în care slujeau prelații, Serviciul de Securitate Ucrainean a descoperit materiale propagandistice scrise de ideologi ai Kremlinului și publicate în Rusia. Acestea neagă dreptul Ucrainei la independență și subliniază că Rusia, Ucraina și Belarus „nu pot fi divizate”. Decizia vine la câteva zile după ce Ucraina a sancționat peste 20 de fețe bisericești, cetățeni ruși, notează RFI.

UPDATE Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate joi de armata rusă în mai multe regiuni din Ucraina, conform bilanţului centralizat anunţat de autorităţile de la Kiev.

UPDATE Ucraina a anunțat, joi, că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor dacă se va accepta ca sportivi ruși și belaruși să ia parte la olimpiadă.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit joi în Eritreea pentru o vizită surpriză de o zi, a anunţat guvernul acestei ţări închise şi autoritare din Cornul Africii, care nu a condamnat invazia rusă în Ucraina, transmite AFP.

UPDATE Americanii vor trimite în Ucraina tancul M1A2 Abrams, care are capacităţi semnificativ îmbunătăţite în comparaţie cu modelul anterior M1A1, a confirmat joi adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. Aceasta a precizat însă că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocuri” şi va dura „luni de zile pentru a transfera” echipamentele, relatează CNN. Versiunea M1A2 a tancurilor Abrams are un upgrade semnificativ faţă de versiunea iniţială M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcţionează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al A1, notează Spotmedia.

UPDATE „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.

UPDATE Președintele Joe Biden a anunțat miercuri seară că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams M1 în Ucraina. Anunțul președintelui SUA vine în aceeași zi cu decizia Germaniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard, potrivit RFI.

UPDATE Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, s-a întâlnit joi, la Odesa, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează dpa. Cei doi au fost nevoiţi să se întâlnească într-un adăpost din oraşul-port de pe coasta ucraineană a Mării Negre din cauza sirenelor de raid aerian, a spus Kuleba.

UPDATE Răspândirea bruscă a scandalurilor de corupție în Ucraina sfâșiată de război nu este neașteptată după aproape un an de război. Cu toate acestea, ar trebui comparată cu Rusia, unde lipsesc cu desăvârșire astfel de dezvăluiri. Pe acest fond, scandalurile sunt, de fapt, un semn de putere extraordinară într-o țară care supraviețuiește doar datorită unei armate eroice și a unui sistem occidental de susținere, scrie Leonid Berșidski pentru Bloomberg. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Bloomberg: Valul de demiteri și demisii în rândul demnitarilor din Ucraina este un semn de societate sănătoasă

Război în Ucraina, ziua 336: Tancuri pentru Kiev și retragere din Soledar. Șeful NATO nu exclude un război nuclear cu Rusia
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

28 martie 2024, ora 22:29

Ideea că Ucraina nu poate câștiga războiul este de fapt rezultatul unei campanii informaționale a Moscovei, care oferă o imagine a adevăratei strategii a Kremlinului și singura sa speranță reală de succes, arată o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington. Autorii analizei spun că victoria Kievului este posibilă - și în interesul Occidentului - dacă aliații sfidează dezinformările Rusiei și își mobilizează resursele pentru un efort prelungit de susținere a Ucrainei.

UPDATE Ucraina și Polonia sunt aproape de a ajunge la un acord prin care să-și rezolve disputa privind schimburile comerciale cu produse agricole, spune premierul polonez Donald Tusk. Acesta l-a primit astăzi la Varșovia pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal. Oficialii au vorbit despre protestele fermierilor polonezi de la granița comună a celor două state, dezvoltarea comerțului și a infrastructurii, dar și despre armele pentru Ucraina. După întâlnirea bilaterală urma să aibă loc și o sesiune plenară a delegațiilor cele două țări. Polonia este un susținător ferm al Ucrainei și unul dintre principalii săi aliați în războiul declanșat de Rusia, însă relațiile dintre cele două state s-au înrăutățit pe fondul disputelor economice și a protestelor fermierilor polonezi. Agricultorii din Polonia și din alte state europene se plâng inclusiv pe importurile ieftine din Ucraina.

UPDATE Construcția liniilor și structurilor defensive continuă în toate zonele de front, spune ministerul ucrainean al apărării. „Soldații din trupele de geniu ale Forțelor de Sprijin ale Armatei sapă aproape non-stop tranșee, șanțuri, șanțuri antitanc, construiesc adăposturi și echipează alte fortificații”, se spune într-o postare pe Twitter.

UPDATE Guvernele Poloniei și Ucrainei se întâlnesc joi la Varșovia pentru discuții care speră să ajute la dezamorsarea situației privind importurile de cereale care a provocat proteste în masă ale fermierilor, însă un oficial polonez de rang înalt a declarat că este puțin probabil să se ajungă la un progres.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a atacat azi-noapte cu 3 rachete de croazieră X-22 și o rachetă anti-radar X-31P lansate de pe Marea Neagră, o rachetă antiaeriană ghidată S-300 (regiunea Donețk) și 28 de drone explozive lansate din regiunea rusă Kurrsk și din Capul Chauda din Crimeea. „26 de drone de atac Shahed 136/131 au fost distruse în regiunile Odesa, Harkov, Dnipro și Zaporojie”, a scris sursa citată pe Telegram, fără a preciza ce s-a întâmplat cu rachetele trase de ruși.

UPDATE Armata rusă a atacat cu drone regiunea Zaporojie, în noaptea de 28 martie. Șeful administrației militare regionale, Ivan Fedorov, a anunțat acest lucru la 01:58 . El a adăugat ulterior că soldații ruși au efectuat lovituri cu drone asupra caselor private și că două femei au fost rănite. Și la Harkov s-au auzit explozii.

Zaporojie

UPDATE Germania va transfera de urgență 10 mii de obuze în Ucraina. Acest lucru ar trebui să se întâmple în zilele următoare. Șeful centrului de situație ucrainean din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul Christian Freuding, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru DW . Obuzele vor fi luate din arsenalele Bundeswehr. Freuding a menționat că Germania a decis să furnizeze muniție Ucrainei în trei etape, iar această livrare va fi efectuată în prima dintre ele. În același timp, în a doua etapă, Germania a decis să susțină inițiativa Republicii Cehe de a cumpăra obuze pentru Ucraina. Berlinul va suporta costul achiziționării a 180 de mii de obuze - acestea ar trebui să fie transferate la Kiev în a doua jumătate a anului 2024.

UPDATE Republica Cehă a alocat bani suplimentari pentru achiziționarea de muniție pentru Ucraina. Potrivit publicației Ceske Noviny, premierul Petr Fiala nu a menționat suma. Potrivit acestuia, 20 de țări s-au alăturat inițiativei. Muniția va ajunge în Ucraina în câteva săptămâni sau luni, ceea ce afectează deja situația de pe câmpul de luptă. 

UPDATE Exodul corporațiilor din Rusia după invadarea Ucrainei în 2022 a costat companiile străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri și venituri pierdute, arată o analiză Reuters a bilanțurilor și rapoartelor companiilor. Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la ultimul calcul din august anul trecut, ceea ce subliniază atât amploarea loviturii financiare încasate de mediul corporatist din cauza invaziei Moscovei, cât și pierderea bruscă de expertiză occidentală din economia Rusiei.

UPDATE Letonia expulzează un diplomat rus pentru discreditarea instituţiilor statului şi incitare la ură. La cererea Ministerului de Externe, diplomatul trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie.

UPDATE Rusia este deranjată de modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu din România. Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru o eventuală ciocnire cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 762: Navă atacată, demitere-surpriză și amenințare pentru Rusia. Zelenski: „Putin e o fiară bolnavă”
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram