Ministrul de externe al României Bogdan Aurescu a solicitat la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, adoptarea cât mai curând posibil a unei liste de sancțiuni împotriva celor care sunt în spatele unor tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
„Voi prezenta o situație a procedurii pe care România a inițiat-o, împreună cu alte state, pentru a lista persoanele care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat.
Am propus crearea acestui regim de sancțiuni la 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, și mă bucur că, într-un timp record, poate în cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în cadrul Uniunii Europene, a fost lansat acest regim de sancțiuni. Așadar, sper că aceste liste vor fi adoptate cât mai curând posibil”, a spus Aurescu, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înaintea reuniunii, potrivit Calea Europeană.
Ulterior, în cadrul reuniunii, Aurescu a solicitat „adoptarea unor liste de persoane care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova în cadrul regimului de sancțiuni creat la propunerea României”.
Totodată, la începutul săptămânii, Consiliul European a lansat luni, 22 mai, o misiune civilă în Republica Moldova, care are drept scop „sporirea rezistenței sectorului de securitate al ţării” şi pentru a o ajuta să facă faţă ameninţărilor hibride, inclusiv atacuri cibernetice, acţiuni de manipulare şi dezinformare prin media şi „ingerinţe străine”. Un anunț în acest sens a fost publicat pe pagina oficială a instituției europene.
Decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023.
Misiunea va fi, totodată, un instrument pentru pregătirea accelerată a Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federației Ruse.
Astfel, Misiunea UE va contribui la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, precum și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chișinău.
Rusia a fost acuzată în repetate rânduri atât de la Chişinău, cât şi de la Bruxelles sau Washington că pregăteşte terenul pentru o lovitură de stat care ar putea destabiliza şi antrena Moldova în războiul Kremlinului.
CNN notează că potrivit oficialilor de la Casa Albă, SUA consideră că Rusia lucrează pentru a slăbi guvernul moldovean, în timp ce acesta caută să stabilească legături mai strânse cu UE.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că foloseşte sabotori din serviciile speciale, sub acoperire civilă, pentru a alimenta proteste şi tulburări sociale, pe fondul unei perioade de instabilitate economică. Avertismente similare au venit şi din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Toate aceste afirmaţii au fost primite cu iritare la Moscova, care nu s-a ferit să ameninţe cu o intervenţie armată.