Soarta alegerilor din UTA Găgăuzia va depinde de gravitatea încălcărilor din timpul procesului electoral și de impactului direct al acestora asupra rezultatului final. O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia nu orice încălcare poate servi drept bază pentru anularea rezultatelor alegerilor, existând recomandări clare din partea Consiliului Europei în ceea ce privește verificarea rezultatelor voturilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 mai a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.
„Instanța trebuie să decidă cât de semnificative au fost încălcările legii. Nu orice încălcare poate justifica anularea rezultatelor alegerilor”, a subliniat Alexandru Tănase.
Totodată, fostul șef al Curții Constituționale a subliniat necesitatea unei analize mai detaliate a motivelor invocate de organele de drept atunci când se discută despre posibilitatea anulării alegerilor.
„Poate că există unele argumente pe care nu le-am văzut. Nu știm ce are ancheta. În acest proces au fost deja implicate organele de drept, care au sustras protocoalele. Aceste protocoale nu pot fi revizuite înainte de alegeri, ele fiind întocmite după vot. Poate că există încălcări semnificative, dar încă nu știm nimic despre asta”, a spus Tănase.
El a subliniat, de asemenea, importanța existenței unor dovezi clare de abatere de la lege, care ar putea fi invocate în procedurile judiciare.
„Există principiul examinării urgente a litigiilor electorale, iar absolut toate plângerile privind anumite încălcări trebuie depuse înainte de finalizarea procesului electoral. Dacă se aplică ulterior, instanțele pot respinge aceste contestații. Prin urmare, dacă au existat încălcări, acestea trebuiau identificate fie în timpul campaniei electorale, fie în timpul procesului de vot și să se adreseze imediat instanței. Trebuie înțeles că nu orice plângere poate fi un fapt, faptele trebuie stabilite în instanță”, a conchis Tănase.
TV8.md reamintește că în cadrul perchezițiilor în UTA Găgăuzia, efectuate pe 17 mai, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat. Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.
Curtea de Apel Comrat va examina luni, 22 mai, legalitatea alegerilor din UTA Găgăuzia și validarea mandatului de bașcan al Evghenia Guțul. Despre aceasta scrie presa din regiune. Judecătorul Andrei Mironov va judeca cauza.
În turul doi al alegerilor din Găgăuzia, Evghenia Guțul a obţinut 27.376 de voturi - 52,39%, devansându-l pe candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun, care a fost votat de 24.913 de alegători, adică 47,61% din electorat.