Un important eveniment în domeniul tehnologiei și digitalizării se desfășoară la Cahul. Forumul de transformare digitală încurajează digitalizarea școlilor, condiție inevitabilă pentru ca generațiile de elevi de acum să se regăsească în profesiile viitorului. Pedagogii au descoperit acolo și noi metode de predare, astfel încât orele să devină cât mai interactive și captivante. Dar au venit și elevi, care se pot considera deja, pe drept cuvânt, adevărați inventatori.
Elevii Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Călărași au venit la forum cu un proiect STEAM. Acesta constă în producerea energiei electrice și este utilizat deja la școala în care învață. Copiii, împreună cu profesoara lor de fizică au inventat un dispozitiv, care este pus în funcțiune de curenții de aer. Astfel, cu cât e mai puternic vântul, cu atât mai multă energie electrică.
„Elevii mai mari au confecționat în laboratorul de educație tehnologică această giruetă și ea, cu utilaje speciale confecționate tot de elevi funcționează la rotirea vântului. Acest lucru permite ca să avem curent suficient pentru a încarcă telefoanele în timpul orelor in clasa naturii, care la fel este in curtea școlii”.
Și ideile elevilor nu se opresc aici. Acum adolescenții se gândesc la o instalație cu care să obțină curent electric cu ajutorul apei.
„Din acumularea apei de pe acoperișul școlii, o vom acumula într-un rezervor și în cazul in care lipsește vântul, apa va curge de la înălțime și va roti paletele giruetei și astfel elevii vor avea curent electric, nu in cantități mari, dar pentru a încărca cel puțin zece telefoane mobile”.
Iar Beatrice și Daniel, de la Liceului Teoretic „Alexei Mateevici", din satul Alexandru Ioan Cuza au reușit să creeze o aplicație mobilă, care să-i ajute pe micii antreprenori.
”Am elaborat o aplicație mobilă care va ajuta o antreprenoare să își gestioneze mai ușor afacerea care reprezintă, de fapt, vânzarea diferitor tipuri de prăjituri. Această aplicație va mări considerabil numărul de clienți și va permite clienților să aleagă produsele preferate de pe pagină și la final să poată efectua plata prin intermediul telefonului mobil”.
La Forumul de transformare digitală desfășurat la Cahul au venit peste 40 de invitați speciali. Printre aceștia- reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în țara noastră, ambasadoarea Suediei la Chișinău, dar și experți în educația inovativă. Toți au subliniat importanța educației digitale și au vorbit despre profesiile viitorului.
„Vedem cum se dezvoltă inteligența artificială. Avem nevoie să dotăm tinerii noștri ca să poată face parte din această lume și de oportunitățile care le aduc. Este esențială abilitatea copiilor în aceste laboratoare. Amintiți-vă că astfel de companii precum Spotify sau Microsoft, Skype, toate provin dintr-o singură idee creativă. Poate următoarea idee va veni din Moldova.
„Profesiile viitorului sunt deja aici, în fiecare deceniu vorbim despre profesii noi ale viitorului, astăzi aceste profesii sunt de ordinul celor care țin de domeniul IT și conexe, dar și de domenii creative”.
Forumul digital este la cea de-a doua ediție. Evenimentul se desfășoară la Cahul în cadrul Zilelor Europei și este organizat de echipa Tekwill în fiecare școală, în cadrul proiectului EU4Moldova Startup city Cahul. Scopul EdTech Moldova este promovarea educației digitale și implementarea acesteia în școlile din Moldova.