Sistemul învățământului dual își demonstrează tot mai hotărât eficiența, care se măsoară în primul rând în șansele de angajare ale absolvenților. Iar dacă pe țară avem o rată de angajare în rândul tinerilor de numai o treime, în aceste colegii și școli profesionale, peste 80% din absolvenți își găsesc imediat un loc de muncă. Secretul succesului este că elevii își învață meseria nu doar în sălile de clasă, dar și la întreprinderi, printre muncitori.
La Școala Profesională din Hîncești am gustat la propriu din cunoștințele tinerelor brutărese. Iar ceea ce iese din mâna lor, îți lasă gura apă - prăjituri de toate formele, culorile, aromele și gusturile.
Începând cu anul 2019, au absolvit această specialitate prin sistemul dual circa 50 de elevi. Aici învață meserie și viitoarele cusătorese, tot prin sistemul dual. Respectiv, tinerele pun în practică toată teoria însușită nu doar la orele practice, ci și câteva întreprinderi cu care școala a încheiat contracte, iar după absolvire, fetele se pot angaja acolo.
Asta face diferența între aceste școli și cele bazate pe învățământul clasic - că absolvenții au șanse mult mai mari de angajare. O demonstrează și statisticile Colegiului de Inginerie din Strășeni.
După finalizarea cursurilor, majoritatea absolvenților de aici reușesc să se angajeze imediat. Astfel, dacă pe țară avem o rata de angajare în rândul tinerilor de numai o treime, la colegiul din Strășeni, această cifră e de aproape 3 ori mai mare, de 84%. Aici elevii pot opta pentru două specialități: Mecatronică și Operator mașină. Iar partea bună este că aici elevii nu mai sunt nevoiți să meargă pentru orele de practică în a alte companii, deoarece o filială a unei întreprinderi auto a fost deschisă chiar pe teritoriul colegiului.
O altă oportunitate pentru acești elevi este că băieții au posibilitatea să învețe limba germană, după care să meargă gratis la stagiere în Germania. Acesta este și scopul lui Sergiu Moraru, care s-a înscris la studii la 34 de ani.
Atât Școala profesională din Hîncești, cât și Colegiul de Inginerie din Hîncești au implementat sistemul dual de învățare, datorită suportului oferit de Ambasada Germaniei la Chișinău, care a contribuit și la modernizarea a peste o sută de instituții de învățământ din țara noastră.
Un alt program finanțat de partenerii germani sunt Jocurile de Afaceri. Cu ajutorul acestora, elevii însușesc deprinderi de antreprenoriat și înțeleg care sunt consecințele unor decizii luate în business. La ele participă peste 1000 de persoane, inclusiv antreprenori.
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de cooperare între Republica Moldova și Germania. În această perioadă, țara noastră a beneficiat de peste 320 de milioane de euro, drept ajutor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață.