Atac masiv la Kiev! Capitala Ucrainei a fost bombardată simultan, în noaptea de 16 mai, cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Potrivit comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, toate țintele au fost distruse de apărarea ucraineană. Totuși, unele fragmente căzute la sol au provocat incendii. Pe de altă parte, sistemele ruse de apărare aeriană au interceptat într-o singură zi șapte rachete de croazieră Storm Shadow furnizate Ucrainei de către Marea Britanie, a declarat marți ministerul Apărării de la Moscova, citat de TASS.
În ultimele două zile, forțele de apărare ucrainene au avansat între 350 de metri și 2 kilometri pe flancurile din jurul Bahmut, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Skhid (Est), potrivit G4media. Serviciul de informaţii al Apărării din Ucraina a declarat că forţele ruseşti nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive pe scară largă şi sunt în principal în defensivă, transmite CNN. Leon Panetta, fostul director al CIA, a analizat situația războiului, dar și configurația geopolitică mondială, menționând că zilele lui Putin sunt numărate, iar China reprezintă cea mai mare amenințare pentru Occident. Totodată, Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse a denunţat Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), relatează TASS și Agerpres. Totuși, există semne de pace: Președintele Africii de Sud susține că Putin și Zelenski au convenit să se întâlnească cu un grup de lideri africani pentru a discuta un potențial plan de pace.
UPDATE Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat marţi că omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au acceptat primirea unei misiuni a liderilor africani pentru discuţii despre un potenţial plan de pace, scrie Mediafax.
UPDATE Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a denunţat marţi Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), a cărui aplicare fusese deja suspendată de Rusia în 2007. Tratatul fusese semnat la începutul anilor '90, cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO şi Pactul de la Varşovia - să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive, potrivit Digi24.
UPDATE Regele Salman al Arabiei Saudite l-a invitat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul arab găzduit vineri de Jeddah, afirmă surse diplomatice de la Riad, scrie Adevărul.
UPDATE Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) îi îndeamnă pe ruşii nemulțumiți de regimul Putin să-i ofere informaţii despre ţara lor, relatează AFP.
UPDATE Rusia a exportat în luna aprilie mai mult petrol decât în oricare altă lună de la începutul războiului neprovocat împotriva vecinului său, Ucraina. Aproape 80% din livrările de ţiţei au fost direcţionate către China şi India, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, scrie Mediafax.
UPDATE Recentele acuzații privind contactul fondatorului grupului de mercenari Wagner, Yevgeny Prigojin, cu informațiile ucrainene, ar putea contribui la eforturile Kremlinului de a discredita public pe Prigojin pe termen lung, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.
UPDATE Unele țări din Asia Centrală lasă să se înțeleagă că nu sunt pregătite să-și asume riscuri și s-ar putea alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, relatează TASS, citându-l pe vicepremierul rus de Externe Mihail Galuzin, notează HotNews.
UPDATE Autoritățile de la Kiev ar dori să primească până la 50 de avioane de luptă F-16 de la partenerii săi occidentali pentru a forma de la trei până la patru escadrile de aviaţie, titrează ziarul Politico, cu referire la declarațiile consilierului ministrului ucrainean al apărării, Iuri Sak, potrivit Știripesurse.
UPDATE O comisie a Guvernului de la Moscova a aprobat tranzacţia prin care activele Volkswagen din Rusia sunt vândute unui dealer auto local, valoarea tranzacţiei fiind de 125 milioane de euro, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
UPDATE "Încă un succes incredibil pentru Forțele Aeriene Ucrainene! Azi-noapte, apărătorii cerului ucrainean au doborât ȘASE rachete hipersonice rusești Kinjal și alte 12 rachete. 80-1-6=❌ teroriști ruși nu au nicio șansă să triumfe în Ucraina. Armele lor pot fi și trebuie să fie combătute de cele occidentale. Mulțumesc membrilor forțelor noastre aeriene și statelor partenere care au investit în siguranța aeriană a Ucrainei și a întregii Europe. Să învingem împreună", a scris ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Este a doua oară când forțele Kievlui anunță că au distrus rachete rusești Kinjal, pe care Rusia le-a prezentat anterior drept "invincibile" și "de neoprit", notează Antena3.
UPDATE Sirenele de raid aerian au sunat în tot Kievul timp de mai bine de trei ore, timp în care autoritățile au îndemnat populația să se ascundă în adăposturi. Acesta este al optulea atac asura capitalei ucrainene în ultima lună. De la începutul războiului din țara vecină, Kievul a fost ținta mai multor lovituri cu rachete și drone kamikaze. Un număr maxim de rachete în cea mai scurtă perioadă de timp. Așa a descris atacul de noaptea trecută administrația militară regională a Kievului. Apărarea antiaeriană a doborât cele mai multe rachete și drone cu explozibil. Este vorba despre șase rachete balistice Kinjal, nouă rachete de croazieră Kalibr și alte trei rachete lansate de la sol. Pe lângă acestea, spre Kiev au fost lansate nouă drone kamikadze. Au fost anihilate în aer chiar și rachetele balistice cu care oficialii ruși se lăudau anterior că acestea nu pot fi interceptate.
UPDATE Statele Unite au dezvăluit luni seară date privind arsenalul strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru, notează Digi24.
UPDATE În Belarus, legea „cu privire la procedura de părăsire și intrare în Belarus pentru cetățenii Republicii Belarus” a fost modificată, a transmis, marți, portalul juridic din Belarus, news.zerkalo.io. Potrivit legii, înalții oficiali de la Minsk vor putea pleca în străinătate numai după ce aceste deplasări vor fi aprobate de președintele Aleksandr Lukașenko, scrie Libertatea.
UPDATE Liderul cecen acuză serviciile de informații din Ucraina și Poliția Cehă că au pus la cale răpirea armăsarului său preferat. Ramzan Kadîrov susține că a fost contactat pentru plata unei răscumpărări, notează Adevărul.
UPDATE Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a României au descoperit o mină aflată în derivă pe Marea Neagră, în urma unei informaţii primite de la o navă comercială, la șapte mile marine est de localitatea Sulina. Mina marină s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii străini care au semnat contracte de serviciu militar cu Forțele Armate Ruse, relatează CNN, citată de News.ro.
UPDATE Nu există perspective "încurajatoare" pentru extinderea iniţiativei de export a cerealelor pe Marea Neagră în acest moment, a declarat o sursă familiară cu negocierile agenţiei ruse de presă RIA, preluată de Reuters, în observații publicate marţi dimineață devreme, potrivit Digi24.
UPDATE Bubuiturile exploziilor rachetelor antiaeriene au trezit locuitorii Kievului, în timp ce resturi de rachete au căzut asupra grădinii zoologice a orașului, a declarat primarul Vitali Kliciko. El a mai spus că trei persoane au fost rănite şi o mare clădire avariată. În plus, mai multe mașini au luat foc, notează NewsWeek.
UPDATE Sediul central european al OMS a decis să-şi închidă biroul din Moscova şi să-şi transfere funcţiile în Danemarca. Decizia a fost anunţată chiar de OMS. Hotărârea, luată ieri în cadrul unei sesiuni virtuale, vine în urma solicitărilor de anul trecut a membrilor de a închide biroul din cauza invaziei ruse în Ucraina, notează Mediafax.
UPDATE Președintele Curții Supreme ucrainene, Vsevolod Kneazev, a fost reținut după ce a fost prins în flagrant cum a luat o mită de 2,7 milioane de dolari, a anunțat Biroul Național Anticorupție din Ucraina, scrie currenttime.
UPDATE Ungaria a blocat alocarea celei de-a opta tranșe de ajutor militar pentru Ucraina din partea Facilității Europene pentru Pace (EPF), a anunțat agenția de presă ANSA, citată de sursa sa. Suma tranșei este de 500 de milioane de euro și urmează să fie alocată lunea viitoare, notează NewsWeek.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut rost de arme pentru contraofensivă după un tur de forță prin Europa. Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie îi dau Ucrainei tancuri, drone cu rază lungă de acţiune şi sisteme de apărare antiaeriană. Un singur lucru nu a obținut: avioanele de luptă pe care le cere de luni de zile, notează Money.
UPDATE Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a confirmat luni, 15 mai, din greșeală, că patru avioane militare au fost doborâte săptămâna trecută deasupra Rusiei, în apropierea granițelor dintre Ucraina și Belarus. Acesta a precizat că administrația sa a reacționat punându-și forțele armate în stare de alertă maximă, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.
UPDATE Zborurile directe între Rusia şi fosta republică sovietică Georgia sunt reluate pentru prima dată după 2019, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări şi a avertismentelor venite din Occident, conform DPA, potrivit HotNews.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că se așteaptă ca aliații să convină la summitul din iulie, de la Vilnius, asupra unui program de asistenţă care să permită Ucrainei apropierea de standardele militare ale alianței, transmite Reuters.
UPDATE Un ucrainean în vârstă de 84 de ani a plătit pentru a scrie mesaje pe proiectilele de artilerie trase asupra forțelor rusești pentru a-și onora regretatul nepot, scrie Business Insider. Yuriy Medynsky a declarat pentru The New York Times că a plătit aproximativ 13 dolari pentru fiecare mesaj și că le-a trimis în mod repetat pentru a-l onora pe nepotul său Maksym Medynsky, care avea 33 de ani când a murit luptând în Harkov în primăvara anului trecut, notează AlephNews.
UPDATE Soldatul rus devenit celebru după ce s-a predat unei drone ucrainene a declarat, într-un interviu pentru site-ul independent rus gulagu.net, cum a fost luat în primire de un mercenar Wagner când a ajuns pe frontul de la Bahmut și cum a ajuns, înainte de a se preda, într-o tranșee plină de zeci de cadavre de ruși uciși, notează Digi24.
UPDATE Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a anunțat luni că serviciul său de securitate cibernetică a împiedicat un "atac masiv de phishing" prin care angajații Sberbank au primit e-mailuri prin care erau invitați la birourile de recrutare militară pentru a "clarifica datele personale". „Mail-ul conținea un fișier malițios (virus) - un "ordin de mobilizare". Deschiderea fișierului ar fi putut risca să infecteze întreaga infrastructură IT”, se arată în comunicatul citat de BBC. Potrivit băncii, escrocii exploatează o "agendă de informații de interes public", notează Știripesurse.
UPDATE Vorbind în ajunul unei contraofensive a Ucrainei și în timpul unei conferințe de securitate desfășurate la Washington DC, Leon Panetta, fostul director al CIA, a analizat situația războiului, dar și configurația geopolitică mondială. El a spus că zilele lui Putin sunt numărate, iar China reprezintă cea mai mare amenințare pentru Occident. „Bănuiesc că Putin nu va mai apărea peste trei până la cinci ani”, a spus Panetta, menționând că nu crede că „Putin sau succesorul său va fi o problemă în ceea ce privește impactul Europei pe termen lung”. „Cred că Europa va fi influențată mult mai mult de ceea ce face [președintele chinez Xi Jinping] în China”, a spus Panetta, acum în vârstă de 84 de ani. „Cred că scopul fundamental al lui Xi este de a separa Europa de Statele Unite. De asta se pregătește Xi. Vizita [președintelui francez Emanuel Macron] și eforturile continue ale Chinei în Europa sunt concepute, practic, pentru a încerca să creeze diviziuni între Europa și Statele Unite. Cred că aceasta va fi cea mai mare amenințare în ceea ce privește relația cu Europa și relația Europei cu ea însăși”, notează Ziare.com.
UPDATE Iranul şi Rusia „sunt pe cale să îşi amplifice cooperarea militară fără precedent”, a afirmat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, citând în special dorinţa Moscovei de a achiziţiona drone iraniene mai sofisticate, notează agenția France-Presse, citată de Agerpres.
UPDATE Serviciul de informaţii al Apărării din Ucraina a declarat că forţele ruse nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive pe scară largă şi sunt în principal în defensivă, dar Moscova este capabilă să susţină ritmul actual al atacurilor cu rachete. Purtătorul de cuvânt al Serviciului, Andriy Iusov, a declarat luni la televiziunea ucraineană că Rusia "este în defensivă pe întreaga linie de front" şi că trupele sunt lipsite de resurse "pentru a repeta acţiuni ofensive pe scară largă". "Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean îl ia în considerare cu siguranţă atunci când se pregăteşte pentru recuperarea teritoriilor ucrainene", a adăugat oficialul, potrivit CNN, scrie Mediafax.
UPDATE Polonia a primit primul lot de sisteme de mare mobilitate pentru lansarea rachetelor de artilerie, cunoscute sub numele de HIMARS, pentru a fi desfăşurate în apropierea graniţei cu Rusia, a anunţat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak, relatează CNN, conform news.ro.
UPDATE 31 de tancuri M1 Abrams au sosit în Germania pentru un program de instruire a forţelor ucrainene pe tancurile americane, a declarat luni Pentagonul, relatează CNN, citat de news.ro.
UPDATE În ultimele două zile, forţele armate ucrainene au avansat pe flancurile din jurul oraşului Bahmut, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului operaţional de est al armatei ucrainene. "Cu toate acestea, inamicul opune o rezistenţă feroce", a declarat Serhii Cherevatyi la televiziunea naţională, citat de Interfax Ucraina. Potrivit oficialului, 34 de confruntări au avut loc în zona Bahmut în ultimele 24 de ore, forţele ruse trăgând de 479 de ori asupra poziţiilor ucrainene. În această perioadă, armata ucraineană ar fi ucis 149 de soldaţi ruşi, a rănit 160 şi a capturat alţi şase în luptele pentru oraşul cheie din estul Ucrainei. "De fapt, Bahmut este acum un punct de bifurcaţie, un punct de rezolvare a acestui conflict, pentru că dacă inamicul nu găseşte o oportunitate de a-şi reface forţele acolo, atunci îl vom distruge pur şi simplu", a adăugat Cherevatyi, notează Mediafax.
UPDATE În urma declanșării invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin, Occidentul a impus mai pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua forța mașinii de război. Acum, Grupul G7 și UE vor să interzică importurile rusești de gaze naturale pe rutele conductelor spre Polonia și Germania, acolo unde Kremlinul a tăiat aprovizionarea Vestului, notează Ziare.com.
UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a semnalat luni că Administraţia de la Paris menţine disponibilitatea furnizării de muniţie Ucrainei şi ar putea instrui piloţi militari, dar a exprimat reticenţă privind posibilitatea livrării de avioane militare, pledând pentru evitarea unui război cu Rusia.
UPDATE În ultima vreme, Zelenski a vizitat diferite țări din Europa. Președintele Ucrainei se va întoarce acasă cu mare parte din ceea ce și-a dorit. Liderii europeni i-au promis lui Zelenski un arsenal de rachete, tancuri și drone în timpul unei vizite fulminante de trei zile în Italia, Vatican, Germania, Franța și Marea Britanie, care a încercat să reaprovizioneze rezervele de armament ale Ucrainei, care s-au epuizat înainte de o ofensivă de primăvară mult așteptată, menită să schimbe cursul războiului, scrie AP. De asemenea, călătoria a avut ca scop consolidarea sprijinului politic și militar european pe termen lung, pentru a se asigura că Ucraina poate păstra orice teren pe care îl recuperează și poate face presiuni pentru o pace favorabilă.
UPDATE Actualul ministru de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, a vorbit de noile provocări de securitate care au apărut în Europa, ca urmare a invaziei ordonate de Putin în Ucraina. El a afirmat că aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică a transformat regiunea strategică a Mării Baltice într-un ”lac NATO”, slăbind forța Rusiei în zonă, notează Ziare.com.
UPDATE Guvernul american a anunţat luni arestarea unui bărbat acuzat că este un agent al Beijingului care a spionat disidenţii chinezi din zona Boston, relatează AFP și News.ro.
UPDATE Date provenite din Rusia arată estimări care vorbesc despre 800.000 – 1 milion de persoane care au fugit în străinătate de mobilizarea lui Putin, un adevărat exod în masă. Acum după mai mult de 14 luni de la începutul invaziei, președintele rus a ordonat ca autoritățile să elaboreze planuri menite să inverseze emigrația masivă a cetățenilor. Decretul venit de la Kremlin anunță ”măsuri suplimentare pentru crearea de mecanisme financiare, sociale atractive pentru conservarea capitalului uman și reducerea plecării populației din Federația Rusă în străinătate”, potrivit Ziare.com.
UPDATE Germania a plasat o comandă în valoare de 1,087 miliarde de euro pentru alte 50 de vehicule de luptă de infanterie Puma, companiilor Rheinmetall şi Krauss-Maffei Wegmann (KMW), a anunţat luni Rheinmetall, transmite Reuters.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors luni la Kiev, după „trei zile lungi” în Europa, un turneu în care a obţinut „noi arme puternice”, dar şi mai mult sprijin politic. El a sintetizat rezultatele întâlnirilor sale de la Roma, Berlin, Paris şi Londra în mesajul zilnic adresat compatrioţilor, pe care l-a înregistrat undeva pe drum, probabil în avionul care îl aducea acasă, potrivit imaginilor, relatează News.ro. „Ne întoarcem acasă cu noi pachete de apărare: mai multe arme noi şi mai puternice pentru linia de front, mai multă protecţie pentru poporul nostru. Mai mult sprijin politic”, a spus Zelenski în mesajul său video, declarându-se încredinţat că soldaţii şi Ucraina „devin mult mai puternici”.