Republica Moldova este atacată hibrid în contextul războiului din Ucraina, a declarat joi, 18 mai, şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, organizat la Bucureşti. Ucraina a fost noaptea trecută din nou ținta atacurilor rusești. 30 de rachete de croazieră au fost lansate spre țara vecină din Marea Caspică, 29 dintre acestea au fost distruse. Cele mai multe au vizat Kievul. Din fericire, în capitala ucraineană nu s-au înregistrat victime. La Odesa, însă, o persoană a murit și două au fost rănite. Moscova a afirmat joi că a lovit depozite de „arme și echipamente de fabricație străină” în loviturile de peste noapte asupra Ucrainei, folosind rachete de „înaltă precizie”, relatează CNN.
Deși războiul provocat de președintele rus în Ucraina durează de aproape 15 luni, deznodământul acestuia nu se întrezărește la orizont. Cu toate astea, fostul șef al serviciului de spionaj britanic MI6, Sir Richard Dearlove susține că amenințarea lui Putin ar putea fi oprită doar de o revoluție. Discutând despre războiul din Ucraina, Sir Richard a spus: „Brutalitatea absolută a regimului lui Putin mă conduce la concluzia că ADN-ul politic al Rusiei este atât de corupt încât doar o altă schimbare revoluționară ar putea să-l reechilibreze”, notează Ziare.com.
UPDATE Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că Vladimir Putin nu va putea fi salvat de rețeaua sa de buncăre. Potrivit acestuia, o dată ce "procesele pe scară largă" vor începe pe teritoriul Federației Ruse, Putin nu se va putea ascunde, informează RBC, relatează Rador. "Evident că informațiile despre întreaga rețea de buncăre (a lui Putin – n.r.) există, nu este nimic secret în acest caz. Dacă cineva crede că poate să coboare și să se ascundă câteva etaje mai jos... nu, nu poate, pentru că realitatea îl va ajunge și acolo", a afirmat Iusov.
UPDATE Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, este sceptic cu privire la viitoarea contraofensivă ucraineană. El suspectează că în acest context este vorba despre o dezinformare, informează agenţia de presă belarusă BelTA, potrivit Rador. "Cea mai mare dezinformare este această contraofensivă. Din punctul meu de vedere, nu există o contraofensivă și nici nu poate să existe", a declarat el, la o întâlnire cu membrii Consiliului Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Minsk. "Este efectiv o nebunie. Unul contra cinci să lupţi pe front şi împotriva tehnicii de luptă și împotriva forțelor... este efectiv o nebunie! Nu, trebuie să escaladăm, trebuie să-i oprim pe ucraineni să nu mai continue să ne înece în această confruntare. În acesta şi constă de fapt esenţialul astăzi, pe front. Vedem acest fapt care este chiar în spatele gardului nostru", a spus liderul statului belarus.
UPDATE Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat, joi, armata rusă că s-a retras peste o jumătate de kilometru la nord de oraşul ucrainean Bahmut, lăsând descoperite flancurile grupării paramilitare.
UPDATE Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Rusiei a aprobat joi desfăşurarea alegerilor în timpul aplicării legii marţiale, atât pe teritoriul Rusiei cât şi în provinciile ucrainene pe care Kremlinul le-a anexat, relatează agenţia EFE.
UPDATE Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba se numără printre participanţii extrem de discretei reuniuni a grupului Bilderberg, care se desfăşoară anul acesta la Lisabona, de joi până duminică, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Kremlinul şi-a declarat joi disponibilitatea de a asculta cu „mare atenţie” orice propunere de reglementare în Ucraina, anunţând vizita la Moscova a unei delegaţii de ţări africane pentru a discuta despre o iniţiativă de pace, transmite EFE, citată de Agerpres.
UPDATE Ministrul apărării al Marii Britanii, Ben Wallace, a dezvăluit că este interesat în a-i succeda secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, al cărui post va deveni vacant în cursul acestui an, scrie Adevărul.
UPDATE Armata ucraineană a achiziționat sute de drone în acest an folosind banii colectați de agențiile anticorupție din soluționări în cazuri de corupție, au declarat joi oficiali citați de Reuters.
UPDATE Fostul premier britanic Boris Johnson l-a amenințat că îl „atacă pe față” pe președintele francez Emmanuel Macron și l-a numit ”un adulator al lui Vladimir Putin”, a declarat fostul secretar de presă al lui fostului lider britanic, Guto Harry, la podcastul radio LBC.
UPDATE Turiștii ruși au început să cumpere masiv sejururi în Muntenegru în condițiile în care alte destinații tradiționale din Europa i-au repudiat din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, relatează Lenta, potrivit HotNews.
UPDATE Republica Moldova este atacată hibrid, în contextul războiului din Ucraina, cu propagandă, atacuri cibernetice şi proteste plătitea, a declarat şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani. "La Chişinău, încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid - propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite, pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică, promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe", a afirmat Recean, conform Agerpres.
UPDATE Reconstrucţia Ucrainei după război implică şi „o eventuală reconstrucţie a Republicii Moldova”, a declarat, joi, 18 mai, preşedintele Camerei Deputaţilor de la București, Marcel Ciolacu, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani. El a adăugat că Parlamentul României se oferă „să ajute logistic” Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, care „trebuie să fie unul comun”, scrie Agerpres.
UPDATE Republica Moldova vrea să adere "cât mai curând posibil" la Uniunea Europeană pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la o decizie "în următoarele câteva luni" cu privire la deschiderea negocierilor, a declarat preşedinta Maia Sandu. Într-un interviu acordat AFP, președintele Maia Sandu a declarat: "Credem că Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii următori și trebuie să ne protejăm", notează NewsWeek.
UPDATE Premierul Nicolae Ciucă a subliniat în cadrul Forumului de securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, că este nevoie de întărirea prezenţei NATO în zonă, având în vedere ameninţările de securitate existente, potrivit Adevărul.
UPDATE Republica Moldova se înscrie în Registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Despre aceasta a menționat președinta Maia Sandu, în cadrul celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europei. De asemenea, șefa statului a vorbit despre democrație și reziliență.
UPDATE Premierul Dorin Recean anunță că Republica Moldova nu mai folosește gaze și energie electrică rusești. Declarația a fost făcută la forumul de securitate „Black Sea and Balkan Security” din România. Totodată, Recean a menționat că Moldova este integrată în reţeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât şi comercial.
UPDATE Armata ucraineană a notat miercuri că o armă autopropulsată pe care primit-o de la partenerii occidentali încă de anul trecut este „probabil” cea mai bună din lume și că rușii nu au nimic comparabil cu ea. „PzH 2000 este probabil cea mai bună armă autopropulsată din lume. Armata ucraineană le are mulțumită partenerilor noștri. Rusia nu are nimic comparabil, deoarece un stat terorist nu este capabil să creeze o asemenea capodoperă. Voi cine credeți că va câștiga [războiul]?”, a notat miercuri ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Twitter, redistribuind o înregistrare video postată de Oleksii Reznikov. „Vrem să le mulțumim prietenilor noștri germani pentru sprijinul lor neclintit! [Obuzierele] PzH-2000 vor face o diferență semnificativă pe câmpul de luptă iar ocupanților nu le va plăcea. Calitate germană + abilități și talent ucrainean = Victorie”, a notat și ministrul ucrainean al Apărării. Se crede că până la sfârșitul lui decembrie 2022 Kievul a primit 22 de obuziere PzH 2000, 14 din Germania și 8 din Olanda. Italia a promis la rândul ei 6 astfel de obuziere Ucrainei, însă ele nu au fost livrate încă.
UPDATE Ucraina ar trebui să se alăture NATO de dragul Europei și al Rusiei, consideră fostul consilier american pentru securitate națională și fost secretar de stat Henry Kissinger. „Acum am înarmat Ucraina într-o astfel de stare încât va deveni țara cel mai bine înarmată și cu cea mai puțină conducere strategică din Europa. Dacă războiul se termină așa cum probabil se va încheia - cu Rusia pierzând multe dintre câștigurile sale, dar păstrează Sevastopolul, este posibil să avem o Rusia nefericită, dar și o Ucraina nefericită", a declartat Kissinger într-un interviu acordat The Economist, cu câteva zile înainte de a împlini 100 de ani.Prin urmare, în opinia sa, este mai bine pentru securitatea Europei să aibă Ucraina în NATO, unde nu va putea lua decizii naționale în ceea ce privește revendicările teritoriale, potrivit Ziare.com.
UPDATE Un proiect de lege privind taxa de restaurant în valoare de 1% din valoare totală a notei de plată a fost înaintat Dumei ruse de Stat, scrie portalul SibReal, care citează documentul oficial. Proiectul de lege a fost prezentat de deputații comuniști Mihail Matveev și Viacheslav Marhaev.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri guvernului său să organizeze în 2024 Jocurile BRICS (alianţă din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), ca alternativă la Jocurile Olimpice, transmite EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Kremlinul a declarat joi că decizia de a îngheța conturile bancare ale ambasadelor și consulatelor Finlandei din Rusia a fost un răspuns la actele neprietenoase ale „Occidentului colectiv”, care ar fi de fapt responsabil de situație, relatează Reuters.
UPDATE Rusia a emis miercuri un mandat de căutare şi capturare pe numele ucraineanului Iuri Denisov în calitate de complice la atacul cu explozibili care l-a ucis, la 2 aprilie, pe bloggerul militar rus Maxim Fomin, mai cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski, notează Adevărul.
UPDATE Un deputat rus a propus antrenarea câinilor vagabonzi "mari" și "agresivi" pentru misiuni pe câmpul de luptă în Ucraina, potrivit unui videoclip distribuit în mass-media din Rusia, notează Ziare.com.
UPDATE Traficul feroviar a fost suspendat între Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, și orașul Sevastopol, după ce trenul de marfă care transporta cereale a deraiat, a declarat joi liderul regiunii instalat de Rusia, scrie The Guardian.
UPDATE Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că tronsonul de cale ferată din Crimeea care a fost aruncat în aer joi dimineaţă era folosit de ocupanții ruși pentru a transporta arme necesare trupelor invadatoare în războiului declanşat împotriva Ucrainei, notează RBC, potrivit Rador.
UPDATE La summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, liderii țărilor participante urmează să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace, modul în care alianța va răspunde unui atac rusesc, informează Reuters.
UPDATE Noi atacuri aeriene - ”fără precedent prin puterea, intensitatea şi varietatea lor”, potrivit autorităţilor ucrainene, au vizat joi Kievul şi mai multe regiuni în Ucraina, în timp ce un emisar chinez, Li Hui, se află în capitala ucraineană cu scopul de a încerca să obțină ”o soluție politică” a războiului rus, relatează AFP.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a confirmat prelungirea pentru alte două luni a acordului privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, notează Rador.
UPDATE Fostul comandant al grupului rus de mercenari Wagner care a cerut azil în Norvegia după ce a trecut graniţa ruso-norvegiană în ianuarie a declarat miercuri că doreşte să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viaţa sa, relatează Nes.ro, care citează Reuters.
UPDATE La începutul acestei luni, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă, iar asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea cealaltă a Rusiei, în apropiere de Belarus. Să-i spunem ofensiva de dinaintea ofensivei. Un atac precis după altul. Ucraina profită de pe urma depozitelor de muniție și a altor ascunzători - depozite de care forțele Moscovei au nevoie ca să poată lupta - căutând astfel să le slăbească înaintea unei mai ample campanii la sol, menită să-I dea înapoi pe invadatorii ruși, scrie Wall Street Journal, citat de Rador.
UPDATE Trei persoane, printre care şi un băiat de cinci ani, au murit şi doi au fost răniţi după ce Rusia a bombardat un sat din regiunea Herson, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin. „A fost un alt atac de artilerie al teroriștilor. Oamenii erau doar pe stradă, lângă un magazin alimentar, când au fost loviți de obuz”, a declarat Zelenski în direct la TV, notează Mediafax.
UPDATE Alerte antiaeriene au fost declarate pe întreg teritoriul Ucrainei joi dimineaţa, iar armata a avertizat în legătură cu posibile lovituri cu rachete ruseşti într-un arc larg care se întinde de la Kiev până în regiunile centrale şi în sud, potrivit Reuters.
UPDATE Autorităţile ruse au anunţat, miercuri, blocarea conturilor bancare ale Ambasadei Finlandei din Moscova şi ale Consulatului finlandez din Sankt-Petersburg, iar Guvernul de la Helsinki nu are nicio explicație oficială, potrivit Știripesurse.
UPDATE După ce Angela Merkel, timp de 16 ani, a încurajat o relație apropiată cu Putin și o dependență îngrijorătoare a Germaniei de energia din Rusia, iată că acum Berlinul se rupe definitiv de Moscova. Astfel, cancelarul Olaf Scholz a declarat că zilele ”imperialismului” președintelui Putin sunt numărate, iar războiul din Ucraina nu se va încheia cu victoria acestuia.Într-un discurs ținut la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda, Scholz a subliniat sprijinul guvernului german pentru Ucraina, care a anunțat recent un ajutor militar record în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.„La un moment dat, războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia”, a spus Scholz într-un discurs la un summit rar al Consiliului Europei de la Reykjavik. „Și un lucru este cert: nu se va încheia cu o victorie a imperialismului lui Putin”, a spus Scholz delegaților în timpul ceremoniei de deschidere a reuniunii. „Pentru că vom continua să sprijinim Ucraina până când se va ajunge la o pace dreaptă”, notează Ziare.com.
UPDATE Este posibil ca unii oameni puternici din Rusia să-l intimideze pe fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a-i reduce influenţa şi ambiţiile politice, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului în cel mai recent raport al său, notează Mediafax. "Şoigu se pare că încearcă fără succes să-l convingă pe Putin să-l elimine pe Prigojin din cauza eşecului de a asigura victorii pe câmpul de luptă, ceea ce probabil indică faptul că eforturile sângeroase ale lui Prigojin de a captura Bahmut sunt de fapt o încercare de a concura cu Şoigu", se arată în raport.
UPDATE Ucraina a doborât toate țintele inamice în atacul aerian de joi dimineața asupra Kievului, potrivit informațiilor preliminare raportate de șeful Administrației Militare a orașului Kiev, Serhii Popko. Forțele ruse au efectuat atacul cu bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-160, cel mai probabil cu rachete de croazieră de tip Х-101/555. Rusia a supravegheat zona cu drone de recunoaștere după atac, se arată în raport, notează Știripesurse.

UPDATE Parlamentul Estoniei cere „pași concreți” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO Parlamentul Estoniei a adoptat o declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO. Oficialii estonieni îndeamnă pe aliaţii NATO să invite Ucraina să se alăture alianţei şi să formuleze „paşi concreţi şi fără echivoc” necesari pentru a accelera procesul de aderare la summitul NATO din iulie de la Vilnius, notează Realitatea.
UPDATE Extinderea nemărginită a NATO, inclusiv admiterea țărilor anterior neutre în cadrul Alianței Nord-Atlantice, subminează posibilitatea demarării unor discuții ulterioare cu privire la securitatea europeană, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit Știripesurse.
UPDATE Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a reinstaurat parțial controalele la granița cu țara sa vecină, a declarat miercuri ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik, relatează The Guardian, citând Associated Press.
UPDATE Kievul intenționează să distrugă depozitele de muniție, de combustibil și alte linii de aprovizionare, căutând să secătuiască forțele rusești de pe front înaintea unei ofensive mai mari. La începutul acestei luni, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă or, asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea cealaltă a Rusiei, în apropiere de Belarus, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.
UPDATE Un tren încărcat cu grâu a deraiat în Crimeea. Accidentul feroviar a fost provocat de o explozie matinală, iar reprezentanții locali anunță că nimeni nu avut de suferit.
UPDATE Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP, citat de Agerpres.
UPDATE În plin război declanşat de Rusia în Ucraina, guvernul ceh a anunţat miercuri că anulează acordurile din epoca sovietică care permiteau Rusiei să folosească gratuit terenurile şi proprietățile de pe teritoriul său, transmite AFP, citat de Agerpres.
UPDATE Administrația Joseph Biden a propus recent Israelului acorduri pe planificare militară comună pentru contracararea Iranului, afirmă oficiali americani şi israelieni citaţi de site-ul Axios.com, potrivit Mediafax.
UPDATE Autoritățile americane au anunțat arestarea unui om de afaceri grec sub acuzația că a ajutat Rusia să obțină o serie de secrete tehnologice legate de domeniile calculului cuantic și testelor nucleare, scrie presa elenă, scrie HotNews.