Premierul Dorin Recean a comentat decizia Curții de Apel Comrat, care a validat scrutinul electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi. Aceasta a menționat că Guvernul va avea în continuare o colaborare strânsă cu aleșii locali din Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcănești, menționând în același timp că „nu va tolera pe nimeni dacă vine cu altă agendă decât cea pentru cetățeni”.
„Este important să avem o colaborare cu aleșii locali din Ceadîr-Lunga, Comrat, Vulcănești, care reprezintă interesele cetățenilor.
Guvernul va conlucra cu toți aleșii locali, ne vom concentra să lucrăm cu primarii și cu cetățenii ca să ne asigurăm că ei au toate condițiile necesare să se dezvolte. Cel mai important acum e să ne concentrăm pe serviciile pentru cetățean.
Cu siguranță nu vom tolera pe nimeni dacă vine cu altă agendă decât cea pentru cetățeni. Acele persoane care au încălcat legislația, care au făcut abuz, au corupt alegătorii sau a participat în proces, vor purta responsabilitate. Cel mai important acum este să ne concentrăm pe serviciile cetățeanului, să aibă acces la servicii publice, să asigurăm continuitatea lor. Cei care au încălcat legea trebuie să răspundă”, a spus Recean în cadrul vizitei în raionul Taraclia.
În turul doi al alegerilor din Găgăuzia, a câștigat candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul. Aceasta a primit voturile a 27 374 de alegători (52,34%).
Grigori Uzun din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a avut 24 926 de alegători cu drept de vot.
Curtea de Apel Comrat decis la 22 mai, validarea scrutinului electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi.
TV8.md reamintește că în cadrul perchezițiilor din 16 mai în UTA Găgăuzia, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat.
Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.