Subiectul prelungirii stării de urgență a încins atmosfera la ședința Guvernului. Bașcana în exercițiu, Irina Vlah, a cerut explicații de la premierul Dorin Recean privind necesitatea stării de urgență.
„Vreau să precizăm pentru toată lumea de ce ce este nevoie de starea de urgență. Și dumneavoastră și președinta Sandu ați menționat că în Moldova nu este pericol de agresiune militară și criza energetică ați soluționat-o. Mai ales, ați organizat și un miting unde au fost foarte mulți oameni și pe 1 iunie avem summit unde vor participa circa 50 de lideri politici internaționali. Totuși suntem într-o zonă de risc de securitate sau nu? Aici apar duble standarde
La rândul său, premierul Recean a venit cu o replică dură:
„Dumneavoastră textul acesta l-ați luat din cazan când ați îmbrățișat ucigașii”, a spus Recean.
Irina Vlah i-a răspuns premierului că: „Cultura politică trebuie să învățăm permanent și dacă am pus întrebare, dumneavoastră trebuie să răspundeți concret”.
„Eu nu dau mâna cu ucigașii, indiferent de câte computere mi-a dăruit”, a subliniat Recean,
Totuși, bașcana a insistat pe întrebarea sa, privind starea de urgență.
„În următoarele 5-7 săptămâni, ucigașii vor încerca să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Asta se va întâmpla. Noi trebuie să avem grijă ca atunci când avem riscuri de securitate, să le putem gestiona. Reconfirm, nu există risc de escaladare militară. Bucurați-vă, rușii nu pot bombarda aici. Dar sunt riscuri de securitate în continuare”, a precizat Dorin Recean.
TV8.md amintește că Guvernul Republicii Moldova va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile, în contextul desfășurării în continuare a războiului din Ucraina, declanșat de Rusia. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri, 24 mai, în cadrul ședinței de Guvern.
Astfel, premierul Dorin Recean urmează să meargă la Parlament pentru a cere votul deputaților.
La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.
Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.