Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat vineri, 26 mai, armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, în urma unor ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo, scrie Reuters.
„A fost ordonată o deplasare urgentă (a trupelor) la granița cu Kosovo”, a declarat ministrul apărării, Milos Vucevic, într-o emisiune TV în direct. „Este clar că teroarea împotriva comunității sârbe din Kosovo are loc”, a spus el.
Ciocnirile s-au iscat în orașul Zvecan din Kosovo după ce o mulțime s-a adunat în fața clădirii municipalității, încercând să împiedice un primar de etnie albaneză nou ales să intre în biroul său. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
O mașină de poliție a fost incendiată, a declarat un reporter Reuters.
Patru persoane au fost rănite în confruntări, a informat agenția de presă Tanjug. De asemenea, a mai spus că mai multe vehicule de la misiunea de menținere a păcii NATO în Kosovo au sosit în centrul orașului Zvecan.
Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în patru municipalități din nordul Kosovo, inclusiv Zvecan, au evitat votul din 23 aprilie în semn de protest față de faptul că cererile lor de a obține mai multă autonomie nu au fost îndeplinite - un nou regres pentru un acord de pace din martie între Kosovo și Serbia.
Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.
Anterior, poliția din capitala kosovară Pristina a emis o declarație în care spunea că îi asistă pe primarii nou-aleși pentru a putea intra în birourile municipale din cele patru municipalități din nord.
Primarul din Zvecan a fost escortat cu succes în biroul său, a auzit un reporter Reuters la postul radio al poliției.
Sârbii din regiunea de nord a Kosovo nu acceptă declarația de independență a Kosovo din 2008 față de Serbia, la aproape un deceniu după încheierea unui război acolo, și văd în continuare Belgradul ca capitală.
Etnicii albanezi formează mai mult de 90% din populația din Kosovo.
Planul susținut de Occident, agreat verbal de guvernele kosovar și sârb în martie, urmărea să dezamorseze tensiunile prin acordarea sârbilor locali mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea supremă.