/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

/VIDEO/ UE pregătește sancțiuni împotriva a 5 persoane, pentru acțiuni de destabilizare a situației în R. Moldova: Lista acestora

23 mai 2023, ora 17:05

Uniunea Europeană intenționează să introducă în privința a cinci persoane sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova. Potrivit unei propuneri adresate Consiliului Europei de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, cei cinci vizați sunt deputatul fugar Ilan Șor, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în mai multe dosare și care s-a refugiat la Londra, deputata Marina Tauber, și ea cercetată penal, inclusiv în dosarul finanțării ilegale a PP Șor, oligarhul Vladimir Plahotniuc, fugit din țară în 2019 și omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte al țării, Igor Dodon.

Totodată, UE propune sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Motivele și argumentele UE

Ilan Șor este liderul Partidul Politic Șor și om de afaceri, implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova și incitarea la violență împotriva opoziției politice. Partidul condus de acesta este implicat în plata şi instruirea persoanelor pentru a provoca dezordine și neliniște în timpul protestelor din Moldova. 

Printr-o decizie din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, pentru escrocherie și spălare de bani.  Potrivit autorităților din Moldova, fondurile rezultate din Fraudă bancară și legăturile cu oligarhi corupți și entități de la Moscova au fost și continuă să fie folosite pentru crearea artificială a tulburărilor politice în țară.

Acțiunile sale împotriva democrației din Republica Moldova includ furnizarea de finanțare ilegală pentru susținerea activității politice pro-Kremlin în Moldova. Un exemplu al folosirii acestor fonduri este organizarea de proteste violente și mitinguri, în special în Chișinău, cu ajutorul unor protestatari plătiți în perioada 2022-2023.

Gheorghe Cavcaliuc a fost șef-adjunct la Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova. Este cunoscut, pentru că a organizat și participat la protestele violente din octombrie 2022, alături de Ilan Șor. Și-a folosit legăturile cu IGP pentru a recruta foști ofițeri de poliție și a crea o forță paramilitară pentru a da jos Guvernul de la Chișinău, în vederea instalării unui Executiv pro-Kremlin. El a fondat un așa-zis „guvern din umbră”.

Marina Tauber este deputată a Partidului Șor în Parlamentul Republicii Moldova. Este vizată în două cauze penale, pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Șor”.  

Pe 20 decembrie 2022, procurorii au efectuat percheziții pe cazul finanțării ilegale a Partidului Șor. Autoritățile moldovenești au identificat apoi bani care, potrivit procurorilor, urmau să fie folosiți pentru organizarea de proteste antiguvernamentale și remunerarea participanților la aceste manifestații. 

În 2023, cuțite, substanțe inflamabile și pumnale au fost confiscate în urma protestelor organizate de mișcarea pentru popor, care din care face parte Partidul Şor. S-a lăsat cu violență și altercații între poliție și protestatari, iar 54 de oameni au fost reținuți, inclusiv minori. 

Potrivit Poliției, Marina Tauber a fost unul din principalii organizatori ai protestelor Partidului Șor și mișcarea pentru popor. În timp ce se afla în arest la domiciliu din noiembrie până pe 5 ianuarie, deputata Partidului Șor, Marina Tauber, ar fi folosit telefoane speciale, pentru a organiza proteste, deși îi erau interzise discuțiile telefonice.

Mai exact, potrivit Procuraturii Anticorupție, aceasta ar fi dat indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din țară cum să aducă oameni la manifestații, să organizeze transport și cum să fie recepționați banii pentru remunerarea persoanelor.

Igor Ceaika este un om de afaceri rus responsabil de canalizarea banilor în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, având ca scop destabilizarea Republicii Moldova. Acesta a jucat rolul de „pungă rusă”, direcționând bani către activele FSB din Moldova pentru a aduce țara sub controlul Kremlinului.

Vladimir Plahotniuc este supus unui număr mare de procese penale în Moldova legate de crime în legătură cu delapidarea fondurilor statului moldovean și transferul lor ilegal în afara Moldovei. El a fost acuzat în Moldova în dosarul „Frauda bancară”, ale cărui efecte economice încă afectează țara. De asemenea, este investigat pentru mituirea unui fost președinte al Moldovei cu o pungă de bani în schimbul unor favoruri politice.

Aleksandr Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din Republica Moldova. De la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, el a mers în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse. În plus, el a promovat în mod public simbolurile ruse ale invaziei Ucrainei și acțiunile rusești din estul Ucrainei. 

Grigore Karamalac este un om de afaceri rus/moldovean. El exercită controlul asupra fundației IFAVIS (Federația Rusă), prin intermediul căreia s-a implicat în organizarea evenimentelor patriotice și sportive în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților ruse.

TV8.md reamintește că Consiliul Europei a adoptat un nou cadru legal, care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea.

Acest nou cadru va permite UE să vizeze persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic și organizarea de alegeri, încearcă să răstoarne ordinea constituțională, precum și pe cele care se angajează în abateri financiare grave și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra sau influența serios activitățile autorităților statului.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Anterior, pe 26 octombrie, SUA au introdus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și a lui Vlad Plahotniuc. 

Cei doi nu mai pot intra pe teritoriul Statelor Unite, De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lângă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al lui Igor Dodon.

Ulterior, Plahotniuc și Șor au ajuns și sub sancțiunile britanicilor. Cei doi au fost sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție.

Astfel, orice tip de active, deținute de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor în Marea Britanie, inclusiv insulele Virgine și insulele Cayman, vor fi înghețate. Cei doi au interdicție de a intra pe teritoriul Marii Britanii. De asemenea, cetățenilor Marii Britanii li se interzice să facă tranzacții economice cu Plahotniuc și Șor. 

Ultima Oră! Statele Unite anunță sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor
Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, sub sancțiunile Marii Britanii! Activele deținute de oligarhi pe teritoriul acestui stat, înghețate
Liderul unui partid prorus de la Chișinău, voluntar în Donbas. Strânge fonduri pentru blindate, căști și veste pentru ruși
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”
/VIDEO/ Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”

/VIDEO/ Controversa privind Ziua de 9 mai. De ce PAS s-a răzgândit? Deputat: „Pentru unii, contează sentimental”

06 iunie 2023, ora 23:46

Amendamentul înregistrat în Parlament de deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, privind ziua de 9 mai, nu e rezultatul protestelor Partidului Șor și ale unor deputați socialiști. O spune chiar Sinchevici, potrivit căruia au existat și reacții din partea unor oameni „de bună-credință”, pentru care semnificația acestei zile „contează mult sentimental”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Eu am primit reacții și de la oameni respectabili, de bună-credință, pentru care acest lucru contează mult sentimental. Și sunt un deputat ales de oameni pentru a le reprezenta interesele. Dacă oamenii care m-au votat cer ceva, eu mă supun.

Ziua Victoriei trebuie să fie o zi care unește. În al Doilea Război Mondial, s-a unit toată lumea liberă împotriva nazismului. E important pentru noi să spunem dacă pentru oameni contează că asta e victorie, a fost victorie”, a spus Eugeniu Sinchevici.

De cealaltă parte, secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, consideră că amendamentul înregistrat nu va schimba situația de acum cu nimic altceva decât data.

„Această zi de 9 mai era folosită întotdeauna de sateliții Kremlinului în Republica Moldova doar pentru a se afișa ca mari victorie, să strige „Noi putem repeta victoria” și astfel de mesaje. Odată cu acest amendament, din păcate, aceste lucruri vor continua numai că nu pe 9, ci pe 8 mai, pe când varianta inițială a proiectului era ca noi să transformăm această zi în una a comemorării și nu niște marșuri ale sateliților Kremlinului.

Îmi pare că s-au creat disensiuni în PAS că nu putem merge atât de radical ca să facem un adevăr să transformăm în ziua comemorării. Ați încercat să împăcați și capra, și varza, ca să nu supărați pe nimeni”, a menționat Liviu Vovc.

TV8.md reamintește că după ce PAS a propus inițial marcarea Zilei Memoriei, deputatul Eugeniu Sinchevici a anunțat că a înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care se va stabili că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Anunțul a fost făcut după ce un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect care prevedea schimbarea denumirii „Ziua Victoriei” prin „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. 

Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, se arată în postarea lui Sinchevici.

Partidul Socialiștilor a condamnat anterior intenția grupului de deputați PAS. „9 mai - Ziua Victoriei asupra fascismului - va rămâne pentru totdeauna o dată sacră pentru noi!”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Potrivit aceluiași proiect de lege, pe 9 mai, va fi sărbătorită, în continuare, Ziua Europei.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram