/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

/VIDEO/ Apa unui iaz, motiv de ceartă: Un fermier și-a defrișat livada de meri, fiindcă nu a avut acces la sistemul de irigare

21 mai 2023, ora 10:00

Pentru că nu a avut acces la o sursă durabilă de apă, un fermier din raionul Ungheni și-a defrișat o livadă de meri. Alexandru Brînză acuză administratorul unui iaz din preajmă că nu-i permite să irige terenurile, deși deține un sistem modern de irigare. Pe de altă parte, cel care gestionează bazinul acvatic se apără, spunând că el oferă servicii de irigare, dar a avut o perioadă în care a fost nevoit să repare infrastructura. 

Divergențele dintre cei doi sunt cunoscute tuturor autorităților care au încercat de mai multe ori să medieze situația și să ofere o soluție. Deocamdată, totul a rămas pe vechi, iar deznodământul problemei întârzie să apară. 

Alexandru Brînză este un fermier care a preluat o livadă în localitatea Floreni, raionul Ungheni, pe care fuseseră plantați pomi de măr și prun. Timp de aproape 10 ani, livada a fost irigată cu apa unui lac din apropiere. Dar, în ultima perioadă, irigarea a devenit deficitară din cauza unor proceduri birocratice.

„Ne aflăm în raionul Ungheni, o zonă unde preponderent s-a făcut agricultură irigată și toate sistemele de irigare au fost moștenite și păstrate așa cum au fost construite. Lac de acumulare special construit, sisteme de irigare pe malul lacului, sisteme de irigare pe câmpuri. Toate sunt funcționale dar nu am putut iriga, din cauza problemelor birocratice cât și altele”, a spus Alexandru Brînză.

Un impediment este și faptul că iazul a fost dat în chirie unui piscicultor. 

„Una din probleme a fost că acest lac a fost dat în chirie și fac piscicultură și se pune mai mult accent pe asta. În momentul când piscicultorul permitea accesul la stația de irigare, atunci se iriga, când nu, nu. În ciuda tuturor demersurilor care s-au făcut, nimic nu s-a schimbat. Au fost miniștri la noi, chiar și actualul ministru în funcție a fost pe malul lacului, a văzut care e situația și nimic nu s-a schimbat”.

Agricultorul a luat o decizie radicală: să defrișeze pomii de pe o suprafață de peste 70 de hectare. Conform lui, pierderea financiară se ridică la câteva milioane de lei.

„Statul ne-a încurcat mai mult, pentru că statul cunoaște problema, dar nu intervine. Alte state construiesc aceste bazine de acumulare, construiesc sistemele de irigații. La noi sunt bazinele, sunt stațiile de irigare, sunt aducțiunile, dar nu putem folosi apa”.

L-am contactat pe arendașul iazului care ne-a spus că, ori de câte ori există cerere, el prestează servicii de irigat. Nu a fost posibil doar atunci când a fost nevoit să repare infrastructura lacului. 

Și Agenția „Apele Moldovei” este la curent cu acest caz, dar susține că iazul nu poate fi folosit pentru irigarea terenurilor agricole, din cauza colmatării.

„De facto, acel iaz, da, a fost construit pentru irigare. Nu trebuie să ai multă știință ca să observi asta, pentru că dacă vezi că este construită stația de pompare în preajma iazului, e clar că au fost construite împreună de către sovietici, ca sursă de irigare pentru terenuri. Dar pe atunci erau alte cote de nivel al iazului, dacă a fost excavat nou, atunci era un volum de apă. Dar au trecut ani de zile când nu s-a intervenit la acel iaz cu nici un fel de întreținere. Vorbesc despre curățarea nămolului, despre lărgirea albiei”, a menționat șeful direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere de la Agenția „Apele Moldovei”, Eugen Belîi.

O explicație similară ne-a oferit-o și Direcția Bazinieră de Gospodărire a Apelor din Moldova.

O soluție ar fi conectarea la sistemul centralizat de irigare Blindești, construit printr-un program, finanțat de Guvernul american. 

„Nu departe este stație de pompare reabilitată prin „Compact”, amplasată pe malul Prutului și printr-un proiect se poate racorda la conducta de la stația aceea și de tras în iaz. Acolo era vorba despre 7 kilometri, dacă nu greșesc. Astfel, se poate de readus și de umplut acel iaz cu apă din Prut. Adică soluții tehnice se găsesc, dacă este dorință”, a spus Eugen Belîi.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Moldova, țară agrară cu irigații dezastruoase! Majoritatea stațiilor, moștenite de la sovietici, au fost furate
/VIDEO/ Șansa sorocenilor de a avea o stație de epurare: Cu 11 milioane de euro, bomba ecologică poate fi stopată
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”
/VIDEO/ Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”

/VIDEO/ Controversa privind Ziua de 9 mai. De ce PAS s-a răzgândit? Deputat: „Pentru unii, contează sentimental”

06 iunie 2023, ora 23:46

Amendamentul înregistrat în Parlament de deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, privind ziua de 9 mai, nu e rezultatul protestelor Partidului Șor și ale unor deputați socialiști. O spune chiar Sinchevici, potrivit căruia au existat și reacții din partea unor oameni „de bună-credință”, pentru care semnificația acestei zile „contează mult sentimental”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Eu am primit reacții și de la oameni respectabili, de bună-credință, pentru care acest lucru contează mult sentimental. Și sunt un deputat ales de oameni pentru a le reprezenta interesele. Dacă oamenii care m-au votat cer ceva, eu mă supun.

Ziua Victoriei trebuie să fie o zi care unește. În al Doilea Război Mondial, s-a unit toată lumea liberă împotriva nazismului. E important pentru noi să spunem dacă pentru oameni contează că asta e victorie, a fost victorie”, a spus Eugeniu Sinchevici.

De cealaltă parte, secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, consideră că amendamentul înregistrat nu va schimba situația de acum cu nimic altceva decât data.

„Această zi de 9 mai era folosită întotdeauna de sateliții Kremlinului în Republica Moldova doar pentru a se afișa ca mari victorie, să strige „Noi putem repeta victoria” și astfel de mesaje. Odată cu acest amendament, din păcate, aceste lucruri vor continua numai că nu pe 9, ci pe 8 mai, pe când varianta inițială a proiectului era ca noi să transformăm această zi în una a comemorării și nu niște marșuri ale sateliților Kremlinului.

Îmi pare că s-au creat disensiuni în PAS că nu putem merge atât de radical ca să facem un adevăr să transformăm în ziua comemorării. Ați încercat să împăcați și capra, și varza, ca să nu supărați pe nimeni”, a menționat Liviu Vovc.

TV8.md reamintește că după ce PAS a propus inițial marcarea Zilei Memoriei, deputatul Eugeniu Sinchevici a anunțat că a înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care se va stabili că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Anunțul a fost făcut după ce un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect care prevedea schimbarea denumirii „Ziua Victoriei” prin „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. 

Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, se arată în postarea lui Sinchevici.

Partidul Socialiștilor a condamnat anterior intenția grupului de deputați PAS. „9 mai - Ziua Victoriei asupra fascismului - va rămâne pentru totdeauna o dată sacră pentru noi!”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Potrivit aceluiași proiect de lege, pe 9 mai, va fi sărbătorită, în continuare, Ziua Europei.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram