Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

Război în Ucraina, ziua 339: Lupte grele și tancuri de cauciuc. Stephen King: "Rusia, opriți războiul! Putin trebuie să plece"

28 ianuarie 2023, ora 19:23

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 339. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de peste 300 de tancuri însă e necesar ca partenerii externi să le trimită cât mai repede. Ambasadorul Ucrainei în Franța a declarat că s-a dat acordul oficial pentru livrarea a 321 de tancuri. SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Totodată, Ucraina spune că Rusia pune tancuri gonflabile pe câmpul de luptă. Momeala nu ar fi funcționat pentru că s-a dezumflat.

Coreea de Nord ține partea invadatorilor ruși și critică SUA pentru ajutorul oferit Ucrainei, în timp ce Polonia îl acuză pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, de faptul că ridică noi lagăre de concentrare în Estul Europei. Trupele ucrainene duc bătălii grele pentru controlul orașului Vugledar, aflat la sud-vest de Donețk, în estul Ucrainei. Ambele tabere beligerante revendică victoria, potrivit AFP. Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind „extrem de încordată”, în special în regiunea Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva.

UPDATE Rusia ar putea fi capabilă să lanseze atacuri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de până la nouă luni, a declarat vineri șefa Serviciului de informații al Estoniei, Margo Grosberg, potrivit Kyiv Independent. Potrivit lui Grosberg, Rusia mai are încă 830-1.250 de rachete de înaltă precizie din stocul de 2.500 de rachete pe care îl avea înainte de invazia la scară largă. În plus, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata invaziei, în ciuda sancțiunilor internaționale care interzic exporturile de componente tehnice necesare producției, notează Știripesurse.

UPDATE Cancelarul Olaf Scholz i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii germani să aibă încredere în decizia guvernului său de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei, promiţând să aibă mereu în atenţie „securitatea” Germaniei.

UPDATE Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună", relatează Hotnews.

UPDATE O explozie puternică a fost raportată, sâmbătă dimineaţă, în oraşul ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţia trupelor ruse, transmite consilierul primarului, Petro Andriuşcenko, citat de Ukrinform, scrie rador

UPDATE Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că negocierile cu partenerii externi privind posibilitatea de a trimite Ucrainei aeronave de atac și rachete cu rază lungă de acțiune sunt deja în desfășurare. Potrivit lui Podoliak, este vorba despre negocieri care au loc „într-un ritm accelerat”, notează Rador.

UPDATE Rusia diminuează în mod deliberat numărul pierderilor sale în războiul împotriva Ucrainei, afirmă sâmbătă Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, în baza datelor furnizate de serviciile sale de informaţii, potrivit DPA şi Ukrinform, scrie Agerpres.

UPDATE Rusia încalcă „principiile fundamentale de protecţie a copiilor” prin faptul că le oferă copiilor ucraineni paşapoarte ruseşti şi îi dă în adopţie, a declarat agenţia ONU pentru refugiaţi, potrivit Sky News.

UPDATE Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, înainte de summitul UE-Ucraina programat săptămâna viitoare, că Ucraina beneficiază de sprijin necondiţionat din partea blocului comunitar şi că această ţară trebuie să reziste în faţa atacurilor ruseşti pentru a apăra valorile europene, potrivit HotNews. „Nu se poate reveni la dependenţa de combustibilii fosili ruşi în nicio circumstanţă”, a afirmat Ursula von der Leyen în acelaşi discurs.

UPDATE Poliţia ucraineană raportează că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a lovit zona industrială a oraşului Zaporijjia lansând atacuri din sisteme de rachete Iskander, conform Ukrinform, scrie Rador.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat sâmbătă condoleanțele în urma atacurilor din Ierusalim. Liderul ucrainean a spus că printre morți se numără şi o ucraineancă. „Împărtășim durerea Israelului după atacurile teroriste de la Ierusalim. Printre victime se numără o femeie ucraineană. Sincere condoleanțe familiilor victimelor”, a scris el pe Twitter, potrivit Rador.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, a declarat că ţara îşi propune să obţină 24 de avioane de luptă de la aliaţii săi occidentali, în cadrul primului pachet militar de acest tip.

UPDATE Consilierul şefului cancelariei prezidențiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a afirmat că trupele ruse vor continua să terorizeze ucrainenii cu atacuri cu rachete și drone până la finalul războiului, potrivit RBC, scrie Rador.

UPDATE „În curând, Vuhledar ar putea deveni un nou succes foarte important pentru noi”, a declarat, vineri, Denis Puşilin, marioneta numită de Rusia la conducerea regiunii separatiste. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru sectorul de est, Serghii Cerevatîi, a confirmat „lupte feroce”, asigurând, totodată, că ruşii au fost respinşi.

UPDATE Scriitorul american Stephen King a făcut apel la poporul rus să oprească războiul din Ucraina. El a publicat mesajul pe pagina sa de Twitter, sâmbătă 28 ianuarie. El condamnat agresiunea rusă și invazia trupelor pe teritoriul Ucrainei, precum și atacurile asupra zonelor pașnice ucrainene. „Pentru numele lui Dumnezeu, Rusia, opriți acest război fără sens din Ucraina. Nu mai bombardați civili neînarmați”, a scris Stephen King. „Putin trebuie să plece”. Serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei a comentat și el apelul scriitorului celebru și a dat asigurări: rușii nu vor să pună capăt războiului, dar trupele ucrainene îi vor obliga să se retragă, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele militare ucrainene au acuzat armata rusă că a desfășurat tancuri gonflabile în sudul Ucrainei în încercarea de a înșela partea adversă, spunând că momelile de „cauciuc” ale țării s-au dezumflat într-un spectacol anticlimactic.

UPDATE Liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a acuzat pe teroristul rus Igor Strelkov-Ghirkin că îi este frică să lupte în rândurile grupării sale, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a acuzat sâmbătă armata ucraineană că a ucis 14 oameni şi a rănit alţi 24, bombardând un spital din regiunea Lugansk, în estul separatist al Ucrainei, informează AFP şi EFE. Pe de altă parte, trei persoane au murit şi 14 au fost rănite în urma unui atac cu rachetă în oraşul Kostiantinivka din regiunea Doneţk, sâmbătă, potrivit autorităţilor locale. Victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi, respectiv, 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani, care fugise din Herson după ocuparea oraşului, notează Cotidianul.

UPDATE SUA au creat un institut care să monitorizeze și să investigheze eventuale fraude și acte de corupție care ar putea deturna sprijinul poporului american în Ucraina, scrie presa ucraineană, notează HotNews.

UPDATE Cinci ruși, care au fugit din țară, după ordinul de mobilizare militară al Moscovei, în septembrie anul trecut, au rămas blocați pe Aeroportul Internațional Incheon, din Coreea de Sud, luni de zile, după ce autoritățile au refuzat să-i primească în ţară.

UPDATE Poliția Națională a Ucrainei a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că în regiunea Harkov mai mult de 400 de morți care au fost descoperiți în teritoriile eliberate de ruși au rămas neidentificați. „Numai în regiunea Harkov peste 400 pe cadavre găsite în teritoriile eliberate rămân neidentificate”, a transmis poliția națională ucraineană. De la începutul anchetei în teritoriile regiunii Harkov eliberate, criminaliștii au reușit să identifice 199 de cadavre găsite în gropi comune, pe străzi, în case sau înmormântate în grabă. Printre cei uciși se numără ucraineni torturați și împușcați.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 28 ianuarie că Rusia a pierdut 125.510 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă pe 24 februarie. Se estimează că 800 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore, pe 27 ianuarie. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.189 de tancuri, 6.344 de vehicule blindate de luptă, 5.027 de vehicule și rezervoare de combustibil, 2.188 de sisteme de artilerie, 453 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 221 de sisteme de apărare aeriană, 293 de avioane, 284 de elicoptere și 1.947 de drone.

UPDATE Atacul cu rachete din noapte de Anul Nou asupra forțelor ruse prezente cazate în Makiivka, despre care Moscova a susținut că a ucis 89 de persoane, este „foarte probabil” să fi produs de fapt peste 300 de victime, precizează Ministerul Apărării din Marea Britanie în analiza zilnică a situației de pe front. Cazul a evidențiat „existența omniprezentă a dezinformării în anunțurile publice rusești”, a spus ministerul în cea mai recentă actualizare a informațiilor. 

UPDATE Volodimir Zelenski a descris situația din prima linie ca fiind „extrem de neplăcută”, în special în regiunea estică Donețk, unde Rusia își intensifică ofensiva. „Ocupanții nu doar că ne asaltează pozițiile, ci distrug în mod deliberat și metodic aceste orașe și sate din jurul lor”, a spus președintele ucrainean. El a sublniat că au loc bătălii majore pentru Vuhledar și Bakhmut. Oficialii ucraineni locali au raportat, de asemenea, bombardamente puternice în nord, nord-est și est.

UPDATE Forțele ruse au atacat mai multe obiective de infrastructură din orașul Zaporojie, provocând un incendiu la unul dintre ele. O persoană a fost rănită „Primele informații indică faptul că rușii au atacat mai multe obiective de infrastructură. Un incendiu a izbucnit la unul dintre ele”, a declarat Anatolii Kurtiev, secretar al Consiliului Local Zaporijie, pe Telegram

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că armata ucraineană a respins 13 atacuri rusești în regiunile Donețk și Luhansk. Reprezentanții Kremlinului din regiunea Donețk au susținut pe 27 ianuarie că forțele ruse se îndreptau spre capturarea orașului Vuhledar, dar Ucraina a respins afirmația, spunând că Moscova „exagerează” avansul său în zonă. Vuhledar, localitate care cândva adăpostea aproximativ 14.000 de oameni, este situat la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul Donețk ocupat de ruși.

UPDATE Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui "război cu NATO", afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii Europene.

UPDATE Imaginile din satelit ale unei zone din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid şi în care sunt înmormântaţi mulţi dintre cei care luptă pentru Grupul Wagner, relatează CNN, conform news.ro.

UPDATE Până vin tancurile, peste Ucraina curg scandalurile. Presa de la Kiev publică azi imagini cu mai mulți parlamentari și figuri publice ale Ucrainei care au plecat să se relaxeze în țările calde în plin război. Bineînțeles, că atunci când au văzut imaginile cu aleșii lor broznându-se în timp ce țara se află în război, ucrainenii s-au revoltat. În același timp, cabinetul de miniștri al Ucrainei a interzis, printr-o rezoluție, oficialilor să călătorească în străinătate, notează AlephNews.

UPDATE Piloților ucraineni le va lua „aproximativ șase luni” pentru a stăpâni avionul de luptă multirol F-16, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi-a încheiat vineri turneul în Africa, odată cu vizita neanunţată iniţial în Eritreea, unde a promis acestei ţări sprijin militar şi a abordat cu oficialii locali „dinamica războiului în Ucraina”, consemnează agenţiile DPA şi EFE, citate de Agerpres.​

UPDATE Președintele Vladimir Putin al Rusiei, se pare, că a observat în sfârșit că războiul din Ucraina a creat un concurent periculos pentru puterea sa: Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private, grupul Wagner, ale cărui trupe luptă alături de armata rusă, scrie Mihail Zigar, jurnalist rus și autor al lucrării „Toți oamenii Kremlinului. La Curtea lui Vladimir Putin” în New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri după-amiază, expulzarea ambasadorului Letoniei, în contextul tensiunilor cu ţările baltice, care au redus personalul diplomatic rus din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la Bahmut, pentru a vedea situaţia din zonă şi a înţelege faptul că „nu există neutralitate”.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua "să discute cu Rusia", în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva "războiului imperialist" din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Ministerul de Externe ucrainean îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a se plânge de remarcile "complet inacceptabile" ale premierului ungar Viktor Orban despre Ucraina, a anunţat Kievul vineri, relatează Reuters. Anunţul marchează un nou punct de minim în relaţiile dintre cei doi vecini. Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană.

UPDATE Oraşul Nikopol, amplasat pe malul râului Nipru, a fost închis oricărei persoane "străine", pe fondul atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean, relatează trimisul special al Agerpres în Ucraina, Cristian Lupașcu. 

UPDATE Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, a declarat că mai multe țări și-au dat deja acordul oficial de a livra în total 321 de tancuri în Ucraina. „Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM, relatează news.ro. 

UPDATE Conflictul din Ucraina declanșat de Putin în urmă cu peste 11 luni este departe de a se încheia, iar deznodământul său rămâne în continuare imprevizibil. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Joe Biden are cheia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar nu o folosește.

UPDATE În viitorul apropiat, Rusia ar putea lansa o amplă operațiune specială psihologică şi de informare, menită să discrediteze reprezentanții conducerii militare și politice a Ucrainei, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, citând declaraţiile Direcţiei principale de informaţii din cadrul ministerului ucrainean al apărării, anunță Rador.

UPDATE Un general american a avertizat despre riscul mare de război cu China în 2025 - cel mai probabil în jurul Taiwanului - şi a îndemnat ofiţerii să fie pregătiţi pentru luptă încă din acest an, relatează AFP, citat de news.ro.

UPDATE În 2022, livrările de gaze naturale lichefiate din Rusia către China au crescut cu 43,9%, ajungând la aproximativ 6,5 milioane de tone. În termeni valorici, această cifră a crescut de 2,4 ori, depășind 6,74 miliarde de dolari, informează sb.by.

UPDATE Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un a condamnat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei tancuri de luptă avansate pentru a ajuta la lupta împotriva forțelor ruse, acuzând Washingtonul că a trecut „linia roșie” și că a escaladat un război menit să distrugă Moscova.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin „construieşte noi lagăre de concentrare în estul Europei”, a acuzat premierul polonez Mateusz Morawiecki cu ocazia celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către armata sovietică a lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, dată la care este onorată memoria victimelor Holocaustului.

Război în Ucraina, ziua 338: Bătălie crâncenă și pene de curent. Rusia acuză Vestul de implicare, iar UE cere judecarea crimelor
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/VIDEO/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам
Сегодня в Молдове прошло второе предтестирование по выпускным экзаменам
"Надежда небольшая на абрикосы в этом году". Морозы в Молдове привели к повреждению цветущих деревьев
"Надежда небольшая на абрикосы в этом году". Морозы в Молдове привели к повреждению цветущих деревьев

/VIDEO/ Mitropolitul Lavrei Pecerska din Kiev, acuzat de incitare la ură religioasă și sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina

01 aprilie 2023, ora 15:56

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a adunat „dovezi rezonabile” cu privire la suspiciunile sale despre acțiunile starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, care ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina. De asemenea, acesta ar fi chemat la audieri, scrie HotNews.

SBU a declarat că îl suspectează pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruși, că a încălcat Codul Penal al Ucrainei, în special pentru „incitarea la dușmănie religioasă, justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Informația vine în timp ce controversele cresc cu privire la decizia Mitropolitului și a altor membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), susținută de Rusia, de a rămâne în vechea mănăstire din Kiev, în ciuda faptului că guvernul ucrainean a făcut apeluri ca aceștia să părăsească clădirea.

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina, însă Patriarhia Moscovei a refuzat.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

Din noiembrie, SBU a efectuat zeci de percheziții în bisericile Patriarhiei Moscovei. Pe fondul perchezițiilor în Ucraina, SBU a găsit propagandă rusă, literatură xenofobă, precum și pașapoarte rusești ale liderilor bisericii și documente cu mesaje ideologice pro-ruse.

Contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev - numită Lavra Superioară - a expirat la 1 ianuarie, iar guvernul ucrainean a decis să nu prelungească contractul de închiriere.

Ulterior, autoritățile ucrainene au declarat că vor rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al bisericii afiliate la ruși pentru partea rămasă, Lavra inferioară, începând cu 29 martie, acuzând-o de încălcarea termenilor contractului de închiriere.

Biserica sprijinită de Rusia a susținut că rezilierea contractului de închiriere a fost ilegală.

Lebid, mesaje pro-Rusia și negarea statalității Ucrainei

Pe 2 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Lebid, starețul Lavrei Pecerska și fost deputat din partea Partidului Regiunilor pro-rus.

Lebid a avut opinii pro-ruse consistente și a făcut apel la „unitate” cu Rusia. De asemenea, el a declarat că „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.

În noiembrie, utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit un videoclip în care un preot al Patriarhiei Moscovei și enoriașii de la una dintre bisericile Lavrei cântau o rugăciune pentru „Mama Rusia”. Preotul a fost ulterior suspendat de biserica afiliată Moscovei.

Lavra Pecerska din Kiev, fondată în 1051, este una dintre primele mănăstiri din Rusia kieveană. A aparținut ramurii ucrainene a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol până în 1688, când a fost anexată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/VIDEO/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/VIDEO/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Протесты на границе Болгарии и Румынии. Посольство Молдовы предупреждает о возможных пробках
Протесты на границе Болгарии и Румынии. Посольство Молдовы предупреждает о возможных пробках
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram