/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Război în Ucraina, ziua 342: Redislocare de forțe. Kievul susține că a spulberat un mit, iar SUA exclud livrarea de avioane

missing
31 ianuarie 2023, ora 15:49

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 342. Președintele SUA, Joe Biden, a exclus trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina, în ciuda unor noi apeluri din partea oficialilor ucraineni pentru sprijin aerian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în mesajul transmis luni seară, că ”teroarea rusească trebuie să piardă peste tot şi în toate” și că a discutat cu o delegație daneză despre reconstrucția Ucrainei.

UPDATE Statele Unite ale Americii sunt pregătite să folosească arme nucleare, dacă Coreea de Nord îndrăznește să atace. Pe fondul amenințării în creștere, Seulul încearcă să obțină mai multe garanții din partea Washingtonului, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, notează NewsWeek.

UPDATE Filmele din seria "Harry Potter" vor dispărea începând de miercuri, 1 februarie, de pe serviciile de streaming din Rusia, în condițiile în care rușii continuă să se confrunte cu un acces tot mai limitat la filmele și producțiile occidentale de televiziune, în urma invaziei din Ucraina, scrie The Moscow Times.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron, în timp ce aliaţii Kievului au păreri împărţite cu privire la oportunitatea de a furniza avioane de luptă Kievului, mai ales după ce preşedintele american Joe Biden a exclus ideea de a furniza aeronave F-16, relatează Reuters.

UPDATE ”Coaliția tancurilor are acum 12 membri. Pot estima că în primul val de livrări, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri occidentale”, a declarat Dmitro Kuleba, fără a preciza un orizont de timp când acestea vor intra în dotarea Armatei Ucrainene, notează Biziday.

UPDATE Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că primit un mesaj din partea Statelor Unite, pe tema Ucrainei, prin intermediul omologului său egiptean, Sameh Shukri. Secretarul de stat american Antony Blinken a fost în vizită la Cairo înaintea lui Serghei Lavrov, potrivit Digi24.

UPDATE Liderii partidului de guvernământ pro-Kremlin din Rusia și-au sfătuit membrii să compare în mod public războiul din Ucraina cu o bătălie cheie din cel de-al Doilea Război Mondial, la 80 de ani de la Bătălia de la Stalingrad.

UPDATE Subiectul unui transfer de avioane de luptă de tip F-16 aparţinând Forţelor Aeriene poloneze nu face obiectul niciunei ”discuţii oficiale”, anunţă marţi adjunctul ministerului polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, la o zi după refuzul Statelor Unite de furnizat acest tip de aeronave Kievului, relatează AFP.

UPDATE Occidentul ar trebui să-şi menţină toate opţiunile deschise în ceea ce priveşte livrările de arme către Ucraina, inclusiv pe aceea de a trimite foarte necesarele avioane de luptă, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, scrie NewsWeek.

UPDATE Ministerul de Externe din Ucraina l-a criticat marţi, 31 ianuarie, pe preşedintele croat Zoran Milanovic pentru că a declarat că peninsula Crimeea nu va reveni niciodată sub control ucrainean, caracterizând comentariul său drept "inacceptabil", relatează Reuters.

UPDATE  Soldaţii ruşi au transformat două maternităţi din regiunea ucraineană Lugansk în spitale de campanie din cauza creşterii numărului de soldaţi răniţi pe front, a informat marţi Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Rusia a transmis o amenințare voalată Israelului și Statelor Unite, când a condamnat atacul asupra unui depozit de arme iranian, în timp ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu la Ierusalim, scrie Jerusalem Post.

UPDATE Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev într-un interviu exclusiv acordat luni CNN din capitala Norvegiei, Oslo, unde el cere azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări.

UPDATE Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi „carne de tun”, „îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi”, a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite marţi EFE, citat de Agerpres.

UPDATE Alarmele de raid aerian au sunat, marţi dimineaţă, pe întreag teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor disponibile pe site-ul www.alerts.in.ua, la ora 11:28, toate regiunile ucrainene au fost vizate de alerte de raid aerian.

UPDATE În ultimele 24 de ore, autoritățile ucrainene au raportat lovituri rusești în nouă regiuni, soldate cu un mort și patru răniți, anunță Sky News. Au fost raportate lovituri în regiunile Donețk, Herson, Harkov, Sumy, Mykolaiv, Cernihiv, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Luhansk. În Harkov, în nord-est, autoritățile au raportat că un bărbat de 62 de ani a fost ucis și o femeie de 83 de ani a fost rănită în lovituri asupra orașului Vovchansk.

UPDATE Administrația Vladimir Putin a transmis marţi că apelurile preşedintelui Lituaniei de a furniza Ucrainei avioane de luptă au evidenţiat "poziţia extrem de agresivă" a statelor baltice şi a Poloniei şi că "marile ţări europene" ar trebui să le contrabalanseze poziţia.

UPDATE Agenția RIA Melitopol, controlată de ruși, susține că povestea este un fake news: „Olga Zenkova nu este corespondent de război și nu acoperă evenimentele din zona de operațiuni speciale. Filmează povești în orașele din Urali și în Siberia de Vest”. Agenția pune la îndoială faptul că jurnalista s-ar fi aflat în Melitopol pe 17 ianuarie și pretinde că plângerea postului este un „fals” răspândit de ucraineni.

UPDATE Jurnalista, prezentatoare la televiziunea rusă NTV, Olga Zenkova, a fost trimisă în Ucraina pentru a realiza un reportaj în Melitopol, oraș invadat, dar a fost violată de un nepot al lui Karîrov relatează Ziare.com. Femeia se afla într-un restaurant din oraș unde lua cina împreună cu cameramanul atunci când Hasan Ibrahimov, nepotul lui Ramzan Kadîrov, a intrat în local în fruntea unui grup de combatanți ceceni și a abordat-o agresiv pe jurnalistă. Cameramanul a încercat în zadar să intervină, sfârșind prin a fi bătut de soldații ceceni. Ulterior, aceștia au violat-o pe ziaristă. Toată scena s-a petrecut  pe 17 ianuarie și de atunci se pare că se încearcă mușamalizarea cazului. Conducerea canalului rus de propagandă s-a plâns că „oficiul comandantului militar” din Melitopol a refuzat deschiderea unui dosar penal.

UPDATE Preşedintele Braziliei, Luiz Ina'cio Lula da Silva, la întâlnirea sa cu cancelarul german, Olaf Scholz, a propus crearea unui grup de ţări care ar putea media un acord de pace între Rusia şi Ucraina. „I-am spus cancelarului că, aşa cum a fost creat G20 pentru a depăşi criza economică din 2008, vrem să creăm un grup de ţări care să poată discuta sfârşitul unui conflict dintre Rusia şi Ucraina. Nimeni nu este interesat de acest conflict”, a declarat liderul brazilian, care a recunoscut eforturile depuse de Germania şi alte ţări pentru a evita războiul, dar că situaţia a ajuns într-un asemenea punct încât până şi cei doi rivali sunt îngrijoraţi şi nu văd posibilitatea unui acord de pace, scrie Mediafax.

UPDATE Un cuplu căsătorit din oraşul Krasnodar, din sud-vestul Rusiei, a fost arestat duminică pentru că a exprimat sentimente anti-război în timpul unei conversaţii private într-un restaurant, potrivit grupului de monitorizare independent rus OVD-Info.  

UPDATE Exporturile de gaze către Europa prin Ucraina au atins un minim istoric în ianuarie, a anunţat Gazprom, spunând că exporturile au atins un minim istoric de 951,4 milioane de metri cubi de gaze în primele 30 de zile ale lunii ianuarie, relatează ziarul economic rus Vedomosti, citând date de la Gazprom. În a doua jumătate a anului 2022, scrie Vedomosti, Gazprom a livrat zilnic între 41 şi 43 de milioane de metri cubi prin Ucraina. Din 5 ianuarie, volumele zilnice au scăzut brusc, doar 24,4 milioane de metri cubi fiind expediaţi zilnic până pe 19 ianuarie, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ”teroarea rusească trebuie să piardă peste tot şi în toate – atât pe câmpul de luptă cât şi în absenţa ruinelor în ţara noastră – aşa încât să putem reconstrui totul şi astfel să dovedim că libertatea este mai puternică”.

UPDATE „În acest moment, cred că ar putea fi posibilă o lovitură de stat militară”, sunt cuvintele lui Abbas Gallyamov, fostul redactor de discursuri al preşedintelui rus Vladimir Putin, care în cadrul unui interviu acordat CNN vorbeşte despre numărul soldaţilor ruşi care şi-au pierdut viaţa în Ucraina şi despre condiţiile dificile de viaţă cauzate de sancţiuni, condiţii favorabile pentru o lovitură de stat militară, potrivit Mediafax.

UPDATE Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv din partea Federației Ruse. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european, transmite IPN cu referință la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, la care a participat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al Republicii Moldova.

UPDATE Organizația pentru drepturile omului Human Rights Watch a cerut marți Ucrainei să investigheze acuzațiile potrivit cărora armata sa a folosit mii de mine antipersonal lansate cu rachete în orașul Izium din estul țării și în jurul acestuia atunci când forțele rusești au ocupat zona, transmite Reuters.

UPDATE  Ministrul ucrainean al apărării va fi astăzi la Paris pentru a se întâlni cu Emmanuel Macron. Tema este solicitarea Ucrainei de a furniza avioane de luptă pentru războiul împotriva Rusiei, după ce preşedintele american Joe Biden a exclus furnizarea de avioane F-16, potrivit Mediafax.

UPDATE Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, afirmă că Administraţia de la Kiev are ambiţia de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani, dar iniţiativa riscă să genereze disensiuni, în contextul opoziţiei ferme a unora dintre statele membre şi a oficialilor de la Bruxelles, scrie Mediafax.

UPDATE NATO își va întări parteneriatul cu Japonia pe fondul războiului din Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii „stabilităţii” preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiilor de presă străine, scrie Cotidianul.

UPDATE Centrul medical IVMED din Kiev a introdus o „inițiativă patriotică” de conservare a celulelor reproductive ale militarilor din armata ucraineană, relatează agenția Ukrinform, preluată de postul TSN, potrivit Libertatea.

UPDATE După invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin și impunerea pachetelor de sancțiuni ale Occidentului împotriva Kremlinului, Rusia a pierdut piața de energie din Europa, o lovitură uriașă pentru economia țării. Acum, Moscova a devenit cel mai mare investitor străin din Iran, potrivit datele comerciale publicate recent, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat, într-un interviu acordat publicației poloneze Wirtualna Polska, că apărătorii ucraineni au spulberat mitul conform căruia ruşii ar avea "a doua armată a lumii" în ceea ce privește performanța generală. "Permiteți-mi să mă întorc la istorie: pe vremea reginei Elisabeta, britanicii au învins pe mare flota spaniolă, marea și invincibila Armada. În mod similar, (noi, ucrainenii, n.r.) vom învinge 'marea și invincibila' armată rusă, scrie Rador.

UPDATE Forţele ruseşti continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în patru direcţii, în timp ce se apără în altele. Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat acest lucru în actualizarea sa de seară pe Facebook, relatează Ukrinform. La 30 ianuarie, avioanele Forţelor de Apărare ale Ucrainei au lansat patru lovituri asupra zonelor de concentrare a personalului inamic, în timp ce unităţile ucrainene de rachete şi artilerie au lovit trei posturi de comandă ruseşti, patru zone de concentrare a personalului şi echipamentelor militare şi două depozite de muniţii ale invadatorilor.

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat pregătiri contraofensive la nord-vest de Svatove, pe 29 și 30 ianuarie. Un blogger rus a susținut pe 29 ianuarie că forțele ucrainene au încercat să contraatace în direcția Kuzemivka (la 13 km nord-vest de Svatove), dar forțele ruse au respins atacul, notează Adevărul.

UPDATE Un grup de activiști proruși din Germania a donat bani unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina. Fondurile au fost folosite pentru achiziționarea de aparate de emisie-recepție, căști și telefoane, potrivit unui ofițer din divizie și mesajelor consultate de Reuters, notează Digi24.

UPDATE Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andriușcenko, a avertizat pe 30 ianuarie că forțele ruse își redistribuie forța de luptă și echipamentele în sud-vestul regiunii Donețk. Andruușcenko a declarat că forțele ruse au desfășurat peste 4.000 militari în Bylosarayska Kosa și în alte sate la nord de raionul Mariupol de-a lungul graniței raionurilor Mariupol și Volnovakha, notează Adevărul.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a spus că dialogul dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, și Emmanuel Macron va continua dacă va fi necesar.

UPDATE Tinerii din Sankt Petersburg apelează la dese schimbări privind reşedinţa, pentru a „fenta” chemarea la arme a Kremlinului. Totodată, aceştia aleg să muncească la negru, pentru a nu fi depistaţi de autorităţi. Observatorii internaţionali susţin Moscova este gata să cheme la arme, în perioada următoare, încă 200.000 de oameni, după pierderile masive suferite pe front, notează Mediafax.

UPDATE Aproape 600 de diplomați ruși au fost expulzați din țări occidentale și state aliate SUA de la începutul războiului în Ucraina, potrivit datelor analizate de agenția rusă TASS. Cei mai mulți diplomați ruși (83) au fost declarați persoana non grata în Bulgaria, notează RFI.

Război în Ucraina, ziua 341: Atacuri în Donețk, iar China dă vina pe SUA. Rusia avertizează că un tratat nuclear poate expira
Război în Ucraina, ziua 340: Orașul Herson, sub atacuri masive rusești. Sunt morți și răniți

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară
/VIDEO/ Call centru pentru spălarea banilor: Convingeau cetățeni străini să „investească” în burse de valori, dar îi trăgeau pe sfoară

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

19 aprilie 2024, ora 08:49

Două persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite după ce armata rusă a atacat orașul Dnipro, în dimineața zilei de 19 aprilie. Administrația militară regională a comunicat că au fost avariate două instalații de infrastructură din oraș și o clădire rezidențială. Volodimir Zelenski a condamnat atacul: „Condoleanțe familiilor și celor apropiați lor. Trebuie să înfrângem teroarea rusă. Aceasta nu este doar o necesitate a statului nostru, nu doar a ucrainenilor, este o necesitate globală. Rusia trebuie să răspundă pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare shahed trebuie să fie interceptată. Lumea poate garanta asta, partenerii au capacitățile necesare. Aceasta a fost demonstrat în special pe cerul Orientului Mijlociu, și trebuie să funcționeze și pe cerul Europei”.

UPDATE Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024”, a subliniat acesta.

UPDATE Ucraina i-a avertizat joi pe miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) că trebuie să schimbe strategia dacă vor ca Kievul să reziste atacurilor aeriene rusești din ce în ce mai distructive. Miniștrii G7, reuniți pe insula Capri, au recunoscut necesitatea de a trimite mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la reuniunea G7 de joi, declarând înainte de începerea ei că Alianța caută în mod activ să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană cât mai repede posibil. `Lucrăm la posibilitatea de a (trimite) mai multe baterii Patriot în Ucraina. Suntem în dialog cu anumite țări specifice", a spus el. 

UPDATE Donald Trump cere Europei să „se mişte'” în cazul Ucrainei. Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina. „Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram