Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 18: Spitale copleșite, ostatici eliberați și moment periculos! Soluția Chinei pentru încetarea focului

missing
24 octombrie 2023, ora 17:52

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

Războiul dintre Israel şi Hamas ar putea da o lovitură „gravă” dezvoltării economice în întreaga lume, a spus preşedintele Băncii Mondiale, potrivit Sky News. „Cred că suntem într-un moment foarte periculos”, a declarat Ajay Banga la o conferinţă a investitorilor din Arabia Saudită. Războiul a lovit deja economia Israelului, determinând Banca Israelului să reducă prognozele de creştere, notează ZF. Două femei de 79 și respectiv 85 de ani au sosit la Tel Aviv pentru tratament medical, după ce Hamas le-a eliberat pe femei din motive „umanitare” și de sănătate. Israelul a mulțumit Egiptului pentru medierea eliberării lor și Crucii Roșii pentru „rolul important” pe care l-a jucat în aducerea celor doi acasă. Soții celor două femei sunt încă ținuți de Hamas în Gaza, potrivit oficialilor israelieni. Între timp, spitalele din Gaza riscă să ajungă în colaps, în unele din ele a fost întrerupt curentul electric, iar volume noi de combustibil întârzie să apară.

UPDATE Contraamiralul Daniel Hagari, principalul purtător de cuvânt al Forţelor Armate ale Israelului (IDF), a declarat dat asigurări marți că soldaţii sunt „gata şi hotărâţi” pentru următoarea etapă a războiului şi aşteaptă un ordin din partea conducerii politice, notează Adevărul.

UPDATE Sprijinul acordat Israelului, după atacul sângeros lansat de gruparea islamistă Hamas, nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei, a dat asigurări marţi cancelarul german, Olaf Scholz, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Armata israeliană a aruncat marți pliante în Fâșia Gaza, îndemnând palestinienii să le ofere informații despre ostaticii ținuți de Hamas și oferindu-le protecție și o recompensă. Gruparea militantă palestiniană a capturat peste 200 de oameni în timpul atacurilor transfrontaliere din 7 octombrie executate în Israel, soldate cu uciderea a 1.400 de oameni, potrivit Rador.

UPDATE  Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că Moscova folosește toate oportunitățile de contact pentru a salva cetățenii ruși din captivitate. Partea rusă solicită Hamas eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și poziția Moscovei în această problemă este fermă, a spus Peskov, într-o întâlnire cu presa, la Kremlin, transmite agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Armata israeliană a anunţat marţi dimineaţa că a bombardat din nou sute de obiective din Fâşia Gaza şi a ucis mai mulţi comandanţi din gruparea islamistă palestiniană Hamas, notează Adevărul. IDF a anunțat că a bombardat în jur de 400 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore, ce au inclus lovituri asupra intrării în tunelurile Hamas din Gaza și centre de comandă.

UPDATE Washingtonul se teme că o invazie terestră israeliană în Gaza ar putea provoca un număr uriaș de victime printre civili. În plus, administrația Biden crede că armata israeliană nu are încă o strategie militară clară pentru a atinge obiectivul premierului Benjamin Netanyahu de a eradica Hamas, scriu New York Times și Axios, notează Libertatea.

UPDATE Una dintre ostaticele eliberate recent din mâinile Hamas le-a povestit jurnaliștilor momentele teribile prin care a trecut în atacul din 7 octombrie și, după aceea, în captivitate. Femeia a fost bătută și dusă în labirintul de tuneluri din Gaza, notează Digi24.

UPDATE „Statele Unite au trimis cel puţin două mesaje Iranului de când a început actualul conflict din Gaza... Washingtonul nu intenţionează să extindă războiul şi au cerut Teheranului să dea dovadă de reţinere şi să încurajeze alte părţi în conflict să facă acest lucru”, a declarat ieri ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian. „Informaţiile noastre indică faptul că israelienii încearcă să stabilească o nouă ţară palestiniană, în teritoriile care includ părţi din teritoriile Egiptului şi Iordaniei, dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată”, a subliniat Amirabdollahian, potrivit presei locale, potrivit Mediafax.

UPDATE Teroriștii Hamas capturați de Israel dezvăluie detalii ale misiunii lor din 7 octombrie. Bărbații spun că au fost trimiși să ucidă, fără să facă deosebire între civili și militari. Pentru ostaticii luați urmau să primească recompense în bani și apartamente, notează Digi24.

UPDATE Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale, scrie Agerpres.  

UPDATE Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a descris atacul Hamas din 7 octombrie ca fiind "una dintre cele mai grave atrocităţi din timpurile moderne" şi a acuzat Hezbollah din Liban că "se joacă cu focul" în nordul Israelului, scrie Ziare.com.

UPDATE Yocheved Lifshitz, una dintre ostaticele eliberate de Hamas, în vârstă de 85 de ani, a dat câteva declarații: „M-au luat pe o motocicletă, un terorist ma ținea de partea din față și unul de partea din spate, ca să nu cad. Am trecut gardul spre Fâșie și la început m-au ținut în orașul Abas al-Kabira, în apropiere de kibuțul Be’eri. După nu știu unde am fost ținută”. Soțul ei, Oded, în vârstă de 83 de ani, a fost de asemenea luat ostatic, dar nu sunt informații despre el. Ambii soți erau activiști pentru pace și fuseseră implicați de-a lungul anilor în numeroase acțiuni umanitare în Gaza, scrie Spotmedia.

UPDATE Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza. Netanyahu a stârnit furia șefilor militari ai Israelului prin amânarea invaziei Gaza pentru a elimina Hamas, aliații occidentali din UE făcând eforturi pentru încetarea focului, notează Ziare.com.

 UPDATE Mark Regev, un consilier de rang înalt al premierului Benjamin Netanyahu, a spus că Israelul nu ar permite intrarea de combustibil în Gaza chiar dacă toţi ostaticii ar fi eliberaţi: „În acest moment nu avem niciun interes ca mai mult combustibil să ajungă la maşina militară a Hamas şi nu am autorizat combustibil, am autorizat medicamente, am autorizat apă. Am autorizat produse alimentare, nu am autorizat nimic altceva. Decizia guvernului este ca combustibilul să nu intre pentru că va fi furat de Hamas şi va fi folosit de ei pentru a alimenta rachetele care sunt lansate în Israel pentru a ne ucide poporul”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a aterizat la Tel Aviv și fost întâmpinat pe aeroport de cetățeni israeliano-francezi care și-au pierdut persoane dragi în atacul Hamas din 7 octombrie, precum și de familiile celor ținuți ostatici.

UPDATE Unele din acţiunile Israelului în războiul său împotriva Hamas ar putea "îndârji atitudinile palestinienilor pentru mai multe generaţii", slăbind în acelaşi timp sprijinul internaţional pentru Israel, a apreciat fostul preşedinte american Barack Obama, potrivit Adevărul.

UPDATE Unii palestinieni care şi-au părăsit casele din nordul Fâşiei Gaza încep să se întoarcă din cauza situaţiei dezastruoase din sud, afirmă un înalt oficial ONU. Săptămâna trecută, Israelul le-a spus celor 1,1 milioane de locuitori din oraşul Gaza şi din alte zone din nord să plece pentru propria siguranţă. Dar oficialul ONU a declarat că aceştia se străduiesc să găsească adăpost, hrană şi apă potabilă în sud. Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, a declarat, de asemenea, că sute de persoane au fost ucise în această zonă în urma loviturilor aeriene israeliene din ultima zi, scrie Spotmedia.

UPDATE Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a rostit un discurs ferm în care a asociat numele dictatorului rus Vladimir Putin cu cel al Hamas, grupare clasificată drept teroristă de Statele Unite ale Americii. În cuvântarea ținută în seara zilei de luni, 23 octombrie, în Parlamentul Marii Britanii, prim-ministrul a comparat invadarea Ucrainei de către Rusia cu războiul declanșat recent în Fâșia Gaza de acțiunile teroriste ale grupării Hamas. „Acesta este un moment în care este nevoie de multă grijă și prudență, dar și de claritate morală”, a spus Sunak. „Speranța în umanitate trebuie să învingă” împotriva terorismului, a continuat premierul britanic.Atacul din 7 octombrie a fost determinat de teama liderilor Hamas că se creează un nou „echilibru” în Orientul Mijlociu, a mai spus Sunak, probabil cu referire la tentativele mai multor țări arabe de a normaliza relațiile cu Israelul. Comparând războiul din Gaza cu războiul din Ucraina, Sunak spune Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”, notează Ziare.com.

UPDATE Mai multe spitale din Gaza se confruntă cu „consecințe catastrofale” în următoarele 48 de ore dacă nu se livrează provizii de combustibil de urgență, a raportat corespondentul Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum, citând Ministerul Palestinian al Sănătății. Spitalul indonezian, una dintre puținele unități medicale rămase încă în funcțiune în nordul Gazei, a suferit o întrerupere majoră de curent, chiar dacă medicii continuă să trateze victimele atacurilor israeliene în curs. Un clip video postat de Al Jazeera Arabic pe rețelele de socializare a arătat spitalul în întuneric total, în timp ce oamenii se plimbă folosind lumina de pe telefoanele mobile. Zile întregi, Ministerul Sănătății din Gaza a avertizat că sistemul de sănătate al teritoriului palestinian s-ar putea confrunta cu un posibil colaps în câteva zile din cauza lipsei de combustibil pentru a conduce spitalele, precum și a lipsei de provizii medicale.

UPDATE Numărul morților ca urmare a loviturilor nocturne ale forțelor aeriene israeliene asupra mai multor orașe din Fâșia Gaza a crescut la 110, transmite canalul de televiziune Al Jazeera, citând date de la spitalele din enclavă. După cum notează canalul, loviturile israeliene asupra Beit Lahiya, Nuseirat, Rafah și Khan Yunis au ucis peste noapte 110 persoane, inclusiv femei și copii. Anterior, agenția Tasmin a relatat că 53 de persoane au devenit victime ale atacurilor asupra zonelor rezidențiale din mai multe orașe palestiniene. 

UPDATE Premierul olandez, Mark Rutte, care s-a întâlnit luni cu Netanyahu la Tel Aviv și cu Abbas la Ramallah, i-a cerut premierului israelian să dea dovadă de reţinere în ceea ce priveşte utilizarea forţei în Gaza: „Olanda va continua să ceară pauze umanitare şi coridoare umanitare pentru a permite aducerea de provizii esenţiale, precum alimente, apă şi combustibil, astfel încât civilii să aibă acces la asistenţa de care au nevoie cu disperare. Pacea şi securitatea pentru israelieni şi palestinieni este posibilă doar dacă există perspective pentru un stat palestinian”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Israelul anunță următoarea fază a operațiunii Gaza pe mare, pe uscat și în aer. Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a lăudat acțiunile personalului militar de a respinge infiltrarea susținătorilor Hamas în regiunile de sud ale Israelului pe 7 octombrie. Următoarea fază a operațiunii militare a Israelului împotriva organizației radicale palestiniene Hamas din Fâșia Gaza va include acțiuni combinate pe mare, uscat și aer, a declarat ministrul israelian al apărării statului, Yoav Galant, în timpul unei vizite la baza marinei israeliene din orașul-port Ashdod. 

UPDATE Șeful diplomației chineze a promis că țara sa va „face tot posibilul” pentru a sprijini eforturile „care să conducă la pace”. Afirmația a fost făcută în cadrul primei discuții telefonice dintre Wang Yi și omologul său israelian, Eli Cohen. În dialogul cu ministrul israelian de externe, el a subliniat și faptul că „toate țările au dreptul de a se apăra”, insistând asupra respectării dreptului internațional umanitar și a necesității protejării siguranței civile, potrivit AFP. Wang Yi a promis sprijinul Chinei pentru orice inițiative care să ducă la instaurarea păcii în regiune. China, în calitate de actor global, dorește să contribuie la aplanarea conflictului dintre Israel și Hamas, izbucnit la data de 7 octombrie, precum și la evitarea unei posibile catastrofe umanitare mai grave. China nu a condamnat, în mod explicit, acțiunile Hamas, iar relațiile sale strânse cu Iranul, susținător al mișcării palestiniene, ar putea juca un rol cheie în atenuarea conflictului. Statele Unite și-au exprimat speranța că influența Chinei asupra Iranului va contribui la găsirea unei soluții pașnice. Wang Yi a vorbit și despra soluția cu două, state ca modalitate unică de a pune capăt conflictului. „China speră sincer că problema palestiniană va fi rezolvată în mod global şi corect pe baza +soluţiei cu două state+ şi că preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor vor fi rezolvate într-o manieră autentică şi aprofundată”, a mai declarat ministrul de externe chinez.

UPDATE Conflictele din regiune au provocat deja pierderi semnificative. Pe teritoriul israelian, peste 1.400 de persoane au fost ucise, în mare parte civili, iar aproximativ 222 de ostatici, inclusiv cetățeni israelieni și străini, au fost răpiți de Hamas. În același timp, Israelul a raportat că aproximativ 1.500 de luptători din rândurile Hamas au fost uciși în timpul contraofensivei.

UPDATE Președintele Joe Biden „a subliniat necesitatea de a menține fluxul de asistență umanitară în Gaza” într-o convorbire telefonică cu premierul israelian, a declarat Casa Albă. Liderul SUA a salutat eliberarea celor doi ostatici din Gaza și și-a reafirmat angajamentul de a asigura eliberarea ostaticilor rămași.

UPDATE Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut prima discuţie cu omologul israelian, Beijingul păstrând aceelași discurs ca și în cazul războiului din Ucraina: „Toate ţările au dreptul de a se apăra, dar trebuie să respecte dreptul internaţional umanitar şi să protejeze siguranţa civililor. China va face tot posibilul pentru a sprijini eforturile care să conducă la pace”, scrie Spotmedia.

UPDATE Autoritățile israeliene confirmă eliberarea a doi ostatici în Fâșia Gaza. Este vorba de două femei de 79 și 85 de ani. Ambele femei au fost răpite pe 7 octombrie din casele lor din Kibbutz Nir Oz, potrivit unui comunicat publicat de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut întâlniri separate cu liderii comunității evreiești și arabe americane pentru a discuta despre războiul din Gaza. „Blinken a condamnat atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de securitatea Israelului”, spune Departamentul de Stat. Blinken „a subliniat că nicio viață nu valorează mai mult decât o alta – fie creștină, evreică sau musulmană – și a subliniat eforturile continue ale SUA de a facilita fluxul constant de asistență umanitară către civilii din Gaza.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au ucis cinci comandanți ai forțelor aeriene ale Hamas începând cu 7 octombrie, potrivit unui comunicat emis luni de IDF și citat de CNN. „Armata aeriană a Hamas operează o varietate de arme împotriva statului Israel. Forțele aeriene ale Hamas au avut o contribuție semnificativă în atacul împotriva Israelului la începutul războiului, iar în ultimele zile IDF a eliminat mai mulți comandanți”, se arată în comunicatul IDF, cu referire la Forțele Aeriene Israeliene. Printre ofițerii despre care IDF a afirmat că au fost uciși se numără trei în orașul Gaza, unul în nordul Gaza și un ofițer din Batalionul Zabra Tel Elhua al Hamas.

UPDATE Emirul conducător al Qatarului, ţară implicată în medierea eliberării ostaticilor luaţi de Hamas, a declarat marţi că Israelul nu ar trebui să primească undă verde pentru ucidere necondiţionată. În discursul său anual de deschidere a Consiliului consultativ Shura al statului arab din Golf, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a declarat că luptele dintre Israel şi Hamas reprezintă o escaladare periculoasă care ameninţă regiunea şi lumea, potrivit Spotmedia.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 17: Atac masiv în Gaza și flux continuu de ajutor umanitar! Israelul a atacat ținte aflate în Liban
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 16: Prima ciocnire, atacuri intense în Gaza și aeroporturi lovite în Siria. "6 pași spre război mondial"

Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.

Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Noii membri în familia de la zoo: Cum sunt botezați cei trei urși, aduși din Ucraina
/VIDEO/ Noii membri în familia de la zoo: Cum sunt botezați cei trei urși, aduși din Ucraina
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei

Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit

missing
19 iulie 2024, ora 17:39

Liderul vietnamez Nguyen Phu Trong a murit vineri la vârsta de 80 de ani „după o perioadă de boală”, a anunțat presa de stat, citată de AFP.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce Partidul Comunist la putere, pe care Trong îl conducea, a declarat că liderul va preda puterea pentru a se concentra asupra tratamentului medical.

În 2018, secretarul general al Partidului Comunist aflat la guvernare în Vietnam, Nguyen Phu Trong, a preluat şi rolul de preşedinte al statului, după moartea lui Tran Dai Quang.

Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram