Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 880: Atac în Rusia, bombardiere în România și sancțiuni prelungite! Zelenski explică problema de pe front

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 60: Israelul anunță pauză tactică în sudul Gazei. Franța îngheață activele liderului Hamas

05 decembrie 2023, ora 18:34

Războiul continuă, iar armata israeliană avansează cu forțele terestre în sudul Gazei. Compania palestiniană de telecomunicaţii Paltel a anunţat luni seara că „toate serviciile de telecomunicaţii din Fâşia Gaza” sunt blocate din cauza „unei avarii survenite la principalele reţele de fibră de partea israeliană”, relatează AFP. În alt context, reprezentantele israeliană şi palestiniană la ONU s-au acuzat reciproc, luni, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, de „genocid” în războiul dintre Israel și Hamas, relatează News.ro. 

UPDATE Ostaticii au primit tranchilizante precum Clonex și alte „vitamine” de la Hamas pentru a „părea fericiți” în timpul escortării lor din captivitate pe teritoriul israelian, potrivit Dr. Hagar Mizrahi, șeful diviziei medicale a Ministerului Sănătății din Israel, relatează Jerusalem Post. Ministerul Sănătății a analizat cazurile celor care s-au întors, ceea ce l-a determinat pe președintele Comisiei de Sănătate din Knesset, Yoni Meshariki, să ceară publicarea unui raport detaliat care să prezinte constatările medicale ale ostaticilor întorși în țară organizațiilor de sănătate din întreaga lume. Mizrahi a declarat în fața comisiei că spitalele implicate în primirea ostaticilor eliberați au documentat o serie de crime de război comise de Hamas în ceea ce privește starea de sănătate a celor răpiți. „Unele dintre aceste crime sunt înfometarea, lipsa de tratament medical și încătușarea prelungită”, a adăugat un purtător de cuvânt suplimentar în timpul reuniunii.

UPDATE Haaretz relatează că o rachetă a lovit o clădire din orașul israelian Ashkelon, care se află pe coasta de nord a Fâșiei Gaza, potrivit Times of Israel. Serviciul de ambulanță Magen David Adom spune că două femei în vârstă de 60 de ani au suferit răni ușoare provocate de schije după ce o rachetă lansată de teroriști din Gaza a lovit direct o clădire din Ashkelon. Serviciul spune că alte trei persoane, inclusiv doi copii, au suferit atacuri acute de anxietate, dar sunt nevătămate fizic.

UPDATE Greta Thunberg a acuzat Israelul că a comis crime de război și genocid în Fâșia Gaza, cerând încetarea „violenței inescuzabile” la câteva zile după ce forțele israeliene au reluat atacurile împotriva grupării militante palestiniene Hamas. „Uciderile oribile ale civililor israelieni de către Hamas nu pot legitima în niciun fel crimele de război în curs ale Israelului”, a spus activistul suedez într-un articol de opinie publicat marți în mai multe magazine. „Genocidul nu este autoapărare și nici nu este în niciun fel un răspuns proporțional.”. Thunberg, pe care Israelul a criticat-o pentru că și-a arătat public sprijinul pentru cauza palestiniană, a respins acuzațiile că mișcarea ei activistă, Fridays for Future, ar fi „radicalizată” sau „devenită politică”.

UPDATE Israelul se aşteaptă la lupte dificile în noua etapă a războiului său din Gaza, dar este deschis la „feedbackul constructiv” în ceea ce priveşte reducerea daunelor provocate civililor, atât timp cât sfaturile sunt în concordanţă cu obiectivul său de a distruge Hamas, a declarat marţi un purtător de cuvânt al guvernului, citat de Reuters. „Mergem înainte cu a doua etapă acum. O a doua etapă care va fi dificilă din punct de vedere militar”, a declarat Eylon Levy. Forţele israeliene au început să opereze în zona sudică a Fâşiei Gaza, condusă de Hamas, unde în ultimul timp, la recomandarea Israelului, au venit aproximativ 1 milion de oameni care s-au refugiat din zonele nordice intens bombardate. 

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului susțin că trupele au avansat în zona Jebaliya din nordul Fâșiei Gaza, într-un mesaj pe canalul său de Telegram. Brigada 551 și forțele speciale ale Marinei Shayetet13 au efectuat un raid asupra sediului general al securității Hamas din zonă.

UPDATE Franța a anunțat că îngheață pe o perioadă de șase luni activele liderului mișcării Hamas, considerat „creierul” atacului din 7 octombrie, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că vor lua o „pauză tactică locală” în zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza până la ora 14:00, relatează Sky News. „Locuitorii din Gaza au fost instruiți să evite utilizarea drumului Salah al-Din și au fost redirecționați către alte rute. O pauză tactică locală va intra în vigoare astăzi în zona Rafah până la ora 14:00, pentru a permite intrarea de noi ajutoare umanitare”, a anunțat IDF într-un mesaj pe rețeaua X, fostul Twiter.

UPDATE Emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a calificat campania militară a Israelului în Gaza drept un „genocid” și a declarat că este o rușine faptul că comunitatea internațională nu a oprit „această crimă odioasă”. Al Jazeera transmite că, în comentariile făcute la deschiderea summitului Consiliului de cooperare al Golfului de la Doha, al-Thani a spus: „Forțele de ocupație ale Israelului au încălcat toate valorile politice, etice și umanitare. Este o rușine pentru comunitatea internațională să permită ca această crimă odioasă să continue.”

UPDATE Hamas a planificat atacul din 7 octombrie timp de ani de zile, întocmind hărţi detaliate cu ajutorul spionilor din interiorul Israelului, este concluzia la care a ajuns armata ţării, după ce a examinat cantităţi uriaşe de telefoane, carnete de notiţe şi documente confiscate de la luptători căzuţi pe câmpul de luptă şi în Gaza, relatează The Guardian. Potrivit sursei, Hamas a avut un informator în Israel care i-a furnizat planurile unei baze militare din apropierea Fâşiei Gaza. Astfel de detalii nu ar fi putut fi furnizate fără „cunoştinţe din interior”, potrivit armatei israeliene, care a recuperat numeroase documente din ascunzătorile Hamas şi de la teroriştii neutralizaţi în timpul raidului.

UPDATE Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu un risc terorist sporit ca urmare a războiului din Gaza, a afirmat marţi comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, relatează dpa, potrivit. „Cu războiul dintre Israel şi Hamas şi polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, cu sezonul de vacanţe care vine, există un uriaş risc de atacuri teroriste în Uniunea Europeană”, a spus Johansson, la sosirea la reuniunea miniştrilor de interne din UE de la Bruxelles. Ea a făcut referire la atacul cu cuţitul produs sâmbătă la Paris, în care un turist german a fost ucis şi alte două persoane au fost rănite, precum şi la alte incidente anterioare.

UPDATE Zeci de mii de palestinieni strămutați au sosit în Rafah, la granița cu Egiptul, în ultimele două zile, a transmis Organizația Națiunilor Unite, scrie CNN. Declarația vine după ce armata israeliană a spus duminică că își extinde operațiunile terestre în toată Gaza. „Având în vedere că adăposturile din orașul Rafah și-au depășit cu mult capacitatea, majoritatea nou veniților, strămutați, stau pe străzi și în zonele goale din oraș, unde au ridicat corturi și adăposturi improvizate”, a comunicat Agenția ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Agenția a avertizat cu privire la răspândirea bolilor din cauza supraaglomerării și a condițiilor sanitare precare din adăposturi și spune că s-au înmulțit bolile și afecțiunile transmisibile, cum ar fi diareea, infecțiile respiratorii acute, infecțiile cutanate. Din cauza lipsei condițiilor de igienă, s-au înmulțit păduchii.

UPDATE O rachetă lansată cel mai probabil de militanţii Hamas în timpul atacului lor din 7 octombrie asupra Israelului a lovit o bază militară israeliană unde, potrivit experţilor, s-ar afla multe dintre rachetele cu capacitate nucleară ale ţării, potrivit unei analize vizuale a urmărilor atacului realizată de The New York Times. Deşi rachetele în sine nu au fost lovite, impactul loviturii de la baza Sdot Micha din centrul Israelului a declanşat un incendiu care s-a apropiat de depozitele cu rachete şi alte arme sensibile. Israelul nu a recunoscut niciodată existenţa arsenalului său nuclear, deşi avertizori de integritate israelieni, oficialii americani şi analiştii de imagini din satelit sunt cu toţii de acord că ţara deţine cel puţin un număr mic de arme nucleare.

UPDATE Armata israeliană a negat marţi că a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să golească în termen de 24 de ore un depozit cu ajutoare medicale din sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a susţinut secretarul general al organizaţiei, transmite AFP. „Astăzi, OMS a primit o notificare de la Forţele de apărare ale Israelului pentru a ne scoate proviziile din depozitul nostru medical din sudul Fâşiei Gaza în 24 de ore deoarece operaţiunile la sol îl vor face inutilizabil”, a anunţat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua de socializare X ( fost Twitter). „Solicităm Israelului să retragă acest ordin şi să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii şi infrastructura civilă, inclusiv spitalele şi instalaţiile umanitare”, a adăugat el.

UPDATE Agenţia franceză de ştiri, Agence-France-Presse, citând o informare pentru presa străină a unor înalţi oficiali militari israelieni, a relatat luni că armata israeliană consideră că aproximativ doi civili au fost ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas. Întrebat de CNN despre acest raport, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat: "Pot confirma raportul. Şi pot spune că, dacă este adevărat, şi cred că cifrele noastre vor fi coroborate - dacă comparaţi acest raport cu orice alt conflict în teren urban între o armată şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane şi care este încorporată în populaţia civilă, veţi constata că acest raport este extraordinar, extrem de pozitiv şi poate unic în lume."

UPDATE Consiliul Național de Securitate al Israelului a ridicat nivelul de avertizare de călătorie pentru mai multe țări din Europa, printre care Franța, Marea Britanie și Germania, relatează publicația Haaretz. Creșterea nivelului de avertizare la doi din cinci indică o „amenințare potențială” la adresa călătorilor israelieni în aceste țări. „Nu le spunem israelienilor să nu meargă în Europa, ci să fie mai atenți decât de obicei”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului de Securitate. Turiștii au fost sfătuiți să „evite să expună semne israeliene și evreiești și să evite adunările”, dar nu li s-a interzis participarea la evenimentele de Hanukkah organizate în locuri sigure, a mai transmis instituția.

UPDATE Prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza a eşuat pentru că mişcarea islamistă palestiniană Hamas, suspectată de violuri şi de violenţe sexuale asupra ostaticelor în timpul atacului său din 7 octombrie, nu vrea ca femeile să depună mărturie, spune purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, conform AFP. Poliţia israeliană a anunțat că anchetează posibile violenţe sexuale comise pe 7 octombrie de combatanţi ai Hamas, printre care violuri în grup sau mutilări de cadavre. Până acum, anchetatorii israelieni au adunat „peste 1.500 de mărturii şocante şi tulburătoare”, a declarat o poliţistă săptămâna trecută, în Parlamentul israelian. Ea a vorbit despre fete care au fost găsite fără haine şi s-a referit la mărturii privind violul colectiv, mutilarea şi uciderea unei tinere. Hamas a respins aceste acuzaţii, calificându-le drept „minciuni”.

UPDATE Israelul a asamblat un sistem amplu de pompe ce ar putea fi folosit pentru a inunda tunelurile utilizate de gruparea militantă Hamas sub Fâşia Gaza, în încercarea de a-i alunga pe luptătorii palestinieni, a relatat luni Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali americani, potrivit Reuters. La jumătatea lunii noiembrie, armata israeliană a finalizat montarea a cel puţin cinci pompe la un kilometru şi jumătate nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati. Aceste mecanisme ar putea pompa mii de metri cubi de apă pe oră, inundând tunelurile în câteva săptămâni, potrivit raportului. Nu este clar dacă Israelul va lua în considerare utilizarea pompelor înainte ca toţi ostaticii să fie eliberaţi, potrivit articolului din WSJ. Hamas a declarat anterior că a ascuns captivi în "locuri sigure şi în tuneluri".

UPDATE Armata israeliană a anunțat că a pierdut încă trei militari în luptele cu Hamas din Fâșia Gaza, relatează The Times of Israel. Cei trei militari uciși sunt sergentul Yakir Yedidya Schenkolewski, de 21 de ani, căpitanul Eitan Fisch, de 23 de ani, și sergentul-major Tuval Yaakov Tsanani, de 20 de ani. În total, 78 de militari israelieni au murit de la începutul ofensivei terestre din Fâșia Gaza. Armata a mai precizat că alți patru soldați au fost grav răniți în timpul luptelor din nordul Gaza.

UPDATE Agenţia franceză de ştiri, Agence-France-Presse, citând o informare pentru presa străină a unor înalţi oficiali militari israelieni, a relatat luni că armata israeliană consideră că aproximativ doi civili au fost ucişi în Gaza pentru fiecare militant Hamas. Întrebat de CNN despre acest raport, purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat: "Pot confirma raportul. Şi pot spune că, dacă este adevărat, şi cred că cifrele noastre vor fi coroborate - dacă comparaţi acest raport cu orice alt conflict în teren urban între o armată şi o organizaţie teroristă care foloseşte civili ca scuturi umane şi care este încorporată în populaţia civilă, veţi constata că acest raport este extraordinar, extrem de pozitiv şi poate unic în lume."

UPDATE Anchetatorii israelieni care investighează consecințele atacurilor brutale efectuate de Hamas în data de 7 octombrie au găsit dovezi de violențe sexuale și mutilări din partea atacatorilor. Victimele actelor de violență sexuale și a mutilărilor au fost atât femei, cât și bărbați, relatează Daily Mail, citând-o pe Yael Sherer, o purtătoare de cuvânt a grupului de sprijin pentru Supraviețuitorii violențelor sexuale din Israel. Potrivit lui Sherer, există atât dovezi fizice, cât și relatări ale martorilor despre aceste acte odioase comise de teroriștii Hamas și Jihadului Islamic. „Teroriștii s-au asigurat că îi dezonorează pe acești oameni”, a declarat activita israeliană într-un interviu acordat pentru BBC.

UPDATE Autoritățile israeliene investighează acuzațiile unor cercetători americani potrivit cărora unii investitori ar fi știut de planul Hamas de a ataca Israelul pe 7 octombrie și ar fi folosit aceste informații pentru a profita de pe urma valorilor mobiliare israeliene, conform Reuters. În urma cercetărilor efectuate de profesorii de drept Robert Jackson Jr. de la Universitatea din New York și Joshua Mitts de la Universitatea Columbia, au constatat vânzări semnificative de acțiuni în lipsă înainte de atacurile care au declanșat un război care ține de aproape două luni. „Cu câteva zile înainte de atac, traderii păreau să anticipeze evenimentele care urmau să aibă loc”, au scris aceștia, făcând referire la interesul de a vinde în lipsă acțiuni de la MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF), care „a crescut brusc și semnificativ” pe 2 octombrie, potrivit datelor Autorității de reglementare a industriei financiare (FINRA).

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 59: Șefa Crucii Roșii a sosit în Fâșia Gaza: Suferința oamenilor este intolerabilă
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 58: Un comandant al Hamas, ucis. Organizația teroristă se opune schimbului de prizonieri
Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
Accident teribil la Orhei. Un bărbat a murit sub ochii copilului său, după ce a fost lovit de o mașină
Accident teribil la Orhei. Un bărbat a murit sub ochii copilului său, după ce a fost lovit de o mașină

O jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă, condamnată la închisoare de un tribunal din Rusia. „O parodie de justiție”

missing
22 iulie 2024, ora 19:30

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare pentru „transmiterea de informații false despre armata rusă în Ucraina”. Rusia nu a anunțat anterior despre desfășurarea procesului în privința acesteia, scrie AFP.

„Acest proces secret și această condamnare sunt o parodie de justiție. Singura concluzie corectă ar fi eliberarea imediată a lui Alsu”, a reacționat Stephen Capus, președintele Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), compania media americană la care era angajată jurnalista, scrie hotnews

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al tribunalului care a dispus condamnarea, din orașul Kazan, sud-vestul Rusiei, a declarat că jurnalista Alsu Kurmasheva a fost condamnată vineri. În aceeași zi, o instanță separată din Ekaterinburg l-a condamnat pe un alt cetățean american, reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la 16 ani de închisoare pentru „spionaj”, în urma unui proces denunțat de către Statele Unite drept o „farsă”.

Alsu Kurmasheva (47 de ani) a fost plasată în detenție în octombrie anul trecut, sub acuzația că nu s-a declarat „ca agent străin”. Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga, fusese nevoită să meargă în Rusia pentru o „urgenţă familială”, în luna mai a anului trecut, dar a fost reținută câteva zile mai târziu, în oraşul rusesc Kazan, chiar înainte de zborul ei de întoarcere.

Paşapoartele sale, american şi rusesc, au fost confiscate, iar ea s-a trezit în imposibilitatea de a părăsi Rusia, înainte ca punerea sa sub acuzare să fie anunţată în cele din urmă în luna octombrie.

Alsu Kurmasheva era astfel al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reţinut la Moscova din 29 martie 2023.

Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.

CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram