Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 880: Atac în Rusia, bombardiere în România și sancțiuni prelungite! Zelenski explică problema de pe front

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și diplomat rus, interzis în Moldova. Jumătate din voturile lui Putin, „falsificate”

19 martie 2024, ora 18:03

Dezvoltarea dronelor militare este esențială pentru a oferi Kievului un avantaj în fața unor forțe rusești „superioare numeric”, a declarat comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi. Iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că Europa trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să treacă la un mod de „economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia.

UPDATE Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova. „Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus.

UPDATE Estonia a decis să expulzeze un diplomat rus, pentru o „ingerință în afacerile interne ale Estoniei”, a anunțat marți ministrul estonian de Externe. „Astăzi, Estonia a declarat persona non grata un membru al personalului ambasadei ruse cu statut diplomatic”, a informat Margus Tsahkna pe X.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include și 10.000 de obuze, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere. „Am alcătuit din nou un pachet de ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro”, a declarat Pistorius presei în marja discuțiilor cu Statele Unite și alți aliați la baza aeriană Ramstein. De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei potrivit căreia nu va avea soldați pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia. Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.

UPDATE Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat marți că va propune ca UE să utilizeze 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina prin intermediul fondului European Peace Facility, transmite Reuters.

UPDATE Lloyd Austin, secretarul american al apărării, va sosi marți în Europa pentru a încerca să-i convingă pe aliații europeni că Statele Unite încă susțin ferm Ucraina în condițiile în care noul ajutor militar pentru Kiev este blocat de luni de zile în Congres.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe amiralul Alexandr Moiseev în funcția de comandant interimar al forțelor navale ruse, potrivit informațiilor transmise marți de agențiile RIA și TASS, un anunț care confirmă oficial că Kremlinul l-a demis pe anteriorul ocupant al funcției.

UPDATE O analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, scrie publicația independentă rusească Novaia Gazeta. Efortul de falsificare a voturilor a fost atât de mare încât identificarea scorului exact la prezidențialele care i-au oferit lui Putin un nou mandat este aproape imposibilă, a observat Novaia Gazeta, care a subliniat că Rusia s-a confruntat cu o fraudă electorală record pentru istoria sa modernă. Jurnaliștii au explicat că în munca lor au folosit o metodă a matematicianului Serghei Șpilkin, care determină numărul de voturi ce nu se încadrează într-o distribuție matematică normală, și datele rezultate după procesarea a 97% din buletinele Comisiei Electorale Centrale din Rusia. Potrivit informațiilor oficiale, excluzând votul electronic, la alegeri au participat 74,5 milioane de alegători. 64,7 milioane dintre aceștia, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat pentru Putin.

Metoda lui Șpilkin dezvăluie câte voturi i-au fost „atribuite” câștigătorului prin adăugarea de buletine de vot și rescrierea protocoalelor finale. Pentru a face acest lucru, distribuția voturilor pentru toți candidații din cursă a fost comparată cu prezența la vot la fiecare secție de votare în parte, pentru identificarea anomaliilor. Dacă alegerile ar fi fost corecte, scrie Novaia Gazeta, distribuția voturilor pentru candidatul câștigător și pentru toți ceilalți candidați ar trebui să fie identică, adică să difere doar în valoare absolută, datorită numărului diferit de voturi, și nu în formă. Adăugarea de voturi pentru unul dintre candidați ar afecta însă distribuția uniformă și ar crește atât prezența la vot, cât și rezultatul - lucru care s-a întâmplat la scrutinul din Rusia, scrie Novaia Gazeta. În cele din urmă, președintele a câștigat oficial alegerile cu un scor de 87, 28%.

UPDATE Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou astăzi, 19 martie, la Ministerul Afacerilor Externe. Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Vasnețov este convocat la MAE. Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.

UPDATE Rusia a organizat un festin cu cântece și dansuri cu ocazia livrării noilor tancuri T-90M pe linia frontului. Mulțimea a fost distrată de Denis Maidanov și trupa de rock „Zemlyane”, iar tancurile au fost binecuvântate de preoții moscoviți. Conform unui material Forbes, a fost mare sărbătoare pentru o livrare modestă de echipamente noi. Concertul sugerează o încercare de a ascunde adevărata stare a industriei rusești de tancuri.

UPDATE Cehia încearcă să livreze muniție Ucrainei „cât mai repede posibil”, a declarat luni președintele ceh Petr Pavel la 18 martie. „Este nevoie de timp pentru producerea numărului necesar de proiectile", a declarat Pavel pentru RFE/RL. „Acest lucru necesită o creștere a capacității noastre de producție. Dar Ucraina are nevoie de obuze acum. Nu putem aștepta după companiile europene, așa că încercăm să găsim muniție oriunde putem. Să o livrăm Ucrainei cât mai repede posibil. Dar, în același timp, ne creștem propriile capacități”, a spus el.

UPDATE Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să sancţioneze „în jur de 30 de persoane şi entităţi” care poartă responsabilitatea pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters. Decizia miniştrilor UE a fost luată la o zi după ce liderul rus Vladimir Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile care i-au adus al cincilea mandat de preşedinte şi pe care guvernele occidentale le-au condamnat ca fiind incorecte şi nedemocratice, în timp ce China, India şi Coreea de Nord au transmis felicitări.

UPDATE Washingtonul se așteaptă la adoptarea unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina. Senatorul republican Lindsey Graham a declarat acest lucru în timpul unei vizite la Kiev. În timpul ședinței de informare, el a spus că problema este dificilă, deoarece mulți apărători ucraineni sunt în război încă din prima zi a invaziei la scară largă. El a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mulți oameni în rânduri, așa că Statele Unite așteaptă o mișcare cu privire la legea mobilizării.

UPDATE În România au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital. Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave. 

UPDATE Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris la începutul lunii mai. Aceasta va fi prima sa călătorie în Europa de la pandemie. Politico scrie că călătoria liderului chinez coincide cu aniversarea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Paris și Beijing, întrucât China încearcă să restabilească relațiile cu Europa deteriorate de „parteneriatul fără granițe” al lui Xi cu Vladimir Putin, în ciuda războiului împotriva Ucrainei. Dar starea de spirit din Franța este probabil diferită în comparație cu sărbătorile care marchează cea de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a spus o persoană familiarizată cu pregătirile pentru călătorie.

UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, luni, că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters. Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial, Kremlinul spunând că o astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene. „Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat Podoliak. „Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări”, a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
Mesaj de adio de la colegii în halate albe: Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de la Orhei
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
Atenție! Începe operațiunea „Girofar”: Ce riscă șoferii care nu se vor conforma cerințelor Poliției
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
Accident teribil la Orhei. Un bărbat a murit sub ochii copilului său, după ce a fost lovit de o mașină
Accident teribil la Orhei. Un bărbat a murit sub ochii copilului său, după ce a fost lovit de o mașină

O jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă, condamnată la închisoare de un tribunal din Rusia. „O parodie de justiție”

missing
22 iulie 2024, ora 19:30

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare pentru „transmiterea de informații false despre armata rusă în Ucraina”. Rusia nu a anunțat anterior despre desfășurarea procesului în privința acesteia, scrie AFP.

„Acest proces secret și această condamnare sunt o parodie de justiție. Singura concluzie corectă ar fi eliberarea imediată a lui Alsu”, a reacționat Stephen Capus, președintele Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă), compania media americană la care era angajată jurnalista, scrie hotnews

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al tribunalului care a dispus condamnarea, din orașul Kazan, sud-vestul Rusiei, a declarat că jurnalista Alsu Kurmasheva a fost condamnată vineri. În aceeași zi, o instanță separată din Ekaterinburg l-a condamnat pe un alt cetățean american, reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, la 16 ani de închisoare pentru „spionaj”, în urma unui proces denunțat de către Statele Unite drept o „farsă”.

Alsu Kurmasheva (47 de ani) a fost plasată în detenție în octombrie anul trecut, sub acuzația că nu s-a declarat „ca agent străin”. Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga, fusese nevoită să meargă în Rusia pentru o „urgenţă familială”, în luna mai a anului trecut, dar a fost reținută câteva zile mai târziu, în oraşul rusesc Kazan, chiar înainte de zborul ei de întoarcere.

Paşapoartele sale, american şi rusesc, au fost confiscate, iar ea s-a trezit în imposibilitatea de a părăsi Rusia, înainte ca punerea sa sub acuzare să fie anunţată în cele din urmă în luna octombrie.

Alsu Kurmasheva era astfel al doilea jurnalist american arestat în Rusia în 2023, după jurnalistul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, reţinut la Moscova din 29 martie 2023.

Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.

CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
CC a declarat inadmisibilă sesizarea Șansă privind limitarea activității partidului. Un magistrat a avut o opinie separată
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/VIDEO/ „Așa o foamete de parcă toți cântau: Mi-a mânca!” Mărturiile dureroase ale două surori trecute prin foametea din ’46
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram