Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu

externe

Război în Ucraina, ziua 594: Oraș asediat și asigurare din SUA! Zelenski, în România: „Bună ziua”! Principalele declarații

10 octombrie 2023, ora 20:50

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează, astăzi, prima sa vizită oficială în România de la începutul războiului. Liderul de la Kiev a fost primit cu onoruri militare de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, unde a salutat garda de onoare în limba română: „Bună ziua”! După discuțiile tet-a-tet, cei doi șefi de stat au susținut declarații comune de presă. Deși nu a oferit prea multe detalii, Zelenski a lăsat să se înțeleagă că accentul a fost pus pe faptul că România va ajuta Ucraina să-și protejeze spațiul aerian. Totodată, Iohannis și Zelenski le cer Guvernelor din ambele țări să rezolve problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale de la București, vizita lui Zelenski are loc la invitaţia părții române și vine să reconfirme sprijinul necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul invaziei ruse în țara vecină. 

În timp ce Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti, oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul, declară şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, relatează AFP.  Între timp, forțele ucrainene înregistrează unele progrese atât în estul, cât și în sudul ţării, au declarat oficiali militari. Volodimir Zelenski a afirmat că războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale şi că Rusia „este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferință să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicțiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa”, scrie news.ro. Totodată, dacă veniturile din export ale Rusiei scad la 350 de miliarde de dolari, este puțin probabil ca Putin să continue războiul în Ucraina, scrie politologul Kirill Rogov în Financial Times. Între timp, Finlanda dă vina pe Rusia pentru că un gazoduct care trece pe sub Marea Baltică ar fi fost distrus.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat astăzi că Republica Moldova va servi pe post de coridor de tranzit pentru cerealele ucrainene. Asta după ce țări precum Ungaria și Polonia au decis să impună restricții de tranzit. "Lucrăm cu mai mulți parteneri pentru a întări sistemele antiaeriene din regiunea Odesa. Am convenit unii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi. Altă direcție majoră e cooperarea în triunghiul România - Ucraina - Republica Moldova. În curând va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Republica Moldova", a declarat Zelenski la declarațiile susținute alături de  președintele Klaus Iohannis, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Cei doi președinți au subliniat, în declarația semnată, marți, la Palatul Cotroceni, că însărcinează guvernele celor două țări să rezolve fără întârziere problema distincției artificiale dintre limba română și „limba moldovenească”, notează Digi24.

UPDATE Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marți, că suplimentarea ajutorului militar american pentru Israel după atacul lansat de Hamas nu va afecta sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Operatorii de gaze finlandezi și estoni au observat încă de duminică o scădere a presiunii în conducta de gaze Balticconnector, și au oprit fluxul din rațiuni de siguranță. Marți, guvernul finlandez a declarat că atât gazoductul cât și un cablu de comunicații dintre cele două țări memebre NATO au fost avariate, iar, mai târziu, președintele Sauli Niinistö a lăsat de înțeles că este vorba de un sabotaj. În schimb, mai multe publicații finlandeze citează surse din serviciile de informații care spun că Rusia ar fi putut ataca elementele de infrastructură subacvatică, notează Biziday.

UPDATE UEFA a renunţat la reintegrarea selecţionatelor Under 17 ale Rusiei în competiţiile europene, forul de la Nyon indicând marţi că nu a putut găsi o soluţie tehnică pentru a permite revenirea acestor echipe, informează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că are „vești bune” cu privire la livrări de piese de artilerie și de apărare antiaeriană, după discuțiile avute la Bucureşti cu președintele României, Klaus Iohannis, dar nu a oferit detalii. „Prioritatea mea de astăzi a fost apărarea antiaeriană. Și mă bucur că Ucraina a fost auzită de partea română”, a declarat Volodimir Zelenski, care încearcă să obţină mai multe arme pentru a apăra Ucraina împotriva invaziei ruse, în cursul unei conferințe de presă susţinute în capitala României. Zelenski a mai spus că ar trebui făcut tot posibilul pentru a împiedica Rusia să transforme o parte din Marea Neagră sau regiunea Dunării în ceea ce el a descris drept o „zonă maritimă moartă”. Rusia s-a retras dintr-un acord care a garantat transporturile sigure de cereale ucrainene pe Marea Neagră, iar forţele sale au atacat infrastructura portuară ucraineană de pe fluviul Dunărea, potrivit Rador.

UPDATE Rusia stă în spatele atacului Hamas din Israel, a spus, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni. El susține că Kremlinul este cel care oferă arme și sprijin pentru atacurile sângeroase. Președintele Klaus Iohannis a fost însă mai rezervat când a fost întrebat despre atac. Șeful statului a declarat că vom afla pe parcurs cine stă în spatele atacului din Israel, potrivit Digi24.

UPDATE Liderul de la Kiev a fost întrebat ce arme a cerut statului român, pentru a continua războiul contra Rusiei. Însă, la fel ca statul român, Zelenski a fost destul de ambiguu, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a refuzat să spună ce sprijin militar i-a cerut lui Klaus Iohannis, spunând doar că „accentul principal a fost pus pe sisteme antiaeriene”. „Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene. Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”, a spus Zelenski, notează Știripesurse.

UPDATE „Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre … trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi. Am dezvoltat o logistică bună, va începe să funcționeze în curând un coridor de cereale ucrainene prin Moldova. Cooperarea trilaterală cu Moldova și România dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea economică. Sunt convins că și Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE. Suntem pregătiți pentru începerea tratativelor de aderare la UE și România ne susține. Aderarea la UE va asigura stabilitate și securitate în zonă”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit AlephNews.

UPDATE Președinții României și ai Ucrainei au venit cu explicații privind faptul că Volodimir Zelenski nu a mai susținut un discurs în plenul Parlamentului, liderul de la Kiev fiind cel care a subliniat că nu a venit pregătit pentru un asemenea moment, ci pentru întâlniri bilaterale.

UPDATE Senatoarea Diana Şoşoacă a făcut spectacol marţi, pe holurile Parlamentului, unde a afișat harta României Mari, cerând ca Ucraina „să ne dea înapoi teritoriile furate”. Ea a spus că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu are ce căuta în România și a preluat - din nou - retorica Kremlinului, făcându-l „nazist” pe Zelenski, notează Digi24.

UPDATE Președintele Ucrainei a mulțumit României ,într-o declarație comună alături de Klaus Iohannis, pentru tot sprijinul acordat de la izbucnirea războiului, precizând că statul român a ales Ucraina în „cel mai dificil moment din istoria noastră”, potrivit Adevărul.

UPDATE Proiectul Kremlinului de a instala o bază navală în Abhazia, regiune separatistă pro-rusă din Georgia, intervine după pierderi militare grele suferite de Marina Rusă în Marea Neagră, dar scoate de asemenea în evidenţă reafirmarea ambiţiilor Rusiei în această regiune, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Cotroceni, într-o conferință de presă comună cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, că la discuții a fost abordată problema drepturilor românilor din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita Beijingul în perioada 16-18 octombrie și va purta discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția rusă de presă TASS, notează Rador.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi în declaraţia de presă comună cu preşedintele Volodimir Zelenski, că a semnat alături de omologul ucrainean o declaraţie comună prin care relaţia România şi Ucraina este ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a declarat că România sprijină total parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, notează Știripesurse. Iohannis a ținut să precizeze că România sprijină declarația de pace propusă de Ucraina și acordă susținere doar acestor prevederi: „Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru Ucraina și Republica Moldova pentru începerea procedurilor de aderare la UE, începând cu finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această cauză. Am avut și un schimb de opinii despre summit-ul NATO de la Vilnius. Având în vedere că România s-a alăturat declarației G7 de sprijin pentru Ucraina. Ne-am exprimat susținerea deplină pentru declarația de pace a președintelui Zelenski și vreau să reiterez: doar Ucraina va decide termenii păcii”.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținerea și sprijinul de care se bucură Ucraina, marți, la Palatul Cotroceni, în contextul vizitei pe care o efectuează la București, prima după începutul războiului lansat de Rusia, notează B1.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, miercuri, o vizită în Ungaria la invitaţia omologului ungar Katalin Novák, aceasta fiind prima vizită oficială la Budapesta a unui preşedinte român din ultimii 14 ani, anunță Agerpres.

UPDATE România va sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie, spune preşedintele Klaus Iohannis după discuţiile cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. Şeful statului român spune că „securitatea Ucrainei înseamnă şi securitatea României”, notează Mediafax. Mă bucur să îl primesc astăzi pe președintele Ucrainei. Această vizită are un caracter istoric și transmite un mesaj puternic. Ne dorim o relație bazată pe încredere, axată pe proiecte concrete. Am decis să începem concret procesul pentru a ridica relația la nivel de parteneriat strategic. Am semnat o declarație comună privind acest cadru de cooperare, a spus Iohannis, potrivit Cotidianul.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevede alocarea a cel puţin 21,6% din Produsul Intern Brut al ţării din 2024 pe cheltuieli de apărare. Decretul prezidenţial, care face ca decizia Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională să aibă putere de lege, stipulează că Ucraina va cheltui pentru apărare anul viitor nu mai puţin de 1,69 trilioane de hrivne, respectiv 46 de miliarde de dolari, relatează Agerpres.

UPDATE Autorităţile ucrainene investighează 260 de cazuri care implică presupuse „încălcări” ale legii la birourile de recrutare militară, a anunţat marţi Biroul de Investigaţii (SBI), potrivit Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge, marți de la ora 16.00, la Palatul Parlamentului. Șeful statului ucrainean are programată la ora 16:05 o întrevedere comună cu președintele Senatului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis, însă nu va susține un discurs.

UPDATE Şeful statului major şi comandantul pentru operaţiuni ai armatei poloneze au demisionat din funcţie, cu cinci zile înainte de alegerile legislative din această ţară ce se învecinează cu Ucraina, informează AFP, care îi citează pe purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali polonezi.

UPDATE Discursul preşedintelui Zelenski, în plenul reunit al Parlament, care trebuia să aibă loc de la ora 17:00, a fost anulat, au precizat surse parlamentare pentru News.ro. Decizia anulării discursului a venit la scurt timp după ce Birourile reunite stabiliseră programul pentru ziua de marţi, care cuprindea discursul începând cu ora 17.00, notează Spotmedia.

UPDATE Senatoarea Diana Șoșoacă a anunțat că va face „spectacol” marți, în Parlamentul României, cu ocazia discursului pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski urmează să-l susțină în fața plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților, scrie Digi24. Deputata Diana Șoșoacă a venit în Parlament, marți, cu harta României mari și a afirmat că „Zelenski nu are ce căuta să pângărească pământul României. Zelenski e un nazist, nu are ce căuta în România”. Diana Șoșoacă nu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor pe cine susține în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, notează G4media.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit marți, 10 octombrie, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Liderul de la Kiev a salutat Garda de Onoare în limba română: ”Bună ziua!” Cei doi lideri vor avea convorbiri tete-a-tete şi discuții oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

UPDATE ”Am ajuns în București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis şi pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate”, a scris el pe Twitter. ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum şi pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securităţii alimentare”, adaugă liderul de la Kiev. Volodimir Zelenski mai spune că va discuta cu președintele Klaus Iohannis despre securitatea alimentară, dezvoltarea aviației, consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei și relațiile cu partenerii. ”România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni”, subliniază Zelenski, scrie Spotmedia.

UPDATE Oraşul Avdiivka, situat în estul Ucrainei, este de marţi dimineaţa ţinta unor bombardamente „masive” ale forţelor ruseşti, care „încearcă să încercuiască” oraşul. Declarația a fost făcută de şeful Administraţiei Militare din Avdiivka Vitali Barabas, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima vizită la Bucureşti de la începutul războiului, relatează AFP. „Ruşii lovesc masiv cu artileria, de la ora (locală) 8.00 (şi ora României), fără întrerupere până acum (...). Inamicul încearcă să încercuiască oraşul”, declară marţi după prânz AFP Vitali Barabas. El evocă o situaţia care s-a ”agravat rapid”, scrie News.ro.

UPDATE Nu există informații publice despre numărul de infracțiuni comise de foștii condamnați, deveniți acum cetățeni cu drepturi depline. Dar presa a relatat despre mai multe arestări făcute în rândurile foștilor membri ai Wagner. Pe lângă crime, aceștia mai sunt acuzați violuri, furturi, șantaj sau tentative de omor. Situația putea fi mult mai gravă, dar mulți dintre pușcăriașii luați de Wagner în Ucraina au murit pe câmpul de luptă. Potrivit estimărilor serviciilor britanice de informații, numărul victimelor din această categorie este de 20.000. Marea majoritate și-au pierdut viața în zona Bahmut. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că foștii pușcăriași care au murit în Ucraina „s-au răscumpărat” în ochii societății. „Toată lumea poate face câteva greșeli – ei le-au făcut cândva. Dar și-au dat viața pentru Patrie”, a spus liderul de la Kremlin, notează Gândul.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ajuns la București, la ora 10:30. Acesta a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Luminița Odobescu, dar și de o armată de securitate, atât de la Serviciul de Pază și Protecție (SPP), dar și de la Brigada prezidențială „Hetman Bohdan Khmelnitski”, un serviciu de intelligence din armata Ucraineană,  însărcinați cu securitatea președintelui Zelenski, notează Gândul.

UPDATE De la începutul războiului provocat de Federația Rusă, peste 4.400 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, iar peste cinci milioane au tranzitat teritoriul țării vecine. Totodată, autoritățile de la București au acordat sprijin fermierilor ucraineni prin oferirea coridoarelor terestre pentru tranzitul produselor agricole. De asemenea, România, a permis exportul grâului ucrainesc prin apele sale teritoriale de la Dunăre și Marea Neagră, atunci când Rusia a ieșit din acordul privind exportul cerealelor. Potrivit unor surse din cadrul NATO, Bucureștiul a contribuit semnificativ la transmiterea ajutoarelor umanitare și militare către Ucraina.

UPDATE Trupele ucrainene avansează pe măsură ce vremea se înrăutățește Forţele ucrainene au raportat că contraofensiva a câștigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv în regiunea Zaporizhzhia) şi lângă Klişchiivka şi Andriivka, la sud-vest de Bahmut. 

UPDATE Vladimir Popov, fostul colonel KGB, care a dezertat din Serviciile Secrete ale Rusiei și s-a refugiat în Canada, ”este pregătit în fiecare zi să fie ucis”. El susține că în prezent ”există o șansă ca Vladimir Putin să fie înlăturat” de la putere, dar respinge posibilitatea ca poporul rus să se ridice împotriva președintelui datorită faptului că mașina de propaganda și instrumentele de represiune din țară sunt prea puternice, notează Ziare.com.

UPDATE Generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, a declarat că armata slăbită a lui Vladimir Putin nu pare că poate să facă față contraofensivei Ucrainei, desfășurată pe mai multe fronturi. În plus, el susține că regiunea Crimeea – denumită ”portavionul plutitor” al Moscovei de la Marea Neagră este pe cale să se scufunde, în urma atacurilor trupelor Kievului, notează Ziare.com.

UPDATE Imaginile recente din satelit arată o creștere "dramatică și fără precedent" a traficului feroviar la frontiera dintre Coreea de Nord și Rusia, semnalând un posibil transfer de arme de la Phenian la Moscova, informează AP.

UPDATE Premierul armean Nikol Paşinian nu va participa la summitul prevăzut vineri la Bişkek între şefii de stat din foste republici sovietice, între care preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat marţi preşedinţia Kârgâzstanului, ţară gazdă, relatează AFP.

UPDATE „Și criza ucraineană continuă și, din păcate, vedem o deteriorare bruscă a situației din Orientul Mijlociu. Cred că mulți vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu clar al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu, unde au încercat să monopolizeze reglementarea, dar, din păcate, nu au fost preocupați să găsească compromisuri acceptabile pentru ambele părți, ci, dimpotrivă, și-au promovat propriile idei despre cum ar trebui făcut acest lucru și au făcut presiuni asupra ambelor părți”, a spus Vladimir Putin, potrivit Libertatea.

UPDATE Parlamentul ucrainean a înregistrat luni un proiect de lege care ar permite interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), cea afiliată patriarhiei de la Moscova înainte de izbucnirea războiului, relatează Reuters.

UPDATE Oficialul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, a vorbit cu oficiali de la Moscova, sperând să asigure piețelor alimentare globale „acces nestingherit” la transporturile de cereale din Ucraina şi Rusia, scrie Mediafax.

UPDATE Casa Albă are în vedere să combine pachetul de finanțare al Ucrainei cu cel acordat Israelului. Casa Albă are în vedere o strategie de a combina finanțarea Ucrainei cu o viitoare cerere de ajutor urgent pentru Israel, au declarat pentru Washington Post surse anonime, potrivit Mediafax.

UPDATE Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a înregistrat o declarație publică de susținere a Palestinei. El a făcut apel la comunitatea mondială „să ia în unanimitate o decizie corectă” cu privire la situația din Palestina.

UPDATE Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) și-a exprimat îngrijorarea, luni, privind lipsa unui sistem de repatriere a copiilor ucraineni deportați în Rusia după invadarea Ucrainei. OHCHR a precizat totodată că unii din copiii reveniți din Rusia s-au plâns de modul în care au fost tratați acolo, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Autorităţile ucrainene afirmă că au identificat şi verificat aproape 20.000 de copii care au fost duși în Rusia de la declanșarea invaziei, la 24 februarie anul trecut. Până acum, au fost repatriați doar 400 din acești copii şi nu se știe exact câți au mai fost luați din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, notează Reuters.

UPDATE Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a aprobat deciziile Consiliului de Securitate Națională și Apărare privind asigurarea securității alimentare. Decretul corespunzător a fost publicat pe site-ul șefului statului. Documentul conține instrucțiuni către departamentele și organizațiile relevante pentru a dezvolta și completa planurile de acțiune existente în acest domeniu. Guvernul a fost instruit să intensifice cooperarea cu Programul Alimentar Mondial al ONU, în special „în ceea ce privește primirea de asistență pentru segmentele vulnerabile ale populației, în special pentru cele afectate de război și de distrugerea barajului acumulării hidroelectrice Kahovka”. În plus, departamentele relevante au fost însărcinate să asigure alimentarea cu apă a populației și a întreprinderilor agroindustriale, să dezvolte măsuri pentru creșterea eficienței sectorului agricol - de la subvenții pentru fermieri până la introducerea de noi metode și tehnologii, precum și informare și sprijin legal pentru fermieri. De asemenea, guvernul a fost însărcinat să elaboreze un set de măsuri antiepizootice, precum și să creeze noi mijloace de protecție a animalelor de fermă, notează Adevărul.

UPDATE Kremlinul a declarat marți că sugestia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia ar fi în interesul Rusiei să alimenteze un război în Orientul Mijlociu pentru a slăbi unitatea globală, nu are nicio bază reală, informează Reuters.

UPDATE Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că a avut o şedinţă cu şefii spionajului şi cu diplomaţii privind situaţia din Israel şi din regiune, precum şi din Orientul Mijlociu. ”Este de importanţă fundamentală pentru noi – nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă. Potrivit informaţiilor disponibile - unele foarte clare - Rusia este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. Îi vedem pe propagandiştii ruşi exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o ameninţare mai mare decât realizează lumea acum. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale. Ştim cum să contracarăm această ameninţare. Pregătim paşii potriviţi. Şi, cel mai important, apărăm nevoie de maximă unitate în lume”, a subliniat el. Preşedintele Ucrainei a adăugat că s-a adresat Adunării Parlamentare a NATO, în primul rând pe tema unităţii.

Război în Ucraina, ziua 593: Taxi-spion în Moldova și atac masiv! Putin crede că va câștiga, iar Zelenski compară Rusia cu Hamas
Război în Ucraina, ziua 592: „Cadou” lui Putin, planul cu războiul din Israel și cifră record! Lukașenko îl laudă pe Zelenski
Percheziții pe ambele maluri ale Prutului, după răpirea unui bărbat. Sunt vizate persoane din Republica Moldova
Percheziții pe ambele maluri ale Prutului, după răpirea unui bărbat. Sunt vizate persoane din Republica Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Munca s-a transformat în tragedie: Un bărbat de 61 de ani a murit după ce a căzut de pe macara
Munca s-a transformat în tragedie: Un bărbat de 61 de ani a murit după ce a căzut de pe macara

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 877: Atac masiv, planul B și scrisoarea lui Orban. Șeful NATO: Să ne pregătim de cel mai rău scenariu

19 iulie 2024, ora 23:27

Candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au programată, vineri, o discuție telefonică, potrivit unor surse familiarizate cu aceste planuri, citate de CNN și Reuters, văzută de presă ca un plan B al liderului de la Kiev. Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat joi pentru BBC că să lucrezi cu Donald Trump, dacă va fi reales președinte al SUA, va fi „o muncă grea”, însă ucrainenii „sunt foarte muncitori”. Mai mult, cu sprijinul partenerilor, Ucraina ar putea încerca să pună capăt etapei fierbinţi a războiului cu Rusia până la sfârşitul anului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin își pregătește țara în vederea unui război în Ucraina care ar mai putea dura încă zece ani, după cum afirmă o instituție cu sediul în Statele Unite. Între timp, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina. Cu cât alianța militară occidentală se angajează să lupte în război mai mult timp, cu atât mai repede se va termina conflictul, a spus Jens Stoltenberg la BBC.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat pentru BBC News că nu va părăsi postul de președinte al Ucrainei până la încheierea războiului purtat de Rusia împotriva țării sale. Aflat în funcția de președinte din primăvara anului 2019, Zelenski și-a anunțat practic intenția de a conduce Ucraina până la încheierea războiului declanșat oficial de președintele rus Vladimir Putin în data de 24 februarie 2022, scrie Libertatea.

UPDATE Fostul președinte Traian Băsescu a spus că oricât de multe i-ar datora lui Joe Biden, nu poate fi de acord că mai poate fi președinte al SUA, având în vedere starea de sănătate. „Liderul lumii libere nu poate fi unul care îl confundă pe Zelenski cu Putin, care nu știe cum îl cheamă pe ministrul Apărării, pe șeful Pentagonului, care alături de președintele Franței cu soțiile dădea să se așeze pe un scaun care nu exista. Deci nu poate fi acesta liderul lumii libere, pentru că vom avea semne de întrebare în ce condiții a luat decizii”, a declarat fostul președinte al României Traian Băsescu, potrivit B1.

UPDATE Comandantul unei unități ruse care luptă în Ucraina a fost „ciuruit” de către proprii săi oameni, potrivit unei convorbiri telefonice interceptate de serviciile de informații militare ucrainene (HUR).

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat vineri miniştrilor Guvernului britanic – o apariţie rară a unui lider străin la o reuniune a Cabinetului -, prin care premierul laburist Keir Starmer speră să sublinieze susţinerea Ucrainei de către regatul Unit, relatează Reuters conform News.ro.

UPDATE China a denunţat vineri recentele declaraţii ale NATO privind posibilitatea de a „prelua” proiecte de infrastructură (deţinute de chinezi) în Europa în cazul escaladării conflictului cu Rusia, calificând aceasta drept un nou semn al intenţiilor Alianţei Nord-Atlantice de a-şi „depăşi limitele”, relatează EFE, transmite Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru BBC că, dacă are parte de sprijinul partenerilor, Kievul poate încerca să încheie „etapa fierbinte” a războiului cu Rusia până la finalul lui 2024, relatează The Kyiv Independent.

UPDATE Ministerul rus al Comunicațiilor Digitale a transmis vineri că liniile aeriene și băncile din țară nu par să fi fost afectate de defecțiunea generalizată a sistemelor Microsoft care a perturbat zborurile și companiile din întreaga lume, lăudând măsurile luate de Moscova față de sancțiunile occidentale, pe care le-a prezentat drept un „scut” împotriva dezordinii digitale, scrie The Moscow Times.

UPDATE Jurnalistul american Evan Gerșkovici a fost condamnat de un tribunal rus la 16 ani de închisoare pentru spionaj, după un proces secret calificat drept o „farsă” de către angajatorul său, scrie Mediafax. Este prima condamnare a unui jurnalist american pentru spionaj în Rusia de la încheierea Războiului Rece.

UPDATE Kremlinul consideră că declarațiile candidatului la președinția SUA, Donald Trump, potrivit cărora Rusiei i-ar fi fost teamă de el, vizează publicul american intern, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, răspunzând la o întrebare pe această temă adresată de un corespondent al Agenţiei de presă TASS. Trump a susținut recent că, în timpul aflării sale în fruntea președinției SUA, unele țări, inclusiv Rusia și China, s-ar fi temut de el şi de aceea „domina pacea peste tot în lume”, scrie Rador.

UPDATE Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a avertizat că atât SUA, cât și bătrânul continent vor avea „o problemă foarte, foarte mare cu Rusia”, indiferent de cum se va încheia războiul din Ucraina, care durează de aproape 29 de luni, potrivit Voice of America, preluată de The Kyiv Independent. Generalul american a declarat la Forumul de securitate Aspen din Colorado că și în cazul în care războiul se va încheia cu victoria Ucrainei, acesta va fi doar începutul încercărilor pe care Occidentul le face pentru a limita agresiunea rusă. „Rezultatul pe teren este foarte, foarte important, dar nu ne putem face iluzii. La sfârșitul conflictului din Ucraina, indiferent de modul în care se va încheia, vom avea o problemă foarte, foarte mare cu Rusia”, a declarat Cavoli, potrivit Voice of America. „Vom avea o situație în care Rusia își reface forțele, se află la granițele NATO, este condusă în mare parte de aceleași persoane ca acum, este convinsă că noi suntem adversarul și este foarte, foarte furioasă”, a subliniat comandantul suprem al forțelor NATO din Europa.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, în cadrul unui interviu acordat joi, 18 iulie, în exclusivitate BBC la Londra, despre posibila colaborarea cu Donald Trump, dacă fostul președinte american revine la Casa Albăm, scrie Adevărul. Deși a susținut că eventuala cooperare cu Trump va fi „o muncă grea”, ucrainenii nu se dau în lături, întrucât „sunt foarte muncitori”. Ba mai mult, liderul de la Kiev a precizat că nu contează cine se va afla la putere în SUA, el arătându-se disponibil să colaboreze cu oricine va veni la Casa Albă.

UPDATE Resturi ale unei drone ucrainene doborâte au rănit vineri dimineață două persoane în orașul rus Kursk, a declarat guvernatorul regional interimar Alexei Smirnov pe aplicația de Telegram, informează Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 19 drone au fost distruse peste noapte, inclusiv 11 deasupra regiunii Kursk, a relatat agenția de știri Interfax.

UPDATE Premierul maghiar Viktor Orban a făcut publică o scrisoare trimisă președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care prezintă concluziile sale în urma turneului - pe care l-a intitulat „misiune de pace” - în Ucraina, Rusia, China, Turcia și SUA. În evaluarea lui Orban, Statele Unite sub Joe Biden duc o „politică pro-război”, în vreme ce Donald Trump, pe care îl vede câștigător în alegerile prezidențiale, va „acționa imediat ca un broker de pace”. În același timp, premierul maghiar îi recomandă lui Charles Michel să „redeschidă liniile diplomatice directe de comunicare cu Rusia”, potrivit Digi24.

UPDATE În așteptarea alegerilor prezidențiale din SUA, Zelenski pare să se pregătească pentru o eventuală victorie a lui Donald Trump și caută să se apropie de acesta. Asociaţi ai candidatului republican la preşedinţia SUA Donald Trump şi ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski au discutat despre organizarea unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, au indicat două surse informate citate vineri de Reuters, potrivit Agerpres. Ar fi prima dintre cei doi de la plecarea lui Trump de la Casa Albă, în 2021. Potrivit uneia dintre surse, convorbirea ar putea avea loc vineri, dar Reuters nu a putut stabili deocamdată dacă aceasta a fost confirmată.

UPDATE Armata rusă a bombardat, vineri, satul ucrainean Bilozerka, din regiunea sudică Herson, lansând asupra acestuia aproximativ 40 de obuze. Potrivit datelor preliminare, două persoane au murit, iar 11 au fost rănite, inclusiv membri ai personalului medical. De asemenea, zeci de clădiri au fost avariate. Ocupanții au lovit Bilozerka folosind lansatoare multiple de rachete Grad, scrie Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski cere ajutorul întregii lumi să pună presiune pe Rusia pentru a o convinge să se așeze la o masă a negocierilor și să ia în calcul încetarea războiului. „Nu înseamnă că toate teritoriile sunt recâștigate prin forță. Cred că puterea diplomației poate ajuta”, a spus Zelenski, potrivit B1. Liderul ucrainean este de părere că o Rusia mai slăbită pe câmpul de luptă ar determina ca Ucraina să fie într-o poziție mai puternică la masa negocierilor. „Prin exercitarea de presiuni asupra Rusiei, cred că este posibil să se ajungă la o înțelegere diplomatică”.

UPDATE Canalul Mash Telegram a relatat că un enoriaș în vârstă de 60 de ani a murit în jurul orei locale 08.30 după ce o dronă a tras opt proiectile asupra Mănăstirii Sfântul Nicolae Belogorsky din Gornal, un sat din apropierea graniței cu Ucraina. Autoritățile ucrainene nu au comentat imediat atacurile anunțate de ruși, despre care Reuters spune că nu le-a putut confirma independent.

UPDATE O delegație militară rusă se află în Coreea de Nord pentru a lucra la punerea în aplicare a acordurilor încheiate în timpul recentei vizite a președintelui Vladimir Putin la Phenian, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters.

UPDATE Premierul Viktor Orban a declarat că îşi va continua "misiunea de pace", în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene potrivit cărora a depăşit rolul Ungariei ca deţinătoare a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, potrivit Mediafax.

UPDATE Ucraina a lansat un atac major peste noapte cu drone aeriene și navale asupra bazelor ruse din Marea Neagră. Ministerul Apărării din Moscova a susținut că a doborât 33 de drone aeriene și 10 bărci ucrainene fără pilot care se îndreptau spre Crimeea ocupată, în timp ce locuitorii orașului-port Sevastopol au raportat explozii puternice.

UPDATE În interviul apărut marți, Medvedev, care în prezent este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a pretins că „nu degeaba” secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat speranța ca Ucraina să adere la alianța sa militară în următorii 10 ani.

UPDATE Între timp, raiduri aeriene au răsunat peste Novorossisk, unde se ascunde odinioară temuta flotă a Mării Negre a Moscovei, după ce a fost forțată să-și abandoneze baza din Sevastopol, joi dimineața.

UPDATE Deși Medvedev nu a precizat explicit că Ucraina nu va mai exista până în anul 2034, ISW a subliniat că mai multe surse din presă, inclusiv Agenția TASS a Kremlinului, au difuzat o serie de titluri, cum ar fi „Medvedev a recunoscut că Ucraina nu va mai exista până în 2034” și „Medvedev a prezis dispariția Ucrainei până în 2034”.

UPDATE Kremlinul a precizat câteva condiții care, pentru Rusia, nu sunt de negociat, cum ar fi faptul ca Ucraina să accepte anexarea a patru din regiunile sale în septembrie 2022 – Luhansk, Donețk, Herson și Zaporijia – în urma unui referndum cerut de Putin, dar considerat ilegal de comunitatea internațională.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 875. Pace justă, schimb de prizonieri și vânătoare de F-16. ISW: Condițiile lui Putin înseamnă capitulare
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Dosare răsunătoare! Cum scapă de închisoare judecătorii condamnați pentru corupție
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
Tragedie într-un parc din Capitală! O fetiță de 11 ani a murit după ce s-a electrocutat. Un băiețel de 6 ani e la spital
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Chinurile foametei și lupta pentru viață a ultimilor supraviețuitori - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Nu va participa la „nunți politice”: Renato Usatîi, despre susținerea candidaturii lui Stoianoglo la prezidențiale
/VIDEO/ Nu va participa la „nunți politice”: Renato Usatîi, despre susținerea candidaturii lui Stoianoglo la prezidențiale

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram