Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 871: Pericol pentru Putin, atac mortal și pierderi astronomice! Alertă: Rusia va ataca iarăși din Nord

13 iulie 2024, ora 21:36

Rusia a lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cel puțin cinci drone deasupra Ucrainei, dintre care patru au fost doborâte, iar una a deviat în Belarus. Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 13 rănite vineri, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, de pe linia frontului, în urma unor atacuri ruseşti, au declarat oficialii regionali, relatează Reuters. Pe de altă parte, o dronă ucraineană a provocat incendiul unui depozit de petrol din regiunea Rostov din sudul Rusiei, la câteva sute de kilometri de linia frontului, relatează Agerpres.

Între timp, ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC. Summitul NATO este considerat un succes de Zelenski, dar experţii avertizează asupra riscului unei agresiuni ruse sporite. Ucraina ar putea fi nevoită să aștepte încă un an înainte de a lansa o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse, a declarat un oficial NATO pentru The New York Times. În curând, Rusia va ataca din nou Ucraina din nord, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, într-un interviu publicat sâmbătă, 13 iulie.

UPDATE Şeful informaţiilor militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a afirmat sâmbătă că au existat mai multe tentative de asasinare a preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite DPA. ''Dar aşa cum vedeţi, ele nu au fost reuşite'', a declarat Budanov pentru website-ul de ştiri ucrainean New Voice. Generalul Budanov nu a precizat dacă el personal sau serviciile de informaţii ucrainene au fost implicate în planurile respective. El a adăugat că Putin nu mai este un personaj acceptat de întreaga elită rusă, dar că, întrucât se află la putere de peste 20 de ani, ruşilor le este teamă că îl pierd. Kirilo Budanov a mai spus că, atunci când Vladimir Putin va muri, îşi imaginează că răspunsul va fi similar celui de la moartea dictatorului sovietic Stalin în 1953.

UPDATE Decizia de a desfăşura în Germania rachete americane cu rază lungă de acţiune, anunţată în această săptămână, ar putea face din capitalele europene respective ţinte pentru rachetele ruse şi victime ale unei confruntări între Washington şi Moscova, a amenințat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit AFP şi Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a comentat gafa preşedintelui american Joe Biden, care l-a prezentat drept inamicul rus Vladimir Putin, spunând că „putem uita unele greşeli”. La începutul vizitei sale în Irlanda, Zelenski le-a spus reporterilor de pe aeroportul Shannon că „este o greşeală. Cred că Statele Unite au sprijinit mult ucrainenii. Putem uita unele greşeli, cred”, scrie Mediafax.

UPDATE Premierul Australiei, Anthony Albanese, a avut o reacție nervoasă la adresa Rusiei după ce doi ruși, soț și soție, au fost prinși că furau informații de la Armata Australiană. Șeful guvernului de la Canberra a zis că țara lui Putin merită doar dispreț, scrie Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden a intrat, din nou, în atenția întregii lumi, după ce l-a confundat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski cu Vladimir Putin. Kremlinul a afirmat vineri că modul în care liderul de la Casa Albă a vorbit despre președintele rus a fost inacceptabil, conform Reuters.

UPDATE Coreea de Nord a denunţat sâmbătă „în cel mai puternic mod” o declaraţie a NATO care acuză Phenianul că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei şi a criticat eforturile SUA de a-şi extinde legăturile cu Alianţa Nord-Atlantică şi ţările asiatice, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE SUA și aliații săi vor reduce drastic investițiile din China, o super putere economică mondială, principalul susținător al mașinii de război a Moscovei. Alianța NATO a numit China un „facilitator decisiv” al războiului în Ucraina. ”China nu poate câștiga financiar din ajutorul Rusiei”, a spus Joe Biden, potrivit Bloomberg.

UPDATE Un oficial de rang înalt al NATO a descris pierderile ca fiind „astronomice” în timpul unei ședințe de informare în marja summitului alianței de la Washington DC din această săptămână. „Rusia a suferit probabil pierderi de aproape 1 000 de persoane pe zi în luna mai, ceea ce este o cifră astronomică”, a declarat sursa, notează AlephNews.

UPDATE Armata germană (Bundeswehr) și aliații din NATO lucrează la un plan de transferuri importante de trupe și echipamente în Europa de Est în cazul unui atac din partea Rusiei, relatează ediția în limba rusă a postului internațional de radio Deutsche Welle. În cazul unui atac al Rusiei pe flancul estic al NATO, până la 800 de mii de soldați, precum și peste 200 de mii de unități de echipamente ar urma să fie transportate în zona agresată, via teritoriul Germaniei, în termen de trei până la șase luni. 

UPDATE Polonia va cheltui 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare în 2025, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski pentru Bloomberg Television într-un interviu difuzat vineri seara, relatează Reuters. Şeful Statului Major al armatei, generalul Wieslaw Kukula, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Polonia trebuie să îşi pregătească soldaţii pentru un conflict total.

UPDATE Viktor Orban a reunit cea mai veche gașcă din Europa. Noul grup de extremă dreapta Patrioți pentru Europa este o coaliție habsburgică ce îi conferă liderului maghiar platforma europeană la care râvnește de atâta vreme, scrie Politico.

UPDATE O studentă din orașul Tomsk, în Siberia, a fost condamnată la nouă ani de închisoare sub acuzația de trădare pentru că a donat 30 de dolari armatei ucrainene, informează The Moscow Times. Tatiana Laletina, în vârstă de 21 de ani, a fost arestată la sfârșitul lunii februarie și acuzată de trădare de stat, infracțiune pedepsită de regulă cu 12-20 de ani de închisoare.

UPDATE Volodimir Zelenski este președintele Ucrainei din 2019, însă viața lui arată cu totul diferit față de cum arăta atunci. Mai mult actuali și foști oficiali ucraineni și străini care au lucrat cu el povestesc despre viața liderului a cărui țară este în plin război. Acesta a devenit mai dur, mai hotărât, mai puțin tolerant față de greșeli și chiar predispus la paranoia, pe măsură ce se confruntă cu stresul și oboseala 24 de ore din 24, scrie Digi24.

UPDATE Preşedintele ceh Petr Pavel a anunţat că Republica Cehă va trimite Ucrainei 50.000 de cartuşe de muniţie în lunile iulie şi august. Această decizie subliniază angajamentul Cehiei de a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei în faţa agresiunii ruse, scrie Mediafax.

UPDATE Volodimir Zelenski este aşteptat în Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a se adresa liderilor europeni, care se reunesc pentru a discuta despre Ucraina, securitatea europeană şi democraţie, scrie The Guardian.

UPDATE În ciuda aşteptărilor Kievului, NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la provocările logistice legate de întreţinerea acestor avioane şi lipsa pistelor de aterizare adecvate în Ucraina, conform Bloomberg. Aceste probleme ar putea întârzia sau complica utilizarea eficientă a noilor avioane de către forţele ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat vineri că Ucraina plănuieşte să distrugă barajul de la hidrocentrala din Kiev şi lacul său de acumulare Kaniv pentru a da vina pe Rusia, "într-o provocare cinică", însă Ministerul de Externe de la Kiev a replicat că această declaraţie este o nouă tactică de intimidare din partea Moscovei, menită să sperie populaţia ucraineană, relatează Reuters.

UPDATE Cursul de schimb al hrivnei pe piaţa valutară interbancară a atins un minim istoric, depăşind 41 Hr per dolar. Acest declin reflectă presiunile economice semnificative asupra Ucrainei pe fondul conflictului în desfăşurare, scrie Mediafax.

UPDATE Pe 12 iulie, parlamentul Finlandei a aprobat o legislaţie care le conferă grănicerilor autoritatea de a bloca solicitanţii de azil care încearcă să treacă din Rusia. Helsinki suspectează că Moscova încurajează aceste treceri ca represalii pentru aderarea Finlandei la NATO, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andri Ermak, a declarat că, deşi președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că Ucraina va primi cinci sisteme Patriot, în realitate, ar putea fi vorba despre mult mai multe astfel de arme, scrie Rador. După cum a adăugat șeful Biroului Președintelui de la Kiev, summitul NATO desfășurat la Washington a fost un succes.

UPDATE Miniştrii Apărării rus şi american au evocat vineri "reducerea riscului unei escaladări" în cursul unei convorbiri telefonice, a anunţat Moscova, la două zile după anunţul făcut de Washington privind desfăşurarea punctuală de rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Replica premierului australian Anthony Albanese a venit sâmbătă. El a spus că Rusia nu trebuie „să se amestece în afacerile interne ale altor naţiuni suverane”. „Mesajul pentru Rusia este să se retragă. Rusia se angajează în spionaj aici şi în întreaga lume", a spus Albanese la Brisbane, capitala statului Queensland, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Australia de incitare la „paranoia antirusească” pentru că a acuzat de spionaj un cuplu de origine rusă, determinându-l sâmbătă pe prim-ministrul Anthony Albanese să transmită Rusiei că trebuie „să înceteze”. Cuplul căsătorit, care deține cetățenia australiană, a fost arestat sub acuzația că a acționat pentru a accesa materiale legate de securitatea națională a Australiei.

UPDATE Oficialii occidentali și americani estimează că forțele ucrainene vor continua să fie în defensivă în următoarele șase luni și nu vor putea desfășura o operațiune contraofensivă pe scară largă până în 2025. Cu toate acestea, forțele ucrainene încearcă deja să conteste inițiativa tactică prin contraatacuri limitate în anumite sectoare ale frontului, iar forțele ucrainene ar putea fi capabile să desfășoare operațiuni contraofensive limitate chiar și în condițiile în care sunt în mare parte în defensivă, în funcție de venirea ajutoarelor occidentale, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE Măsurile pentru susținerea Ucrainei anunțate la Washington cu ocazia marcării celei de-a 75-a aniversări a Alianței Nord-Atlantice reflectă dificultățile celor 32 de state membre de a se angaja într-o veritabilă definire a obiectivelor față de Rusia, comentează cotidianul Le Monde, citat de Gândul.

UPDATE Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean, relatează BBC, preluat de News.ro. „Dilema noastră este următoarea. Dacă îi doborâm doar când intră în spaţiul nostru aerian, resturile sunt o ameninţare pentru cetăţenii noştri şi pentru proprietăţile noastre. Şi ucrainenii spun: „Te rog, nu ne deranjează, fă-o în spaţiul nostru aerian când există pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez. După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a declarat Sikorski. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Polonia ia în calcul să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei. „Propunere foarte riscantă”

UPDATE Şase ţări din Uniunea Europeană nu vor trimite miniştri la reuniunile guvernamentale convocate de preşedinţia ungară a UE în această lună, în semn de protest faţă de discuţiile lui Viktor Orban cu liderul rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

UPDATE Avioanele de luptă F-16 furnizate de Occident sunt în drum spre Ucraina și urmează să înceapă misiunile de zbor la sfârșitul acestei veri. Dar este posibil ca acestea să nu fie încă suficiente pentru a face diferența pe câmpul de luptă, a indicat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o discuție din această săptămână privind nevoile Ucrainei, comparând avioanele cu tancurile Abrams fabricate în SUA pe care Ucraina le-a primit toamna trecută, scrie businessinsider.com. 

UPDATE Guvernatorul regiunii Rostov a anunțat pe Telegram că “în jurul orei 04:00, în urma unui atac cu UAV, s-a produs un incendiu la depozitul de petrol“. Conform datelor preliminare, nu s-au înregistrat morți sau răniți. Ministerului Apărării din Rusia a precizat că două drone au fost distruse în regiunea Rostov și încă două în regiunile Belgorod și Kursk, scrie Biziday.

UPDATE După peste 28 de luni de război al Rusiei în Ucraina, este tot mai clar că Noul Război Rece își intră tot mai mult în drepturi. Acum în marja summit-ului NATO de la Washington, Statele Unite au anunțat o mutare decisivă pentru înfrângerea lui Putin. America va disloca pentru prima dată după 40 de ani rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, o armă ce poate distruge Moscova, notează HotNews.

UPDATE Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 13 rănite vineri sera, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, de pe linia frontului, în urma unor atacuri ruseşti, au declarat oficialii regionali, relatează Reuters, citată de hotnews.ro. O rachetă rusească a aterizat lângă o clădire administrativă şi o staţie de autobuz în oraşul Mirnohrad, la nord-vest de oraşul Doneţk, controlat de ruşi, omorând patru persoane şi rănind 10. 

UPDATE Un alt atac, asupra oraşului Lîman, mai la nord, a rănit şapte persoane. Reuters nu a putut confirma în mod independent aceste relatări.Moscova neagă că vizează civili sau infrastructură civilă în invazia sa din Ucraina, deşi mii de oameni au fost ucişi.

UPDATE Un atac separat a avut locasupra unei companii al cărei nume nu este precizat din Kostiantinivka, la nord-vest de Bahmut, oraş cucerit de forţele ruse anul trecut după luni de lupte, a ucis doi civili şi a rănit trei.

UPDATE Nu cu mult timp în urmă, o parte a guvernului britanic a solicitat Rand Europe, un think-tank din Cambridge, Anglia, să efectueze unele cercetări privind infrastructura critică. Concluziile trag un serios semnal de alarmă în privința unui posibil complot al Rusiei și Chinei împotriva lumii occidentale: pot să blocheze rețeaua globală de cabluri subacvatice de internet, prin care curg tranzacții de miliarde de dolari și comunicații colosale, ele devenind ținte militare, scrie Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 870: Gafa lui Biden și gluma lui Zelenski. Kievul cere judecarea Rusiei, iar SUA îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 869: Primele F-16 și metoda cinică a lui Putin. Moldova apare în declarația finală a summitului NATO
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.