Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei

18 iulie 2024, ora 23:48

Lupte grele au loc în această perioadă în zona satului Krînkî , un sat-cheie din Herson, unde cele mai multe dintre pozițiile trupelor Kievului au fost „complet distruse”, au anunțat Forțele de apărare din sudul Ucrainei. Cel puţin două explozii şi alerte aeriene au sunat joi seară la Kiev, potrivit unor corespondenți ai AFP aflați la faţa locului, la 10 zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei. Antiaeriana ucraineană a doborât azi-noapte o dronă deasupra unei suburbii din estul Kievului, dar resturile căzute nu au provocat pagube la sol, a spus primarul Vitali Kliciko. Forţele aeriene ucrainene susţin că au doborât toate cele 16 drone Shahed de fabricaţie iraniană. Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Ucraina va găsi o soluție pe câmpul de luptă, transmite ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat joi că a doborât, în timpul nopţii de miercuri spre joi, 33 de drone aeriene ucrainene deasupra Crimeei, precum şi zece drone navale ce se îndreptau spre peninsula anexată de Moscova în 2014. Totodată, președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia s-ar putea confrunta cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică dacă guvernul nu controlează mineritul cripto, transmite Politico. Rusia limitează accesul populației în Belgorod din cauza bombardamentelor Ucrainei, dar nu recunoaște eșecul ofensivei din Harkov.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat joi, 18 iulie, la summitul Comunității Politice Europene, că premierul ungar Viktor Orban nu este un vecin de încredere și a pledat pentru menținerea unității europenilor în susținerea Ucrainei, care se confruntă cu o agresiune militară din partea Rusiei.În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill, Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, este important ca europenii să fie „uniţi”, transmit agențiile de presă EFE și AFP, preluate de Agerpres.

UPDATE Un înalt oficial rus a lansat un avertisment nuclear către NATO, la câteva zile după ce SUA au anunțat că vor staționa arme hipersonice în Europa. Dar analiștii de la Atlantic Council scriu că cea mai eficientă armă a lui Putin este intimidarea.

UPDATE Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters, citată Agerpres. Totuşi, atât Slovacia cât şi Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în pofida opririi livrărilor Lukoil.

UPDATE Un fost parașutist al Forțelor Aeriene ale SUA și muzician al unui grup rus a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal din Moscova, după ce a fost găsit vinovat pentru trafic de droguri, relatează Agerpres. Potrivit postului american CNN, Michael Travis Leake este un muzician şi producător de muzică care locuieşte în Rusia de mai mulţi ani.

UPDATE Federația Rusă ar putea desfăşura rachete echipate cu încărcături nucleare, drept răspuns la desfășurarea de arme americane în Germania - această posibilitate nu este exclusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, infomrează Interfax, relatează Rador Radio România. Moscova nu exclude desfășurarea de rachete, inclusiv echipate cu ogive nucleare, ca răspuns la desfășurarea de arme americane similare în Germania, a declarat joi adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov. ''Nu exclud nicio opțiune'', le-a declarat el reporterilor de la Moscova.

UPDATE Pompierii ruși se luptă cu 222 de incendii distincte, declanșate în 20 de regiuni, pe fondul unei veri neobișnuit de calde ce a intensificat incendiile forestiere care au distrus milioane de hectare de pădure în ultimii ani, a transmis Agenția Forestieră rusă, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, în faţa liderilor europeni reuniți în Oxfordshire, trei lucruri: unitate pe continent, îmbunătățiri în ce priveşte apărarea aeriană a Ucrainei şi diplomație. „Am menţinut unitatea în Europa şi faptul că acţionăm împreună înseamnă că Putin şi-a ratat ţintele principale - nu a reuşit să creeze diviziune în Europa”, a spus el. Zelenski a adăugat că liderul rus ar „încerca să vă abordeze sau să meargă la unii dintre partenerii voştri în mod individual, încercând să vă tenteze, să vă preseze sau să vă şantajeze, astfel încât unul dintre voi să trădeze restul, slăbind unitatea noastră”.

UPDATE Veniturile Rusiei din gaze şi petrol ar urma să crească în ritm anual cu 50% în iulie, la aproape 14 miliarde de dolari, pe fondul preţurilor mai ridicate la ţiţei şi al deprecierii rublei, conform calculelor Reuters.

UPDATE Antreprenorii ruși din domeniul apărării se străduiesc să găsească muncitori pe măsură ce bărbații capabili de muncă sunt recrutați în armată, a raportat The Bell. Cu nimeni care să ocupe roluri cheie, există aproximativ 160.000 de posturi disponibile la firmele de apărare. Dacă tendințele se mențin, Rusia va duce lipsă de aproximativ 2,4 milioane de lucrători până la începutul următorului deceniu. Kremlinul se confruntă acum cu o alegere dificilă. „Există riscuri sociale și politice în a permite mai multor migranți să intre în țară. Iar limitarea recrutării militare este cu greu posibilă atunci când există un război în desfășurare”, a scris The Bell

UPDATE Rusia nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei, a declarat joi viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Ucraina, care se află în plin război militar cu Rusia, a anunţat joi că a livrat primul pachet cu 1.000 de tone de făină de grâu destinat populaţiei palestiniene, „prinsă la mijloc în conflictul dintre Israel şi Hamas” în Fâşia Gaza, potrivit Digi24.

UPDATE Rusia are destui militari pe linia frontului, cu aproximativ 470.000 de soldați care luptă în război în orice moment, potrivit The Economist, care se bazează pe informații obținute de la două think tank-uri. Cu toate acestea, Moscova se luptă să țină pasul cu cererile de arme venite de la aceștia, transmite și BBC. Deși Rusia a menținut rezerve de armament încă din perioada sovietică, stocurile sunt în scădere. De asemenea, aprovizionarea cu materiale pentru construirea de noi arme s-a dovedit dificilă, deoarece „vechiul lanț sovietic de aprovizionare cu armament nu mai există”, notează The Economist. Rusia are încă mai multă artilerie decât Ucraina, dar armele sale se deteriorează și nu are mijloacele necesare pentru a dezvolta altele. „Forțele ruse ar putea fi nevoite să își adapteze poziția la una mult mai defensivă”, a scris The Economist.

UPDATE Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a apreciat miercuri decizia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, de a-l desemna ca eventual vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance, cunoscut pentru poziția sa împotriva sprijinului pentru Ucraina. "Nu putem decât să salutăm asta, deoarece este exact ceea ce avem nevoie - încetarea aprovizionării Ucrainei cu arme", a spus Lavrov. "Războiul se va sfârşi. Vom începe să căutăm soluţii", a adăugat el.

UPDATE Rusia recunoaște că a folosit „bomba de trei tone” FAB-3000 în recentele lovituri din Ucraina, scrie Digi24. FAB-3000 este o bombă aeriană puternic explozivă dezvoltată de Rusia. Ea face parte din seria de bombe FAB, care sunt concepute pentru a fi utilizate de forțele aeriene ruse. Denumirea „FAB” vine de la „Fugasnaya Aviatsionnaya Bomba”, care se traduce în engleză prin „Bomba aeriană cu explozibil ridicat”. Primele indicii că Rusia ar folosi această bombă au apărut în luna iunie, dar este pentru prima dată când Rusia recunoaște utilizarea ei, ba, mai mult, dă și imagini.

UPDATE Kremlinul a transmis joi că Rusia va considera orice planuri de a stabili o prezenţă permanentă în Marea Neagră a navelor de război ale NATO drept o ameninţare, dat fiind amestecul alianţei în războiul din Ucraina, transmite Reuters. „Desigur, prezenţa concentrată a navelor NATO – suntem atenţi la Bulgaria şi România, state riverane care sunt membre ale alianţei (NATO) – desigur, aceasta reprezintă, în special în actuala situaţie, o ameninţare suplimentară la adresa Rusiei. Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, scrie Cotidianul.

UPDATE Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din septembrie, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care participă la summitul Comunităţii Politice Europene găzduit de premierul Marii Britanii la Blenheim, relatează Reuters.

UPDATE Mass-media rusă comentează interviul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, dat publicației ziarul Argumentî i Faktî, în care el a sugerat că statul ucrainean va înceta să mai existe până în 2034. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) notează că lucru are ca scop, probabil, să pregătească publicul rus pentru un război lung în Ucraina, în urma căruia Rusia își va îndeplini obiectivul de a distruge statul ucrainean într-un deceniu.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că promisiunile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea „o adevărată Uniune Europeană a Apărării” în cazul în care va câştiga un al doilea mandat, vorbesc despre starea de spirit din Europa faţă de militarizare şi confruntare, relatează Reuters, transmite News.ro.

UPDATE Ursula von der Leyen a luat cuvântul în Parlamentul European joi, 18 iulie, înainte de votul care pentru șefia Comisiei Europene. Președinta CE vrea un al doilea mandat, însă rămâne de văzut dacă va convinge 361 de europarlamentari să o susțină la votul secret. „90% din energia europeană trebuie să fie curată până în 2040 (...) Copii noștri nu ne vor ierta dacă îi dezamăgim cu privire la Pactul Verde (...) Nu am uitat cum Putin ne-a șantajat cu privire la combustibilii fosili. Era dependenței de aceștia s-a încheiat”, a conchis candidata la șefia Comisiei Europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la Tallinn informează că Estonia a decis să interzică intrarea în ţară a mașinilor care au numere de înmatriculare belaruse. O decizie similară a fost adoptată anterior de Lituania și Letonia, scrie Rador.

UPDATE Ucraina va găsi o modalitate de a lupta împotriva forţelor ruse chiar dacă fostul preşedinte Donald Trump câştigă un al doilea mandat şi pune în pericol sprijinul vital al SUA pentru apărarea sa”. Ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, a spus asta într-un discurs adresat unei audienţe de politicieni şi jurnalişti americani şi preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Statele Unite au deplâns miercuri decizia Chinei de a suspenda discuţiile bilaterale privind controlul armelor şi neproliferarea nucleară, considerând că acest lucru creşte riscul unei "curse a înarmării", notează AFP.

UPDATE După aproape 29 de luni de război cu Rusia, dificultățile Kievului pe câmpul de luptă cresc, chiar dacă sprijinul său vital din partea Statelor Unite este din ce în ce mai mult la cheremul vântului politic în schimbare. În perioada următoare Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore: Câmpul de luptă, rețeaua electrică, munițiile, fortificațiile, recrutare militară extinsă și armamentul. Totodată, Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată – de ruinare a orașelor inamice, se arată într-o analiză a agenției de știri Associated Press. „Următoarele două sau trei luni vor fi probabil cele mai grele din acest an pentru Ucraina”, a declarat analistul militar Michael Kofman de la Carnegie Endowment. Ascunzând în fundal este o altă îngrijorare sâcâitoare pentru Ucraina: cât va dura sprijinul politic și militar occidental, esențial pentru lupta sa? 

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer se va folosi joi de rolul său de gazdă a unui forum european pentru a-și exprima dorința de a redefini relația Regatului Unit cu UE post-Brexit cu Uniunea Europeană și de a reafirma sprijinul pentru Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte 16 drone de atac Shahed-131/136 din regiunea Kursk și trei rachete ghidate dinspre sud (două X-59/X-69 și o X-35), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene. Au fost detectate și urmărite astfel 19 ținte aeriene, iar la respingerea atacului au participat grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor aeriene și unități de război electronic, potrivit Libertatea.

UPDATE Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar dacă obiectivul anunţat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” pentru a împiedica tirurile în direcţia Rusiei nu a fost atins. Rusia a anunţat marţi restricționarea accesului, începând din 23 iulie, în 14 localităţi din regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, din cauza bombardamentelor ucrainene, în pofida ofensivei ruse care se desfăşoară din luna mai pentru a le face să înceteze.

UPDATE O nouă tranșă, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar de 50 de miliarde de euro oferit Ucrainei până în anul 2027 a fost aprobată, miercuri de Comisia Europeană, considerând că guvernul de la Kiev a îndeplinit condiţiile cerute, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Canale de Telegram din Crimeea și șeful autorităților ruse din Sevastopol au raportat lovirea uneia sau mai multor drone navale în apropiere de Sevastopol. De asemenea, a fost declanșată alarma în Novorosiisk în legătură cu amenințarea unui atac al dronelor navale în timpul nopții, scrie Libertatea.

UPDATE Primarul orașului-port rus Novorosiisk din Marea Neagră a emis joi dimineață o alertă de drone maritime care a durat mai mult de două ore, în timp ce un grup de ambarcațiuni ucrainene fără echipaj ar fi fost distrus în apropiere de Crimeea, transmite Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri că alţi doi civili au fost ucişi într-un nou atac cu dronă ucraineană în apropiere de aşezarea Ţerkovni, la opt km de graniță, aceasta nefăcând parte din cele 14 localităţi supuse restricțiilor drastice de acces din 23 iulie. Ucraina vizează doar obiective militare şi infrastructuri strategice, potrivit Kievului, iar oficialii ruşi nu au precizat cine erau cei doi civili ucişi în regiunea Belgorod. Germania va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor, în ciuda posibilității ca candidatul republican Donald Trump să revină la Casa Albă și să reducă sprijinul pentru Kiev.

UPDATE Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, conform unui proiect al bugetului pentru 2025. 

UPDATE Explozii și alerte aeriene s-au auzit, miercuri seară, la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflați la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei. Pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată. 

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, într-un mesaj video transmis miercuri seară, că a emis un decret de aprobare a deciziei Consiliului de Securitate şi Apărare privind noua Strategie de securitate maritimă a Ucrainei, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 875. Pace justă, schimb de prizonieri și vânătoare de F-16. ISW: Condițiile lui Putin înseamnă capitulare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.