Unul dintre cele mai cutremurătoare accidente produse în acest an este cel în care cinci oameni au ars de vii, după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit și au luat foc. Trecătorii au reușit să salveze din iad doar copiii, care oricum au avut nevoie de îngrijiri medicale complicate, din cauza rănilor. Doi dintre ei au rămas orfani de ambii părinți. Acum sunt crescuți de mătușa lor, care încă așteaptă ca vinovatul să-și asume responsabilitatea morală și financiară pentru comiterea accidentului. La trei luni distanță de la acest caz, aflăm de la procuratură că șoferul, care de altfel a scăpat cu viață, și-a recunoscut vina și colaborează cu ancheta.
Pe 10 august, un accident teribil a luat viața a cinci oameni. Alți șase, în mare parte copii, au ajuns la spital. Impactul s-a produs într-o curbă, în apropiere de satul Codreanca, raionul Strășeni. Pentru că ambele automobile aveau instalații de gaz, acestea au luat foc devenind un iad pentru cei blocați în interior. Datorită unor trecători, copiii au fost scoși până ca flăcările să se extindă.
Conform informațiilor preliminare, accidentul a fost cauzat de un șofer în vârstă de 22 de ani, care conducea un Mitsubishi. Acesta ar fi lovit frontal cealaltă mașină, după ce ar fi ieșit la depășire. Tânărul a supraviețuit, dar s-a ales cu răni, inclusiv cu un picior fracturat. Și el a avut nevoie de reabilitare medicală, iar cât timp s-a aflat la spital, a fost păzit de oamenii legii. La prima ședință de judecată, la care procurorii au cerut un mandat de arest pentru 30 de zile, tânărul a refuzat să facă orice fel de declarații.
La acea ședință, și avocatul său s-a abținut să facă declarații.
Unele surse media, care au cercetat trecutul șoferului acuzat de producerea accidentului, au descoperit că acesta a mai fost certat cu legea, având două condamnări penale pentru furt și pentru jaf. La fel, acestuia i-a fost retras permisul de conducere, pentru că ar fi fost prins beat la volan, cu o lună înainte de producerea acestui accident. În acel impact dramatic, Valentina Cumatrenco și-a pierdut cele mai apropiate persoane: a murit mama ei, sora și cumnatul.
„Noi am fost telefonați de la poliție. Ne-au sunat și ne-au spus. Întâi m-au întrebat cum mă numesc, cine sunt eu, cine sunt pentru persoanele din accident. Am spus că sunt sora și fiica lui Tatiana Zelencu. Și-mi zic: ne pare rău, dar s-a întâmplat un accident și au decedat toți. Mama, sora și cumnatul meu. - Ei unde mergeau? - Mergeau în sat la părinții mei.
- Mergeau în vizită, pentru că mama a stat 3 luni cu piciorul în ghips. Au vrut să meargă în sat, să mai vadă casa, dar n-au mai pornit să ajungă în sat. - Știu că băiatul care a produs accidentul avea viteză foarte mare și nu și-a putut controla viteza sau nu a văzut că vine altă mașină și a dat peste mașina la familia mea. - De la poliție, practic, nu prea avem detalii. Că s-a produs accidentul, au decedat, el e închis și atât. Deja au trecut patru luni de la accident și nimeni nu ne sună, nu știm nimic.
Trebuie să fie toate 5 expertize gata și cred că o să ne invite la ședințe de judecată. Până când, nu știm nimic. Din acestea 5, doar 2 sunt gata. Prima expertiză a fost a surorii și a doua a fost a persoanei decedate din cealaltă mașină”.
În mașina în care au decedat cei dragi Valentinei se aflau și copiii surorii. Unul dintre ei, o fată de 10 ani, a spart geamul mașinii și a cerut ajutor.
„Ei au avut noroc că erau în spate și băiețelul era în scaun. Și fetița a avut picioarele băgate sub scaune și de la pălitură a căzut jos. Are fractură la picior. Prin asta a reușit să scape, dacă nu, nici nu știu, dacă avea să fie mai strașnic... - Dar cum se simte ea acuma, are anumite traume? - Are piciorul fracturat. - Dar psihologic și moral? - Este. Încercăm. Ea încearcă cu copiii, se mai ia cu joaca, dar oricum. - Simte lipsa părinților? - Foarte. Băiețelul că e mic, nu simte. Deja eu sunt pentru dânsul mama, dar fetița simte. Avem psiholog. Când simt că avem nevoie, contactez și ea vine și discută. Și o perioadă se simte mai bine, mai bine și iarăși se începe”.
Valentina, pe lângă ai săi 3 copii, a luat nepoții în tutelă, însă îi este greu să facă față provocărilor. Spune că ar ierta vinovatul în accident, dacă acesta ar contribui financiar la creșterea copiilor, rămași orfani de părinți.
„Dacă el să-și recunoască vina, măcar cât de cât să contribuie la ajutor ca să cresc copiii. - Vă este greu totuși. - Este greu, pentru că cu cinci copii și să stai la chirie tot nu-i ușor, și numai soțul să lucreze. Că s-a produs accidentul, cred că, suntem oameni și cu toții greșim, dar putea măcar să vină, cât de cât. - Adică dvs. în momentul în care el își va cere scuze o să puteți să-l iertați? - Cred că da. Și să contribuie la creșterea copiilor până la 18 ani. În primul rând, să-și ceară scuze de la nepoți. Că la 4 luni după accident, nimeni, nici din familie, nici nimic, nu s-au apropiat măcat de copii să spună, să-și ceară scuze. Suntem oameni și greșim, deja decedații nu-i mai întorci, dar...”
La trei luni distanță, procurorii încă desfășoară urmărirea penală. Au fost audiați martori, declară Procuratura Generală. Iar șoferul și-a recunoscut vina și colaborează cu ancheta. De altfel, în acel accident și-a pierdut viața prietena lui, care se afla împreună cu el. Și încă o femeie, care urcase cu nepoții, într-o cursă ocazională. Copiii au scăpat cu viață.
„Urmărirea penală este în desfășurare. Au fost audiați martori, părțile vătămate, succesorii părților vătămate. Au fost dispuse mai multe expertize medico-legale. Momentan procuratura este în așteptarea rezultatelor rapoartelor de expertiză pentru a putea adapta o soluție pe caz. Învinuitul și-a recunoscut vinovăția în comiterea faptei imputate. Acesta colaborează cu ancheta”, ne-a spus procurora de la Procuratura Generală, Violina Moraru.
Am încercat din nou să discutăm cu avocatul șoferului, dar a refuzat invocând că are nevoie de permisiunea clientului său pentru a face declarații.
„Noi o să avem o întâlnire cu dumnealui și dacă dumnealui o să-mi permită să ofer careva comentarii pentru dvs., nu văd nicio problemă. Dar până atunci, mă scuzați, dar încă avem secretul urmăririi penale și nu pot da careva detalii sau comentarii vis-a-vis de cauză. - Dar când o să vă întâlniți cu dumnealui? - Practic suntem pe finalitate. Urmează să fie prezentate careva expertize medico-legale și instanța”, a zis avocatul inculpatului, Pavel Budu.
„Ne aflăm pe traseul M5, în apropierea localității Codreanca, raionul Strășeni, o zonă cunoscută pentru traficul intens, dar totodată și pentru numărul mare de încălcări ale regulilor de circulație. Anume aici, pe 10 august, s-a produs un accident grav, soldat cu cinci morți și șase răniți”.
Sătenii din Codreanca și acum sunt îngroziți de consecințele acestei tragedii rutiere. Unii spun că pe acest traseu, accidentele sunt frecvente, în timp ce alții constată o reducere a numărului, în ultima perioadă.
„Iată, eu am numărat într-o zi. Iată numai în râpa, este o râpă aici, la al treilea stâlp. Unu, doi, trei. Acolo s-au dus în râpă. Și tot nu s-au învățat minte. Au schimbat bara. Este bară de protecție. Au pălit peste bară. S-au dus noaptea, cum pălesc ei, nu știu. Acuma, nu de mult, s-a făcut un accident mai la deal. Știți de cazul cela, da? - Care au ars. - Care au ars în mașină. Mai la vale s-a făcut iarăși. Au pălit la mijlocul stâlpului. S-a dus tocmai în vie, undeva la vreo 30-40 de metri. Tot așa, se grăbeau, noaptea au dat peste dânșii acolo.
„- De ce oamenii aleg traseul ăsta? - Pur și simplu poliția mai puțin circulă, pe aici. Nu prea. Și ei aleg să meargă pe aici. Acum mașinile acestea au ieșit mai puternice și merg cum le place lor. - Ce ar trebui să implementăm sau să facem ca să reducem din accidente? - Nu știu care poate să fie cauza, dar nu respectă regulile de circulație toți șoferii. - Poate trebuie să fie poliția mai des pe drumuri? - Eu aș spune că ar trebui să fie poliția pe aici. După accident au venit cu o dronă. Au pus drona și timp de vreo două ore vreo 8 încălcări au făcut. Că doar la deal se dă voie pe două benzi, la vale pe una”.
„ - Eu am observat că, din contra, că la noi, acum de vreun an jumate, nu se aude nimica. Ca și cum s-a schimbat lumea mai în spre bine. - Adică nu se produc accidente, nu merg cu viteză? - Nu, nu , defel. Ei s-au liniștit. Și tineretul. Totul e în regulă. Mașinile mai încet merg”.
„- Am auzit, am auzit de lume că se întâmplă. - Ce s-a auzit? - Accidente. Se întâmplă. - Dar observați des că oamenii încalcă regulile? - Cam încalcă. Ba pe deal, acolo-ia spre Lupa Rece. A fost un accident mare. S-au ucis oamenii acolo. Pe aici, pe la Codreanca Nouă, încoa. - Aaa, de accidentul acela. Nam văzut, dar strașnic a fost. Că nu departe a fost, aicea. - Copiii, oameni câțiva, patru oameni. A fost periculos tare”.
„Se produc foarte multe accidente. - Cum credeți, din ce motiv? - Nu știu. - Poate nu se respectă regulile de circulație. - Posibil. - Poate graba? - Da, posibil. Foarte mulți merg cu viteză. Acuma au pus cameră și cu atât respectă, dar...”
„Recunosc, amenzile sunt destul de bune acuma, dar oricum nu ajută. Nu știu ce ar fi mai bine. - Poate poliția să fie mai des prezentă pe drumuri? - Da, eu cred că o să ajute așa”.
„- Cum credeți, ce ar trebui să facem ca să reducem din accidentele rutiere? Poate sfaturi pentru șoferi, poate la nivel de țară să facem ceva ? - Regulile de circulație de schimbat. Asta foarte mult. Și limitele de viteză”.
În ziua accidentului, poliția a filmat porțiunea de drum, unde a constatat mai multe situații în care șoferii încalcă linia continuă, în timpul manevrelor de depășire. Respectiv, intră pe contrasens, unde, în orice moment, se pot lovi frontal cu automobilele care circulă regulamentar. Am surprins și noi, la fel cu ajutorul dronei, situații similare, chiar în preajma locului accidentului.
Un reportaj realizat de Gabriela Ursu
Imagini și montaj de Vlad Glinjan