TV8.md https://tv8.md sursa de informare a oamenilor liberi Mon, 30 Nov 2020 14:33:22 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 https://tv8.md/wp-content/uploads/2017/06/cropped-logo-tv8-32x32.png TV8.md https://tv8.md 32 32 /VIDEO INVESTIGAȚIE/ Platon vs Șor. Interesele ascunse din spatele războiului de la Moldasig, instituțiile statului implicate și riscurile ce există pentru piața de asigurări https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-platon-vs-sor-interesele-ascunse-din-spatele-razboiului-de-la-moldasig-institutiile-statului-implicate-si-riscurile-ce-exista-pentru-piata-de-asigurari/ https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-platon-vs-sor-interesele-ascunse-din-spatele-razboiului-de-la-moldasig-institutiile-statului-implicate-si-riscurile-ce-exista-pentru-piata-de-asigurari/#respond Mon, 30 Nov 2020 15:10:10 +0000 https://tv8.md/?p=365246 Scandalul din jurul companiei de asigurări Moldasig ia amploare. De la un proces de judecată între un off-shore britanic, fost acționar minoritar al companiei, și Comisia Națională a Pieței Financiare, cazul devine un câmp de luptă deschisă între controversatul businessman Veaceslav Platon și controversatul deputat Ilan Șor, instrumentele de luptă – instituțiile statului.

În timp ce Platon afirmă că vrea să își întoarcă controlul asupra Moldasig, pierdut în 2016, după ce a ajuns la pușcărie, cea de-a doua parte vorbește despre un nou atac raider, cu utilizarea instanțelor judecătorești, aplicat de Platon.

La rândul lor, experții și ceilalți jucători de pe piața asigurărilor își exprimă îngrijorarea că acest scandal din jurul Moldasig ar putea avea din nou repercusiuni grave asupra poziției Moldovei pe piața Carte Verde. Care sunt interesele ascunse din spatele războiului de la Moldasig, ce instituții de stat sunt implicare și ce alte riscuri există pentru întreaga piață de asigurări a Moldovei, aflați din investigația ce urmează.

20 noiembrie 2020, ora 17.00. La sediul central al Moldasig e agitație mare. Veniți să prea controlul asupra companiei, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) nu au fost lăsați să intre în clădire. La fața locului a fost chemată poliția și mascații. Evenimentele care au precedat și au urmat acestui episod vorbesc despre multe ilegalități și despre o funcționare defectuoasă a instituțiilor de stat, începând încă din 2008.

Moldasig a fost creată în 2002 de trei întreprinderi de stat – Banca de Economii (cu 51 %) Calea ferată (cu 25 %) și Poșta Moldovei (cu 24 %). Deși compania mergea bine și obținuse deja o cotă considerabilă pe piață, șase ani mai târziu, în 2008, cei trei fondatori, sub pretextul dezvoltării Moldasig, cedează 80 la sută din acțiunile din firmă unui off-shore cipriot în spatele căruia se afla grupul rus de asigurări ROSGOSSTRAKH. Controlul asupra companiei de asigurări s-a făcut prin majorare de capital. Astfel, cele trei întreprinderi de stat au pierdut Moldasigul fără a câștiga niciun bănuț în schimb. Pe acest caz în 2012, procurorii au pornit o cauză penală, dar aceasta așa și nu a mai ajuns în judecată. În schimb, în ultimii zece ani acționarii Moldasig s-au schimbat frecvent, trecând dintr-o jurisdicție în alta, toate din zone off-shore.

În ce moment din acest lanț de schimbări de acționari a ajuns Veaceslav Platon să obțină controlul asupra Moldasig este greu de înțeles. Unele surse afirmă că businessmanul a stat în spatele afacerii chiar din momentul în care cele trei întreprinderi de stat au cedat 80 % din acțiuni off-shorului cipriot creat de grupul rus de asigurări, alții afirmă că pachetul de 80 % de acțiuni a intrat în posesia lui în 2012, când rușii își vând cota parte către mai multe off-shore-uri.

Cert este că în 2016, în momentul în care Veaceslav Platon a fost arestat în dosarul furtului miliardului, acesta controla 10 companii- acționare la Moldasig. Sub bănuiala că acestea acționau în mod concertat și pentru că s-ar fi eschivat de la prezentarea informațiilor, CNPF a decis la doar câteva luni după arestarea lui Platon anularea acțiunilor acestor firme și emiterea altora pe care Moldasig să le scoată la vânzare. Decizia CNPF prin care Platon a rămas fără controlul asupra Moldasig a fost luată în timp record – de doar două săptămâni, în aceeași perioadă când au fost anulate acțiunile companiilor lui Platon în mai multe bănci și companii de asigurări pe care le controla. Controversatul businessman a calificat atunci acțiunile CNPF drept un atac raider și răfuială din partea lui Vladimir Plahotniuc.

La distanța de patru ani de la acele evenimente, după ce a ieșit la libertate, Platon s-a apucat imediat de treabă pentru a-și redobândi activele pierdute în bătălia cu Plahotniuc. Ca de obicei, controversatul businessman a recurs la instanțe de judecată. Câte un off-shore controlat de Platon care era până în 2016 acționar la companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group, au atacat în judecată deciziile CNPF prin care au fost deposedați de acțiuni. La 6 noiembrie, a venit prima decizie în favoarea lui.

Printr-o încheiere judecătorească, magistrata Olesea Țurcan din sectorul Râșcani a decis suspendarea executării tuturor hotărârilor din 2016 ale CNPF în defavoarea firmelor lui Platon, instituirea unui administrator special provizoriu propus de firmele lui Platon și transmiterea în gestiunea unei companii de audit (tot propusă de firmele lui Platon) a 65 % din acțiunile noi emise în 2016 de Moldasig în locul celor deținute de firmele controversatului businessman. Timp de patru ani de zile compania de asigurări așa și nu a reușit să găsească un cumpărător pentru acestea, chiar dacă a scăzut prețul pentru ele de mai multe ori, până la 15 milioane de lei. Acum un an, o tentativă de vânzare a acestor acțiuni a fost zădărnicită de președintele Igor Dodon. Anunțul a fost făcut după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Încheierea magistratei Olesea Țurcan vine să asigure protejarea intereselor firmelor lui Platon până când judecătoarea se va expune pe fondul cauzei – adică va stabili dacă restituie omului de afaceri controlul legal asupra Moldasig. În mod ciudat, încheierea judecătorească lipsește de pe portalul instanțelor de judecată. Sursele Cutiei Negre din sistemul judecătoresc ne-au comunicat că la scurt timp după această încheiere judecătorească magistrata Olesea Țurcan și-a anunțat colegii despre intenția de a pleca în concediu de maternitate.

Decizia magistratei Olesea Țurcan a atras un val mare de critici. Reprezentanții CNPF, dar și mai mulți deputați și juriști au calificat acțiunile judecătoarei drept un atac raider în favoarea lui Platon. Pretențiile cele mai importante față de legalitatea deciziei judecătoarei, înaintate de CNPF, țin de faptul că firmele lui Platon au contestat în instanță niște decizii luate în urmă cu patru ani, deși termenul lega a expirat demult, judecătoarea și-a atribuit un drept pe care nu îl avea de a numi un administrator provizoriu, acesta este exclusiv prerogativa CNPF, și transmiterea abuzivă în gestiune unei companii care nu a primit avizul CNPF a acțiunilor scoase la vânzare de Moldasig în locul acțiunilor lui Platon, anulate în 2016.

Încheierea judecătorească emisă de Olesea Țurcan a fost contestată de CNPF la Curtea de Apel. Cu toate acestea, semnalează directorul Comisiei, până la acest moment, fără nicio justificare, judecătoarea Olesea Țurcan nu a transmis dosarul spre Apel, fiind tergiversat astfel examinarea recursului.În cererea de recurs, CNPF notează:

Încheierea instanței din 6.11.20, atât prin expresia de a fi una ilegală, inclusiv prin modul incoerent, cu tentă de manipulare, cât și din raționamente profesionale, reprezintă un caz fără precedent în justiția moldovenească. Prin acest act se justifică, implicit, se încurajează o infracțiune crasă, admisă anterior de pretinșii (interpușii) acționari ai unei companii preluate în mod dubios. (…) Încheierea în cauză a provocat un seism/șoc adevărat în lumea financiară, mai cu seamă în afara țării. Mai mult, Republica Moldova riscă să fie exclusă (neîntârziat) din Sistemul Internațional de Asigurări „Carte verde” ”, se arată în cererea de recurs depusă de CNPF.

De altfel, despre riscurile pe care le atrage după sine această decizie a instanței, reprezentanții CNPF au vorbit și în cadrul ședinței din această săptămână a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Acum o săptămână, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a depus și o plângere la Procuratura Generală cerând verificarea legalității acțiunilor judecătoarei Turcan, dar până în acest moment, procuratura nu a întreprins careva acțiuni.

Pentru a preveni tentative de deturnare a activelor Moldasig, la câteva zile de la încheierea judecătoarei Olesea Turcan, CNPF a blocat conturile Moldasig și a interzis efectuarea tranzacțiilor cu activele asiguratorului și emitenților, iar pe 20 noiembrie a decis să numească și ei un administrator special la companie, dar nu au fost lăsați să intre în interiorul clădirii. Este vorba despre seara cu scandal și poliștiști despre care am menționat la începutul investigației.

În timp ce reprezentanții CNPF ne vorbesc despre interesul și pericolele pentru stat din scandalul Moldasig, Veceaslav Platon acuză funcționarii Comisiei că ar acționa la comanda lui Ilan Șor. La mijloc ar fi un împrumut în valoare de 40 de milioane de lei acordat în primăvara lui 2019 de Moldasig unei companii a lui Șor și care nu a mai fost restituit până în prezent. Împreună cu dobânda și cu penalități, suma datorii depășește astăzi 139 de milioane de lei. Partea cea mai interesantă însă în acest contract de împrumut este că în calitate de fidejusor (adică persoană care se obligă să întoarcă datoria dacă cel care a împrumutat banii nu își onorează obligațiile) apare Avia Invest, compania care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit documentelor ajunse în posesia Cutiei Negre, la 23 aprilie 2019, Moldasig a oferit unei companii afiliată lui Ilan Șor, „D.F.I.” SRL, un împrumut de 40 de milioane de lei pentru 30 de zile, la o rată a dobânzii de peste 16 %. În calitate de gaj, firma lui Șor a oferit 8 ha de teren pentru construcții în or. Durlești, care la acel moment erau deja gajate pentru un credit oferit de Victoriabank.

Pentru a garanta restituirea banilor, în calitate de fidejusor a fost indicată compania Avia Invest, cu care Moldasig a semnat un contract separat. Deși au fost înștiințate de mai multe ori pe parcursul ultimului an despre necesitatea de a restitui împrumutul, firmele lui Șor s-au eschivat să o facă, dar nici administrația Moldasig nu s-a grăbit să îi acționeze în judecată pentru recuperarea banilor. Abia în septembrie curent, fostul administrator al companiei de asigurări Victor Coadă a trimis cereri prealabile către Avia Invest și DFI, prin care le-a anunțat că va iniția în judecată procedura de insolvabilitate a companiilor. Cererea totuși nu a fost depusă deși Platon a anunțat despre despre o asemenea intenție în urmă cu o săptămână.

Mai mult de atât, documentele obținute de Cutia Neagră arată că la 17 noiembrie 2020, Moldasig a cesionat 109 milioane de lei, datorii ale DFI și Avia Invest către o companie anonimă, „Alfa Collect SRL” , fondatorul acestei companii are mai multe companii înregistrate pe aceeași adresă juridică din Chișinău unde sunt înregistrate mai multe firme ale lui Dumitru Tuliuliuc, noul administrator provizoriu al Moldasig, numit de instanța de judecată la solicitarea firmelor lui Platon. Fondator și administrator al firmei este un cetățean ucrainean, Pavlik Ihor. Astfel, indiferent de soarta de mai departe a Moldasig, Avia Invest și DFI vor avea de restituit datoriile anume către acest agent economic specializat în comerț cu amănuntul și ridicata. Veaceslav Platon afirmă că datoriile au fost cesionată către compania privată pentru noile prevederi legale interzic companiilor care au procese de judecată să inițieze proceduri de insolvabilitate, iar Moldasig este implicată acum în mai multe dosare în instanță.

Veaceslav Platon afirmă că datoriile au fost cesionată către compania privată pentru noile prevederi legale interzic companiilor care au procese de judecată să inițieze proceduri de insolvabilitate, iar Moldasig este implicată acum în mai multe dosare în instanță. Realizând că s-au prins în capcană, reprezentanții Avia invest au ieșit cu o declarație de presă prin care au negat existența împrumutului de la Moldasig și l-au acuzat pe Platon că încearcă să preia compania care a luat în concesiune aeroportul.

Catalogăm aceste declarații și atacuri din partea lui Veaceslav Platon drept o încercare a acestuia de a obține, pe căi ilegale, resurse financiare care nu-i aparțin de drept. Cel mai probabil, Veaceslav Platon încearcă să agonisească veniturile ratate în cei câțiva ani de pușcărie, însă compania „Avia Invest” nu va ceda în fața presiunilor”, declară Avia Invest.

La ședința de joi a Parlamentului, deputații Partidului Șor au anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege privind crearea unei comisii speciale care să investigheze presupusul atac rider asupra companiei de asigurări MOLDASIG. În mod miraculos, pe proiect apare și semnătura deputatului Ilan Șor.

MARINA TAUBER, vicepreședinte al Partidului „ȘOR”: Instituirea comisiei de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor de preluare forțată, a atacurilor raider și a acțiunilor subversive de pe piața financiară nebancară din partea cetățeanului Veaceslav Platon în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A”.

Moldasig este una dintre cele mai mari companii de asigurări de pe piața moldovenească, cu o cotă de 13,8 %. Asiguratorul are printre cele mai mari active dintre companiile de asigurări – aproape jumătate de miliard de lei.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-platon-vs-sor-interesele-ascunse-din-spatele-razboiului-de-la-moldasig-institutiile-statului-implicate-si-riscurile-ce-exista-pentru-piata-de-asigurari/feed/ 0
Un taximetrist a fost prins drogat la volan în Capitală. Detaliile oferite de Poliție https://tv8.md/2020/11/30/un-taximetrist-a-fost-prins-drogat-la-volan-in-capitala-detaliile-oferite-de-politie/ https://tv8.md/2020/11/30/un-taximetrist-a-fost-prins-drogat-la-volan-in-capitala-detaliile-oferite-de-politie/#respond Mon, 30 Nov 2020 14:33:22 +0000 https://tv8.md/?p=365440 Un taximetrist a fost prins de către oamenii legii drogat la volan în Capitală, în weekend-ul precedent. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani. El a fost stopat pentru că avea un comportament asemănător consumatorilor de narcotice, spun polițiștii. 

Șoferul a fost escortat la Dispensarul Republican de Narcologie unde a fost supus expertizei, rezultatul testului la consum de substanțe psihotrope a arătat că acesta se afla sub influența drogurilor.

Inspectoratul Național de Securitate Publică reiterează că nu va tolera cazurile în care șoferii își permit să încalce Regulamentul Circulației Rutiere.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/un-taximetrist-a-fost-prins-drogat-la-volan-in-capitala-detaliile-oferite-de-politie/feed/ 0
Bulgaria își închide granițele pentru cetățenii din afara UE, cu excepția unor state https://tv8.md/2020/11/30/bulgaria-isi-inchide-granitele-pentru-cetatenii-din-afara-ue-cu-exceptia-unor-state/ https://tv8.md/2020/11/30/bulgaria-isi-inchide-granitele-pentru-cetatenii-din-afara-ue-cu-exceptia-unor-state/#respond Mon, 30 Nov 2020 14:27:15 +0000 https://tv8.md/?p=365442 Bulgaria își închide granițele pentru cetățenii din afara UE, cu excepția unor state care au fost anunțate separat pe o listă. Măsura intră în vigoare pe 1 decembrie și va dura până pe 31 ianuarie 2021, scrie Sofia Globe și digi24.ro.

Ministerul Sănătății de la Sofia a anunțat luni restricții pentru călătorii care intră în țară începând de mâine, 1 decembrie, până pe 31 ianuarie 2021, potrivit Sofia Globe.

Fac excepție de la restricția de intrare în Bulgaria: cetățenii bulgari, cetățenii statelor UE și ai Spațiului Schengen, cetățenii din Marea Britanie, persoanele care au rezidență permanentă în Bulgaria sau stele UE.

Pe lângă aceștia, mai sunt exceptați de la restricția de intrare în Bulgaria cetățenii care vin din următoarele țări: Australia, Canada, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Tailanda, Israel, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Tunisia, Rwanda, Uruguai, Georgia, Ucraina, Belarus, Moldova, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia-Herzegovina și Muntenegru.

În afară de excepții pe bază de cetățenie, mai sunt excepții pe baza profesională: medici, oameni de știiință, lucrători sociali, muncitori sezonieri în agricultură sau turism, oficiali de stat etc.

Persoanele care fac obiectul acestor excepții pot, de asemenea, să tranziteze Bulgaria.

Dacă vin din țările exceptate, persoanele cu drept de intrare în Bulgaria nu trebuie să prezinte un test PCR negativ. În schimb, dacă vin din țări pe lista celor interzise, persoanele cu drept de a intra în Bulgaria trebuie să prezinte un test PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/bulgaria-isi-inchide-granitele-pentru-cetatenii-din-afara-ue-cu-exceptia-unor-state/feed/ 0
Compania Moderna anunță că va depune cererea de autorizare a vaccinului său în SUA şi în UE https://tv8.md/2020/11/30/compania-moderna-anunta-ca-va-depune-cererea-de-autorizare-a-vaccinului-sau-in-sua-si-in-ue/ https://tv8.md/2020/11/30/compania-moderna-anunta-ca-va-depune-cererea-de-autorizare-a-vaccinului-sau-in-sua-si-in-ue/#respond Mon, 30 Nov 2020 14:11:53 +0000 https://tv8.md/?p=365436 Compania americană Moderna a anunţat că va depune luni cererea de autorizare în regim de urgenţă a vaccinului său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), după ce rezultatele complete ale unui studiu clinic au confirmat o eficienţă a vaccinului său ce a fost estimată la 94,1%, informează AFP şi Agerpres.ro.

La două săptămâni după ce a anunţat o eficienţă de 94,5% calculată pe baza rezultatelor preliminare, compania Moderna a raportat că dintre cei 196 de participanţi la studiul său clinic de fază 3 care s-au îmbolnăvit de COVID-19, 185 făceau parte din grupul placebo şi 11 din grupul vaccinat. În urma acestor precizări, eficienţa vaccinului Moderna a fost calculată la 94,1%. Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi.

Reprezentanţii companiei Moderna au anunţat că au iniţiat deja procesele ce vizează analizarea vaccinului său de către EMA, dar şi demersurile pe lângă autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Canada, Elveţia, Marea Britanie, Israel şi Singapore, cu scopul de a accelera astfel procedurile de autorizare.

Totodată, Moderna a publicat rezultatele studiului său clinic de fază 3 COVE, realizat pe 30.000 de participanţi, care arată că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,1% în prevenirea infectării cu COVID-19.

Prin demersul său de luni, Moderna va deveni prima companie farmaceutică din lume care depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că UE a semnat un contract cu compania Moderna pentru a achiziţiona până la 160 de milioane de doze de vaccin.

Contractul prevede o livrare iniţială de 80 de milioane de doze şi o opţiune pentru alte 80 de milioane de doze care vor trebui să fie furnizate la o dată ulterioară.

Reprezentanţii companiei Moderna consideră că acest vaccin ar putea fi livrat către UE cel mai devreme în luna decembrie, dacă va fi aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/compania-moderna-anunta-ca-va-depune-cererea-de-autorizare-a-vaccinului-sau-in-sua-si-in-ue/feed/ 0
Messi, chemat înapoi în Argentina, după gestul său viral: „Îl iubim ca pe Maradona” https://tv8.md/2020/11/30/messi-chemat-inapoi-in-argentina-dupa-gestul-sau-viral-il-iubim-ca-pe-maradona/ https://tv8.md/2020/11/30/messi-chemat-inapoi-in-argentina-dupa-gestul-sau-viral-il-iubim-ca-pe-maradona/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:54:30 +0000 https://tv8.md/?p=365424 Lionel Messi i-a adus un omagiu lui Diego Maradona, ieri, la meciul Barcelona – Osasuna 4-0, îmbrăcând tricoul lui Newell’s Old Boys, purtat de “El Pibe D’Oro” în sezonul 1993/1994, scrie digisport.ro.

În minutul 73 al partidei de pe Camp Nou, când scorul era deja 3-0, Messi a luat o acțiune pe cont propriu, a fentat doi adversari și a trimis un șut imparabil cu piciorul stâng, stabilind astfel scorul final. Căpitanul catalanilor și-a dat jos tricoul de joc, sub care avea unul cu Newell’s Old Boys, echipa la care el a debutat în fotbalul profesionist și totodată formația pentru care Diego Maradona a evoluat în perioada 1993-1994.

Gestul lui Messi a devenit viral în Argentina, iar președintele lui Newell’s Old Boys îndrăznește să spere că Messi se va întoarce la echipa pentru care a evoluat de la 6 până la 12 ani, înainte să ajungă la FC Barcelona.

“Sunt foarte mulțumit de atitudinea lui Messi. Pentru noi, este un idol absolut. E o persoană excelentă, care iubește Newell’s. Sper ca într-o zi să vină la noi, indiferent de vârstă. Aici îl iubim la fel ca pe Maradona.

Noi îl adorăm pe Messi și nu am nicio îndoială că Messi simte la fel față de Newell’s. Nu ar fi înțelept din partea mea să îmi dau cu părerea în momentul în care este la un alt club. Chiar dacă va veni, chiar dacă nu va veni, noi tot îl iubim.

Este o persoană extrem de iubită în Rosario. Sper că va veni”, a spus Eduardo Bermudez, președintele clubului argentinian, citat de The Sun.

30 iunie 2021 este data la care expiră actualul contract al lui Messi cu Barcelona

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/messi-chemat-inapoi-in-argentina-dupa-gestul-sau-viral-il-iubim-ca-pe-maradona/feed/ 0
/VIDEO/ Imagini spectaculoase. Un bărbat pășește pe lacul Baikal, care a înghețat complet https://tv8.md/2020/11/30/video-imagini-spectaculoase-un-barbat-paseste-pe-lacul-baikal-care-a-inghetat-complet/ https://tv8.md/2020/11/30/video-imagini-spectaculoase-un-barbat-paseste-pe-lacul-baikal-care-a-inghetat-complet/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:44:18 +0000 https://tv8.md/?p=365419 Imagini spectaculoase vin din Rusia, mai precis de pe lacul Baikal, care îngheață complet iarna. Cel mai adânc lac cu apă dulce din lume este atât de curat, încât fundul apei se vede perfect prin gheaţa cristalină, scrie digi24.ro.

Filmarea în care un bărbat păşeşte fără teamă pe gheaţa Lacului Baikal din Rusia a devenit virală. Lacul îngheaţă complet iarna, iar gheaţa are o grosime de până la 15 centimetri și este atât de clară, încât poţi privi fundul lacului.

Lacul Baikal este cel mai adânc lac cu apă dulce din lume. Adâncimea sa ajunge, pe alocuri, la 1.600 de metri.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/video-imagini-spectaculoase-un-barbat-paseste-pe-lacul-baikal-care-a-inghetat-complet/feed/ 0
Italienii care se vor vaccina anti-Covid vor fi înregistrați și vor avea permise care ar putea fi necesare pentru călătorii https://tv8.md/2020/11/30/italienii-care-se-vor-vaccina-anti-covid-vor-fi-inregistrati-si-vor-avea-permise-care-ar-putea-fi-necesare-pentru-calatorii/ https://tv8.md/2020/11/30/italienii-care-se-vor-vaccina-anti-covid-vor-fi-inregistrati-si-vor-avea-permise-care-ar-putea-fi-necesare-pentru-calatorii/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:36:46 +0000 https://tv8.md/?p=365415 Toți italienii care se vor vaccina anti-Covid vor fi înregistrați și vor avea permise care ar putea fi necesare pentru călătorii atât în țară, cât și peste hotare, transmite digi24.ro.

Planul strategic pentru vaccinarea anti-Covid, care va fi prezentat miercuri în Parlament de către ministrul Sănătății Roberto Speranza, include și o secțiune referitoare la permisul care le oferă italienilor posibilitatea de a călători dintr-o regiune în alta și peste hotare, permis care se va elibera după vaccinare, potrivit Il Giornale.

Cine va primi vaccinul în Italia

Guvernul italian speră să se poată vaccina cât mai mulți oameni, într-un timp foarte scurt, începând cu luna ianuarie. Operațiunea ar putea fi începută cu vaccinul Pfizer – 3,4 milioane de doze pentru 1,7 milioane de persoane – care va ajunge în 300 de spitale și azile de bătrâni.

Planul strategic prevede că primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul de sănătate, apoi angajații din azilurile de bătrâni. Campania va continua cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani, apoi a celor peste 75 și se va continua apoi cu grupele de vârstă din ce în ce mai mici.

În același timp, vor fi vaccinați și tineri, care, însă, suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili în fața virusului.

Permis pentru deplasări și călătorii

Toți subiecții vaccinați ar trebui incluși într-un registru special, o bază de date care va fi utilă în primul rând pentru monitorizarea potențialelor reacții adverse. În al doilea rând, același registru va fi utilizat și pentru eliberarea permiselor care ar putea fi necesare pentru călătoriile în țară și străinătate. În acest sens, la câteva săptămâni după vaccinare, se vor efectua teste serologice pentru a verifica dacă vaccinul administrat a avut efectul dorit, și anume producerea de anticorpi împotriva Covid. În caz contrar, vaccinarea va trebui repetată, cel mai probabil cu un alt produs.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/italienii-care-se-vor-vaccina-anti-covid-vor-fi-inregistrati-si-vor-avea-permise-care-ar-putea-fi-necesare-pentru-calatorii/feed/ 0
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Monopol pe piața publicității stradale din Chișinău? Cine sunt beneficiarii https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-monopol-pe-piata-publicitatii-stradale-din-chisinau-cine-sunt-beneficiarii/ https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-monopol-pe-piata-publicitatii-stradale-din-chisinau-cine-sunt-beneficiarii/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:24:51 +0000 https://tv8.md/?p=365292 „Vă atenționez foarte clar, după 31 decembrie, dacă nu se aprobă noile reguli, atunci vă asigur că practic nu va exista publicitate pe teritoriul municipiului Chișinău. Punct”. Așa a sunat ultimatumul rostit de primarul general al capitalei Ion Ceban la ședința de luni a serviciilor Primăriei. Edilul s-a referit la noul Regulament privind plasarea publicității exterioare în Chișinău, care schimbă esențial regulile de joc pe piața publicității. Regulamentul a fost prezentat încă în luna mai și de-atunci se află la faza de dezbateri. Se duce o luptă crâncenă între autorități și agenții economici ce activează în domeniu.

Principala prevedere a proiectului este delimitarea orașului în 3 zone: ultracentrală – unde nu va fi niciun panou cu reclamă, zone cu publicitate restrânsă, unde se vor permite doar unele tipuri de dispozitive publicitare și zona lărgită, spre periferiile oraşului, unde vor putea fi amplasate mai multe panouri. Agenții economici afirmă că Regulamentul nu are criterii bine stabilite pentru delimitarea zonelor, iar anumiți funcționari vor lua deciziile abia la eliberarea autorizațiilor, ceea ce provoacă un risc major de corupție.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Acest nou Regulament nu trebuie adoptat pentru că de facto distruge domeniul, ca parte a pieței noastre industriale. Se distrug toate construcțiile de acoperiș, tot retail-ul trebuie să-și schimbe panotajul, care costă bani mari, se anulează multe brand bookuri ale companiilor internaționale…Noile spații vor fi acordate în baza licitațiilor, condițiile cărora nu sunt nicăieri. Aceasta este din episodul: „prăjește Jora pește. Pește nu-i. Prăjește Jora că pește o să fie”. Când vor fi condițiile tenderelor nu este clar, dar noi vom da licențe în baza licitațiilor. Și nu este prevăzută deloc trecerea la jocul după reguli noi”.

Mai multe puncte din Regulament au fost criticate dur în faza consultărilor publice și de Camera de Comerț Americană din Moldova și de Asociația Businessului European, dar Primăria nu se lasă. Până la aprobarea noilor reguli, s-a apucat de treabă și a demontat sute de panouri publicitare din oraș, unele cu autorizațiile expirate, iar altele cu acte în regulă – motiv fiind renovarea străzilor și trotuarelor, faptul că încurcă traficului sau nu ar fi estetice. La un an de mandat, primarul Ion Ceban s-a lăudat cu această performanță.

ION CEBAN, primar mun. Chișinău:În mai puțin de un an de zile, au fost evacuate peste 1200 de mijloace publicitare din municipiul Chișinău și acest lucru va continua …Absolut nimeni nu a crezut că vom declara război acestor două fenomene urâte din municipiul Chișinău și că vom reuși nu vom declara doar război, chiar dacă avem litigii în instanța de judecată”.

Între timp, pentru a-și salva afacerile, unele companii au propus Primăriei planuri de modernizare a panourilor. De exemplu, un proiect realizat pentru bulevardul Grigore Vieru a și fost acceptat de viceprimarul Victor Chironda, care a dat undă verde la amenajare. Când a fost informat ulterior de Direcția arhitectură că agențiile deja înlocuiesc panourile publicitare pe unele mai mici, Chironda a emis o dispoziție către preturi să evacueze totuși toate dispozitivele. Viceprimarul a refuzat să discute cu noi la subiect.

Comportamentul autorităților le dă de bănuit companiilor publicitare care sunt de părere că se încearcă blocarea activității actualilor jucători de pe piață, pentru a face loc unui singur agent economic care să monopolizeze sectorul reclamelor.

GALINA ZABLOVSKAIA, preşedinte Asociaţia Agenţiilor de Publicitate: „Practic acest domeniu la noi în Chișinău se lichidează. Din punctul nostru de vedere se apără platforma unui oarecare jucător serios. De facto, totul duce către monopolizarea pieței. Și e foarte straniu că Consiliul Concurenței nu reacționează deloc la asta”.

Cine este „jucătorul serios” despre care se vorbește? Toate indiciile duc către renumita companie „Epamedia”, care în 2007 a încheiat un parteneriat cu Primăria, angajându-se să repare stațiile de așteptare a transportului public, iar în schimb să plaseze publicitate în pavilioane. Firma nu și-a respectat obligațiunile și stațiile din Chișinău au ajuns într-o stare jalnică. La început de mandat, Ion Ceban declara că stațiile au fost „acaparate printr-o schemă de Epamedia” și contractul ar trebui reziliat. Din toamnă însă, edilul are altă retorică. Nu mai auzi o vorbă despre Epamedia și anunță că stațiile sunt renovate „cu ajutorul unui agent economic”. Atitudinea s-a schimbat odată cu modificarea proprietarului companiei, care a ajuns în posesia „Moldpresa Grup”. Unul dintre fondatorii firmei a fost anterior decorat de Igor Dodon.

Tranzacția de procurare a Epamedia a avut loc în această vară. Din 2010 și până anul trecut, companias-a aflat în proces de insolvență. În martie 2019, Judecătoria Chișinău, sediul central, a hotărât încetarea procesului de insolvabilitate, constatând că toate creanțele au fost stinse. Compania avea anterior o datorie de 4,3 milioane de euro față de un cetățean român pe nume Costin Ciobanu. În schimbul banilor, bărbatul a acceptat să primească o cotă parte de aproape 99% din capitalul social al Epamedia. Anume acest pachet majoritar l-a cumpărat „Moldpresa Grup”. 1,03% din capitalul firmei au rămas la compania austriacă.

Proprietarii „Moldpresa” nu au vrut să ne dezvăluie câți bani au plătit pentru „Epamedia”, făcând trimitere la condițiile confidențiale ale contractului, dar ne-au spus că scopul principal al investiției ar fi să ajute la modernizarea infrastructurii orașului.

De ce totuși un agent economic ar face investiții într-o companie păguboasă care are doar un contract de parteneriat public-privat cu primăria, ce expiră la finele anului 2021?

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am avut discuții tehnice cu serviciile Primăriei, Direcția transport, arhitectură, întreprinderea „Lumteh”, despre amplasarea stațiilor mai efectiv și un mod exemplar de îndeplinire a condițiilor contractului de parteneriat public-privat. După asta am desfășurat un concurs de proiecte, am convenit designe-ul nou, am primit reacții pozitive atât de la locuitorii Chișinăului, cât și de la experți și am început să înlocuim stațiile vechi…Desigur, noi nu putem să fim siguri pentru că asta este decizia Primăriei, dor noi sperăm că la prelungirea contractului va fi luat în calcul și lucrul pe care noi îl vom face și investițiile pe care le vom face.

Reprezentanții Primăriei susțin că nu s-au găsit soluții pentru a rezilia contractul de parteneriat public-privat, pentru că ar trebui să întoarcă investițiile firmei și să se judece cu aceasta în Arbitrajul din Viena. Mai mult, admit deja că ar putea prelungi contractul după 2022.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Dumnealor au afirmat că investițiile vor fi în jur de 50 mil lei pentru a moderniza, a înlocui toate aceste 300 de stații. Dacă dumnealor investesc și au bună credință și noi vedem că într-adevăr sunt înlocuite aceste stații, atunci eu nu văd o problemă de ce nu s-ar prelungi”.

Dacă despre stațiile de așteptare se tot vorbește de la încheierea parteneriatului public-privat, atunci despre un alt element important al contractului s-a tăcut chitic din 2007. „Cutia Neagră” a făcut rost de o copie a documentului în care scrie că Primăria este obligată să pună la dispoziția „Epamedia” 1580 de locații pentru amplasarea unor panouri publicitare mari și 600 de city-light-uri.

„Municipiul se obligă să respecte opțiunea investitorului de amplasare a panourilor în locurile libere sau în cele devenite disponibile după eliberarea locurilor respective de către efectivele Primăriei de suporturile publicitare neautorizate sau eliberarea locurilor de suporturile publicitare ale căror contracte au expirat și nu mai pot fi prelungite”, se mai spune în contractul de parteneriat public-privat.

De aici vin temerile agențiilor că „Epamedia” va acapara piața după demontarea masivă a panourilor la care asistăm acum.Și Consiliul Concurenței a fost sesizat despre posibila tentativă de monopolizare a pieței, dar instituția nu poate interveni deocamdată.

CORNELIA GORINCIOI, șef Direcție concurență neloială, Consiliul Concurenței:Desigur că Consiliul Concurenței a examinat aceste sesizări. Noi monitorizăm oricare piață nu doar piața publicității…La etapa dată, regulatorul stabilește regulile jocului. Conform legii concurenței, autoritatea de concurență acționează ex-post și nicidecum ex-ante în asemenea situații”.

Pe da altă parte, proprietarii „Epamedia” neagă acuzațiile și dau asigurări că mizează pe relații de colegialitate.

ALEXANDER BILINKIS, coproprietar „Moldpresa Grup”: „Noi am informat Primăria că nu intenționăm să utilizăm acest punct din contract. I-am informat și oral și în scris. Nu intenționăm să ne folosim de acest drept. Nu vom instala niciun panou, niciun sity-light. La ziua de azi suntem total concentrați pe investițiile în schimbarea pavilioanelor din stații. ..Mai departe, după modificarea Regulamentului pentru publicitate, dacă vor fi careva licitații și administrația Epamedia va lua decizia că pentru dezvoltarea afacerii este interesant să intre pe acest segment al pieței publicitare, ei vor putea și vor participa la aceste licitații în baza condițiilor generale. Noi suntem parteneri pentru oraș, noi nu vrem careva condiții prioritare și deosebite”.

Revenind la Regulamentul privind publicitatea exterioară pe care se chinuie să-l aprobe Primăria, acesta va favoriza totuși „Epamedia”. De exemplu, pe străzile din „zona ultracentrală” unde vor fi interzise totalmente panourile publicitare, va exista reclamă la stații. Un exemplu în acest sens este strada Albișoara, renovată recent, care are deja 7 stații noi, iar multe sunt în construcție. Câteva au instalate șisity-light-uri cu publicitate. Anterior, pe Albișoara au fost 68 de panouri publicitare, dar erau amenajate haotic, toate fiind demontate.

ILIE CEBAN, viceprimar mun. Chișinău: „Nu vor fi amplasate pe aceste alee centrale sau drumuri magistrale panouri publicitare. – Nici într-un fel de format?- În cazul în care va fi un regulament nou, vor fi definitivate reguli foarte clare și modalitatea, dar nu în formatul în care era”.

Administrator al companiei „Epamedia” este din 11 noiembrie Igor Blanari, fost candidat al Partidului Socialiștilor la alegerile locale din 2019, pentru funcția de primar al satului Budești. Acesta s-a implicat activ și în campania electorală a lui Ion Ceban. L-am contactat pe Blanari pentru a-l întreba dacă influențează asta cumva colaborarea firmei cu Primăria. După ce ne-am prezentat, a spus că este ocupat și va reveni, dar nu a mai răspuns la apeluri și mesaje.

Proprietarii companiei spun că prima dată aud că Igor Blanari s-a vrut primar din partea socialiștilor, dar asta oricum nu ar avea relevanță în procesul de lucru.

BILINKIS: „Dl Blanari este șeful Direcției juridice a Moldpresa și el a fost desemnat administrator al Epamedia doar pentru calitățile sale profesionale și nicidecum după vreo oarecare apartenență politică. Ce ține departiciparea în procesele electorale, Moldpresa grup nu se interesează și nu atrage atenția la astfel de informații ca angajator. Noi mergem pe principiul nediscriminării angajaților după viziunile lor politice, religioase sau sociale”

Un alt Regulament aprobat recent de Primărie prevede expunerea la licitație a locurilor destinate pentru comerț ambulant. Sunt vizate și chioșcurile cu ziare, gestionate tot de „Moldpresa Grup”. Viceprimarul Ilie Ciobanu ne-a spus că licitațiile pentru chioșcurile de presă și cele cu flori se vor desfășura în alte condiții, decât cele generale, dar oricine va putea lupta pentru aceste locuri. Totuși, „Moldpresa” nu a mai așteptat licitațiile și s-a apucat de renovat gheretele. De exemplu, pe str Mateevici a fost deschis un chioșcnou pe 14 octombrie, de hramul orașului. Alexander Bilinkis afirmă că nu poate fi vorba de favorizare din partea Primăriei. În ultimii ani, la cerința autorităților au fost evacuate 60 de chioșcuri de presă din Chișinău.

Fondatori ai „Moldpresa”, care deține în proprietate „Epamedia”, sunt trei oamenii de afaceri care fac parte din Comunitatea Evreiască din R. Moldova. Reprezentanții guvernării participă la mai toate evenimentele acestei comunități, iar anul trecut, Igor Dodon i-a decorat pe 5 membri ai acesteia cu distincții de stat. Ordinul Republicii a primit și Alexander Bilinkis, coproprietarul „Moldpresa Grup”, care este și președintele Comunității Evreiești din R. Moldova. Acesta spune că distincțiile au fost acordate pentru merite și nicidecum din alte motive, iar afacerile lor sunt dezvoltate de mulți ani, sunt puternice și nu au nevoie de protecția nimănui.

Alexander Bilinkis: „Nu relații deosebite de prietenie cu reprezentanții conducerii, dar relații de lucru cu respect reciproc cu toți reprezentanții conducerii R. Moldova. La noi la evenimente au fost și dl Filat, și dl Filip, și Marian Lupu și dna Greceanîi când a fost aleasă președinte al Parlamentului … și Timofti și paremise o dată a fost și președintele Igor Dodon. Eu cred că acestea sunt speculații și manipulare”.

În campania electorală pentru prezidențiale, pe rețelele sociale a apărut un video în care se vede că s-a făcut agitație electorală pentru Igor Dodon în timp ce erau împărțite ajutoare umanitare din Israel, dar Belinkis afirmă că nu are nicio legătură Comunitatea Evreilor cu aceste ajutoare, iar persoanele din imagini nu-i sunt cunoscute.

„Moldpresa Grup” are o legătură și cu scandalul apărut pe 11 noiembrie la editura Universul, unde se tipăreau ziarele electorale ale candidatului Igor Dodon. „EditTiparGrup”, care trebuia să tipărească ziarele, potrivit contractului, este și ea proprietatea „Moldpresa Grup”. „Asta nu înseamnă nimic”, ne-a spus dl Belinkis. Și alți candidați la prezidențiale, printre care Maia Sandu și Andrei Năstase și-au tipărit ziarele la „EditTiparGrup”.

Asociaţia Agenţiilor de Publicitate din Moldova sună alarma și atenționează că noul Regulament cu privire la publicitate va afecta grav actualii jucători de pe piață. Potrivit lor, companiile de publicitate stradală vor falimenta, iar bugetul național va pierde circa 150 de milioane de lei în următorii 3 ani. Eforturile vor fi direcționate spre publicitatea pe internet, iar asta va duce la exportul de valută din țară, circa 300 de milioane de lei.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/video-investigatie-monopol-pe-piata-publicitatii-stradale-din-chisinau-cine-sunt-beneficiarii/feed/ 0
Două dotări interesante pe care le va introduce noul Genesis GV70 în premieră mondială https://tv8.md/2020/11/30/doua-dotari-interesante-pe-care-le-va-introduce-noul-genesis-gv70-in-premiera-mondiala/ https://tv8.md/2020/11/30/doua-dotari-interesante-pe-care-le-va-introduce-noul-genesis-gv70-in-premiera-mondiala/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:16:39 +0000 https://tv8.md/?p=365405 Genesis a dezvăluit detalii despre două dotări interesante care se vor regăsi în noul model GV70, al doilea său SUV care iată-iată se pregăteşte să apară în vânzare, iniţial în Coreea de Sud.

Este vorba despre introducerea unui sistem de autentificare cu amprentă digitală şi a unui asistent avansat de alertă despre prezenţa unui ocupant pe unul dintre locurile banchetei din spate. Află mai multe din articolul complet de pe AutoBlog.MD

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/doua-dotari-interesante-pe-care-le-va-introduce-noul-genesis-gv70-in-premiera-mondiala/feed/ 0
Cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului românesc pe 1 Decembrie https://tv8.md/2020/11/30/cascada-niagara-va-fi-iluminata-in-culorile-drapelului-romanesc-pe-1-decembrie/ https://tv8.md/2020/11/30/cascada-niagara-va-fi-iluminata-in-culorile-drapelului-romanesc-pe-1-decembrie/#respond Mon, 30 Nov 2020 13:13:18 +0000 https://tv8.md/?p=365402 Cascada Niagara va fi iluminată în culorile drapelului românesc pe 1 Decembrie, în onoarea Zilei Naţionale a României, în urma demersurilor făcute de Ambasada României la Ottawa.

Și reprezentanții emisiunii TV „Noi Românii”, difuzată în Canada, a susținut demersul, informează accentmontreal.com, citat de Agerpres.

Tricolorul va fi proiectat pe apele cascadei marţi, între orele locale 21:45 şi 22:00, şi momentul poate fi urmărit online pe www.cliftonhill.com. Emisiunea TV Noi Românii este realizată de Raul Dudnic şi difuzată în toată Canada pe canalul OMNI .

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la graniţa dintre Canada şi SUA. Pe teritoriul american, în statul New York, se află American Falls şi Bridal Veil Falls, iar în Canada, în Ontario, se află Horseshoe Falls, cea mai mare şi mai spectaculoasă dintre cele trei.

Anul trecut, o româncă stabilită în Marea Britanie şi aflată în vacanţă în Canada, a primit acordul ca de Ziua României faimoasa cascadă să arboreze culorile tricolorului. În februarie 2017, în timpul masivelor proteste din România împotriva OUG 13, Niagara canadiană a fost iluminată în roşu, galben şi albastru în semn de solidaritate cu sutele de mii de români ieşiţi în stradă, aminteşte sursa citată.

]]>
https://tv8.md/2020/11/30/cascada-niagara-va-fi-iluminata-in-culorile-drapelului-romanesc-pe-1-decembrie/feed/ 0