social

CEC clarifică cine poate și cine nu poate să candideze pentru funcții elective în stat

15 декабря 2018, час 18:01
Делиться:

Cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi de legile organice, pot candida la următoarele alegeri parlamentare, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului;
b) conducătorii autorităţilor publice centrale;
c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;
d) primarii şi viceprimarii;
e) pretorii şi vicepretorii.

De asemenea, CEC menționează că, potrivit Codului electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată, militarii cu serviciul în termen,  persoanele care sunt condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă, la fel, nu pot fi aleși.

Comisia Electorală Centrală spune că la moment nu a examinat subiectul înregistrării candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și se va expune vizavi de acest subiect doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților pentru alegerile parlamentare va începe pe 26 decembrie.

Автор
Anastasia Rusu
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!

social

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13
Делиться:

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram