social

/VIDEO/ Un bebeluș a murit la spital. Părinții acuză medicii de neglijență

20 июня 2019, час 07:20
Делиться:

Tragedie într-o familie din Capitală. Un nou-născut de doar o lună a murit după ce a ajuns noaptea trecută cu febră la spitalul numărul 1, iar medicii i-au pus diagnosticul, la ochi. Aceștia au spus că îi vor lua analizele abia dimineața, asta chiar dacă temperatura copilului creștea, iar pe corp i-au apărut erupții. Îndurerați, părinții acuză medicii de malpraxis și se pregătesc de înmormântare. După ce a aflat de acest caz, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a dispus pornirea unei anchete pentru a stabilit toate circumstanțele cazului.

Artiom s-a născut un copil perfect sănătos, povestește mama sa. Acum două zile însă, seara la o plimbare, aceasta a observat că copilul a făcut febră, astfel că femeia a chemat ambulanța. Medicii i-au administrat paracetamol și l-au transportat la spitalul numărul 1. Mama acestuia povestește că prima problemă cu care s-a ciocnit a fost birocrația. Minutele prețioase zburau în timp ce medicii completau zeci de acte.

„Au adresat întrebări de genul: ce educație are mama, unde lucrează tatăl, nefiind clar ce însemnătate avea asta atunci. Niciun medic, nimeni nu s-a apropiat să vadă copilul. A durat aproximativ 40 de minute. Ne-au răspuns că așa sunt regulile”, spune Reghina Scripeț, mama copilului.

La ora zece seara copilul a fost internat în secția pentru nou-născuți. Medicii, fără orice investigații medicale, au hotărât că acesta avea faringită și i-au spus mamei să-l aducă dimineața la analize. La doar câteva ore, temperatura acestuia a crescut, au apărut erupții pe piele, iar băiatul a început să răsufle din greu și să plângă.

„A venit medicul și stătea și se uita la el vreo zece minute. A scos telefonul și a început să-l fotografieze și să trimită fotografiile pe Viber altui medic. Nu au făcut absolut nimic pentru a-i introduce un medicament măcar”, se plânge femeia.

Totuși, la 5 dimineața, copilul a fost transferat în secția de reanimare și intubat.

„Asistentele medicale au început să fugă dintr-un cabinet în altul și să aducă aparate acolo unde stătea el. Mă țineam în mâini, dar când am auzit…Îl reanimau. Am început să plâng, să strig.  Și masaj la inimă i-au făcut, dar era mort deja. De ce au început să o facă doar după ce a murit…

Femeia crede că copilul său a putut fi salvat dacă infecția era depistată la timp, fapt care i-ar fi fost confirmat și de medicii de la spital. Părinții povestesc că cel mai dificil le-a fost să spună vestea proastă ficii sale de doar patru ani.

„I-am explicat totul foarte tacticos, că a plecat în ceruri și a devenit un înger. El a fost foarte frumos. El întotdeauna o va supraveghea și va avea grijă de ea”.

Potrivit medicilor de la spital, copilul a avut o infecție de meningococ, care, într-adevăr nu a fost depistată din prima.

„Copilul era destul de stabil. Evoluția patologiei date este destul de șireată. Ea parcă debutează cu simptome minimale de viroză. 02:08-02:15 Copilul nu corepundea pentru a fi colectate careva analize de urgență”, susține Dorina Rotaru, șefă-interimară a Serviciului Neonatal Pediatric.

Deși medicii recunosc că băiatului nu i-au fost făcute analize medicale, ministra sănătății spune că a primit astăzi un raport în care este scris contrariul.

„Uitați-vă, la fiecare jumătate de oră sunt aici rezultatele analizelor, care diferă, deci este o analiză nouă. Eu număr aici în raport, ele sunt toate încleiate în fișă”, ne spune ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Ministerul Sănătății s-a autosesizat pe marginea cazului și a pornit o anchetă pentru a stabili circumstanțele. Potrivit directorului spitaluluiu nr. 1, și instituția urmează să se convoace în ședință după ce va avea rezultatele tuturor investigațiilor medicale. Părinții copilului decedat au depus o plângere la poliție.

 

Автор
Redacția TV8
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram