economic

Prognoza Băncii Mondiale pentru Moldova: Dacă epidemia de COVID va fi oprită până la mijlocul lui 2020, recesiunea economiei va fi de 3,1%

08 мая 2020, час 08:32
Делиться:

În cazul în care epidemia de coronavirus va fi oprită, în mare parte, până la mijlocul anului 2020, cu o recuperare ulterioară, Banca Mondială prevede o recesiune a economiei de 3,1% până la finele anului în Republica Moldova. Blocarea activității economice și restricțiile de deplasare vor produce o deteriorare accentuată a economiei în al doilea trimestru, cu o scădere pronunțată a veniturilor disponibile. 

Totodată, potrivit BM, declinul remitențelor va suprima și mai mult consumul privat. În pofida măsurilor monetare și fiscale adoptate, incertitudinile sporite vor reduce investițiile. Perturbarea lanțurilor de aprovizionare și recesiunea partenerilor economici principali vor constrânge în continuare exporturile.

Pe partea de producție, pandemia reduce producția pe plan intern, cele mai afectate sectoare fiind HORECA, construcțiile, transportul și producerea. Seceta poate determina scăderea producției agricole. Veniturile publice vor fi reduse considerabil, în timp ce cheltuielile pentru sănătate și sociale și stimulentele fiscale vor majora cheltuielile publice, dar nu vor fi suficiente pentru a compensa cererea internă pierdută din cauza COVID-19”, se spune într-un raport al Băncii Mondiale, prezentat ieri.

În același raport, deficitul prognozat în scenariul de bază este evaluat la un nivel de 5,8%, sub nivelul planurilor oficiale, deoarece poate fi necesară o prioritizare suplimentară a cheltuielilor și a finanțării.

Pe fundalul cererii interne slabe, al prețurilor mai mici la mărfuri și al unui efect de bază sporit, presiunile dezinflaționiste vor predomina în contextul politicilor economice acomodatoare, deprecierii moderate, șocurilor de aprovizionare și producției agricole slabe.

Prin urmare, rata inflației va scădea treptat în 2020, revenindu-și la începutul anului 2021, odată cu recuperarea cererii. Se prognozează extinderea deficitului de cont curent pe fundalul volumului restrâns de ISD și remitențe.

Totuși, BM preconizează recuperarea creșterii economice până la aproximativ 4% în 2021 și stabilizarea ritmului creșterii la 3,6% în 2022.

Автор
Anastasia Rusu
Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram