social

Stamate nu exclude că statul ar putea pierde în arbitrajul inițiat de „Avia Invest” 900 milioane de dolari

10 июля 2020, час 23:20
Делиться:

Fosta ministră a Justiției în Guvernul Sandu Olesea Stamate nu exclude că Republica Moldova ar putea pierde în arbitrajul internațional inițiat de „Avia Invest”, compania care concesionează Aeroportul Chișinău, cu o pretenție de circa 900 milioane de dolari.

Azi, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a reziliat contractul de concesiune a aeroportului, lucru care potrivit Olesei Stamate, ce se bazează pe contactatul semnat, nu este atât de simplu de realizat.

„Nerespectarea prevederilor legale și contractuale va slăbi poziția Republicii Moldova în arbitraj. Acest fapt poate duce la achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliardul furat din sistemul bancar. Acțiunea de azi a APP nu face decât să pună gaz pe foc în cauza arbitrală, să scadă șansele țării noastre și să evite achitarea unei despăgubiri aproape egale cu miliarul furat din sistemul bancar. Dodon se joacă de-a justiția, iar noi riscăm să achităm încă un miliard în câțiva ani”, spune Stamate.

Oelesea Stamate spune că procedura de concesionare a aeroportului a fost fraudată grav și amintește că între timp, autoritățile au tot lansat declarații iresponsabile la adresa „Avia Invest”, care au acționat Republica Moldova în arbitrajul internațional.

Fosta ministră menționează că Ministerul Justiției a inițiat un concurs privind selectarea birourilor de avocați care să apere interesele țării în acest caz de arbitraj internațional, iar deși au fost depuse 18 oferte, concursul a fost anulat, pe motiv că ar fi fost scumpe.

„Imediat a fost elaborat un proiect de modificare a Regulamentului privind modul de reprezentare a intereselor statului în instantele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale. Conform proiectului, avocații și birourile de avocați străine nu vor mai avea dreptul de a reprezenta interesele Republicii Moldova în instituțiile de arbitraj.

Mai mulți avocați s-au exprimat împotriva unei asemenea inițiative, pe motiv că nu avem suficientă expertiză disponibilă în țară care să acopere toate necesitățile statului în arbitraj internațional. Astfel, în contextul arbitrajului cu „Avia Invest”, inițiativa Ministerului Justiției este cel mai prost lucru care putea fi făcut, întrucât derivează statul de posibilitatea unei apărări adecvate”, a scris Olesea Stamate pe rețelele sociale.

 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram