social

/DOC/ Necropsia, efectuată în condiții de securitate maximă, iar decedatul - înmormântat în cel mai scurt timp. Reguli stabilite de autorități în cazul deceselor de Covid - 19

30 марта 2020, час 16:16
Делиться:

La trei săptămâni de la apariția primului caz de infecție cu noul tip de coronavirus a unui cetățean moldovean, Ministerul Sănătății a finalizat, în sfârșit, și a făcut public ordinul privind managementul cazurilor de deces al pacienților infectați cu Covid – 19. Documentul prevede o serie de recomandări pe care trebuie să le urmeze cadrele medicale în timpul efectuării necropsiei cadavrelor, dar și condițiile în care trebuie păstrați sau transportați decedații până la preluarea acestora de rude și înmormântare. 

Astfel, potrivit documentului, necropsia nu mai este efectuată în cazul în care persoana decedată are un diagnostic de coronavirus, confirmat de laborator. În schimb expertiza se va face în cazul în care cadavrul prezintă semne de moarte violentă.

Potrivit specialiștilor care au elaborat ordinul, necropsia trebue să aibă loc în condiții de securitate maximă, cei de la medicina legală urmând să poarte echipament special de protecție, inclusiv protecție respiratorie suplimentară în timpul procedurilor care generează aerosoli, întrucât plămânii, intestinele dar și alte organe pot conține încă virus viu!

Înainte să ajungă la morgă, victima trebuie plasată „într-un sac impermeabil, pentru a exclude fluidelor biologice. După ce va fi închis, sacul va fi dezinfectat pe partea exterioară, iar ulterior, cadavrul transportat la morgă cât mai curând posibil”, se arată în document.

În ordin se mai menționează că frigiderul în care e păstrat cadavrul unei persoane decedate de coronavirus treuie dezinfectat.

Întreg personalul medical care intră în contact cu cadavrul trebuie să poarte echipament de protecție, cu excepția șoferului mașinii.

În document nu este menționat însă dacă odată decedată, victima mai prezintă pericol pentru cei din jur și nici nu este indicat dacă cei răpuși de coronavirus ar trebui înhumați în locuri izolate, departe de restul mormintelor, așa cum a fost înmormântată sâmbătă doctorița de la serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească.

Această misiune pare să fi fost lăsată pe umerii administrației localității unde e înregistrat decesul, așa cum au procedat altfel autoritățile municipale săptămâna trecută în cazul deceseului doctoriței de la urgență, alocând un sector între din cimitir pentru cei decedați de coronavirus. Pentru APL, Ministerul Sănătății a elaborat o instrucțiune separată cu privire la prevenirea și controlul infecției cu Covid – 19 la nivel local.

Instrucțiunea nu prevede express dacă victimele decedate de coronavirus trebuie înmormântate în locuri izolate, dar precizează că „măsuri speciale speciale, inclusiv antiepidemice în caz de înhumare nu se întreprind”.

În schimb, în instrucțiune se menținează clar că la ritualul de înmormântare nu poate participa un număr masiv de oameni, se interzic mesele de pomenire și luatul de rămas bun prin contact direct cu decedatul. De asemenea, se interzice ca slujba de pomenire a celui decedat să aibă loc în interiorul bisericii, aceasta urmând a fi oficiată numai în aer liber.

CITEȘTE ȘI:

Doctorița răpusă de coronavirus, înmormântată la marginea cimitirului, într-o zonă special pregătită pentru cei infectați cu Covid – 19

 

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram